[Eski] Cubase SX ten Protools a geçip affallamış birinin soruları :

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

:?: Bülent, merak ettigim birsey daha var... Bir fikrin vardir sanirim...

Firmalar yazilimlarinda kullandiklari grafik arayuzleri hangi kistaslara gore seciyorlar / tasarliyorlar acaba...?

Benim Cubase'le tanismam Pro Tools'la tanismamdan daha eskidir, bu yuzden aliskanlik diyemiyecegim. Pro Tools'da kendimi evde, Cubase'de ise misafirlikte gibi hissediyorum. Hatta Pro Tools'un basina ilk oturdugumda da bu sekilde hissetmistim. Pro Tools'un isleyisi ve yerlesimi klasik bir studyo gibi. Cubase oyle degil. Logic de oyle degil. Bak Reason daha simple mesela (gerci onda audio yok ama olsun, normal bir rack case ve tepesinde bir mixer varmis gibi). Hatta Cubase ve Logic'in yeni versiyonlari iyice evlere senlik, imaj yapmislar :D ama ben o mixerlere bakarken gozlerim felaket yoruluyor. PT'nin mixeri cok sade ama adami hic yormuyor mesela.

Bu tip seyler firmalarin ozel secimleri mi acaba? Yani, biri sade, basit, klasik olsun diyor digeri ise uzay gemisinin kontrol paneli gibi... :lol: Sence PT'nin bu kadar basarili olmasinda bu basitlik ve klasik studyo operasyonuna benzerlik yatiyor mu?

Cok mu derinlere indim nedir... :shock:

PT den sonra ben de cubase'i de kullanmaya başladım iş gereği. Açıkçası PT çok kolay. Cubase çok renkli ve bazen bir işlem için birkaç hareket yapmak gerekiyor. PT de 1 tuşla ya da alt+vb. bir defa da 3 tuş basılarak yapılıyor.

Bir yandan da bir iki tane de olsa Cubase'in zamandan tasarruf sağlayan bir iki durumu var. Kayıtlar için cubase, mix ve mastering için PT diyorum.

ya butun dunya onyillarca milyonlarca sarkiyi birebir dinleyerek tape dat etc ye aktardi.bu kadar buyutecek ne var bunda
nefretmi ediyosunuz yaptiginiz sarkilardan bikere daha dinleyin iste nolucak:)

Bende cubase sx 2.0 kullaniyorum acaba PT'ye gecebilirmiyim yada gecmelimiyim hayatimda neler degisir diye dusunurken ve arastirirken bu basligi gordum ve bastan sona okudum. Sanirim benim Cubase'de kalmam daha hayirli... :)

Yaptigim sadece evimde olusturdugum studyomda bestelerimi
yazmak...

saygilar.

Olüm Ozan, yav kullaniciya en ters yazilimlardan biridir ProFools.
N'aptinn?!! (Pro'dur mro'dur, ama kolay degil iste bazi seyler).

Not. "ü" harfi baska bir yerden odunc alinmistir.

Ayrica gormusken soylemeden edemeyecegim, Sevgili Ozan Colakoglu, daha once maillesmistik hatirlarsiniz ve yolla demolarini dinleyelim demistiniz (bumin ben) ve size birdolu demomu yollamistim ve daha sonra merak edip (uzun sure gectigi icin) defalarca mail yollamama ragmen ne olumlu ne olumsuz bir cevap bile vermediniz. Ki; siz muzigin nasil bir emek urunu oldugunu bilen bir kisisiniz... Parcalari begenmemis olabilirsiniz ama keske bir cevap yazma gayretini gosterebilseydiniz. Maillerinizden cok buraya bakiyorsunuz sanirim. Umarim gorursunuz... Kolayliklar dilerim... ustad... :evil:

Ben de pro toolsa geçmeyi düşünüyodum, ama burada yazılanları gördükten sonra tiskindim artık. Ne iğrenç platformmuş, "kahrolsun protools yaşasın cubase 2" :)

azgeliyo' Alıntı:
Ben de pro toolsa geçmeyi düşünüyodum, ama burada yazılanları gördükten sonra tiskindim artık. Ne iğrenç platformmuş, "kahrolsun protools yaşasın cubase 2" :)

Yok yok o kadar da igrenc degil. Bu kadar insan kullaniyorsa (ozellikle profesyoneller) vardir bir bildikleri herhalde degil mi :lol:

Yukarıda yazdıklarım şakaydı tabi :) ...

Zamanında işlemcilerin güçleri karmaşık işlemleri yapmaya yetmezken bu adamlar yanılmıyosam ilk dsp kartlarla çıkıyolar yada ilk tutturanlar onlar oluyo, daha sonra yayılıyolar haliyle. Bi nevi ses sektörünün "selpak" yada "duşakabin"i oluyolar.

Bu günün koşullarında işlemciler o kadar gelişmişler ve de hala gelişmekteler kine, ses işlemede dsp, bir çok insan için gereksizdir. Profesyonellerin hız gereksinimlerini de karşılayacak daha uygun fiyatlı ama protoolsun hd sistemlerin altında kalmayacak dsp sistemler var. İşlemcilerdeki bu gelişmeler nedeniyle çok yakında onlara bile gerek kalmayacak.

Protools sistemleri biraz uzay mekiği gibi gösterişli duruşu, ve pahalı oluşu nedeniyle biraz prestij sağlıyor diye düşünüyrum. Biraz da biz türklerin olayları biraz geriden takip etme alışkanlığından... Yoksa gerek dönüştürücülerde, gerek işlemede gerekse nle ve post prodakşında performans ve kalite olarak protools sistemlerden çok üstün sistem-LER- var.

Protools sevmediğim bir platform. Ancak hedeflediğim bikaç yerde kullanılıyor diye öğrenmek zorunda hissediyorum kendimi. Grafikteki gibi; Corel kullanıcısınızdır, herşeyi corelde yaparsınız ama freehandi de bilmek durumundasınızdır. ya da tam tersi....

bulent biyikoglu' Alıntı:
Yok yok o kadar da igrenc degil. Bu kadar insan kullaniyorsa (ozellikle profesyoneller) vardir bir bildikleri herhalde degil mi :lol:

Sevgili Bülent, şu bildiklerini bir de biz bilsek :) Yani diğer yazılımların yapamadığı neyi yapıyor Protools? En son Kimmerian büyük bir heyecanla Protools digi002 aldı, yıllarca kullandığı Cubase'yi kaldırdı attı. Yaklaşık üç ay kullandı ve alel acele digi002 yi satılığa çıkarıp Cubase Sx3 e geri döndü. Hatırlarsan o dönem sana kıyaslamak için bir şeyler sorup durmuştuk :) Bir daha Cubase' e elimi sürmem diyenler (nedense) gördüm, şimdi çoğu Cubase ile çalışıyor. Buda mı moda nedir? :lol:

Bir de şunu anlamıyorum, Cubase ile midi ve audio kayıt yaparım, kanal çokluğundan yararlanırım bounce yapar Protools' döner mastering yaparım :!: :?: :roll: eee...sonra... :)

Abi yanliz dikkatinizi cekerim, ProTools 7.0 ile bazi seyleri adam ettiler artik. Ozellikle RTAS pluginlerin performansini. Dual core destegi geldi 7.0 ile, ayrica eskiden RTAS pluginleri 32 sample'da bir processing yapiyorlardi, o yuzden ayni plugin'in RTAS versiyonu VST versiyonuna gore daha kotu performans verebiliyordu, simdi boyle bir durum artik soz konusu olmamali (diye umit ediyorum!)

Yaklasik 2 hafta sonra ProTools 7.0 cikiyor duyduk duymadik demeyin :lol:

Hocam, iyi güzel de Steinberg bu dediklerini çoktan yapmıştı... Bu güne kadar Steinberg zaten daha iyi performans göstermiş öylemi? Muhtemelen şu anda da 64 bit desteği ile hazırlanıyorlardır :) Yani yine 1-0 :lol: Sevgiler...

Haklisin, onlar geriden takip ediyorlar :) Aslinda duc.digidesign.com'da donem muhabbetlere bakarsaniz millet illet oluyor LE'de 32 track kisitlamasina, ve dual core / quad core'larin cikmasiyla beraber artik Digidesign'in ilerde Commodore 64/Atari gibi tarih olacagini soyleyenler bile cikiyor :) Olmaz olmaz demeyin olmaz olmaz :)

Sonuçta amaç iş görmesi, o ya da bu... ama Protools Türkiye'de tabu haline geldi neredeyse, hatta kompleks haline getirenler de var diyebilirim. Adam Protools'u almış ama gizli gizli Cubase ile işlerini yürütüyor. Sorarlarsa da Cubase'mi, öyle amatör programlarla uğraşmam diyor :lol: Şarkıcılara da öğretmişler, abi ben Proteus la kayıt yaparım falan :lol: gibi saçma muhabbetler... neyse aman, yine de bir m-audio ve Pt bir kenarda bulunsun derim, noolur noolmaz iş kaçar falan...:lol:

neyse aman, yine de bir m-audio ve Pt bir kenarda bulunsun derim, noolur noolmaz iþ kaçar falan...

Çok doðru diyorsun DazeJar peki kenarda durmasý için ne önerirsin.Mbox2 leri deneme þansýn oldumu baya bi paketle geliyormuþ.
ÝÇinde cubase sx3 lite reason steinberg plug-inleri vs.. nedersin?

DazeJar' Alıntı:
Sonuçta amaç iş görmesi, o ya da bu... ama Protools Türkiye'de tabu haline geldi neredeyse, hatta kompleks haline getirenler de var diyebilirim. Adam Protools'u almış ama gizli gizli Cubase ile işlerini yürütüyor. Sorarlarsa da Cubase'mi, öyle amatör programlarla uğraşmam diyor :lol: Şarkıcılara da öğretmişler, abi ben Proteus la kayıt yaparım falan :lol: gibi saçma muhabbetler... neyse aman, yine de bir m-audio ve Pt bir kenarda bulunsun derim, noolur noolmaz iş kaçar falan...:lol:

Tam üstüne bastın ayağını kaldır :D

Fener'e gol atan her santraforun anında bir sonraki sezon Fener'e transfer edilmesi gibi...

DazeJar' Alıntı:
Şarkıcılara da öğretmişler, abi ben Proteus la kayıt yaparım falan :lol: gibi saçma muhabbetler...

:)

Abi aslinda bu olay bana biraz lisedeki "marka" duskunlerini hatirlatiyor :lol: Arkadaslar Vakko Benetton'dan asagi giyinmezlerdi (T.E.D. Ankara Koleji), bu olay da ondan farksiz bence. Digidesign vakti zamaninda piyasaya ilk gelen (firstcomer) avantajini kullanarak bugunlere kadar gelmis ama boyle gitmez...

Ben de sahsen TDM'in gunlerinin sayili oldugunu inaniyorum. Dual core'dan sonra bir de quad core'lar (4 core) ciksin goruruz bakalim ne oluyor :) 2 Ghz'de calisan 4 islemci her halukarda 200 mhz'de calisan 9 islemciyi ezer gecer (HD Accel kartinda 9 adet 200 Mhz islemci var)

Mahcem güzel yerden yakaladı :lol: Sen yaz çiz sonra da bir tane bulunmasında fayda var dersen olacağı budur :lol: Golü yedik :lol: :lol:

Baran, bence abartmayalım, Audiofile 24/96 PCI 120$ cıvarlarında işi görür, sonuçta PT varmı diyene al işte var dersin, 32 kanalın üzerine çıkamayınca da ben sana demedim mi gel şimdi Cubase'de devam edelim deyip müşteriyi bilinçlendirirsin :lol: :lol:

okulda iki senedir pro tools çalışmamıza rağmen ben hala cubase diyorum..marka olmaktan çok kullanımı önemli tabiki..alışmamış pc de pro tools durmazmış misali bende geçemedim pro tolls'a..cubase iyidir güzeldir..pro tolls da öyle..hangisi alışılmışsa onda kalınmalı..en iyisi bu aslında ..kolay gelsin herkese

Geri