[Eski] Ne desem ? (Bir Terry Bozzio tartışması)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Başka bir forumda yine bunun gibi "off topic" başlığı altında arkadaşın biri Terry Bozio nun muhteşem setinin Fotoğrafını ve http://www.drummerworld.com/drummers/Terry_Bozzio.html adresindeki video sunu yapıştırmış, sonra da başka bir arkadaş, ki kendisi 17 senedir müzisyen olduğunu, Hakan Peker'in arkasında gitar çaldığını ve Terry Bozio'yu tanımadığını belirtip şu yorumlarda bulundu.

"Arkada hep ayni giden ritmi çalan o değil. Başka bir davul setinden geliyor. Adamimiz üzerine süsleme yapıyor. Bunda da öyle aman aman başarılı falan değil bence. Gayet sıradan.

17 senedir müziğin içindeyim ve profesyonel olarak yaptım bu işi uzun süre. Hakan Peker'in gitaristliğini yapıyordum bir ara. İlk davulla başladım müziğe ve bir çok gurupla çaldım. Yani demem o ki anlarım bu işten az, çok. Elemanın fazla bir numarsı yok."

daha sonra bide böyle demiş,

"Video da seyrettiğim şey olağanüstüfalan değil. Belki eleman olağanüstüdür (dinlemedim daha önce) ama video da gözüken kısım birçok davulcu tarafından rahatlıkla yapılabilir. Türkiye de bile bunu yapabilecek onlarca davulcu var (profesyonellerden bahsediyorum). "

Sonra birde daha fazla iddia ederseniz bir müzisyen forumuna post edeceğim bunu demiş ve etmiş ama ilk cevaptan sonrakileri de okumamış orada, :)

"Evet dediğim gibi bir müzisyen forumuna post ettim ve CEVAP da geldi:

http://146.145.5.218/board/cgi-bin/ulti ... 2;t=002065

Öyle bilip bilmeden atlamasın kimse bir daha.

Bakalım Neon şimdi ne diyecek? "
demiş ... Neon ben oluyorum bu arada o sitede.

Neden ya ? niye böyle oluyor ? ben anlamadım. Hayır bende buranın linkini yapıştıracağımda oraya. O bakımdan.
Hem çalan adamı bilme, hem saçmala :evil:

Gerçi o başlığın linkini vermediğin için ne dendiğini tam olarak bilmiyorum ama yani Türkiye'de Terry Bozzio'nun yaptıklarını yapabilen Volkan Öktem, Cengiz Baysal, Cem Aksel gibi davulcular kimlerden etkilendikleri sorulduğunda verdikleri birkaç isim arasında Bozzio ismini de veriyorlarsa, hatta Cem Aksel kendi web sitesinde yeni başlayan davulculara önerdiği etüdler arasında Bozzio'nun rudiment çalışmalarını örnek gösteriyorsa o gitarcı arkadaşa da gidip bir 17 yıl daha Hakan Peker'in arkasında gitar çalmak düşer. Herkes kendi işine baksın derim.

Turkrock.com 'da takıldığımız günlerde Terry Bozzio'nun resimlerini ve videolarının linklerini astığımı hatırlıyorum, hatta drummerworld.com adresini de özellikle çok kişiye verdiğimi biliyorum. Acaba oradan mı bahsediyorsun merak ettim. O bahsettiğin başlığın linkini bir verebilir misin?

Teşekkürler.

O videonun diğer serileri Vic Firth web sitesinin artists bölümünde daha detaylı var, http://www.vicfirth.com/artists/bozzio.html Hatta oradaki bazı videolarda Ufuk adını verdiği bir parçasını çalıyor ki dikkatli dinlerseniz adamın davulda zillerle ve kitle melodik olarak "Üsküdar'a Gider İken"i çaldığını görebilirsiniz.

O gitarcı arkadaş arkada dup tıs dup tıs diye giden sabit ritmi başkası çalıyor, üzerine o atakları babam da çalar filan gibi birşey demiş. Desteksiz attığı belli. O video Terry Bozzio'nun Arlington University of Texas'daki bir workshopundan alıntı, adam orada kitini kurdurup yığınla öğrenciye tekniklerini anlatıyor, orada çalıyor onu. Hoparlörden gelen bütün sesler de yinekendisi tarafından aynı anda çıkarılıyor. arkadaş Terry Bozzio'nun en büyük özelliği olan zamanı abuk subuk aralıklara bölüp dört uzvun her biri ile ayrı zamanlamalarda ayrı ölçülerde ritim atıp onları biryerde birleştirebilme yeteneğini bilmediği için, çıkan seslerin hepsinin de aynı anda bir kişi tarafından yapılabileceğine 17 sene evvelki davulculuk aklı kesmediği için bir kalemde silip atmış.

Olayı müzisyen forumunda tartışmaktan bahsediyor, istersen bu başlığın linkini orada ver, gelsin iknâ edelim :D

Frank Zappa müziğini bilmeden enstruman teknikleri konusunda ileri geri konuşmak ne kadar kolay. Zappa Band'da çalmış hangi isim geçerse ben önünde saygıyla eğilirim.

sevgiler.

O konuda yorum yapamam, herkes kendi çapında birşeyler yapıyor ve herkesin yaptığı beğenenine güzeldir.

Terry Bozzio denen adam bagetle calinan vurmali calgilarda dünyada 1 numara olarak kabul ediliyor. Bildigimiz percussion setlerini, davul setlerine uygulayan ve calan ilk kisidir kendisi.

Hatta bir ara basi hayvan sevenlerle belaya girmisti, derilerini geyik derisinden özel yaptiriyor diye.

Simdi gelelim arka planda calan ritime. Pes gelen davul sesi sag ayak pedali, china sesi gibi gelen zil sesi ise sol ayak pedali ile bizzat kendisi tarafindan caliniyor.

Simdi gelelim bir davulcu icin neyi calmak cok zordur? Bozzio 2/4' lük bir ritm caliyor, ayni anda bu 2/4' lük ritmi calarken bildigimiz bütün ölcülere girip cikiyor, 64' lük tremololar yapiyor, ve en önemlisi caldigi hersey ritm duygusundan öte belli bir melodiyi beraberinde getiriyor...

Türkiye' de cok iyi davulcularin oldugu dogru, bunu kimse inkar etmiyor. Ama idol olmus insanlari da görmemezlikten gelemeyiz.

O arkadasa ne denir bilmem ki!!!

Pes dogrusu!

Gonzo' Alıntı:
Müzikten anlasa Hakan Peker'in arkasında çalmazdı zaten :p

ekmek parasi insana yaptirir böyle seyler
mustafa yildizdoganin arkasinda calmisligim vardir benimde
anadolu turnesi yapmistik hayatimda kazanmadigim parayi kazandim butun aleti edavati da o parayla aldim

tanimayanlar icin:
m. yildizdogan-----ulkucu turkucu (baskoymusum turkiyemin yoluna turkusunu icara eden arkadas)

İki sene evvel yılbaşı tatilinde grupla kayıt yapacağımız zaman o zamanki davulcumuz Michael'ı havaya sokmak için kendisine hediye olarak Terry Bozzio'nun "Solo Drums" adlı 1987 yılından bir öğretici videosunu almıştım, kayıda girmeden önce Mike ve piyanist klavyecimiz Claire (ki ayrıca o da bir davulcudur) ile beraber oturup iki saat boyunca seyretmiştik amcayı.

İnsanı ayıltan elini ayağını toplamasına neden olan bir deneyim olmuştu. İngilizlerin deyimiyle "sobering experience". Yani bir insan yirmi dakika hayvanlar gibi solo atar, ondan sonra "merhaba, Drum Solo dersine hoş geldiniz, şimdi bu çaldıklarımı tek tek inceleyelim" diye giriş yapıp o gözünüzün önünden bir fırtına gibi geçmiş abzürt zamanlamalı beyin sulandıran soloyu 20'de 1 hızla vuruş vuruş tek tek tekrarlayıp bir de neden öyle yaptığını, onu yaparken aynı zamanda hangi diğer uzvuyla ne çaldığını anlatabilir mi?

Bazıları adamın ne yaptığını göremeyebilir, algılayamayabilir. Suçlamamak gerekir, herkes kapasitesi kadar algılar. Ama şu bir gerçektir, Terry Bozzio daha 22 yaşında okulu yeni bitirmiş bir çömez davulcu iken Frank Zappa gibi döneminde bütün müzisyenlerin taptığı bir virtüözü etkilemeyi başarabilmiş, Zappa'nın sırf kendisini sınırlarına itebilmek için yazdığı imkânsıza yakın partisyonları takur tukur oturup çalabilmiş, nice davulculara ilham veren büyük davulculara dahi "en büyük Terry" dedirtebilmiş bir enstrumanisttir. Neticede mümkündür, olabilir, tarzı bazılarının zevkine veya beklentilerine uymayabilir. Ama adamın üstün ve yaratıcı tekniğini davul çalmayı azbuçuk bilen herkes eninde sonunda itiraf etmek durumunda kalır.

Merak edenler Bozzio'nun kendi web sitesine de göz atabilir http://www.terrybozzio.com

Bunca sözden sonra da not edeyim, Terry Bozzio en hayran olduğum davulcuların başında gelir. Progressive rock'a ilgi duyanların özellikle Bozzio Levin Stevens projesinin albümlerini edinip dinlemelerini de hararetle tavsiye ederim. Müzisyenliğin sınırlarının çizildiği çalışmalar onlar, davulda Terry Bozzio (Zappa Band, gerisini saymak gereksiz), basta Tony Levin (Peter Gabriel, King Crimson vs.) ve gitarda Steve Stevens (Billy Idol, Robert Palmer, Michael Jackson vs.).

