[Eski] Cubase SX ten Protools a geçip affallamış birinin soruları :

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Baran, bence abartmayalım, Audiofile 24/96 PCI 120$ cıvarlarında işi görür,

m-powered ProTools sebil dağıtılmıyor di mi? :)

Programla beraber nerdeyse Mbox fiyatını geliyor.

Sana dagitiliyor gozum ilok'la beraber :wink: (you know what I mean!)

Ben bu M-Powered ciktigi zaman soyledin bizzat Digidesign'daki arkadaslara: "Hata ediyorsunuz bunu fiyatini $150" civarinda tutmamakla diye... Ama tabi kim takar, adamlar sektorde lider olduklari icin (simdilik) takmiyorlar basiyorlar $350 fiyat. (Neyse $250-300 arasina bulmak mumkun gene de)

Umarim M-audio hardware'leri ile bundle fiyatlarini asagi cekerler bir sure sonra... Mesela soyle 300-350 dolara FireWire Solo + M-Powered fena mi olurdu ? :)

Selcuk_Ergen' Alıntı:
m-powered ProTools sebil dağıtılmıyor di mi? :)

Programla beraber nerdeyse Mbox fiyatını geliyor.

:lol: Evet Selçuk haklısın, ama Mbox'ı denediğimde ki o zaman digi002 vardı çıkışlarının çok düşük kaldığını gözlemledim, ciddi bir gain farkı vardı. Ayrıca gerekirse kullanmak üzere PCI olması daha iyi olur kanımca. Tabi sonuçta bu fikir bir fantazi olarak kalabilir, Cubase Sx3, TC Powercore ve P4 Dualcore ile çok mutluyum :)

Bu arada artık Mac üretilmeyecekmiş diye duydum ya da motorola işlemcileri kullanmayıp İntel işlemcilere geçeceklermiş, duyan varmı merak ediyorum. Eğer öyleyse Mac ve PT kullananlar ne yapacaklar? :twisted:

DazeJar' Alıntı:
Bu arada artık Mac üretilmeyecekmiş diye duydum ya da motorola işlemcileri kullanmayıp İntel işlemcilere geçeceklermiş, duyan varmı merak ediyorum.
Evet abi dogru duymussun, Mac'lerde artik Intel islemciler kullanilacak 2006 basindan itibaren.

DazeJar' Alıntı:
Eğer öyleyse Mac ve PT kullananlar ne yapacaklar? :twisted:
Burada bir art niyet/alay ifadesi seziyorum sanki :lol: Birsey yapmayacaklar abi, Digidesign PowerPC'li mac'leri desteklemeye devam edecek, Intel'li Mac'ler icin de ayri bir versiyon yayinlayacak, bu kadder bassit :lol:

aboutmac_intelmac.jpg

:)
http://kernel.ws/~puto.hosting/MacOSX-Intel.jpg
http://theinquirer.net/?article=25843

AMD'de de çalışıyor Mac.. :)

Yok yok Bülent, art niyet değil azıcık takıldım, İntel'e Cubase'e el sürmem diyen arkadaşlarım vardı, onlara takılıyorum. :lol:

Edit: Bir yazıda okumuştum İntel Mac'den daha performanslı diye, Mac G5 için oldukça performanslı ama sadece G4 'den daha performanslı diye. :lol: Bunu da o arkadaşım için yazayım dedim. 8)

Şimdi kafam karıştı: Yeni kuracağım bir HD sistem Protools için Mac almayayım mı? Ne yapayım arkadaşlar şaşırdım! Dual core PC kaldırır mı yani?

Atalay Böyle güzel olmuş satriabi gibi olmuşsun :) Bence de eğer "sadece audio editing" le uğraşıyorsan tdm e fazla ihtiyacın olmayacak gibi. Mac mi pc mi konusu ise protools'un en fazla kulanıcısının bulunduğu böyle bir platforumu terkedeceğini sanmıyorum. Pc teknolojisini daha önce duyurmasının sebebi ancak rakiplerinden birinin pc platforumundaki bir atağına karşılık vermektir diye düşünüyorum. Mac üzerindeki kullanıcı kitlesi az bile olsa o kitle için desteğini devam ettirir.

Ama macle çalışan yeni sistem çıkarıp çıkarmaması macin batıp batmadığı ile ilgiliyse onu bilemem. Fakat bir yandan da linux açısından şüphelenmiyor değilim. Çünkü stabilite ve hız bakımından mac sistemlere çok yaklaştı linux sistemler. Profesyonel sektöre de hızlı girişleri bir an meselesidir... Sadece bu geçişte sorun olarak gördüğüm; profesyonel sistemlerde kullanılan programları tasarlayan firmaları linux cephesine çekip çekemeyecekleri... Bunu da finanse edebilmek için bir mali bütçe gerktiğini düşündüğüm için paralı linux sürümlerinin çıkmasını windows çok sağlam biriki adım atmazsa kuvvetli bir olasılık olarak görüyorum.

Mac sistemler şu an bildiğim en güçlü sistemler. Vardır elbetteki daha güçlüleri.. Stabiliteleri ve güçleri bakımından özellikle video dünyasının ve post prodüksyoncuların baş tacı olmaya devam edeceklerdir... Ama artık audio editingde olmazsa olmaz değiller.

Atalay, Dualcore Pc nin neler yapabildiğini gördüm, hatta P4 H.T bile audio uygulayan programlarda ( Steinberg, Protools vs.) G5 ten daha performanslı. Bunu bir sitede uygulanmış testler sonucunda da gördüm, adresi bulunca buraya asacağım.

Atalay' Alıntı:
Şimdi kafam karıştı: Yeni kuracağım bir HD sistem Protools için Mac almayayım mı? Ne yapayım arkadaşlar şaşırdım! Dual core PC kaldırır mı yani?

Atalay dual-core G5 da alabilirsin tabi o da bir opsiyon. Saniyorum 2006 basinda Mac dual-core Intel Pentium islemcili sistemler cikaracak onlardan da alabilirsin.

Bence AMD64 4400/4800 dual core'u da goz onunde bulundur derim. Ben SynthMaster'i ofisteki P4 2.8 ve evdeki AMD64 3200+ 2.0 ile calistiriyorum, gozlemlerime gore AMD64 basip geciyor, soyle rahat en az 1.5 kat. Ne gibi islemler yaparak karsilastiriyorsun dersen onu da yazayim: Reverb / Chorus / Parametric EQ / Filtreler / Osilatorler...
Bunlarin hepsi hem hafiza (Reverb/Chorus), hem islem gucu (osilator/filtre/eq) isteyen bloklar.

Of of bilenler, çok sağolun bu kadar sıkı temiz cevaplar için.

Ben de evde AMD64 3000 2.0 kullanıyorum. Seninkinin bi alt versiyonu galiba Bülent. Pek memnunum ben de. Tabi işyeri ile ilgili güncelleme olunca dual core almak lazım. Bu durumda artık fiyat araştırması yapıp, belki de biraz bekleyip dual core Mac alabilirim. Yalnız o zaman bazı softwareler için mac versiyonu almam gerekir o da koyar ya! Bazıları ise Mac ve PC CDlerini beraber veriyor bilirsiniz.

Hmmm, olay galiba Mac dual core'u bekleyip (çok gecikmeyecekse) performans - fiyat değerlendirmesine kaldı.

Bu arada satriabici kafaya ben de alıştım, kız attraksiyon oranı da arttı yolda yürürken, pek keyifli oldu... Zaten yeni kuruyor olduğumuz stüdyoda bir de açılır kapanır yatak olacak. Bir alışveriş, bir fiş... :twisted:

Atalay,

Yillardan beri bilgisayar kullanirim. Mac Sistem 6'dan Mac OS X'e; çöp kutusuz Windows'tan XP'ye... Bugüne kadar gördügüm en "user friendly", en stabil ve en "rock solid" sistem OS X. Hem Win hem Mac, iki platformu da kullanan biri olarak söyleyebilirim ki Win XP henüz oralarda degil, olamayacak da.

Diger yandan bugüne kadar Apple tarafindan acaip gaz verilip piyasaya sürülmüs en fos sistem ise G5. Bence yeni islemcili Mac'leri bekle. Yeni islemcili Mac'ler eger beklenildigi gibi olursa bir de OS X'le birlesti mi tadindan yenmez.

Son zamanlarda müzik dahil creative islerle ugrasan birçok tanidigim Mac'e gecti ve su an hepsi OS X'e hayran. Bilgisayar problemleri ile ugrasmak yerine islerini yapiyorlar.

acikcasi 1989'dan beri macintosh kullaniyorum MacintosPlus(ilk mouse'li bilgisayar), MacintoshClassic(Bu bir devrimdi renkli ekranli bilgisayar adina.. cok sevinmistik) Bunlar suanda tarihi eser olarak araniyor... ve o donem fiyatlari toplamda 50 cmye 30 cm'lik (atiyorum) bilgisayarlarin fiyati 20.000$-30.000$ civariydi. bu saydiklarimin ekran ebatlari 20 cm'ye 20 cm kadar birseydi!..:) sonra LCII- LCIII ve Quadra GIII, G4 vs. Ben bugüne kadar hep masaustu yayincilikta kullandim tasarim ve reklam isleri icin, ama bu islerde bile pc'yle kiyasladigimda macintosh hep ondeydi, (Örnek: istanbulbulteni dergisinin yetkilileri benden 1 sayiyi bitirmemi istediler ama macintosh yerine PC vardi ve AdobePhotoshop'ta macte yaptigim basit bir islemi yapabilmek icin PC'yi 7 kere resetledigimi hatirliyorum!... bu bir olcumudur bilmem ama bildigim tek sey macintosh herzaman guclu, kuvvetli ve dayanikli.... Cok param olunca bende studyodaki platformu macintosa tasimayi dusunuyorum...

Pc derken nasıl bir platformdan bahsettiğinizi bilmyorum. fazladan bir 100$dan kaçılmak için ucuz ve uyumsuz malzeme kullanılan pcleri ile de 5-6 katı fiyata gelen macleri de aynı kefede değerlendirmek de hata olur düşüncesindeyim.

Aslında pclerin aslında ifade edilmek istenen anlamıyla windows platformunun kötü bir tarafı da çok fazla programın çaışmasına izin verilen bir platform. Ve çalıştırabileceğiniz bir sürü program olduğundan hepsini çalıştırıp, registry ve bilimum yerleri bol bol iş dışı materyallerle doldurduktan sonra mac performansı bekemeniz yanlış olur. Acaba iş için kullanılan ve başka ıvır zıvıra doldurmadığınız bir bilgisayarı mı baz alarak karşılaştırıyorsunuz? Bu güne kadar optimize ettiğim ve başka program çalıştırmadığım orta kalite pc'im beni hiç utandırmadı.

Ben pc olarak ifade edilen ortamla mac ortamı arasındaki farkı yaratanın windows ortamı olduğunu düşünüyorum. Bir çok kullanıcı da böyle düşünüyor olaca ki hızla linux işletim sistemine geçiyorlar... Microsot'ta bunun farkında olacak ki tasarladıkları yeni işletim sisteminin linux gibi unix tabanlı olacağını ve iki farklı sistemde çalışacağını açıkladı... Birinci sistemde bilgisayar windows 98 mantığindaki gibi isteyen istediği programı çalıştırabilecek, Diğer sistemde ise windows kendisi için optimize edilmemiş ve olur olmaz her yere dosyalar atan, registryi allak bullak eden programların yüklenmesine ve çalıştırılmasına izin vermeyecek, böylece kullanıcı maksimum performansı alabilecek ve uzun süre koruyabilecek.

Linux gerçekten çok sağlam bir platform. Windowsla bir hafta süren simulasyonları aynı bilgisayara yüklediğiniz linuxla 3 günde bitirebiliyorsunuz. Ama ne yazık ki kullandığım programların linux desteğini kısa zamanda vereceklerini pek sanmıyorum. Bu yüzden yeni windows'tan çok şey bekliyorum. Eğer söyledikleri gibi linux çekirdekli(unix tabanlı) bir işletim sistemi yapabilirlerse büyük ihtimalle bu maclerin sonu olur. quad core la makinalar uçar da yere konduramayız valla :)

Ulen espri yapıp quad core olayını ti ye alacaktım ama olsa sanırım müzik mikslemek kebap eğlence olur dertler sona erer.

Atalay' Alıntı:
Ulen espri yapıp quad core olayını ti ye alacaktım ama olsa sanırım müzik mikslemek kebap eğlence olur dertler sona erer.

Atalay ti'ye alma abi bir sonraki asama quad core dual core'dan sonra. Iste o zaman Digidesign'in pacalari iyice tutusur :)

Atalay' Alıntı:

Geçen ay bir dublaj stüdyosuna dual AMD Opteron işlemcili iki HD sistem kurduk (tyan anakart tabanlı). Doğrusu şimdiye dek gördüğüm en hızlı sistem idi. Birde bu makineye dual dual-core işlemci takıldığını düşünemiyorum :)....

Sonuçta düzgün kurulu bir PC en az bir Mac kadar düzgün ve sorunsuz çalışacaktır... derim ben.

Geri