[Eski] PC dünyası bana ses ver.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Mundox

QuietArt.co.nz
PC'ci arkadaşlar ocağınıza düştüm.
Bizim muhasebecinin PC'sinden ses çıkmaz olmuş. Nedeni bilinmiyor.
Her yere baktım. Control panel, hardware cart curt, driver. Ses kartı her yerde görünüyor ve çalışır durumda diyor.
Mikser ayarları vs normal.
Nereye bakılır başka?

Sistem XP, muhasebe programları ve Office dışında başka bir şey yok.
Sistem sesleri bile çıkmıyor.

Ses kartı BIOS'dan kapanmış olabilir. Windows'un ses ayarlarında default olan ses kartı başka birşey seçilmiş olabilir. Bunların dışında ses kartının sürücüsü durupdururken bozulmuş olabilir.

Sevgili mse. Sen bunları diyorsun ama ben Mac OS dünyasından geliyorum.
Bir geri zekalıya anlatır gibi anlatırsan daha makbule geçer. 8)

Durup duruken bozulmuş olamaz. Son zamanlarda yeni bir yazılım ya da driver yüklenmiş olmasın?

BIOS'a boot sırasında Delete tuşuna basılarak gidilebilir. Advanced BIOS Features arasındaydı galiba, onboard sound ayarları.

Hocam, ihtimaller şunlar;

a. Ses kartı arızalanmış olabilir,
b. Bağlantılarda kablolarda sorun olabilir,
c. Ses kartı sürücüsünde (driver) sorun olabilir,
d. Mikser ayarlarında hata olabilir.

Siz bakmışsınız hepsine ama windows da bir şeyin çalışıyor gözükmesinin hiç bir anlamı yok, hatta windowsun dediğine hiç aldırmamak lazım çok yalancıdır o :lol:

Ses kartının sürücüsünü tekrar yüklemeyi deneyin. Aygıt yöneticisinden sürücüyü güncelle deyip sürücünün konumunu ( Cd sini ) göstermeniz lazım.
Ses kartı onboard ise anakart cd si işinizi otomatik görür.

Güncelleme olmazsa kaldırıp yeniden kurmayı deneyin.

Onboard kartın kazayla biostan kapatılması zor gibi geliyor yine de kontrol etmek lazım.

Umarım faydası olur.

Artık gittikçe emin oluyorum.

Benim bilgisayarım/sistemim, Allahın sevgili bilgisayarı/sistemi.

Şu anda bilgisayara bağlı olan bilgisayar klavyesi, üstünde mikrofon girişi ve kulaklık çıkışı barındıran USB+PS2 bir klavye (Ucuz, A4Tech Headphone X-Slim Keyboard Model:KL-23MU).
Özel bir sürücü kurulu değil. Windows tanıdı, kullanıyor.
Skype onboard ses kartını kullanıyor, ve ben klavye üzerinden telefon görüşmesi yapıyorum.
Hiç bir ayar değiştirmeden, ayarların kılına dokunmadan müzik yazılımlarımı açıyorum, yazılımlar Terratec ses kartımı kullanıyor.

Bu sistem ve bilgisayar 7 yıldır çalışıyor. Bir kere anakartın ömrü dolmuş, onu değiştirdim. Windows 2 kere disk imajından restore edildi.

Gidip şükran dilemek için dua edeyim, adak adayayım.

Vedat abi, sanýrým bakmýþsýndýr ama gözden kaçabiliyor. Böyle durumlarda sayýsýz kere hoperlörlerin yanlýþ outputa takýlmýþ olduðunu görmüþlüðüm vardýr. "Biz hiç ellemedik" dense de gizemli bir þekilde biri hoperlörleri line-in e falan takabiliyor.

Sistemde her yerde gözüküyorsa ve ses gelmiyorsa böyle bir ihtimal de olabilir.

HarunCAN' Alıntı:
ilterocktive' Alıntı:
Artık gittikçe emin oluyorum.

Benim bilgisayarım/sistemim, Allahın sevgili bilgisayarı/sistemi.

Bununla övünsem mi?.. :lol:
Övünmeyi artık bıraksan mı? :mrgreen:
Duyan da 3000 km öteden bilgisayarı sen biraraya getirdin sanacak :)
Ama sen üzülme, önerdiklerinden bazıları hakikaten de sistemimde halen çalışır durumda ;)

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
Vedat abi, sanırım bakmışsındır ama gözden kaçabiliyor. Böyle durumlarda sayısız kere hoperlörlerin yanlış outputa takılmış olduğunu görmüşlüğüm vardır. "Biz hiç ellemedik" dense de gizemli bir şekilde biri hoperlörleri line-in e falan takabiliyor.

