Şimdi hangi menülere girip girmediğinizi bilmediğim için öncelikle bakılması gereken yerleri listeliyorum. Emin olduğun yerleri sen atlarsın, ya da elinde bulunsun, sağlamasını yaparsın...
Start > Settings > Control Panel > Sounds and Audio Devices
Eğer sistem sesleri duyulmak isteniyorsa,
Windows Default seçilmeli
Audio Tab/sayfası
Sayfada çıkan ayarlar, kullanılmak istenilen ses kartına ayarlı olmalı.
Volume Tab/sayfası
Device volume "Mute" edilmiş olmamalı tabii
ve
"Advanced" menüsü
"Master Volume" mute edilmemiş olsa bile, "Wave" seçeneğini mute eden salak kullanıcı bile gördüğüm için bu menünün de kontrol edilmesi gerekebilir. Bu yatay pencerede ne kadar mute edilmiş meret varsa, hepsinin kutusunu boşalt. Geçici ya da kalıcı olarak.
Voice sayfası
Playback ve Recording kutularında doğru ses kartı seçili olmalı.
Takip eden resimlerdeki ayarları kontrol ettikten sonra, bu sayfadaki "Test hardware" özelliğini deneyebilirsiniz. Bazı durumlarda sorunun burada çözüldüğüne, ya da sorunun nedeninin anlaşıldığına tanık oldum.
Hardware Tab/sayfası
Properties (General)
"This device is working properly"
(Windows işletim sistemine iletilen mesajdır. Doğruluğu, donanıma bağlı).
Yine bazı durumlarda, donanımı "disable" edip, daha sonra tekrar "enable" etmek sorunu çözebilir. Online destek aramalarından birinde sorunu böyle çözmüştük.
Properties (Driver)
Rollback driver seçeneği, Windows Update ya da herhangi başka bir yazılım/donanım kurulumu sırasında değiştirilmiş olabilecek onboard ses kartı driver'ının, eski versiyonuna geri çekilmesinde kullanılmalı. Onun için en azından, sistem sürücüleri arasında aynı donanıma ait eski (ve çalışan) bir driver versiyonunun olup olmadığına bakılmalı.
Öyle bir driver yoksa, zaten kurulu olan kullanılmaya devam edilir.
Son olarak da (aslında belki ilk olarak bunun kontrol edilmesi gerekirdi, ama "eski Windows" sorunları bir önceki yüzyılda kaldığı için bu seçeneği sona bıraktım)
Start > Settings > Control Panel > System > Hardware > Device Manager > Sound, video and game controllers
Bu donanım ve codec listesinde hiçbir sorun olmamalı.
Eğer tüm bu menüler kontrol edildi ve sorun çözülmediyse, onboard (?) ses kartına ait güncel driver'lar download edilmeli, karta ait -eğer bulunabilirse- OEM CD'deki orijinal sürücü versiyonu hazır bulundurulmalı, ve bir önceki resimde "
Uninstall" düğmesi aracılığıyla mevcut sürücü kaldırılmalı. Sonrasın da da başka sürücüler kurulmalı.
Tüm bunlar sonuç vermiyorsa, ses kartının miyadı dolmuş demektir. Garantisi varsa donanımı satan yerle görüşülmeli. Yoksa ses kartı değişmeli.
Windows kendi kafasına esen donanımı kullanılmaz hale getirmez. Ya kullanıcı, ya driver, ya da donanım hatası söz konusudur.
Editleri resim yanaştırma sorunlarını halletmek için yaptım. İyi görünsün deyu.