[Eski] PARDUS - Linux Bazlı GKL Türkçe İşletim Sistemi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geçen gün RC1 sürümünü indirip bilgisayarıma kurdum.Bugün ise Final sürümü çıkmış.Gerçekten heyecan verici, sistem gayet stabil ve hazır konumdaydı.Bilgisayarını özel amaçlar dışında internet, chat, office gibi uygulamalar için kullananlara şiddetle tavsiye ediyorum.Yakın zamanda sanırım ben de böyle bir yol izleyeceğim.Müzik uygulamaları için sadece windows xp, diğer tarafa linux(pardus ağırlıkta) kurup yoluma devam edeceğimdir :D

denemek isteyenler aşağıdan ISO dosyasını çekebilir.

ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/kurulan/1.0/

Az once Bebek Kahve'ye benzer bir baslik acmistim. Sonra acaba buraya mi acsaydim diye gelip baktim da bunu gorunce digerini kaldirdim...

Aslinda bir devlet kurumunun ozgur lisansli bir program gelistirip dagitmasini nasil karsiladiginizi da ogrenmek istiyordum biraz o baslikta... Bu da burada konusulursa zarari omaz kanimca.

Bence mantikli bir cok acidan. Turkiye'de yazilim gelistirilebilir olmasi acisindan bir degeri var mi bilmiyorum zira daha once de Linux Platformlari gelistirilmisti Turkiye'de; ama Pardus'un bir artisi var midir onu programci arkadaslar daha iyi bilir sanirim. Tabii indir kur incele, zaman lazimdir sanirim biraz. Oyle oldugu iddia ediliyor umarim oyledir, bu ileri bir adim olur.

Ote yandan bunun bir devlet kurumu tarafindan yapilmis olmasi bana sunu cagristiriyor ve mutlu ediyor. Tubitak, vatandaslarin bir yazilima ulasmasini da sosyal hak olarak goruyor ve boyle bir projeyi hayata geciriyor. Bu boyle yorumlanmaya da bilir tabii ki. Oyle olsa da olmasa da ozgur yazilim bazi ucurumlari kapatmaya buyuk olcude yardimci oluyor.

Su da forum bu arada:

http://www.pardus-linux.org/forums/

Onur

Devlet vs Bireysel & Yerel vs Evrensel

Onur'un kafasına takınlan soru beni de düşündürüyor. Pardus, çomar (configuration manager), YALI (yet another linux installer), PiSi (paket yöneticisi) gibi Pardus dağıtımına özgü yenilikçi özellikleri ile sıradan bir "distro" olmanın ötesine geçiyor. Ne var ki; özgür yazılım ve devlet eliyle yaptırılmış yazılım ne kadar bağdaşıyor çözemiyorum. Üniversitedeyken, beni Türkiye'deki bilim anlayışından büsbütün soğutan devlet eliyle bilim üretme mantığı acaba Pardus geliştiricilerini ne kadar etkiledi.

Dünya çapında kariyer yapmış, programcı yada CG sanatçısı ne kadar Türk varsa yurtdışına bilhassa ABD'ye kaçmış durumda, röportajlarda okudukları okuldan bahsetmeyip kendilerini "self-educated" diye tanımlayanlar var. Bunun altında devlet eliyle uygulanan bilim ve sanat eğitiminin düşük kalitesi ve Türkiye'de yaratıcı zekaya önem verilmemesi yatıyor bence.

Umarım Pardus gelişir ve yaygın bir kullanıcı kitlesine kavuşur, umarım bizimde katkılarımız olur.

Son olarak, "ulusal dağıtım projesi"nin mantığını sorgulamak istiyorum. Halen kullandığım Debian GNU/Linux "Universal Operating System" tabirini kullanıyor kendini tanımlarken... Umarım Pardus da gelişmesini ve olgunlaşmasını hızla sürdürür ve yerellik iddiasının ötesine geçip evrensel olmaya doğru ilerler. Zaten İngilizce desteği ve İngilizce sitesi de bu yönde olumlu işaretler. Linux dağıtımlarının en tepesinde Türk orijinli bir dağıtım görmek bizim için gurur verici olacaktır.

Bilenler biliyordur, bilmeyenler için program "pardus"adını soylarını tüketmeden önce anadoluda yaşamış ve gavur amcaların "panthera pardus tulliana" dediği anadolu parsından almıştır.
Tevekkeli değil duyar duymaz sevdim bu adı...
Meslek nedeniyle tübitak camiasıyla kurduğum yakın ilişkilerden bilirim ki, neler üretilmiş de hasır altı edilmek zorunda kalınmıştır orada inanamazsınız. Yönetmelikleri aşıp böyle bir üretimi piyasaya sunmaları, diğerlerinini de bir gün görebilmemize olanak verir umarım... (ah şu autocad bir çalıysaydı diğer platformlarda, bak evden içeri sokarmıydım windows'u)