Sistemde her yerde gözüküyorsa ve ses gelmiyorsa böyle bir ihtimal de olabilir.

Yok Batuhan, kulaklik filan da taktim. Cit yok.

Şimdi hangi menülere girip girmediğinizi bilmediğim için öncelikle bakılması gereken yerleri listeliyorum. Emin olduğun yerleri sen atlarsın, ya da elinde bulunsun, sağlamasını yaparsın...

Start > Settings > Control Panel > Sounds and Audio Devices
01-1.gif

Eğer sistem sesleri duyulmak isteniyorsa, Windows Default seçilmeli

Audio Tab/sayfası
02-2.gif

Sayfada çıkan ayarlar, kullanılmak istenilen ses kartına ayarlı olmalı.

Volume Tab/sayfası
04.gif

Device volume "Mute" edilmiş olmamalı tabii
ve
"Advanced" menüsü
04a.gif

"Master Volume" mute edilmemiş olsa bile, "Wave" seçeneğini mute eden salak kullanıcı bile gördüğüm için bu menünün de kontrol edilmesi gerekebilir. Bu yatay pencerede ne kadar mute edilmiş meret varsa, hepsinin kutusunu boşalt. Geçici ya da kalıcı olarak.

Voice sayfası
05.gif

Playback ve Recording kutularında doğru ses kartı seçili olmalı.
Takip eden resimlerdeki ayarları kontrol ettikten sonra, bu sayfadaki "Test hardware" özelliğini deneyebilirsiniz. Bazı durumlarda sorunun burada çözüldüğüne, ya da sorunun nedeninin anlaşıldığına tanık oldum.

Hardware Tab/sayfası
06.gif

Properties (General)
"This device is working properly"
(Windows işletim sistemine iletilen mesajdır. Doğruluğu, donanıma bağlı).
07.gif

Yine bazı durumlarda, donanımı "disable" edip, daha sonra tekrar "enable" etmek sorunu çözebilir. Online destek aramalarından birinde sorunu böyle çözmüştük.

Properties (Driver)
08.gif

Rollback driver seçeneği, Windows Update ya da herhangi başka bir yazılım/donanım kurulumu sırasında değiştirilmiş olabilecek onboard ses kartı driver'ının, eski versiyonuna geri çekilmesinde kullanılmalı. Onun için en azından, sistem sürücüleri arasında aynı donanıma ait eski (ve çalışan) bir driver versiyonunun olup olmadığına bakılmalı.
Öyle bir driver yoksa, zaten kurulu olan kullanılmaya devam edilir.

Son olarak da (aslında belki ilk olarak bunun kontrol edilmesi gerekirdi, ama "eski Windows" sorunları bir önceki yüzyılda kaldığı için bu seçeneği sona bıraktım)

Start > Settings > Control Panel > System > Hardware > Device Manager > Sound, video and game controllers
09.gif

Bu donanım ve codec listesinde hiçbir sorun olmamalı.

Eğer tüm bu menüler kontrol edildi ve sorun çözülmediyse, onboard (?) ses kartına ait güncel driver'lar download edilmeli, karta ait -eğer bulunabilirse- OEM CD'deki orijinal sürücü versiyonu hazır bulundurulmalı, ve bir önceki resimde "Uninstall" düğmesi aracılığıyla mevcut sürücü kaldırılmalı. Sonrasın da da başka sürücüler kurulmalı.

Tüm bunlar sonuç vermiyorsa, ses kartının miyadı dolmuş demektir. Garantisi varsa donanımı satan yerle görüşülmeli. Yoksa ses kartı değişmeli.

Windows kendi kafasına esen donanımı kullanılmaz hale getirmez. Ya kullanıcı, ya driver, ya da donanım hatası söz konusudur.

Editleri resim yanaştırma sorunlarını halletmek için yaptım. İyi görünsün deyu.

Sayet yukaridaki butun ayarlari ve islemleri denediginizde hala calismiyorsa

I/O paneldeki portlara elektrik saglayan id (sanirim id idi) entegre yanmis olabilir .

İlter eline sağlık.
Şu enable-disable olayını denemedim bir o kadar. O da olmadı aleti açıp bir kurcalıyacağım. Belki bi şeyler oynamıştır ne bileyim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri