[Eski] SpyWare Programları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

wareyha

Yeni üye
Spylar ile başım dertte microsoft Anti sypware pek işe yaramıyor. Güncel PC yi fazla kasmayan önerebilceğiniz Anti Spyware programları var mı?

SpyBot Search & Destroy'un Teatimer diye bir uzantısı var, o bayağı işe yarıyor. Registry'ye her değişiklik isteği geldiğinde sana haber veriyor, sen onaylamadıkça değişikliğe izin vermiyor.

Bu konuda gordugum en iyi program E-trust Pestpatrol Antispyware. Birkac gun once bu tur programlarin cok kapsamli bir review'ine denk geldigimde tavsiye edildigini gordum. Kurup denedim ve sistemimde 10'larca spyware detection ve virus scanner oldugu halde ve duzenli olarak kontrollerini yapiyor oldugum halde 10-15 tane daha adware, spyware, registry entryleri falan buldu. Siddetle tavsiye ederim....

http://www.pestpatrol.com/

Birde daha once norton'u tartismistik ve orada bu olaylardan kendini koruma stratejilerini yazmistim. Belki isine yarar....

http://muziktek.com/turkce_site/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1819&start=15

evet sabitlemekde gerek, yeniden yükledim işletim sistemini herseyi malasef, baş edemedim trojen'lerle..

Yardımlarınız için teşekkürler..

Bazen böyle kötü durumda bilgisayarlarla baþa çýkmak durumunda kalýyorum. Tecrübeme göre söyleyeyim: Ýþletim sistemini yeniden kurmak hem daha kýsa sürüyor, hem de daha temiz.

Tabi en iyisi dikkatli olmak, geçen gün 1.5 yýllýk sistemime, ne olur neo lmaz bir spyware testi yapayým dedim özenip, hiç bir þey çýkmadý(ki programlar menüm 3 sütundur, bilgisayar dolu yani). Hiç bir þey çýkmamasýna yine de þaþýrdým. Dikkatli olunursa böyle dertler gelmiyor baþa, sonuçta sistemi yeniden kurmak da çok büyük iþ, nerden bakýlýrsa bakýlsýn.

Biraz farklı bir yaklaşım benim ki ama, Windows makinalarına firewall kurmak işe yarıyor. Ben Zone Alarm kullanıyorum. Bütün TCP ve UDP bağlantı isteklerini monitör ediyor. Şüpheli bir program bağlantı isterse reddiyorum.

Bir de Firefox çıktığından beri standart browserim. Homepage değiştiren veya toolbar ekleyen dandik trojanlardan etkilenmiyor.

ben de partition image programlarını öneririm. Bilgisayarı güzelce bir kurduktan sonra bir yedek alıyorsun daha sonra 35 GBlık kurulumu formatlamak istediğinde sadece 29.99 dakikanı alıyor.

oktaypocan' Alıntı:
Biraz farklı bir yaklaşım benim ki ama, Windows makinalarına firewall kurmak işe yarıyor. Ben Zone Alarm kullanıyorum. Bütün TCP ve UDP bağlantı isteklerini monitör ediyor. Şüpheli bir program bağlantı isterse reddiyorum.

Bir de Firefox çıktığından beri standart browserim. Homepage değiştiren veya toolbar ekleyen dandik trojanlardan etkilenmiyor.

Aynı fikirdeyim Firefox ve Opera browserları pek fazla trojenden etkilenmiyor. Bende Opera kullanmaya başladım kusursuz bir browser.

Tonguc' Alıntı:
Yok boyle birsey. Hatta firefox ve opera daha guvensiz. Aldanmayin boyle seylere. Cookie ile bile tracking yapiliyor.

Ingilizcesi olanlar suna bir goz atmali

http://mywebpages.comcast.net/SupportCD/FirefoxMyths.html

Tonguc kusura bakma ve lütfen kişisel algılama ama verdiğin adresteki şeyler deli saçması... Tekrarlıyorum amacım seni kırmak değil, hatalı bulduğum noktaları belirtmek.

