[Eski] Synthesizer tavsiyesi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

crowdcontrol

Yeni üye
Merhaba, ben amatör bir müzik projesi için synthesizer almak istiyorum fakat bu konuda çok fazla bir bilgim yok. Sound olarak 80ler new wave gibi birşeyler olacak, ona göre hangi synthesizerı tavsiye edersiniz? Tabi bir yandanda olabildiğince fiyatı uygun olmalı. Şuana kadar araştırdığım kadarıyla Roland Juno G uygun gibi duruyor fakat fiyat açısından daha ucuz bir alet arıyorum. Umarım yardımcı olursunuz, şimdiden teşekkürler.

2.el ama temiz durumda KORG O1W, M1 ya da Roland Xp60-80 çok iş görecek uygun fiyatlı seçeneklerdir. kesenin ağzını biraz daha açıp Yamaha Motif (classic) düşünebilirsiniz...

KeyMaster çok teşekkürler cevap verdiğin için. Ben birde MicroKorg ,Korg Micro Kontrol ile özellikle Korg Micro X ve Roland sh 201 ile 101 ilgimi çekti, bunlar nasıl, işimi görürmü onu merak ettim, çok fazla seçenek var ve anladığım kadarıyla benim analog bir synthe ihtiyacım var.
Tekrar çok teşekkürler.

Bilgisayar tabalı birşeyler yapmayı düşünmez misin? Özellikle konu alışılmış synth seslerine kaydıkça şuan ortalıkta bedava olanından "klavyeye göre" ucuz seçenekli bir çok software synthesizer'a kadar bir çok seçenek var önünde. Bir midi klavye ile bir çok işini çözebilirsin. Hele elinin altında laptopun falan da varsa sahneye bile taşınabilir bir sistem oluşturabilirsin.

Şahsım adına konuşmak gerekirse ben genelde 10 seneyi geçmiş aletleri ikinci el alırken biraz tedirginimdir. O nedenle o yönde bir alışveriştense illaki normal bir synth alacaksam biraz para biriktirmeyi tercih ederdim.

merhaba, cevaplarınız için teşekkürler.
Ben bu hafta sonunda alacağım synthi, tek yapmam gereken doğru tercihi yapmak, şuanda direkt olarak erişebildiklerim altta sıraladıklarım, hepsi 2. el ve fiyatları 500 ile 800 tl arasında değişiyor, size göre hangisinden en iyi randımanı alırım? Ayrıca bu aleti satın aldıktan sonra hasarı olup olmadığını nereye kontrol ettirebilirim? Şimdiden teşekkürler.
Yamaha dx7
Korg M1
Korg X5d
Korg O1W
MicroKorg
Kurzweil K2000
Roland SH-201

Ayrıca bunlara ek olarak Casio cz 230s almayı düşünüyorum 200 tlye sizce değermi?

Arkadaşlar benimde synthesizer konusunda fikirlerinize ihtiyacım var.

Kafamdaki ihtimaller şunlar;
1-) 1 tane destkop rac almak (aklımda nord 2x var) ve akai mpk49 midiklavye ile bağlantılı kullanmak.
2-) nord lead 2x
3-) Nord lead 2x'e verilecek para yerine 2 ürün almak, mesela drum mation + mikro korg xl gibi yada max. 1500 TL fiyat aralığında 2 ürün almak !!!

Notlar:
* İlgilendiğim tarzlar elektronik, hiphop, r&b müzik tarzlarıdır.
* Ayırabildiğim bütçe: 3000TL
* İçinde drum setleri olan modüller tercihimdir. (hazır loopları kastetmiyorum)

Yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler..

faruk84' Alıntı:

1-) 1 tane destkop rac almak (aklımda nord 2x var) ve akai mpk49 midiklavye ile bağlantılı kullanmak.
2-) nord lead 2x
3-) Nord lead 2x'e verilecek para yerine 2 ürün almak, mesela drum mation + mikro korg xl gibi yada max. 1500 TL fiyat aralığında 2 ürün almak !!!

Notlar:

Hocam forumda 2000 TL'ye Nord Lead 2x var . Biraz pazarlık yapıp onu alabilirsin , üstünede bir Korg Triton LE alabilirsin . En fazla 3.200 TL civarında bir masrafın olacaktır . Nordun rhodes ve organları , Triton LE ninde synth ve strings sesleri veya solo sesleri işini görecektir. İyi bir combin. olacaktır diye düşünüyorum .

faruk84' Alıntı:

2-) nord lead 2x

Notlar:

Eğer sahne durumu amaçlı değil de müziklerinizin kaydı için düşünüyorsanız softsynth de düşünebilirsiniz bence. Mesaela o bütçenin yarısından daha ucuza bir U-he zebra, Uhbik bundleı ve soundtoys bundlı almanızın soundunuza daha fazla katkısı olacağını düşünüyorum. Hem midi gecikmesiyle uğraşmazsınız.

Ayrıca sound olarak nord lead 2 karakterine oldukça yakın, ücretsiz bir klon olarak Synth1 var. Biraz daha dijital ve temiz bir sounda sahip farklı bir klon olarak discoDSP'den Discovery ve Discovery Pro var. Eğer tam olarak NL2X soundunu aramıyorsanız -ki onun da NL 2'den daha temiz ve biraz daha dijital olduğu söyleniyor- bence bu alternatifler ilginizi çekebilir.

Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim, şuan ciddi bir araştırma içerisine girdim. Bütçe olarak sıkıntım olduğundan acele ederke ynlış karar vermekten kaçınıyorum aslında.

Çalışma şekli olarak sahne için düşünmüyorum. Geleceğe dönük albüm çalışmalarında kullanmak için synthe yönelmek istiyorum ve Vst dünyası (softwire) ndan analog/digital (hardwire) dünyasına geçiş yapmak istiyorum. Rack modül alırsam midiklavyemi satmayacağım. tabi rack ile synth arasında fark varmı dır onuda bilmiyorum çok fazla ?

"ACCESS VİRUS TI SNOW" rack nasıldır sizce?

Birde ikinci el synth almanın dez avantajı olabilir mi? 2.el hiç araştırmadım.

Daha farklı alternatif öerilere açığım.

Snow, TI serisinin 50 polifoni ve 4- tınılı (diğer TI lar 16) versiyonu. Virüs sesini seviyorsanız bütçenize uygun olarak alabilirsiniz. Snow da knob sayısı daha az, belki daha fazla kontrol için ilandaki C gibi bir yüzey isteyebilirsiniz. Virüs serisinin (Snow hariç) desktop versiyonları, klavye versiyonlarıyla aynı sayıda kontrol içeriyor.

En güzeli demolardan aletlerin ses karakterlerini dinleyip ona göre seçim yapmak tabi. Biraz uzun sürer ama sonra pişman olmazsınız.

Eğer yazılım dünyasından donanıma geçiş sebebiniz özellikle bir Virus/Nord soundu istiyor olmanız değilse bence boşuna masraf yaparsınız. Virus Nord'dan daha geniş ses yelpazesi olan bir cihaz. Modülasyon imkanları falan Nord'dan çok daha fazla. Kendi effektleri de var. Yalnız demolarda da bu efektler bolca var. :aynen: Ama PC teknolojisinin bu kadar geliştiği bir dönemde, canlı performans için düşünmüyorsanız bu cihazlara o paraları vermek bence gereksiz. Malzeme kaliteleri falan gayet güzel cihazlar ama yine de içerisinde kendi işlemcisi ve işletim sistemi olan yazılımlar onlar da. Hem de kendi işlemcileriyle kısıtlı kalıyorsunuz. INTEL Q6600 işlemci, 3GB ramle, hatırı sayılır bir latency ile 30'ün üzerinde Zebra sorunsuz açılabiliyor. O zenginlikte sesler için kaç Virus gerekir bilemiyorum. :)

Bu arada Virus'un kendi işlemcileri yetersiz olduğundan osilatörleri mono çıkışa sahip. Unison'u stereo panoramaya yayamıyorsunuz. Artık bir çok Vsti'de bu özellik var. Meşhur softsynthlerden, kullanımı Zebra'ya oranla daha kolay ve muhtemelen daha çok ses bankasına sahip Sylenth1 de bu özelliğe sahip mesela. Hatta Türk yazılımı SynthMaster'da da osilatörler stereo oldu en son sanırım. Virus'e son bir alternatif olarak da Albino 3'ü yazayım. Virus'e yakın karakterde, oldukça güzel bir VSTi yine. Aslında zamanında yazılım olayları bu kadar gelişmemişken bir çok meşhur müzisyen bu cihazları müziklerinde kullanmak durumunda olduğundan haliyle bu cihazların seslerine karşı bayağı bir kulak aşinalığı oluyor, yoksa hard/soft belirli bir seviyenin üzerinde hepsi kendi karakterine sahip, güzel enstrümanlar bence. Zamanında Virus'un bir çok fabrika çıkışı sesini yazmış, çok başarılı ses tasarımcısı Howard Scarr şu an Zebra için çalışıyor bu arada. 8)

Son olarak bu alışverişi yapmadan önce yeni çıkan "Synthesizer Teknolojileri ve Programlama" kitabını edinin ve cihazları uzun uzun araştırıp inceleyin bence..

İyi çalışmalar.

kn' Alıntı:
Eğer yazılım dünyasından donanıma geçiş sebebiniz özellikle bir Virus/Nord soundu istiyor olmanız değilse bence boşuna masraf yaparsınız.

Son 2 yılımı vsti lerle geçirdim neredeyse. Bir çok ürün kullandım fakat, geçenlerde şöyle bir olay yaşadım.Yamaha Mo6 syntheiser ile 1 çalışma yapma fırsatım oldu. Canlı akustik gitar kayıdı üzerine 1,2 ses ekleyerek sade bir altyapı oluşturduk ama ortaya çıkan renk beni çok cezbetti. Kendime dedim faruk, artık homestüdyon için güzel bir ürün al. :eek: Çünki o kick,hihatler,pad ler bir başka geliyordu kick daha mixlenmemişken bile Vsti lere göre çok daha güçlü geliyordu. Neticede midi değil audio kayıt alıyoruz. 8)

Bu sound sıcaklığını tadınca vsti kullanmaktan biraz vazgeçer gibi hissettim kendimi (en azından bi dönem) Lakin teknolojiye her daim açığız. Ben tarz olarak synth,lead ve drum setler kullanacağım için buna en yakın olarak nord lead 2x geldi (Ses kütüphaneisnde drum set varmı bilmiyorum) yada acces virüs gibi synth ve lead ağırlıklı ürünler almalıyım diye düşüüyorum. Tabi bütçede kısıtlı olunca insan ince eleyip sık dokuyor.

İnternetten araştırmalarım devam ediyor bir kaç ürün daha ekledim listeme videolarını izliyorum sürekli. Dikkatimi çeken bir kaç ürün var; Waldrof (rack), Roland sh201, akai mpc500 fiyat olarak akai hariç diğer iki ürün 1500Tl civarında oldukları için bu 2 ürünü de alabilirim. Çünki bana drum seti olan üründe lazım. Yamaha mo6 nın setleri yetersiz geldi.

kn' Alıntı:
Son olarak bu alışverişi yapmadan önce yeni çıkan "Synthesizer Teknolojileri ve Programlama" kitabını edinin ve cihazları uzun uzun araştırıp inceleyin bence.

Evet bu kitabın çıktğını gördüm en kısa sürede temin edeceğim ürünleri almadan :aynen:

faruk84' Alıntı:
kn' Alıntı:
Eğer yazılım dünyasından donanıma geçiş sebebiniz özellikle bir Virus/Nord soundu istiyor olmanız değilse bence boşuna masraf yaparsınız.

Son 2 yılımı vsti lerle geçirdim neredeyse. Bir çok ürün kullandım fakat, geçenlerde şöyle bir olay yaşadım.Yamaha Mo6 syntheiser ile 1 çalışma yapma fırsatım oldu. Canlı akustik gitar kayıdı üzerine 1,2 ses ekleyerek sade bir altyapı oluşturduk ama ortaya çıkan renk beni çok cezbetti. Kendime dedim faruk, artık homestüdyon için güzel bir ürün al. :eek: Çünki o kick,hihatler,pad ler bir başka geliyordu kick daha mixlenmemişken bile Vsti lere göre çok daha güçlü geliyordu. Neticede midi değil audio kayıt alıyoruz. 8)

Bu sound sıcaklığını tadınca vsti kullanmaktan biraz vazgeçer gibi hissettim kendimi (en azından bi dönem) Lakin teknolojiye her daim açığız. Ben tarz olarak synth,lead ve drum setler kullanacağım için buna en yakın olarak nord lead 2x geldi (Ses kütüphaneisnde drum set varmı bilmiyorum) yada acces virüs gibi synth ve lead ağırlıklı ürünler almalıyım diye düşüüyorum. Tabi bütçede kısıtlı olunca insan ince eleyip sık dokuyor.

İnternetten araştırmalarım devam ediyor bir kaç ürün daha ekledim listeme videolarını izliyorum sürekli. Dikkatimi çeken bir kaç ürün var; Waldrof (rack), Roland sh201, akai mpc500 fiyat olarak akai hariç diğer iki ürün 1500Tl civarında oldukları için bu 2 ürünü de alabilirim. Çünki bana drum seti olan üründe lazım. Yamaha mo6 nın setleri yetersiz geldi.

kn' Alıntı:
Son olarak bu alışverişi yapmadan önce yeni çıkan "Synthesizer Teknolojileri ve Programlama" kitabını edinin ve cihazları uzun uzun araştırıp inceleyin bence.

Evet bu kitabın çıktğını gördüm en kısa sürede temin edeceğim ürünleri almadan :aynen:

O sesleri hangi VSTi'lerle kıyasladığınız da önemli tabi. :)

VSTi'lerle de audio yapıyorsunuz yahu, midi sadece cihazı tetiklemek için. Araya ekstra bir audio/midi bağlantısı sokmamış oluyorsunuz.

Siz kafaya koymuşsunuz bir hardware synth alacaksınız sanırım. :D

İyi çalışmalar.

Uzun yıllar softwire kullandım, yok güncellemesiydi, format atınca tekrar yüklemesiydi belkide bunlardan da sıkıldığımdan olsa gerek, güzel bir cihaz alıp yaptığım işi en güzel ve bana haz ve gaz verici şekilde icraa etmeye çalışmak. Zira müzikle geçimini kazanan biri değilim. Gelecekte bunu sağlarsam belki durumlar değişebilir fakat bunu görebilmem için problemlerle uğraşmak yerine müzik yapıyor olmalıyım. Çünki yıllardır problemlerle uğraşmak maddi ve manevi olarak beni bitirmiş durumda. Ben bu işten soğuduktan sonra Pc tıka basa vsti yüklü olsa neye yarar :|

Stüdyomda 1,2 cihaza sahip olup Pc tabanlı çalışarak müzik icra etmek istiyorum. Zaten bahsi geçen ürünleri kullanmak için ya satın almak gerekecek, yada crackli yazılımlar kullanmak gerekecek. Orjinal yazılımlar neredeyse synth e yakın maliyette. E halde böyleyken vst mi alırsınız , syntheiser mı?

Belkide benim sıkıntıma çare bir synth almak değil de, bir psikoloğa gitmek olabilir :!:

Software olsun, hardware olsun analog ya da dijital, bunların hepsi sound paletimizin elemanları... Önce tabii ki aklındaki, hayalindeki, hedefindeki sound'un ne olduğunu somut bir şekilde belirleyip ona göre ekipman kararları alman yerinde olur. Benim setup'ımda hem software hemde hardware ekipman var.

atilla999' Alıntı:
Benim setup'ımda hem software hemde hardware ekipman var.

Bende böyle olsun istiyorum. :aynen: Farklı başlıklarda farklı fikir ve görüşlere ihtiyacım var sanırım. Biraz daha araştırma yapayım.

Herkese ilgisi için teşekkür ediyorum.. :arrow:

Hocam hardware al tabi, ama yazılımı da es geçme, hardware'den $100-$200 tasarruf edip bir de yanında yazılım al :D

Belki duymuşsunuzdur, biz SynthMaster diye bir softsynth geliştiriyoruz. Haziran ayında 2.5 sürümümüz çıkacak. 800 adet factory preset ile beraber gelecek. Ayrıca expansion paketlerimiz olacak, Rob Lee ilk 200'ü bitirdi, yaz sonuna kadar bir 200'lük expansion daha yapacak, EDM kategorisi ağırlıklı olarak.

SoundCloud'da demo şarkılarımız mevcut, özellikle en son 2.5 sürümü ile yapılmış şarkıya dikkat:

http://soundcloud.com/kv331synthmaster

Bu arada şunu söylemeden de geçemeyeceğim: Bu nasıl bir ülkeyse herkes hardware alıyor da, yazılıma gelince herkes arazi. Ya biz kalitesiz iş yapıyoruz, ona diyeceğim olmaz, ya da millet kırık indirmekten lisanslı yazılım almaya üşeniyor, nede olsa "yazılıma para mı verilir abi?" mantığı egemen hala!

Türkiye'ye indirim bile uyguladık, bir kişi bile satın almadı, demek ki fiyatı 2 katına çıkarmak lazım, ne de olsa Türkiye'de herşey pahalıya satılıyor :lol:

Geri