[Eski] recovery dosyasini silmeden format mümkün mü

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

hellbros

Yeni üye
Laptopumda vista işletim sistemi yüklü.Ancak vistadan memnun değilim,ve pcme başka bi işletim sistemi yüklüycem.Laptopu alırken yanında vista cd si vermediler,vistanin pcnin harddiskinde görünmüycek bir şekilde yüklü olduğunu (recovery dosyası)ve format attığımda tek tuşla geri yükleme yapabilceğimi söylediler.
Simdi ben pcyi formatlıyıp başka bir işletim sistemi yüklüycem,format attığımda bu recovery dosyaları da gidicek mi?Gitmemesi için yapabilceğim bişey varmı?Malum ilerde bir gün satarsam filan laptopu vistalı bir şekilde satmalıyım.
Teşekkürler.

Sen yeni işletim sistemini hangi sürücüye istersen oraya kurarsın. Aynı Xp formatlar gibi. Vistanın özel part ı formatlayacağın bölümler gelince gözüküyor. Bende vistadan xp ye geçtim önce driverlarını tamamla öyle kur. Hem vistadan xpye, xpden vistaya geçmekte biraz karışık gibi gelebilir her ikisi aynı anda var ise makinanda. Yardımcı programlar kullanıpta ikisini birden kullanıyorsun.

Tahminlerimi sıralayayım:

Makineyi ilk açtığında, Vista kendiliğinden kurulmuştur.
Laptop muhtemelen hazır-kurulu yedekleme yazılımıyla beraber gelmiştir.

Aslında ilk yapman gerekenler arasında, bu "temiz" kuruluma ait bir "başlatma DVD'si" yaratman vardı. Ama gözden kaçmış olabilir.

Genelde bu gizli bölüm, C partisyonunun en başındadır. C partisyonunu formatlarsan, haliyle o bölüm de silinir/kullanılamaz hale gelir.

Laptop'ında "D" ya da başka bir isimde partisyon var mı?
Hangi marka bu laptop, ve DVD yazıcısı (donanım) var mı?

İlter abi bilgisayarcının demesi gereken şeyleri sıralamış valla. Mesela C ve gizli bölümde vista varsa sen d ye xp kur. Ben ilk öyle kurmuştum sonra olunca komple format atıp xp ye döndüm.

HP - Compaq preserio V6000 marka laptop.Hard diskte c ve d olmak üzere iki partisyon var.Ve gizli dosyları göster seçeneğini açınca c de ve d de farklı farklı recovery dosyaları gozukuyor.Ama kopyalanmıyor.Kurtarma dvdsi oluştur diye bir seçenek buldum bu recovery dosyalarının arasında,ancak dvd'ye yazmaya başladığımda hata verdi bende fazla zorlamadım,ayrıca anladığım kadarıyla bu kurtarma dvdleri sadece driverlari kapsıyor,yani vista yazılımı yok.(emin değilim)Simdi harddiskte ayri bir partisyon açıp oraya kurabilirim xp yi veya os x86yi ancak hardiskim 80 gb olduğu için c ve d partisyonlarına dokunmadan ayri bi işletim sistemi kurmam pcnin performansını oldukça düşürür diye tahmin ediyorum.C veya D partisyonunuda formatlarsam recovery dosyaları silincek ve bidaha vista yı yükleyemiycem.
Ne yapmalıyım?

Hp'lerde Recovery dosyası D: Sürücüsündedir. C'yi formatlarsan hiç bi şey olmaz, ancak sakın ola partisyon yapmaya kalkma. Zaten farketmişssindir D sürücüsü genellikle 8-10 Gb arası olur ancak 2 Gb kadar bir boş yer gösterir... Kolay gelsin. Yalnız XP kurmadan önce, Sistemindeki tüm bileşenlerin XP için olan driverlarını bul sonra kurulum yap, aksi taktirde çok baş ağrıtabiliyor :)

HP-Compaq dizüstü ile tanışıklığım yok henüz.
Ama Se7enty'nin dediği gibi, gizlenmiş ve silmeye karşı korunmuş bölüm D partisyonunda da olabilir.

Benim dediğim, diğer dizüstü/masaüstü bilgisayar üreticilerinin işletim sistemine adapte ettiği yazılım grubunun küçük bir parçasıydı aslında. Acer'da eMpowering Technology başlığı altında, bir sürü Vista foksiyonuna kısayol oluşturmuşlar, ve yeni kılık giydirmişler aslında - bir numarası da yok.

