[Eski] SYNTLER VE ÜZERİNDEKİ SESLER NASIL ÜRETİLİYOR..?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

loading

Yeni üye
Arkadaşlar ben yeni katıldım foruma gayet güzel açıklamaların ve tartışmaların olduğunu gördüm sanırım benim soruma da cevap verebilecek arkadaşlarımız vardır......

Bsşlıktanda anlaşılacağı gibi bayaadır kafama takılan bi konuyu sormak istedim.... evet kullandığımız synthlerdeki sesler

1- nasıl üretiliyor içindeki sesler nasıl kaydediliyor.....
2-örneğin bi keman sesi nasıl örnekleniyor eğer çalınıp kaydediliyorsa nasıl oluyorda dip ses olmadan kullanabiliyoruz net bi şekilde...?
3-dediğim gibi bi keman sesi mikrofonun önünde biri mi çalıyor yani taaa eskiden beri kullandığımız klavyelerdeki bu sesi kim çalıp örnekliyor fabrika ortamında mı studyoda mı? nasıl bir keman ve mikrofon kullanılıyor.
4- sample tabanlı olmayan seslerin nasıl çalıştığını osilator sistemini biliyoruz ama şu an ki synthlerde de bu sesler sample olarak mı çalınıyor..
5-eğer eskiden beri gitar piano gibi sample sesler analog mikrofon önünde kaydedilip sample yapılıyosa mesala bende bir korg 01 var onda bile net dip sessiz olarak kullanılabiliyor ...
6- eğer olay sadece mikrofon mu (artık nasıl kaydediliyosa ya da hangi teknikle yapılıyosa)akustik trampet sesleri eski klavyelerde berbat ama yeni klavyedler de çok iyi bi biçimde synthlere yerleştiriliyor....?

arkdaşlar şimdiden teşekkür ediyorum cevaplayan arkdaşlarıma ...

merhaba öncelikle foruma hoþgeldin

Sorularýn elektronik müziðe ilgi duyan birisinin ilk merak edeceði türden ve biraz karýþýk olmakla beraber temel düzeydeler. Forumu kullanarak bazý teknik bilgilere ulaþabilirsin ama sorduðun sorular genel olarak "bilgisayar ortamýnda sesler nasýl üretilir" cinsinden olduðu gibi midi tabanlý sample kütüphanlerinin yapýsýylada ilgili gözüküyor. Sanýrým midi klavyeden çalýnan notalardan gerçekçi keman sesi duyunca kafan biraz karýþmýþ :) Bu yüzden de sorularun bir bütünlük oluþturmuyor. Böyle oluncada senin kafaný daha fazla karýþtýrmamak için sadece sorularýna cevap vermeya çalýþýcam.

1. Syntheizerlar da ses üretmek için çeþitli metodlar vardýr bunlara ses sentezleme teknikleri denir.Sentezleme tekniklerinde osilatörler dýþýnda dýþarýdan kayýt edilmiþ örnek seslerde kullanýlýr.

2 .bir keman sesini iyi örneklemek için önce o sesi çok iyi analiz etmek gerekir analiz edilen sesin doðuþkanlarý enstürmanýn genel týnýsýný belirler. Bu yüzdendirki kemanla çalýnan do sesi ile piyanoylaa çalýnan do sesi ayný frekansta olsa bile harmonikleri farklý olduðundan kulaðýmýz o ensturmanýn kemanmý piyanomu olduðunu tespit eder.

3. Orjinal bir keman sesine ihtiyacýn varsa. Her serefinde bir kemancý bulamana gerek yok. Düzgün (sevdiðin) bir kemancý bulup onun stilini ve kemanýnýn her bir notasýný ayrý ayrý kayýt edip bu sesleri programlar vasýtasýyla midi klavyene dizip klavyeden bastýðýn her notayý keman çalýyormuþ gibi çalabilirsin. Önceden alýnan keman kayýtlarý studyo ortamýnda çok titiz bir þekilde yapýlýr.

4. ??

5 ??

6 ??

