HP-Compaq dizüstü ile tanışıklığım yok henüz.
Ama Se7enty'nin dediği gibi, gizlenmiş ve silmeye karşı korunmuş bölüm D partisyonunda da olabilir.
Benim dediğim, diğer dizüstü/masaüstü bilgisayar üreticilerinin işletim sistemine adapte ettiği yazılım grubunun küçük bir parçasıydı aslında. Acer'da
eMpowering Technology başlığı altında, bir sürü Vista foksiyonuna kısayol oluşturmuşlar, ve yeni kılık giydirmişler aslında - bir numarası da yok.
Yalnız sen sisteme alışık olmadığın için, "belki HP'nin bu yazılımları senin için kolaylık olur" dedim. Hâlâ da olabileceği düşüncesindeyim.
Bu
backup aracı ya da araçları, makineyi sadece çalışmaz halden çalışır hale getirmek için "ilk günkü ayarlar"a getirmenin dışında, diğer basamaklı yedekleme yazılımlarına benzer bir şekilde yedek yaratmaya da yarar. Ve hayır, o
recovery seçenekleri sadece sürücüleri (driver) değil, tüm kurulmuş yazılımları da kapsayacak şekildedir. Ama seçeneklerini kullanıcının belirlemesi gerekebilir. Seni belirlemen gerekir yani.
Elimde bir HP olmadığı için, tam olarak yardımcı olamayacağım.
Benim önerim, eğer makineyi alalı uzun süre olmuyorsa, eline 5-6 boş DVD alıp, aldığın yere gidip, sistem yedeği alma işini onlara yaptırtmandır.
Sonuçta adamlar sana sadece Vista'ya ait yaldızlı şifre verdi (makinenin altına yapıştırılmış şekilde), Vista CDsi ya da DVDsi vermedi - bir şekilde yedeğini alman, senin hakkındır.
Ben hanımın Acer dizüstü için 2-3 farklı yedek almıştım. 1. grup 2 DVD, sistemin ilk açılıp kurulmasından sonraydı (
Image backup). Aldığımızın ertesi günü yani. Diğeri de kullanılacak tüm önemli yazılımların kurulmasından sonraki "basamaklı / incremental" yedeği.
Hatta Windows Vista'ya ait bir kurulum DVDsi de yaratmak mümkün olabilir, onu karıştırmadım.
Eğer kendin kurcalamak istersen, baktığın menüler sadece "recovery" ile ilgili olmasın. "Disk Image Backup" gibi bir fonksiyonu da kullanabilirsin. Tabii sistem sorunsuz çalışıyorken alacaksın bu tip yedeği. Sistem ne ise, yedeği yüklemen sonucunda alacağın da o oluyor çünkü.
Canın sıkılırsa, direkt aldığın yere götür. Onlar alışıktır bu durumlara