Yalnız sen sisteme alışık olmadığın için, "belki HP'nin bu yazılımları senin için kolaylık olur" dedim. Hâlâ da olabileceği düşüncesindeyim.

Bu backup aracı ya da araçları, makineyi sadece çalışmaz halden çalışır hale getirmek için "ilk günkü ayarlar"a getirmenin dışında, diğer basamaklı yedekleme yazılımlarına benzer bir şekilde yedek yaratmaya da yarar. Ve hayır, o recovery seçenekleri sadece sürücüleri (driver) değil, tüm kurulmuş yazılımları da kapsayacak şekildedir. Ama seçeneklerini kullanıcının belirlemesi gerekebilir. Seni belirlemen gerekir yani.

Elimde bir HP olmadığı için, tam olarak yardımcı olamayacağım.
Benim önerim, eğer makineyi alalı uzun süre olmuyorsa, eline 5-6 boş DVD alıp, aldığın yere gidip, sistem yedeği alma işini onlara yaptırtmandır.
Sonuçta adamlar sana sadece Vista'ya ait yaldızlı şifre verdi (makinenin altına yapıştırılmış şekilde), Vista CDsi ya da DVDsi vermedi - bir şekilde yedeğini alman, senin hakkındır.

Ben hanımın Acer dizüstü için 2-3 farklı yedek almıştım. 1. grup 2 DVD, sistemin ilk açılıp kurulmasından sonraydı (Image backup). Aldığımızın ertesi günü yani. Diğeri de kullanılacak tüm önemli yazılımların kurulmasından sonraki "basamaklı / incremental" yedeği.
Hatta Windows Vista'ya ait bir kurulum DVDsi de yaratmak mümkün olabilir, onu karıştırmadım.

Eğer kendin kurcalamak istersen, baktığın menüler sadece "recovery" ile ilgili olmasın. "Disk Image Backup" gibi bir fonksiyonu da kullanabilirsin. Tabii sistem sorunsuz çalışıyorken alacaksın bu tip yedeği. Sistem ne ise, yedeği yüklemen sonucunda alacağın da o oluyor çünkü.

Canın sıkılırsa, direkt aldığın yere götür. Onlar alışıktır bu durumlara :)

recovery

genelde recoverylere ayrı bir disk açılır laptop alırken tek bölüm c vardır genelde böyledir.formatlarken disk bölme seçimlerine geldigin zman c ve baska bir sürücü görürsün f olur büyük ihtimal buda recoveryi alacagın programın bölümü onu silersen recoveryi unut ama eger dedigim gibi sadece c varsa recoveryi c nin içine gömmüşlerdir buda demek oluyor ki c yi silersen recoveryi silersin.gelelim recovery istegine neden istiyorsun driverler otomatik olarak yükleniyor diyemi? eger öyleyse sana verilcen recovery cd si vista için ama sen xp yapacaksın anlıyacagın senin işine yaramayacak ve recovery o kdar güzel birşey degildir misal c ve d var bilgisayarında hard diski 2 ye bölmüşsün d bölümünde yedeklerin var mp3 resim vs... recovery cdsini yükledikden snra c ve d yi siliyor ve sadece c yapıyor gene çünkü recovery cd si hazırlanırken sadece c olarak hazırlanıyor sende bunu yükleyince d gidiyor buda yedeklerin silinmesine yol açıyor bilmem anlatabildim mi çok önemsemeyin recovery cdsini felan driverlerinizi bulun bir cd ye atın bu size yeter zaten.

Tamamı kalın yazmayın. Cümlelere büyük harfle başlayın. Noktadan sonra aralık bırakın. Hoşgeldiniz.
Sabi-R

Re: recovery

Cubasexx' Alıntı:
genelde recoverylere ayrı bir disk açılır laptop alırken tek bölüm c vardır genelde böyledir...
Benim gördüğüm ve bildiğim ise, tam tersi.
60 GB'ın üstündeki tüm dizüstü sabit diskleri 2 partition'dır. Hatta bazıları 'System C:' ve 'DATA D:' şeklinde etiketlendirilmiştir. Backup'lar da direkt olarak D partisyonuna gider. Öbür türlüsü çok saçma olurdu zaten.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri