Pardus yerine Ubuntu kullanmanizi tavsiye ederim. Birincisi isimiz muzik, programlama degil ve simdilik yeni oldugunuz icin pek farkina varmamissinizdir fakat ilerleyen donemlerde bircok sorunla karsilacaksiniz. Bu sorunlarin cozumunu yapmaniz icin de bir suru programlama durumu ile karsi karsiya kalacaksiniz. Ubuntu ise cok buyuk bir kitle, belki Pardus'un kullanici kitlesi gibi bir kitle tarafindan gelistiriliyor. Bu yuzden bircok acidan daha stabil ve uyumlu. Uzun sure Pardus'a sirf milli bir caba sarfedildigi icin destek verdim fakat isler Turkiye'de her yerde oldugu gibi bazi kisilerin cikarlari dogrultusunda yonetilmeye baslayinca elimi ayagimi cektim.
Yanlis bir tabir kullaniliyor. Ulusal Isletim Sistemi ya da Linux bazli GPL lisansli Turkce isletim sistemi diye. Pardus Tubitak tarafindan gelistirilen bir Linux "dagitimidir." Linux dagitimlarinin temel felsefesi ozgur olmalaridir ve sahiplenilmemeleridir. Fakat Pardus kullanirken bir depo sistemi var.(diger bir cok dagitimda oldugu gibi), ve bu depo sistemine konulacak yazilimlar cok garip elemelere tabi tutuluyor. Bir cok baska dagitimda bulunan yazilimlar, bir ihitmal kotu bir amacla kullanilabilir diye depoya kabul edilmiyor, ya da uygunsuz gordugunuz, duzeltilmesini istediginiz bir konuyu, ana gelistiricilere ilettiginizde, (Yas ortalamasi 19) asagilayici cevaplar alabiliyorsunuz. Bilgilerine veya yetenekli olmalarina bir sozum yok fakat birlikte calisma uslubundan yoksun insanlar tarafindan gelistiriliyor ve o yuzden Pardus su anda olabilecegi yerin cok gerisinde.
Eger ki para odemek istemiyorum diyorsaniz Ubuntu kullanin, tamamen Turkce destegi var. Freenode IRC server'inda(irc.freenode.net) #ubuntu-tr kanalina gelirseniz elimizden geldigince her konuda yardimci oluruz. Eger ki ingilizcem yeterli, ingilizce yardim istiyorum diyorsaniz ayni serverda #ubuntu kanalina girerseniz ortalama 700 kisi sorulariniza cevap verebilir. Bunlardan ote birebir destek almak disinda herhangi birseyin nasil yapildigini ogrenmek icin Google'a 'How to ubuntu yapmak istediginiz sey' yazdiginizda bir cok insanin daha once bu yollardan gectigini goreceksiniz. Aninda yardim bulabilirsiniz.
Tekrar belirteyim, eger ki yapmak istediginiz sey muzik ya da programlarinizi ve donaniminizi duzgun kullanmak ise tercihiniz Ubuntu'dan yana olsun. Ama yok ben programlamaya da merakliyim, sorun cikarsa oturur kendim bir script yazarim, cozerim olayi. Az biraz C bilirim, Python bilirim diyorsaniz, Pardus kullanabilirsiniz. Ama bu yine de Ubuntu'da 10 dakikada yapilacak bir cok isin Pardus'ta saatler surecegi gercegini degistirmez.