1. Sistem gereksinimi konusunda Microsoft'un daima yalan söylediği bilinir. Referans olarak Microsoft'un sitesi verilmiş. Gerçekte IE'nın ne kadar işlemci saati ve hafıza kullandığını tespit etmek kolay, açıp bakarsınız task managere... Herkes kendi testini kendi yapsın...

Ayrıca IE'ın çalışabildiği en düşük işletim sistemi nedir ve bu işletim sisteminin gereksinimleri nelerdir? Yani şunu söylemek istiyorum; 486 66 MHz CPU ve 16 MB - 32 MB RAM ile çalışabilen hangi işletim sistemi IE6'yı çalıştırabiliyor?

Mozilla, Firefox'un gereksinimlerini doğru olarak vermekle suç mu işliyor? Ayrıca Firefox, listelenen dandik MS işletim sistemlerinden daha fazla platforma hitabediyor.

2. Performans konusunda adamlar bombayı patlatmışlar zaten, cold startta KDE'nın native browseri Konqueror en hızlıyken MS Windowsun native browseri Iexplorer hızlı olacaktır. Fakat bu beklenti her zaman geçerli değil. Zira Microsoft'un en sık crash eden yazılımı explorer ve nasıl bir memory management ve disk cache management uyguluyorlar bilemiyoruz ama ihtiyacınız olduğu anda IE açıkken bile page edilmiş oluyor. Bu nedenle aslında RAM'da olması gereken bir program ve datası anormal fragmente bir şekilde diske yazılıyor. Çağırıldığında da kırk saatte harddiskten nâmeler eşliğinde geliyor. Bu nedenle IE native bile olsa, gereksiz yere page edildiği için her çağırıldığında gelemiyor.

3. Güvenlik konusunu Microsoft ve Mozilla farklı ele alıyorlar. Zaten free software geliştirenlerin tavrının farklı olması normaldir. Mesele şudur; Firefox'ta hata varsa açıklanıyor ve düzeltiliyor. Düzeltme ve geliştirme işlemine dünyanın dört bir yanından programcılar katılıyor bazen hatalar saatler içinde düzeltiliyor ve Firefox update ediliyor. Peki Microsft ne yapar? Hatayı inkar eder... Korsan kullanıma atıf yapar, donanım ve sürücülerini suçlar.. 3rd party yazılımları suçlar. Ve hatayı üzerinden atar...

4. Spyware olayı.. Firefox'u daha 0.7 versiyonundan beri kullanıyorum. Şimdi de beta 2 versiyonunu kullanıyorum. Bir defa olsun spyware problemi yaşamadım, yaşayanı da duymadım, mesleğim diyebileceğim para kazandığım bir konu da web programcılığıdır. Bu nedenle hem server tarafını hem de client tarafını çok iyi takip ederim. Hem Debian GNU/Linux hem de MS Windows'da Firefox'u kullandım, IE ise zaten yıllardır hayatımızda, %90 oranında bir kullanıcı kitlesi ile ihmal edemeyeceğimiz bir browser, hangisi spywarelere açık Google'a bir sormak gerek, forumlarda insanlar homepage hacklerden, trojan, adware ve spywarelerden bahsederken hangi browserdan şikayet ediyorlar bir bakmak gerek. Microsoft'un yanıltmalarına değil kullanıcının gözlemlerine itibar etmek daha doğru bence...

5. Bugs... Kimse Firefox bugfree demedi... Hiç kimse, kiç bir program için bu lafı kullanamaz. Zaten bir programcı bilir ki; bir programın kodu 3 satırı geçmişse bir gün mutlaka bakım gerektirecektir :) Mozilla Vakfı bug bulana para vaad ederken Firefox is bugfree diyen kimmiş merak ediyorum. Çok fena saçmalamışlar...