Ayrıca o gitarcı arkadaş kendi teorisine referans olarak gösterdiği forumda yazılanları okumamış bile galiba, kendi kendini ayağından vuruyor farkında değil. O gösterdiği yabancı forumdaki başlıktan alıntılar:

fenderbender' Alıntı:
I will tell you this I am downloading the damn thing now but Terry Bozzio is one of the GODS of drumming if you ask me. I've been to some clininc of his and it's down right jaw dropping what the guy can do with a set of drums. HE showed us how to get some 25 different sounds out of a fucking tamborine!! No fucking joke! He's that insane!

Will report back after this thing is done.

fenderbender' Alıntı:
At about 51-52 the camera backs off enough to let you see that what you think is a backing track is actually him playing a double bass pattern. Watch his legs.

Left leg is on 2 and 4 and the right is everythign else. Bass/hi hat pattern is 1a 2& 3a 4&. This guy is the KING of independant drumming technique if ya ask me. Dude has a remote hi hat.....so you can't see it....but his left leg is CLEARLY working the pedal.

Yani önce bir yazılanları okumak lazım.

O gitarcı arkadaş Hakan Peker'in arkasında gitar çalmaktan önünü görememiş. Bırakın öyle devam etsin, bilmesede olur.

Bak o arkadaşa şu aşağıdaki linki gönder, bu verdiğim linkteki video oradaki solonun başlangıcı, daha geniş açıdan arkadan Terry'yi gösteriyor ve ilk adlib girişten sonra o dum tıs dum tıs sabit ritmi ayaklarıyla tutmaya başlıyor, sesi çıkartan hi-hati de te kitin bir ucunda görüyorsun, zaten ondan sonra da o seyrettiğimiz soloya giriyor ki o da ikinci linkte.

Bu başı http://www.vicfirth.com/artists/bozzio/ ... ondonB.mov

Bu da ikinci bölüm, o forumda linki verilen parçası http://www.vicfirth.com/artists/bozzio/ ... ndon2B.mov

Bozzio'nun o bahsettiğim "Üsküdar'a Gider İken" varyasyonu da şöyle, parçanın adını zaten "Ufuk" koymuş, yani adam bizim müziği de yakından takip ediyor, boru değil, Amerikalı deyip geçmeyin:

http://www.vicfirth.com/artists/bozzio/video/ufukB.mov
http://www.vicfirth.com/artists/bozzio/video/ufuk2B.mov

Umarım iyi bir ders olur.

Sonuçta arkadaşın referans verdiği yabancı forumda takılanlar ne seviyede müzik yapımcıları bilemiyorum ama benim uğradığım ProSoundWeb, Sound On Sound, Gearslutz gibi forumlarda Terry Bozzio ve takıldığı tayfanın ismi geçtiğinde herkes susar, hele "ya şuna bakın, bu davulcunun arkasındaki kick hi-hat davulcunun kendisinden mi geliyor yoksa teypten mi?" diye sormayagör, bir anda ortaya alırlar adamı, zira 17 senedir müzisyen olduğunu belirtip "bu işi az çok biliyoruz yani, ehem" diyen birisi için Terry Bozzio adını duymamış olmak yeterince büyük suç zaten :)

Yani öyle "herifte bir numara yok abi" diyecek adamı ya ciddiye almazlar, ya da söylediğini gerisin geri yedirirler. Öyle pek hafife alınacak müzisyenler değil bu bahsedilen insanlar, adamı baget niyetine alır çalar seviyede isimlerden bahsediyoruz. Beraber çaldıkları insanlar da Hakan Peker gibi dansçıdan çevirme sahne sanatçıları filan değil. Biraz ne dediğine dikkat etmesi lazım insanın böyle müzisyenler hakkında konuşurken.

Bir de bu başlığı Vurmalı Çalgılar forumuna taşıdım. Terry'ye orası yakışır.

17 sene müzik sektöründe olup da bozzio' yu bilmeyen zaten ya o tarz işlerle ilgilenmiyordur, bilmediğinden hic konusmamayı tercih eder, ya da kör kütük cahildir.

Olay acık, arkadas mal beyanında bulunmus, en azından bir dürüstlük göstergesi olarak takdir edilebilir tabi. :mrgreen:

Oranın kralı da o, ister sever ister döver. Vardır kendince haklı bir nedeni, biz burada bize sorulanı cevapladık.

Orada başka bir arkadaş Tony Royster Junior'ın videosunun linkini sormuş, ona iletiver (link oradan çalışmayabilir, zira sitemizden hotlinking kapatılmış durumda, o yüzden buraya gelip buradan alması gerekebilir, bir dene istersen):

http://www.muziktek.com/downloads/video ... sterjr.avi (20MB)

Geri