Arkadaşlar,

Ben PARDUS kullanmaya başladım. İlk şoku atlattıktan sonra son derece sevimli ve kullanışlı geldi bana. Şu anda bu mesajı da PARDUS içinden yazıyorum. Artık Bill amcaya para da vermek istemiyorum. :)
Çok özellikli programlar dışında XP de yapabildiğiniz birçok şeyi PARDUS ta da yapabiliyorum. Ağılaştı, çöktü, virüs girdi gibi sorunlar artık hayatımda yok. USB belleklerdeki virüsleri görünce aklım çıktı. Yuva yapmışlar adeta ve XP de göremediğim yaratıklarmış onlar.
Bence masaüstü kullandığını bilgisayarlarınızı hemen pardusa geçirin ayrıca illada xp diyorsanız, PARDUS içinden XP kurup istediğiniz zaman PARDUS tan çıkmadan XP yi de çalıştırabiliyorsunuz.
Ben çok yeni birisi olarak şimdilik söyleceklerim bu kadar. Müzik yapan arkadaşar CUBASE tarzı ve bir davul makinası olan programlar var ve bedava, söylemesi benden.

www.pardus.org.tr - www.ozgurlukicin.com

Levent

Pardus yerine Ubuntu kullanmanizi tavsiye ederim. Birincisi isimiz muzik, programlama degil ve simdilik yeni oldugunuz icin pek farkina varmamissinizdir fakat ilerleyen donemlerde bircok sorunla karsilacaksiniz. Bu sorunlarin cozumunu yapmaniz icin de bir suru programlama durumu ile karsi karsiya kalacaksiniz. Ubuntu ise cok buyuk bir kitle, belki Pardus'un kullanici kitlesi gibi bir kitle tarafindan gelistiriliyor. Bu yuzden bircok acidan daha stabil ve uyumlu. Uzun sure Pardus'a sirf milli bir caba sarfedildigi icin destek verdim fakat isler Turkiye'de her yerde oldugu gibi bazi kisilerin cikarlari dogrultusunda yonetilmeye baslayinca elimi ayagimi cektim.

Yanlis bir tabir kullaniliyor. Ulusal Isletim Sistemi ya da Linux bazli GPL lisansli Turkce isletim sistemi diye. Pardus Tubitak tarafindan gelistirilen bir Linux "dagitimidir." Linux dagitimlarinin temel felsefesi ozgur olmalaridir ve sahiplenilmemeleridir. Fakat Pardus kullanirken bir depo sistemi var.(diger bir cok dagitimda oldugu gibi), ve bu depo sistemine konulacak yazilimlar cok garip elemelere tabi tutuluyor. Bir cok baska dagitimda bulunan yazilimlar, bir ihitmal kotu bir amacla kullanilabilir diye depoya kabul edilmiyor, ya da uygunsuz gordugunuz, duzeltilmesini istediginiz bir konuyu, ana gelistiricilere ilettiginizde, (Yas ortalamasi 19) asagilayici cevaplar alabiliyorsunuz. Bilgilerine veya yetenekli olmalarina bir sozum yok fakat birlikte calisma uslubundan yoksun insanlar tarafindan gelistiriliyor ve o yuzden Pardus su anda olabilecegi yerin cok gerisinde.

Eger ki para odemek istemiyorum diyorsaniz Ubuntu kullanin, tamamen Turkce destegi var. Freenode IRC server'inda(irc.freenode.net) #ubuntu-tr kanalina gelirseniz elimizden geldigince her konuda yardimci oluruz. Eger ki ingilizcem yeterli, ingilizce yardim istiyorum diyorsaniz ayni serverda #ubuntu kanalina girerseniz ortalama 700 kisi sorulariniza cevap verebilir. Bunlardan ote birebir destek almak disinda herhangi birseyin nasil yapildigini ogrenmek icin Google'a 'How to ubuntu yapmak istediginiz sey' yazdiginizda bir cok insanin daha once bu yollardan gectigini goreceksiniz. Aninda yardim bulabilirsiniz.

Tekrar belirteyim, eger ki yapmak istediginiz sey muzik ya da programlarinizi ve donaniminizi duzgun kullanmak ise tercihiniz Ubuntu'dan yana olsun. Ama yok ben programlamaya da merakliyim, sorun cikarsa oturur kendim bir script yazarim, cozerim olayi. Az biraz C bilirim, Python bilirim diyorsaniz, Pardus kullanabilirsiniz. Ama bu yine de Ubuntu'da 10 dakikada yapilacak bir cok isin Pardus'ta saatler surecegi gercegini degistirmez.

Grego,

Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Çok yeni olduğum için herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Amacımda müzik yapmak değil. Müzik yapmak istediğim bilgisayarlar ayrı zaten. Ben sadece ofis ve ev ortamında kullanmak istiyorum.
Ubuntu konusunu bende araştırıyorum. Pardus'tan daha lezetli olduğunu bir iki forumda okudum. :)

Biraz Pardus'ta acemiliğimizi atalım bu arada da ubuntuyu araştıralım daha sonra karar vermek daha kolay olacaktır. Ancak yeni bir işletim sistemi olması ve benimde yeni başlıyor olmam dolayısı ile Türkçe desteği tercih ederim.