6. "Firefox was the first Web Browser to offer Tabbed Browsing"
Tabbed browsing olayını Firefox icat etmedi. Bunu iddia eden kim? Adamlar kendileri uydurup saldırıya geçmişler. Ben de diyorum ki Müziktek Dünyanın ilk forumudur... Hadi bakalım... Bunu diyen Müziktek üyesi üstelik, hem de 15 yıldır bilfiil bilgisayar dünyasının içinde ve 10 senedir Internet kullananan bir adam, tarihi yaşayarak tesbit ve idrak etmiş biri. Desteksiz atacaksak işimiz çok kolay; sonra karala karalayabildiğin kadar.

7. "Firefox fully Supports W3C Standards" Bu lafı da erbabına sorun... Tantek Çelik gibi CSS hackerlara mesela. İki dakika web tasarımıyla uğraşan biri de IE'nın ne kadar uyumsuz olduğunu bilir. Yüzde vermeyle bitmiyor işler, belki adamların %1 saydığı alignment meselerini bile çözememiş bir browserdir IE.

8. "Firefox works with every Web Page" Bak bu en saçması işte... Neden mi? Browser tercihi Firefox, Epiphany ve Konqueror olan bizim gibi adamlar bile tasarım yaparken %90'ı göz ardı edemezler. IE hatalı bile olsa bu her browserde ~aynı görünecek sayfalar yapmaya çalışırız. Fakat tasarımı tamamen IE'ye göre yapılan siteler var. Ve IE'nın hata dolu render sistemine göre yapılan sayfalar bizim düzgün browserlarımızda yazıları, resimleri kaymış; üst üste binmiş şekilde görünürler. Bu siteleri yapan "güya" tasarımcılar Firefox'un adını bile duymamışlardır duyduysalar bile kurma zahmetine girmemişlerdir. Nasıl olsa işten anlamayan müşterileri de IE tek browser ve dünya onun etrafında dönüyor zannederler. Kısaca Firefox kullanan web tasarımcıları genelde IE, Safari gibi browserları gözeterek tasarım yaparlar. Örneğin ben Bluefish yada Quanta'da yazdığım sayfayı Linux'da Firefox'ta denemekle yetinmem hemen yandaki makinede IE'de de bakarım. Ama IE'den başka browser yok sanan aklı enverlerin yaptığı sayfalar Firefox'ta felan denenmez.

Bu kadar yazıyı Microsofta saldırmak için yazmadım, Mozilla Vakfı bana maaş da bağlamadı. Sadece free software olayını seviyorum ve yaygınlaşması için bildiklerimi paylaşmak istedim. Yanlış bildiğim şeyler olabilir, hatta Mozilla Vakfı dünyayı yok etmek için uzaylılar tarafından kurulmuş olabilir :)

Başka yerlerde de böyle saçmalıklarla karşılaşıyorum ama gülüp geçiyorum, MüzikTek'den çok şey öğrendim, bu konuyu tecrübeli ve aklı başında adamlarla tartışmak "ie warken fayrfoks ne oluyo yea" diyen vatandaşlarla tartışmaktan binlerce kez verimlidir diye buraya yazıyorum.

Oktay, saldirmadigini biliyorum. Yazdiklarinin hepsine teker teker cevap yazacagim fakat su anda bir is uzerinde calisiyorum ve vaktim yok. Firefox bana her zaman cok daha hantal ve problemli geldi. Cokta kullanisli bir browser degil bence. Ben ilk windows 3.11 ile ilk surumunden itibaren netscape kullanmaya basladim ve cok uzun sure favori browser'im netscape'ti. Bilmem hatirlayan olur mu, maslaktaki IBM merkezine gidip oradan internet icin gerekli yazilimlari floppy diskette alirdik. O diskte bu netscape'te olurdu. Sonra 14.400k modem ve ortalama 0.3 kb. ile IBM'in yurt disi serverlarindan hesap acmaya kasardik. Ne gunlerdi. Ie'nin windows xp sonrasi hemen hemen hic hatasina rastlamadim. Cokta memnunum. Microsoft'u da cok seven bir insan degilim. Yazdiklarinin hic birine alinmadim ve bunu tartismaktan keyif duyarim.

Ufak bir ara verdim ve mesajina cevap yazayim dedim;

oktaypocan' Alıntı:
Tonguc kusura bakma ve lütfen kiþisel algýlama ama verdiðin adresteki þeyler deli saçmasý... Tekrarlýyorum amacým seni kýrmak deðil, hatalý bulduðum noktalarý belirtmek. .

Ben ise yazilanlarin bir cogunu gercekci buluyorum. Yoruma bagli sanirim biraz. Fakat internette okudugum her seyi ciddiye almamam gerektigini de cok iyi biliyorum. Verdigim linkte zaten cok detayli olmayan genel kullanicilara yonelik fazla kafa karistirmayan bir yazi.

oktaypocan' Alıntı:
1. Sistem gereksinimi konusunda Microsoft'un daima yalan söylediði bilinir. Referans olarak Microsoft'un sitesi verilmiþ. Gerçekte IE'nýn ne kadar iþlemci saati ve hafýza kullandýðýný tespit etmek kolay, açýp bakarsýnýz task managere... Herkes kendi testini kendi yapsýn... .

Ben Microsoft'un sistem gereksinimleri konusunda yalan soyledigini hic duymadim. Hatta calismamasi gereken sistemlerde calistigi oldu isletim sisteminin. Bunun disinda baska seylerde Microsoft inkar yoluna falan gitmistir hatta yalan da soylemistir. Olabilir. Ama bu konuda yanlis dusunuyorsun. IE ve Firefox'u google'in arama sayfasi acik sekilde karsilastirdim. IE 14,884k fiziksel ve 5,664k virtual memory kullaniyor. Firefox ise 17,152 fiziksel ve 8,980k virtual memory kullaniyor. Bu hemen hemen 5000k fark demek. Evet bakariz task manager'a ve goruruz...

oktaypocan' Alıntı:
Ayrýca IE'ýn çalýþabildiði en düþük iþletim sistemi nedir ve bu iþletim sisteminin gereksinimleri nelerdir? Yani þunu söylemek istiyorum; 486 66 MHz CPU ve 16 MB - 32 MB RAM ile çalýþabilen hangi iþletim sistemi IE6'yý çalýþtýrabiliyor?.

Calistirabilen vardir. 6'dan emin degilim ama 5'te calisiyordu ve bence calisir. windows 95 veya 98 kurmak mumkun zaten bu sistemlere. IE6 niye calismasin?

oktaypocan' Alıntı:
Mozilla, Firefox'un gereksinimlerini doðru olarak vermekle suç mu iþliyor? Ayrýca Firefox, listelenen dandik MS iþletim sistemlerinden daha fazla platforma hitabediyor. .

Hayir ama microsoft'un bu iste deneyimi oldugu ve yaklasik 10 senedir ayni programi gelistirdigini de atlama. MS'in isletim sistemi NT'yi ve bu teknoloji kullanarak gelistirilen diger isletim sistemlerini (2000. xp. 2003 gibi) gayet basarili buluyorum. Alinmasi gereken cok yol oldugu dogru, cok hata yaptiklari dogru. Ama dandikte diyemem kusura bakma. Ozellikle adamlar dunyanin en buyuk sirketi olabildilerse. Bu basariya ne kadar sevmesem de saygi duyarim. Elestirilecek yanlari olmasina ragmen cokta kotu bir firma degil bence. IE'da bildigim kadariyla Mac OS'yi falan destekliyor.

oktaypocan' Alıntı:
2. Performans konusunda adamlar bombayý patlatmýþlar zaten, cold startta KDE'nýn native browseri Konqueror en hýzlýyken MS Windowsun native browseri Iexplorer hýzlý olacaktýr. Fakat bu beklenti her zaman geçerli deðil. Zira Microsoft'un en sýk crash eden yazýlýmý explorer ve nasýl bir memory management ve disk cache management uyguluyorlar bilemiyoruz ama ihtiyacýnýz olduðu anda IE açýkken bile page edilmiþ oluyor. Bu nedenle aslýnda RAM'da olmasý gereken bir program ve datasý anormal fragmente bir þekilde diske yazýlýyor. Çaðýrýldýðýnda da kýrk saatte harddiskten nâmeler eþliðinde geliyor. Bu nedenle IE native bile olsa, gereksiz yere page edildiði için her çaðýrýldýðýnda gelemiyor. .

Bana cold start diye baslamissin da, linux'un boot'u kac dakika suruyor onu da soylesene bir bana? Benim makinada ortalama 45 saniye suruyor boot. Windows xp'de ise 10 saniyede desktoptayim. 15. saniyede google'da arama yapiyorum. Karsilastiramazsin kesinlikle. IE acikken page edilen seyler zaten sistem icin kullanilan resource'lar. Onun icin birsey kaybetmiyorsun, aksine kazaniyorsun. IE icin bir suru dll yeniden yuklenecegine hafizadaki kullaniliyor ve gerekli olan birkac dll yukleniyor hafizaya. IE'da fragmantasyona sebep olan seyler temporary files ve diger index.dat gibi internetten alinip hard diske yazilan bilgiler. Yani ayni sey firefox'ta da soz konusu. Kendi tecrubem su oldu. IE ikonuna kliklerim saniye beklemeden acilir google. Firefox'a kliklerim 2-3 saniye surer acilmasi. Sistemimde de IE, Firefox, Opera ve Netscape bulunur devamli. Ne kadar netscape firefox ile ayni olsa da netscape'e ayri bir sevgim var ilk goz agrim oldugundan.

oktaypocan' Alıntı:
3. Güvenlik konusunu Microsoft ve Mozilla farklý ele alýyorlar. Zaten free software geliþtirenlerin tavrýnýn farklý olmasý normaldir. Mesele þudur; Firefox'ta hata varsa açýklanýyor ve düzeltiliyor. Düzeltme ve geliþtirme iþlemine dünyanýn dört bir yanýndan programcýlar katýlýyor bazen hatalar saatler içinde düzeltiliyor ve Firefox update ediliyor. Peki Microsft ne yapar? Hatayý inkar eder... Korsan kullanýma atýf yapar, donaným ve sürücülerini suçlar.. 3rd party yazýlýmlarý suçlar. Ve hatayý üzerinden atar... .

Firefox'tada hata duzeltme olayi ve guncellemeler cok hizli degil. Microsoft'un ise isi daha da karmasik. Bu da demin tartistigimiz sistem entegrasyonundan kaynaklaniyor. MS'in korsan kullanim hakkinda soyledikleri ve yaptiklari bence az bile. Bunun sebep olmadigina ben de katiliyorum gerci. Bazi seyleri inkar etmeleri ya da kafa karistirmalari bazen sistemlerini ve kullanicilari korumak amaci ile olabiliyor. Adamlarin son SP2'den beri bu konuda yaptiklari bir suru seyde var zaten. Vista'nin bu hafta cikan son surumune bir bakarsan daha da iyi fikir verir ne tur bir guvenlik sistemi uzerinde calistiklari. Bence adamlar dogru yolda.

oktaypocan' Alıntı:
4. Spyware olayý.. Firefox'u daha 0.7 versiyonundan beri kullanýyorum. Þimdi de beta 2 versiyonunu kullanýyorum. Bir defa olsun spyware problemi yaþamadým, yaþayaný da duymadým, mesleðim diyebileceðim para kazandýðým bir konu da web programcýlýðýdýr. Bu nedenle hem server tarafýný hem de client tarafýný çok iyi takip ederim. Hem Debian GNU/Linux hem de MS Windows'da Firefox'u kullandým, IE ise zaten yýllardýr hayatýmýzda, %90 oranýnda bir kullanýcý kitlesi ile ihmal edemeyeceðimiz bir browser, hangisi spywarelere açýk Google'a bir sormak gerek, forumlarda insanlar homepage hacklerden, trojan, adware ve spywarelerden bahsederken hangi browserdan þikayet ediyorlar bir bakmak gerek. Microsoft'un yanýltmalarýna deðil kullanýcýnýn gözlemlerine itibar etmek daha doðru bence... .

Ben yasayani duydum ve gordum hatta temizledim. Ben de bilgisayar isinden para kazaniyorum ve yaklasik 10 senedir meslegim bu. Yeri geliyor gunde 10 tane bilgisayar temizliyorum. Firefox kullanan ve spyware, trojan data miner cookie falan install edilmis cok adamin bilgisayarini temizledim. Karsindaki bilincsiz kullanici olduktan sonra bu isler cok kolay. Hatta dedigim gibi data miner cookie'ler falan bilincli olsan da cachende yer aliyor. Zaten browser kullanim oranlarina bakarsan sikayet oranlarinin sebebini anlarsin. Herhalde ki herkesin bu konuda gozlemleri ve tecrubeleri farkli oluyor.

oktaypocan' Alıntı:
5. Bugs... Kimse Firefox bugfree demedi... Hiç kimse, kiç bir program için bu lafý kullanamaz. Zaten bir programcý bilir ki; bir programýn kodu 3 satýrý geçmiþse bir gün mutlaka bakým gerektirecektir :) Mozilla Vakfý bug bulana para vaad ederken Firefox is bugfree diyen kimmiþ merak ediyorum. Çok fena saçmalamýþlar....

Bir suru yerde bunu okuyabilirsin. Bugfree demeseler de IE'dan daha az bug'i oldugu iddia ediliyor ki yok boyle bir yalan...

oktaypocan' Alıntı:
6. "Firefox was the first Web Browser to offer Tabbed Browsing"
Tabbed browsing olayýný Firefox icat etmedi. Bunu iddia eden kim? Adamlar kendileri uydurup saldýrýya geçmiþler. Ben de diyorum ki Müziktek Dünyanýn ilk forumudur... Hadi bakalým... Bunu diyen Müziktek üyesi üstelik, hem de 15 yýldýr bilfiil bilgisayar dünyasýnýn içinde ve 10 senedir Internet kullananan bir adam, tarihi yaþayarak tesbit ve idrak etmiþ biri. Desteksiz atacaksak iþimiz çok kolay; sonra karala karalayabildiðin kadar. .

Slashdot okuyorsan rastlamissindir kesin. Bunu ben de gordum birkac kere. Zaten bu tab olayini o kadar buyuttuler ki. Inanilmaz da gereksiz birsey bence. Sevip kullanan olabilir ayri ama olmassa olmaz birsey degil bence. Belki bazilari icin vazgecilmezdir bilinmez.

oktaypocan' Alıntı:
7. "Firefox fully Supports W3C Standards" Bu lafý da erbabýna sorun... Tantek Çelik gibi CSS hackerlara mesela. Ýki dakika web tasarýmýyla uðraþan biri de IE'nýn ne kadar uyumsuz olduðunu bilir. Yüzde vermeyle bitmiyor iþler, belki adamlarýn %1 saydýðý alignment meselerini bile çözememiþ bir browserdir IE. .

Bu konuda fikir yurutemem. Bu isin erbabi ben degilim. Ama MS'in isletim sistemi hazirladigini dusunursen ve standartlari genellikle belirledigini dusunursen IE'nin daha uyumlu olacagini beklemek son derece mantikli olur kanimca.

oktaypocan' Alıntı:
8. "Firefox works with every Web Page" Bak bu en saçmasý iþte... Neden mi? Browser tercihi Firefox, Epiphany ve Konqueror olan bizim gibi adamlar bile tasarým yaparken %90'ý göz ardý edemezler. IE hatalý bile olsa bu her browserde ~ayný görünecek sayfalar yapmaya çalýþýrýz. Fakat tasarýmý tamamen IE'ye göre yapýlan siteler var. Ve IE'nýn hata dolu render sistemine göre yapýlan sayfalar bizim düzgün browserlarýmýzda yazýlarý, resimleri kaymýþ; üst üste binmiþ þekilde görünürler. Bu siteleri yapan "güya" tasarýmcýlar Firefox'un adýný bile duymamýþlardýr duyduysalar bile kurma zahmetine girmemiþlerdir. Nasýl olsa iþten anlamayan müþterileri de IE tek browser ve dünya onun etrafýnda dönüyor zannederler. Kýsaca Firefox kullanan web tasarýmcýlarý genelde IE, Safari gibi browserlarý gözeterek tasarým yaparlar. Örneðin ben Bluefish yada Quanta'da yazdýðým sayfayý Linux'da Firefox'ta denemekle yetinmem hemen yandaki makinede IE'de de bakarým. Ama IE'den baþka browser yok sanan aklý enverlerin yaptýðý sayfalar Firefox'ta felan denenmez. .

Sen web sitesi dizayni ile ilgilendigin icin bu yonu ile cok ilgileniyor olabilirsin ama normal bir kullanici icin birsey ifade etmiyor bunlar. Adam acar browseri ve her sitede bence calisacagindan emin olabilecegi tek browser IE. Ama tabi sunu da soylemeliyim, Firefox'ta duzgun calismayan siteye cok az denk geldim...

oktaypocan' Alıntı:
Bu kadar yazýyý Microsofta saldýrmak için yazmadým, Mozilla Vakfý bana maaþ da baðlamadý. Sadece free software olayýný seviyorum ve yaygýnlaþmasý için bildiklerimi paylaþmak istedim. Yanlýþ bildiðim þeyler olabilir, hatta Mozilla Vakfý dünyayý yok etmek için uzaylýlar tarafýndan kurulmuþ olabilir :) .

Ben de bu kadar yaziyi MS'i korumak icin yazmadim. Maas baglama olayi bende de yok. Free software olayini ben de seviyorum ve yayginlasmasini isterim. Ben de sadece bildiklerimi ve tecrubelerimi paylasiyorum.

oktaypocan' Alıntı:
Baþka yerlerde de böyle saçmalýklarla karþýlaþýyorum ama gülüp geçiyorum, MüzikTek'den çok þey öðrendim, bu konuyu tecrübeli ve aklý baþýnda adamlarla tartýþmak "ie warken fayrfoks ne oluyo yea" diyen vatandaþlarla tartýþmaktan binlerce kez verimlidir diye buraya yazýyorum.

Bana ise hic sacma gelmedi. Her yerde bir firefox'tur gidiyor. Denedim ve her yeni surumunu hala denerim. Eskisinden cok farkli veya hizli gelmiyor hala. Kullanisli ise hic degil bence. IE'in artilarini bu sekilde yazan bir siteye ilk defa denk geldim ve sitede yazilanlar benim de cogunlukla firefox hakkinda hissettiklerim. "IE warken fayrfoks ne oluyo yea" degil de ben daha cok "fuck MS m8, Firefox rulez" lafini epey duydum. Ne guzel iste tartisalim nefis... :wink:

Bence Firefox'un tek problemi, flash animated sayfaları ve bazı IE uyumlu html sayfaları yanlış ve hatalı göstermesi. Onun dışında bende IE'den daha hızlı ve stabil buluyorum.

Su an acilma surelerini karsilastirdim. Firefox web sitelerini kesinlikle daha hizli aciyor. :lol:

Not: bu sadece google icin gecerli sanirim. Diger siteleri karsilastirdigimda siteden siteye degisiyor. Mesela google'in ana sayfasindan sonra bir de milliyet.com'u karsilastirin. IE milliyeti daha hizli aciyor. CNN.com'da ise fark goremedim mesela...

Ben de firefox'u yavaþ buluyorum. Windows kullanýcýsýyým, ve bu platformda bir kere açýlýþýndan rendering'ine IE nin kesinlikle kýyas kabul etmeyecek þekilde daha hýzlý çalýþtýðýný görmek mümkün(ki çýplak IE kullanmak yerine maxthon gibi bir wrapper kullanýyorum -ki o da IE motorunu kullanýyor rendering için- yine de daha hýzlý).

Aklýma gelen en basti deney ise þu, þu an elimin IE harici bir browser yok ama zamanýnda denemiþtim, deneyin siz de, CSS ile þekillendirilmiþ ve bolca aþaðý scroll etmenizi gerektirecek bir sayfa bulun. Var böyle siteler, sonun getirmek için page down a 200-400 kere basmanýz gerekecek bir sayfa mesela. Firefox ile deneyin bunu, network aktivitenizi de gözleyin... Bilgisayarýnýz sayfayý indirmeyi bitirmiþ olacak, ancak firefox hala sayfayý aþaðýya doðru kurgulamaya çalýþýyor olacak. Çok yüklü bir sayfa için firefox un bu iþi bitirmesi -sayfanýn indirilmesini takiben- 5-10 saniye sürebilir. Rendering hakkaten yavaþ. IE ise benzer bir iþlemi bitirmesi, veri alýmýnýn bitim anýna denk geliyordu. Yani çok daha hýzlý.

Ama bu bir -real life- testi deðil tabi ki. Bu kadar yüklü sayfalar kaçtab ri geliyor kim bilir, rendering hýzý arasýndaki farký göstermek için söyledim bunu.

IE kullanýrken hiç bir sitede uyumsuzluk sorunu olup olmayacaðýný düþünmüyorum, içim rahat. Standartlarý ne kadar takip ettiði bir kullanýcý olarak benim için önemli deðil. Eðer siteler benim browser'ýma göre tasarlanýyorsa, standardý koyanlar düþünmeli bence "standardý kim belirliyor?" diye. Microsoftun bu konuya yaklaþýmý da kullanýcý olarak beni ilgilendirmiyor. Ben sayfayý nasýl gördüðüme bakarým sonuçta. Yine de firefox un çok büyük uyum sorunlarý yok tabi ki. Fakat dizayn olarak biraz sýnýrlara oynanmýþ sitelerde(misal ekþi sözlük) yamulabliyor. Ýþin erbabý olmadýðým için bu sýnýrlarýn neler olduðunu ve hakkaten sýnýr olup olmadýklarýný bilemeyeceðim.

Her neyse, ben de vaktinde güdüsel olarak IE harici browserlar kullanmayý istedim, bir kaç tane denedim, hatta alýþmaya çalýþtým, olmadý. Hiç birinde kendimi rahat hissedemedim, hýz ve uyum sorunlarýna katlanamadým ve yine IE ye(veya maxthon diyelim -tabbed browsing çok önemli benim için-) döndüm diyeyim. Kürkçü dükkaný hesabý.

Benim kendi deneyimlerime göre internet explorer stabil bir sistem değil. crash sayısı firefoxla karşılaştırılamayacak kadar çok. Belki rakamlar ilk çalıştığı anda daha verimli gibi gözükebilir. Ama belli bir müddet çalıştıktan sonra borwseri kapatıp tekrar çalıştırmak ZORUNDA bırakabiliyor.

Firefoxla kendimi çok daha rahat hissediyorum. keyifle yapıyorum sörfümü. İlk anda aldığım tat ile son anda aldığım tat aynı.

Crash diyorsunuz da, 6,5 mbps sinirsiz baglanti ile senelerdir her turlu sayfaya girip cikarim. Benim IE'da senelerdir crash gormedim. Yani birak her gun 10 kere gocmesini son 6 ayda goctugunu hatirlamiyorum ben exporer'in. Belki baska sebepleri vardir sizde explorer'in gocmesinin. Bir de soyle bir olay var, ortalama kullanici kullanmistir IE'i bir 3 ay dolmustur explorer'i plug-in, add-on veya toolbar'larla. Haliyle bu durumda yavasta calisir, gocer de. Tabi 3 ay sonra adam duyar firefox'u, kurar tertemiz programi. Sonra abi firefox fecii hizli, fecii guvenilir vs...
Kurun sifirdan windows xp (tercihen SP2 entegre edilmis olarak) dogru duzgunde koruyun kendinizi. Ondan sonra bir karsilastirin bakalim hangisi daha hizli ve guvenli. Benim gorusum budur.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri