[Eski] Cubase SX ten Protools a geçip affallamış birinin soruları :

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Ozan

Yeni üye
Elime eldiven olmuş Cubase den istemiye istemiye Protools LE ye doğru kayıyorum. Cubase'in ciklet olmasının protools kullanmama hiç bir fayası olmuyor, tersine beni uzaklaştırıyor. Birkaç düzine sorum var, ne olur yardım edin de PT nin nimetlerinden yararlanabilim :)

İlk problemim mixdown ile, bu PT kardeşte projemi mixdown ederken beni parça uzunluğunca bekletiyor, Cubase SX deki gibi offline bir şekilde mixdown etmiyor, ben mi bir yanlış yapıyorum, yoksa bunun kurtarırı yokmu ?

Şimdilik ikinci problemim de pluginlerin organizasyonu ile ilgili. PT içinde dither fonksyonu olan alakalı alakasız bütün pluginleri dither başlığı altına koyuyor, bunun gibi birsürü sınıfta alakasız pluginler konumlandırılmış standart olarak. En beteri fxpansion'un VST to RTAS adaptörünü kullanırken fxpansionun getirdiklerini others'a atıyor. Other's ı da açtığımda bütün ekranı kağlıyacak boyutta bir uzantı çıkıyor ve bu scroll edilemiyip çıkması gereken herşeyi içinde barındırmıyor.
Pluginlerimi sınıflandırma konusunda bir özgürlüğüm varmı Protools'da, var ise nasıl yapıcam :)

Ozan ne yazik ki :( bounce sirasinda offline calismiyor PT, islemcin cok hizli olsa dahi sarkiyi normal hizinda playback edip bounce ediyor.

Diger soruna gelince, eger plugini yazanlar kategorisini belirtmemislerse, ya da sendeki pluginler eski versiyon ise (PT ne zamandan beri pluginleri kategorilere ayiriyor ben bilmiyorum acikcasi), o zaman o pluginler Others kategorisine gidecektir ne yazik ki :(

Iki sorumunda cevabi olumsuz oldu ama bu senin sevkini kirmasin sakin :D PT bilmekden kotu bisey olmaz :wink:

Bülent Abi,

Kategorizasyon dediğim şöyle birşey : Herhangi bir track'a insert fx koymaya kalktığımda boş slota tıklayınca karşıma açılan dallı budaklı menüde ilk başta mono ve multi channel arasında bir seçim yapıyorum, sonrasında ise karşıma EQ, Dynamics, Delay, Reverb gibi kategoriler çıkıyor. Ama kaderin cilvesi waves L1 in reverb altındada gözükmesi gibi bir sürü saçmalık oluyor. Bunlar büyük problem yaratmıyor aslında

Problem yaratan FXPansion VST to RTAS ile transfer ettiğim VST pluginlerim. Bunlar EQ vs. nin bulunduğu yerde others da geçen bölüm altında. Yine kaderin cilvesi sayıları bir hayli fazla. Fazla olduğundan ve windows'un start menüsündeki gibi expansionunu kontrol edebileceğim düğmeler olmayıp üst üstede binemediklerinden liste ekrana sığmıyor, bütün ekranı kaplıyor ve bütün pluginlerim arasında navigate edemiyorum. Bunun bir çözümü olmalı, yoksa ProTools'u rafa kaldırıcam yada LE 8.9 u fln bekliyecem.

Mixdown olayı ise başka bir dezavantaj oldu benim için. En ufak bir latency probleminde, buffer kaybında protools buffer size ı arttırmamı öneriyor. Cubase de ise bunları göz ardı edim çalışıp cpu usage'ımı override ediyordum. Sonra mixdown aşamasında offline çalıştığı için çıkış sorunsuz oluyordu :( Neyse bundan feragat ettik artık.

Ozan dedigini anladim, ama cozum Digidesign'dan degil fxpansion'dan cikabilir ancak :( Soyle ki: Protools bir plugini yuklerken, plugin yazarlari kategorisini belirtmislerse Protools bu kategoriyi okur, plugini oraya koyar.

VST'de de muhtemelen pluginler kategorilerini belirtiyorlardir host'a. Boyle oldugunu varsayiyorum, bu durumda PT'de VST plugin kullanirken FXPansion'in adaptoru arada cevirici gorevi gordugu icin onun ProTools'a plugin'in kategorisini bildirmesi lazim, Digidesign'in teknik olarak yapabilecegi birsey yok benim gordugum :)

Mixdown olayindaki hayal kirikligini anlayabiliyorum, bunu duc.digidesign.com'daki forumlarda tartismak lazim aslinda...

Bulent

Sadece merak ettiðim için soruyorum: (Mutlu mesut bir cubase kullanýcýsýyým)

Ozanda digi002 var, ve bir ara bana çok yüksek latencyleri kabul etmediðini söylemiþti. Protoolsda realtime mixdown yapýldýðýný duymuþtum, þimdi duyunca iyice emin oldum, bu cidden çok feci bir þey :shock:. Her neyse, merakým þudur ki,

Bufferý arttýrabileceðimiz en yüksek deðere aldýktan sonra bile droput verecek kadar yüklü bir projemiz varsa eðer, bunu mixdown edemiyor muyuz? Düþer bayýlýrým. :eek:

Batuhan,

Mesajin geri kalanini okumadan once istersen otur, ya da yataga filan uzan, dusup kafani filan carpmani istemeyiz... :lol:

Batuhan' Alıntı:
Bufferı arttırabileceğimiz en yüksek değere aldıktan sonra bile droput verecek kadar yüklü bir projemiz varsa eğer, bunu mixdown edemiyor muyuz? Düşer bayılırım. :eek:

Maalesef edemiyoruz... :(

Ozan' Alıntı:
sonrasında ise karşıma EQ, Dynamics, Delay, Reverb gibi kategoriler çıkıyor. Ama kaderin cilvesi waves L1 in reverb altındada gözükmesi gibi bir sürü saçmalık oluyor.

Waves'in 5.0 surumunde bu problemin cozulmus olmasi gerekiyor (Windows dunyasina cok da yakin degilim ama...)

:idea: Eger bu kategori isini sevmediysen Setup > Preferences'a gidip oradan display plug-ins by type secenegini kaldirabilirsin.

:?: Menulerde neden navigation yapamiyorsun onu bilemiyorum. Mac'de scroll yapilabiliyor, Win versiyonunda bir bug mi var acaba?

bulent biyikoglu' Alıntı:
Mixdown olayindaki hayal kirikligini anlayabiliyorum, bunu duc.digidesign.com'daki forumlarda tartismak lazim aslinda...

Cok tartisildi duc.digidesign.com'da ama hic bir sonuc cikmadi... :(

Hadi 4-5 dakikalik parcalarda neyse de uzun isler yaparken iç daraltici oluyor tabii... :cry:

Senin cevren genistir... Bir el atsan olaya diyorum... :D

Beyler anlasilan olaya damardan girmenin vakti geldi catti :lol: Connection'larima bir iletelim bakalim ne diyecekler, hatta soyle de birsey yazayim: "Turkiye'de PT'ye gecmek isteyen pekcok kullanici bu bounce problemini duyunca sok olup vazgeciyorlar" :lol:

Umarim kaale alirlar, supheliyim ama gene de yazacagim...

Yanliz bi dakka kafayi calistirinca ben anladim niye yap(a)madiklarini beyler. Oyle bir ozellik eklerlese ne olur, acayip zorlayici bir session'iniz olur, ama offline da olsa render edilir. E bu durum neyi dogurur? TDM'e gerek kalmaz arkadaslar o durumda, Digidesign'in TDM satislari duser.
Onlarin bakis acisi muhtemelen budur beyler ben simdiden soyleyim. Lafi eveleyip geveleyebilirler, ama sonucta olay buna dayaniyor bence. Teknik olarak zorluk filan yok bu iste :(

Teşekkür ederim cevaplarınız için.

Ufuk kategorizasyon'u iptal ettim, bu sefer daha beter oldu :) Nasıl bir mantık ise scroll yok :) LE kullanan adamda fazla plug-in olmasın demiş digidesign abimiz herhalde :)

Yanliz bi dakka kafayi calistirinca ben anladim niye yap(a)madiklarini beyler. Oyle bir ozellik eklerlese ne olur, acayip zorlayici bir session'iniz olur, ama offline da olsa render edilir. E bu durum neyi dogurur? TDM'e gerek kalmaz arkadaslar o durumda, Digidesign'in TDM satislari duser.
Onlarin bakis acisi muhtemelen budur beyler ben simdiden soyleyim. Lafi eveleyip geveleyebilirler, ama sonucta olay buna dayaniyor bence. Teknik olarak zorluk filan yok bu iste :(

Bulent, isin sakasi bir tarafa bence de sebep bu. Offline bounce digidesign forumlarinda cok konusuldu, tartisildi, petition'lar imzalandi. O forumlar zaten surekli Digidesign tarafindan okunuyor. Madem teknik olarak bu isi yapmanin zorlugu diyorsan, o zaman sebep satis kaygisidir.

Evet abi, çok güzel bir yerden yakaladýn. Beni de þaþýrtan yapamamasý deðil "neden yapamadýðý" olmuþtu, çünkü teknik olarak aklýma getirebildiðim bir zorluk yok. Yani bütün veri digital. bunu filtrelerden geçirip sonucu çýkarmasý sabit bir fonksiyon. 50 kere de yapsak sonuç bit by bit ayný olacak. Bu yüzden bunu "saniyeye baðlý" yapabilen bir sistem, saniyeden baðýmsýz ve sesi dýþarýya vermeden de gayet yapabilir. Aklýma teknik bir zorluk gelmiyor bir türlü. Bu yüzden þaþýrmýþtým, ama TDM olayý aklýma gelmemiþti. Of of feciymiþ. :(

Ozan' Alıntı:
Ufuk kategorizasyon'u iptal ettim, bu sefer daha beter oldu :) Nasıl bir mantık ise scroll yok :) LE kullanan adamda fazla plug-in olmasın demiş digidesign abimiz herhalde :)

:lol: Kotu bir niyetle, iyice beter olsun diye soylememistim... :lol:

Sanirim Windows versiyonunda bir problem var. Ben Mac'de scroll sorunu yasamiyorum. Ya da LE kullanan Windows'cular az plug-in, Mac'ciler cok plug-in kullansin diye yapmislar. :D

Bu arada merak ettim, sendeki Waves 5.0 mi? Bildigim kadariyla Windows'da da 5.0'da kategori probleminin duzelmis olmasi lazim.

Ya iste oyle. Yeri gelmisken bir anekdot anlatayim da olay daha iyi anlasilsin :wink: DeEsser pluginini yaz dediler, 1999 yazinda oluyor bu. Once RTAS / AudioSuite versiyonu yazdim, hatta kullanisli olsun diye bi frequency analyzer koydum, fast fourier transform ile frekans analizi yapip sss/ch/sh frekans bandini buluyordum. ama bu ozellik son urune girmedi, cunku dediler ki AudioSuite/RTAS versiyon TDM'den daha iyi olamaz :cry: (TDM'de yapamamistim bu frekans analizi olayini), hatta yanlis hatirlamiyorsam bunu diyen kisi Dave LeBolt idi (su anda digidesign'in genel mudurudur kendisi :))

...acayip zorlayici bir session'iniz olur, ama offline da olsa render edilir. E bu durum neyi dogurur? TDM'e gerek kalmaz arkadaslar o durumda, Digidesign'in TDM satislari duser.

Tabii bu TDM alamayan Türk kullanicilari icin o kadar da büyük problem degil... Session bilgisayari kasiyorsa ve bounce sirasinda CPU hatasi veriyorsa kanallar farkli stem'ler halinde bounce edilip sonra yeni bir session'da birlestirilir... 8)

Türk'e yokus yok! ADAT'tan LE'ye sychronizer olmadan bile audio kanallar problemsiz transfer edilebilir. :!:

UfukOnen' Alıntı:
...dediler ki AudioSuite/RTAS versiyon TDM'den daha iyi olamaz :cry:

Bulent aslinda bir bakima da haklilar - fiyat / performans dengesi olarak. Ne dersin?

Ufuk olaya business acisindan baktigin zaman dedigin dogru, TDM'in price point'i farkli ( = yuksek!), e oyle olunca TDM pluginleri RTAS'dan daha iyi/en azindan ayni seviyede olmali.

Geri