4, 5 ve 6. sorularýnda ne sormak istediðin anlaþýlmýyor ama özet olarak sana diyebilirimki hayýr. Günümüz elektroniðinde sesler artýk sadece sample tabanlý üretilmiyor örneðin bir piyano , flüt sesini çok iyi modelleyebilen yazýlýmlar mevcut ama senin bu konulara þuanda girmene gerek yok. Sen önce basit sentezleme tekniklerini öðren. Google kullarak "synth technique" gibi birþey aratýrsan birçok bilgiye ulabilirsin.

Peki ben bu öðrendiðim teknikleri nasýl uygulayabilirim diye sorarsan sana PureData veya maxmsp programýný öneririm.

Kolay gelsin

cevaplar için öncelikle çok teşekkürler .....
dediğin gibi derdimi tam anlatamamışım galiba tekrar açıklıyım benim midi klavye yada midiyle ilgili bi sorunum yok ....
şöyle; misal nuhnebiden kalma bir korg 01 gibi bir alette diyelim ki piano sesini açtım çalıyorum... taa 1991 yılında bu alete bu ses nasıl kaydedildi...veya yerleştirildi nasıl adımlardan geçiyor bu olay....fabrikada mı studyoda mı sorum o yani... bir piyanist akustik bir piano çalarken sesler mikrofon vasıtasıyla kaydedilip,temizlenip mi klavyenin ROM una aktarılıyor....

yada yapılan teknik nedir durduk yere bi piano sesi çıkmıyo sonuçta bu alette...
ya da bell sesleri nasıl üretilip saklanıyor...

ben olayın fabrika boyutunu merak ediyorum yani evde sample üretmek gibi bi maksadım yok ...

Senin cihazýn yapýmý için oluþturulan fabrikasyon boyutunu düþünmene gerek yok zira sesler fabrikada kayýt edilmiyor.

Sesler önceden studyoda kayýt edilir, bu ister iyi yalýtýlmýþ bir ev studyosu olur ister profesyonel bir studyo. Ýþin kalitesi kayýt edilen seslerdir. Korg fabrikasýnda da elektronik parçalarý üretip birleþtiriler, bu televizyon üretmekten farksýzdýr yani. Kayýt edilen sesler daha sonra korg veya herhangi bir cihaza yüklenir.

Korg 01 in de büyük ihtimal sadece oktav sesleri (C1, C2 , C3 vs..) cihaza yüklenip diðer notlar için picth edilmiþtir.

Diðer bir teknikte her bir nota için farklý dinamik deðerlerdeki sesler kayýt edilip basýlan tuþeye göre bir sample adreslenmesidir.Bu hem daha fazla bellek gerektiren hemde daha fazla zaman alan masraflý bir iþlemdir.Genelde klavyelerde tercih edilmez.Bilgisayar bazlý sistemlerde kullanýlýr.

Yani iþin özü fabrikada cihaz üretilir sesler kayýt edilmez.

Durduk yere bir ensturman sesi çýkaran (içinde herhangi bir örnek sesi barýndýrmayan) cihazlarada modelleme yapan synthesizerlar denir.

anlıyorum.........teşekkür ediyorum bu saatte verdiğin cevaplar için ayrıca...

ama merak ediyo insan yani madem bu zımbırtıları kullanıyoruz nasıl çalışıyor diye :D
o zaman diyelim ki ezelden beri kullandığımız bi vox veya vokal sesinde de birisi mikrofona geçip mikrofona sesi veriyor du ahhh gibi.. ve bu ses oktavlara yayılıyor diyorsunuz pichtleme ya da diğer yöntemlerle öyle mi?

peki bu sesi biz klavyelerde kullanırken bir gürültü ve tısslama olmaması nasıl sağlanıyor nasıl filtrelerden geçiyor acaba?

Sound source a baðlý olarak deðiþir ama zaten sesler studyo ortamýnda kayýt edildiði için extra bir iþleme tabi tutulmasýna gerek yoktur.Çok ufak bir fade in ve fade out olabilir dip ses için. Ayrýca istersen klavyenin özelliklerini kullanarak sesler üzerinde oynamalar yapabilirsin ve efektler verebilirsin, zira cihazýn üzerindeli tuþlarda bu iþe yarýyor.

Örneðin kalvyendeki adsr ile sesin giriþ çýkýþ ve uzama zamanýný deðiþtirebilirsin. Veya cihaz içinde bir osilator varsa sese bir sine wave göndererek ring modulation yapabilirsin.

Ama bütün bunlar için cihazý kullanmayý bilmekten ziyade daha öncede yazdýðým gibi ses sentezleme tekniklerini bilmelisin.

ya sağol arkadaşım ya hakkaetten bu bilgiler çok iyi oldu benim için bir de bişey daha sorayım sana hem merak eden diğer forumdaki arkadaşlara da yararlı olur ....

şu anki piyasadaki yeni aletlerde mesala triton veya motifler... bunların içinde osilator var mı?...şayet yoksa da sesi filtreleyen devreler vardır herhalde diye düşünüyorum... e bu durumda hardwarelerin ses kaliteleri softwareden daha iyi olmuyor mudur?...

örnek resondaki bi ses virutual olarak işleniyo galiba çünkü benim pcnin uyduruk ses kartında öyle bi filtre devresi olduğunu sanmıyorum :lol:

loading' Alıntı:
şu anki piyasadaki yeni aletlerde mesala triton veya motifler... bunların içinde osilator var mı?...şayet yoksa da sesi filtreleyen devreler vardır herhalde diye düşünüyorum... e bu durumda hardwarelerin ses kaliteleri softwareden daha iyi olmuyor mudur?...

Hardware mi? Hocam o aletlerin içinde de yazılım çalışır, "saf" yazılım...

Bu konuyla ilgili birkac video izlemistim. Mesela Roland in cok gelismis bir ar-ge departmani ve studyolari var.
Bir Synth te (rompler lardan bahsediyoruz) sesin tabiki temeli onceden orneklenmis bir akustik enstrumandir. Fakat sonradan uzerinde o kadar cok islem yapilir ki, ilk cikis noktasindan cok daha farkli bir sound elde edersin. Olayi soyle dusun, ayni manzarayi bir profesyonel bir de amator kamera ile goruntulediginde aldigin sonuc cok farkli olacaktir. Profesyonel kameralar goruntunun orjinaline daha yakin kayit yapabildigi gibi titremeye karsi duzeltmler yapabilir, yada seni isik durumuna karsi uyarabilir vs.
Bunun icindir ki, teknoloji gelistikce synth lerin sesleri daha iyilesmeye basliyor. Kapasiteleri gelistikce kullanilan ornekler daha detayli kaydedilebilir hale geliyor. Ornek olarak M1 de toplan 4 mb lik ses hafizasi vardir ve butun sesler icin bu hafizayi kullanir. Yamaha S90ES te ise ozel piano sesi icin 60 mb lik hafiza ayrilmis.

loading' Alıntı:
cevaplar için öncelikle çok teşekkürler .....
dediğin gibi derdimi tam anlatamamışım galiba tekrar açıklıyım benim midi klavye yada midiyle ilgili bi sorunum yok ....
şöyle; misal nuhnebiden kalma bir korg 01 gibi bir alette diyelim ki piano sesini açtım çalıyorum... taa 1991 yılında bu alete bu ses nasıl kaydedildi...veya yerleştirildi nasıl adımlardan geçiyor bu olay....fabrikada mı studyoda mı sorum o yani... bir piyanist akustik bir piano çalarken sesler mikrofon vasıtasıyla kaydedilip,temizlenip mi klavyenin ROM una aktarılıyor....

yada yapılan teknik nedir durduk yere bi piano sesi çıkmıyo sonuçta bu alette...
ya da bell sesleri nasıl üretilip saklanıyor...

ben olayın fabrika boyutunu merak ediyorum yani evde sample üretmek gibi bi maksadım yok ...

Değerli arkadaşım,

Eğer Korg O-1'e nuhnebiden kalma diyorsan herhalde ya çok gençsin, veya elektronik tekniğinin son birkaç yıla ait olduğunu düşünüyorsun. Zira O-1 16-17 yıllık bir klavye olmasına rağmen bence en başarılı modellerden birisidir (günümüzde üretilen synthesizer'larla da karşılaştırılınca)..

Vaktin olduğunda inceleyebilmen için sana birkaç synthesizer müzesi linki göndereceğim. Burada seslerin osilatörler aracılıoğıyla nasıl sentez edildiğinden frekans modülasyon ve örnekleme yöntemine gelindiği hakkında bilgi sahibi olabilirsin.

http://www.synthmuseum.com/index.html

http://www.keyboardmuseum.org/play.html

http://www.korg.co.jp/SoundMakeup/Museum/

Konuyla ilgiliysen benim naçizane önerim; eski model klavyeleri küçümsememendir. Zira; 1977 veya 1978'de üretilen Yamaha CS-80, 1981 yılında üretilen Roland Jupiter-8, 1984'de üretilen Yamaha DX-7, 1988'de üretilen Korg M-1 birer efsanedir. Üretim yılını tam olarak bilmediğim Minimoog ise apayrı bir modeldir. Günümüz teknolojisiyle üretilen pek çok klavye Minimoog'daki bas ve lead seslerini, Yamaha DX serisindeki elektro piyano, brass seslerini, Roland Jupiter-8'deki pad seslerini içerir. Korg M-1'deki piyano tonu ise halen üretilen pek çok Korg klavyede vardır ve bu ses 1990'ların House müziğinin "olmazsa olmazı" durumundadır. Yine pek çok firma ürettiği software synthesizer'ları eski analog veya fm teknolojisine dayalı synthesizer seslerini içermektedir. Burada da sanıyorum "taklit edilen, her zaman taklidin kendisinden daha iyidir" demek yanlış olmaz (bu arada söz bana ait değil, yanlış hatırlamıyorsam değerli arkadaşımız Oberheim Cem'e aittir).

Archimed,
Eski enstrumanlari kucumseme demissin, ve sana katiliyorum. Eski enstrumanlarin sound lari daha karakterliydi. Bugun radyoda bir sarki dinlerken aaa bu DX7 diyebiliyor insan.
Ote yandan eski dostlarimizi cok ta fazla abartmamaliyiz. M1 pianosunu ornek vermissin, ben de diyorum ki hicbir zaman korg almayacak olmamin nedeni hala Korg un M1 pianosundan ileri gidememis olmasi. Bir enstrumanin belirli donemlerde belirli tarzlari domine etmesi, onun gunumuzde de iyi oldugu anlamina gelmez.

Eski muzisyenler, ellerinde ekipman ve olanak sinirli oldugu icin sahip olduklari enstrumanin sinirlarini zorluyorlarmis. Gunumuzde ise durum biraz farkli. Ben eminim ki, ilk ciktigi zamanlar mini moog ne kadar devrimsel ve zamaninin otesinde bir enstruman ise, bugun de V-Synth ayni olcude onemli bir enstruman. Fakat gunumuzde o kadar cok "vintage meraklisi" var ki, yeni gelismeleri takip eden sayisi daha az. Belki de yeni enstrumanlar fazla komplike oldugu icin biraz korku vardir, kim bilir...

sevigili Archimed

çok genç değilim :D o bi tarafa nuhnebi dememin nedeni eski olmasından dolayı eski eski dir yani... o açıdan yoksa 01imdeki seslerin bazılarını piano soft pad macig bell ve bazı perc seslerini hala günümüz klavyelerinde yani mesala korg tr de tritonle de bile bulamıyorum artı 01 in yarı ağırlıklı tuşları şuan ne tr de ne de triton le de bile malesef yok 90lı yıllara
maaşallah bayaa bi tanıklık etmiştir... çoğu albümde kullanılmıştır yani saygım sonsuz......
01i de m1i de x5i de 90lı yıllarda severek kullandım halada 01 i satamadım kullanıyorum bazı seslerinden ötürü ve sevdiğim bi emektar olmasından dolayı.....
sesler kısıtlıydı herşeyi patchlerden kullanmak istemiyosak ciddi saatler harcayıp sesleri editliyoduk...
benim sorum yukarda başlıkta yazdığı gibi seslerin nasıl üretildiği konusunda... :wink:

Ufak segmentleri sample edip klavyeye yayıyorlar.

01'in edit sayfasında seçtiğiniz elementler de o sample'lar.

Sözkonusu kayıtları yapmak için de hayli hassas davrandıklarına eminim. Yani senin benim evimde yaptığım sample, o ürünün içerisinde ses olmaz.

Osilatör dediğin dalga 01'de de var elbet. 01 özelinde, o sample'ı çalan ajan o. Minimoog'da ise bir takım dalga boyları üreten bir komponent.

Yani biri türlü dalgaboyları üretiyor, birisi de PCM sample üretiyor. Sonuçta 01 dalgaboyu yerine PCM sample çalıyor.

Sonra, o PCM sample envelopelardan, filtrelerden, efektlerden vs. geçip, sevdiğimiz sesler haline dönüşüyor.

söz konusu kayıtları yaparken, hayli hassas davrandıklarına ben de eminim ...... :D

severek çalmamızı sağladılar.....

Sevgili Kaanengin,

Vintage synth'lerle ilgil görüşlerine katılıyorum. Ancak günümüzde üretilen Korg Oasys, Roland V-Synth, Access Virus gibi klavyelere fiyatlarından ötürü pek çok müzisyen ulaşamıyor. O nedenle en azından Türkiye'de bu tür klavyelere ulaşabilen, onlarla birşeyler yapabilen müzisyen sayısı çok çok az..

PCM sample'ları üretilirken bildiğim kadarıyla, akustik enstrümanların son derece kaliteli kayıtları alınıyor. Bunlardan belli loop'lar seçilip bol miktarda process'ten geçiyor. Bol miktarda EQ, compression uygulanabiliyor hatta bazen son derece uzun decay zamanlı reverb içinden geçirip sadece reverb kuyruğu sample haline getirilip PCM formatında kodlanarak aletlere yükleniyor. Hatırladığım kadarıyla Roland JV/XV serisi modüllerde kullanılan airy/glassy falan tabir edilen tanımlaması zor pad sesler bu uzun reverb kuyruklarının izole edilip işlenmesinden elde ediliyor.

Roland jv-xp serilerinin içerdiği wave'ler , ayrıca expantion board'larda bulunan wavelerin büyük kısmı s760 ile alınmış sample'lar ile Rolandus tarafından oluşturulmuş library'lerdendir.

synfox' Alıntı:
Roland jv-xp serilerinin içerdiği wave'ler , ayrıca expantion board'larda bulunan wavelerin büyük kısmı s760 ile alınmış sample'lar ile Rolandus tarafından oluşturulmuş library'lerdendir.

Dediğin doğru, RolandUs bu işi kendi yapıyor. Yanlış hatırlamıyorsam Eric Persing'de o firmada çalışmış ve benim bahsettiğim teknikleri de kullanmış. Bu arada geçen aylarda aradığın sintiyi de bulmuşsundur umarım. Etrafımda aradığın türde birşeye rastalamadığım için sana dönemedim. :)

Sahnede kullanmak için aradığım 2. synth'i bulamadım ama bu aralar grup işleri de rölantide , o yüzden sıkıntım yok .

Elimdeki bütçe ile istediğim seviyede bir virtual analog almam imkansız şu an , eldeki analogları da yolda kırmak istemediğim için S&S synth'lerden bakınıyorum artık . Ocak , şubat gibi sanırım çözerim bu meseleyi .

Archimed' Alıntı:
Sevgili Kaanengin,

Vintage synth'lerle ilgil görüşlerine katılıyorum. Ancak günümüzde üretilen Korg Oasys, Roland V-Synth, Access Virus gibi klavyelere fiyatlarından ötürü pek çok müzisyen ulaşamıyor. O nedenle en azından Türkiye'de bu tür klavyelere ulaşabilen, onlarla birşeyler yapabilen müzisyen sayısı çok çok az..

Archimed, ben de sana maalesef uzulerek katiliyorum...
Malum Turk parasinin $ ve € karsisinda degersiz olmasi ve alim gucumuzun dusuk olmasi nedeniyle cogumuz keyif alinarak kullanilacak enstrumanlara sahip olamiyor.

Geri