Levent

grego' Alıntı:
Pardus yerine Ubuntu kullanmanizi tavsiye ederim. Birincisi isimiz muzik, programlama degil ve simdilik yeni oldugunuz icin pek farkina varmamissinizdir fakat ilerleyen donemlerde bircok sorunla karsilacaksiniz. Bu sorunlarin cozumunu yapmaniz icin de bir suru programlama durumu ile karsi karsiya kalacaksiniz. Ubuntu ise cok buyuk bir kitle, belki Pardus'un kullanici kitlesi gibi bir kitle tarafindan gelistiriliyor. Bu yuzden bircok acidan daha stabil ve uyumlu. Uzun sure Pardus'a sirf milli bir caba sarfedildigi icin destek verdim fakat isler Turkiye'de her yerde oldugu gibi bazi kisilerin cikarlari dogrultusunda yonetilmeye baslayinca elimi ayagimi cektim.

Yanlis bir tabir kullaniliyor. Ulusal Isletim Sistemi ya da Linux bazli GPL lisansli Turkce isletim sistemi diye. Pardus Tubitak tarafindan gelistirilen bir Linux "dagitimidir." Linux dagitimlarinin temel felsefesi ozgur olmalaridir ve sahiplenilmemeleridir. Fakat Pardus kullanirken bir depo sistemi var.(diger bir cok dagitimda oldugu gibi), ve bu depo sistemine konulacak yazilimlar cok garip elemelere tabi tutuluyor. Bir cok baska dagitimda bulunan yazilimlar, bir ihitmal kotu bir amacla kullanilabilir diye depoya kabul edilmiyor, ya da uygunsuz gordugunuz, duzeltilmesini istediginiz bir konuyu, ana gelistiricilere ilettiginizde, (Yas ortalamasi 19) asagilayici cevaplar alabiliyorsunuz. Bilgilerine veya yetenekli olmalarina bir sozum yok fakat birlikte calisma uslubundan yoksun insanlar tarafindan gelistiriliyor ve o yuzden Pardus su anda olabilecegi yerin cok gerisinde.

Eger ki para odemek istemiyorum diyorsaniz Ubuntu kullanin, tamamen Turkce destegi var. Freenode IRC server'inda(irc.freenode.net) #ubuntu-tr kanalina gelirseniz elimizden geldigince her konuda yardimci oluruz. Eger ki ingilizcem yeterli, ingilizce yardim istiyorum diyorsaniz ayni serverda #ubuntu kanalina girerseniz ortalama 700 kisi sorulariniza cevap verebilir. Bunlardan ote birebir destek almak disinda herhangi birseyin nasil yapildigini ogrenmek icin Google'a 'How to ubuntu yapmak istediginiz sey' yazdiginizda bir cok insanin daha once bu yollardan gectigini goreceksiniz. Aninda yardim bulabilirsiniz.

Tekrar belirteyim, eger ki yapmak istediginiz sey muzik ya da programlarinizi ve donaniminizi duzgun kullanmak ise tercihiniz Ubuntu'dan yana olsun. Ama yok ben programlamaya da merakliyim, sorun cikarsa oturur kendim bir script yazarim, cozerim olayi. Az biraz C bilirim, Python bilirim diyorsaniz, Pardus kullanabilirsiniz. Ama bu yine de Ubuntu'da 10 dakikada yapilacak bir cok isin Pardus'ta saatler surecegi gercegini degistirmez.

LeventUslu' Alıntı:
Grego,

Verdiğin bilgiler için teşekkürler. Çok yeni olduğum için herhangi bir sıkıntı ile karşılaşmadım. Amacımda müzik yapmak değil. Müzik yapmak istediğim bilgisayarlar ayrı zaten. Ben sadece ofis ve ev ortamında kullanmak istiyorum.
Ubuntu konusunu bende araştırıyorum. Pardus'tan daha lezetli olduğunu bir iki forumda okudum. :)

Biraz Pardus'ta acemiliğimizi atalım bu arada da ubuntuyu araştıralım daha sonra karar vermek daha kolay olacaktır. Ancak yeni bir işletim sistemi olması ve benimde yeni başlıyor olmam dolayısı ile Türkçe desteği tercih ederim.

Levent

Muzik isi icin demudi yani "Debian Multimedia Distribution"u beklemek faideli olabilir.
Debian dagitimi uzerinden multimedya dagitimi olusturan bir grup Agnulayi debian(demudi) ve red hat(rehmudi) tabani uzerinde gelistirdi ancak red hat dagitiminin ticarilesmesi ile rehmudi uzerindeki calismalari durdu ve projeyi komple debian grubuna verdiler, beklemedeyiz.

Pardus un sorunu ise memur mantigi ile yazilim gelistirmenin sonucu olan "abi surda sorun var" sorusuna "bugun git yarin gel" gibi cevaplar almak veya tamam "ben amirime iletiyim" derken unutulup gitmesidir.
Linux dagitimlarinin temeli olan ozgur dusuncenin bu tur kurumlardaki varligi ise ayri bir mevzu.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri