[Eski] Ne desem ? (Bir Terry Bozzio tartışması)

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Bu nasıl bir mantıkdır? Bir kere sanatçılar arkalarında çalacakları müzisyenleri seçmezler. Eğer o müzisyen bundan övünüyorsa veya heryere yazıyorsa zaten bu onun patavatsızlığıdır. O yüzden yazılan şahısın müzikalitesini küçük düşürecek tarzda yazılarınızı kınıyorum..

Gonzo demis ki
Müzikten anlasa Hakan Peker'in arkasýnda çalmazdý zaten

Simdi bu durumda Türkiye' de mesela Fatih Erkoc' un arkasinda calan adam da müzikten anlamaz demek lazim. Malum " Doktorum Nerede" diye albümü olan biri. Ama o sarkiyi yazan adam ayni zamanda dünyada elle gösterilen, cok saygin bir müzik adami.

Hakan Peker' in müzigini sevmek zorunda degil kimse. Ama sirf bu nedenden grubunda calan müzisyenleri kücümsemek de dogru degil.

Ayrica dünyada o kadar cok davulcu var ki. Bir de bunlarin arasinda aslinda taninmayan binlercesi var. Sadece yasadigim kentte ben iki tane davulcu biliyorum bana soracak olsaniz Terry Bozzio'nun birak pabucunu, ayakkabi dolabini tümden kaldirip dama atarlar.

Ayip olan bilmemek degil ögrenmemek. Hepimiz birseyler ögreniyoruz. Herkesten alincak, ögrenilecek bir seyler vardir mutlaka.

O Fatih Erkoç değil, kardeşi Sinan Erkoç. Bence Hakan Peker ile Erkoç kardeşleri aynı kefeye koymak aslında Erkoç'lara büyük hakaret olur. Burada Hakan Peker alınmasın, kendisini aşağılamak gibi bir cüretim asla yok, olamaz da, ancak müzikal yeterlilik açıdan Türkiye'de Fatih Erkoç çapında insan saymaya kaysan bir elin parmaklarını bitiremeden isimler biter. Kardeşi Sinan Erkoç'un "Oynatmaya Az Kaldı doktorum Nerde" "Bu akşam benimlesin vallahi bırakmam" filan gibi şarkılar yapmasının sebebini ise paraya yürümek istemesine bağlıyorum, yoksa yapabildiğinin en iyisi olduğunu düşündüğümden değil. Yoksa o ailenin oldukça sıkı bir müzikal birikimi var. Istanbul'da iken o züğürt öğrenci halimle Fatih Erkoç'u dinlemeye gitmeye çalışırdım, ve eğer bir kez canlı izlerseniz adamın endamından bile yetenek fışkırdığını görürsünüz. Lionel Richie ayarında bir adamdır Fatih Erkoç. Muhteşem bir enstrumanist, trompetçi, gitar piyano ne ararsan, ayrıca deli gibi de tenor bir sesi vardır. Yani öyle dansçılıktan sunuculuktan sahneye geçmiş insanlar değiller onlar. Bayağı hardcore müzisyendirler.

Oraya müdahele etmek isterim.

onun dışında Kerem'in yaklaşımına katılıyorum. Ayrıca şunu da belirteyim: Terry Bozzio dünyanın en büyük davulcusu olduğunu filan iddia etmiyor, onu o makama aday gösterenler diğer meslekdaşları. Aslında oldukça mütevazi olan bir adam, videosunda "merak etmeyin, bu çaldıklarım bana bir gecede gökten inmedi, aylar boyunca her gün saatlerce çift gros çalıştım, birçok kereler utanç verici durumlara düştüm (orada "humility" kelimesini kullanıyor), kasılan bacaklarımı gevşetebilmek için yoga dahi yaptım, ve bugüne ulaştım. Siz de bu enstrumanda bir yere gelmek istiyorsanız sadece yeteneğinize güvenmeyin, yetenek bir yere kadar, gerisi düzenli çalışmadan olmuyor" diyor.

Dogru haklisin Mahcem. Fatih Erkoc' un " Avuc ici kadar" diye bir sarkisi vardi.

Onlari ayni kefeye koymaya calismadim zaten. O tarz albümleri cikartmalarinin nedeni bence de maddi. Ayni birilerinin Hakan Peker' in arkasinda caliyor olmalari gibi.

Ama yigidi öldür hakkini yeme demisler. Hakan Peker Türkiye' de Pop Müzik kavraminin olusmasini saglayan ilk adam degil mi? " Hey George versene Borc" diye sokak dilini müzige ilk tasiyan kisi. Onunla birlikte basladi hersey. Sonra Sezen Aksu "Hadi Bakalim" sarkisiyla, derken Kenan Dogulu, Yonca Evcimik, Harun Kolcak vs. devam etmedi mi? Ayrica bir de dansci gecmisini düsünecek olursak yirmi yilin üzerinde bu piyasada. Bence saygiyi hakediyor.

Kimse Fatih Erkoç ve Sinan Erkoç'un müziklerini tartışmıyor. Ben şahsen de tanıyorum. Konservatuara girmeden önce konuşmuşluğum var Sinan Erkoçla. Çok iyi bir müzisyendir. Konuya yazmıyayım diyordum ama en sonunda dayanamadım. Herkes birşeyler yapmaya çalışıyor çünkü. Bugün sokakta okul flüdü çalarak para kazanmaya çalışan bir çocuğa bile saygım var. Çünkü birşeyler çabalıyor. Ama kimse onun müziğini sevmek zorunda değil. Anlatabilmişimdir umarım. Herkese sevgiler..

Kerem' Alıntı:
Ama yigidi öldür hakkini yeme demisler. Hakan Peker Türkiye' de Pop Müzik kavraminin olusmasini saglayan ilk adam degil mi? " Hey George versene Borc" diye sokak dilini müzige ilk tasiyan kisi. Onunla birlikte basladi hersey. Sonra Sezen Aksu "Hadi Bakalim" sarkisiyla, derken Kenan Dogulu, Yonca Evcimik, Harun Kolcak vs. devam etmedi mi? Ayrica bir de dansci gecmisini düsünecek olursak yirmi yilin üzerinde bu piyasada. Bence saygiyi hakediyor.

Kerem'e kesinlikle katılıyorum. Kimse kimseyi beğenmek zorunda değil. Hakan Peker'i de kimse beğenmek zorunda değil. Ama Pop müziğinin başını çeken isimlerden olduğu gerçeğini kimse unutmamalı. Ve bunun gerektirdiği saygıyı herkes göstermeli. Nasıl ki ben ilgilendiğim tarz dışındaki bir tarzı sevenlere ve o tarz müzik yapan insanlara saygı gösteriyorsam (ki bu sitenin yüzde 80'i benim ilgilendiğim tarzda müzik yapmıyor), bende herkesten bunu beklerim. Aksi düşüneni de kale almam. Aklın yolu birdir.

Sevgiler...

Açıkçası ne yalan söyleyeyim, Sinan Erkoç'un şarkıları felaker gırgır gelirdi bana aslında, çok eğlenmişimdir o şarkıları dinlerken. Hep aklıma 1991-92 yazında Avşa'da bar disko muhabbetlerinde sandalyelerin masaların üzerine çıkıp "oyynattmaya asskaldı, dokktorum nerrdeh" diye atlayıp zıplayıp kafa buluşumuz gelir :D

Yani sonuçta o dönemin popuydu, işlevini gördü geçti. İki bira bir paket sigaraya tükettik gitti, imalatçısının amaçladığı gibi. O yüzden sözüm yok.

Ayrıca Hakan Peker'e de sözüm yok, önceki sayfada söyledim, herkesin yaptığı beğenenine güzeldir. Adam kendi çapında bir olay kurmuş, beğenenleri de bulmuş, ne güzel eğlendiriyor, parasını kazanıyor.

Bize uyar uymaz o ayrı bir olay. Aynı kriterler bizim yapmaya çalıştığımız müzikler için de geçerli.

Ya cocuklar kusura bakmayin ama Hakan Peker'in kim oldugunu bilmiyorum. Turkiye'de pop kulturunu baslatan birisi filan diyorsunuz ama yine hala hatirlayamadim. Yalniz bu konuda size birkac ornek vereyim belki bu pop muzigi kulturunu baslatma konusunda yardimci olur.

Sene 1975 ya da 1976 cok iyi hatirlayamiyorum. Televizyonda Mazhar-Fuat Heyecanli isimli parcalarini caliyorlar. Ayrica unutmayalim 70 lerin sonu 80 lerin basi Marsandiz (ilk ekip) bayagi Turk pop muzigine katkida bulundu.

Birde rahmetli Baris Manco'yu unutmayalim. Kimseye hakaret olmasin ama daha millet yurumeyi ogrenirken bu adam uluslararasi ucuyordu.

Sevgili Cemal,

benim demek istedigim bildigimiz pop müzik kavraminin ortaya cikisi. Tüketici Müzigi demek belki daha dogru olur. Ama elbette Hafif Bati Müzigi diye bir gercek de var ki bu bahsettiginiz insanlarin yaptigi müzik bu ad altinda aniliyor. Semiha Yanki, Neco, Nükhet Duru, Atilla Atasoy vs. gibi.

bmertpeker' Alıntı:
Bugün sokakta okul flüdü çalarak para kazanmaya çalışan bir çocuğa bile saygım var. Çünkü birşeyler çabalıyor.

Yoksa Teşvikiye cd. üzerinde muhtelif yerlerde yere çömelip flüt çalan çocuktan mı bahsediyorsunuz? Ben arada bir rastgeliyorum ona ve kulağıma o kadar güzel şeyler geliyor ki. Çabalamadan öte resmen çalıyor çocuk. Üstelik te doğaçlama. :D

Şimdi okuyanlar Teşvikiye cd.'ne hücum edecek! :D

Öyle aman aman birşey değil çaldığı. Genelde halk müziği yada pastoral ezgiler... Fakat elemanda kulak sağlam o kesin. Yaptığı müzik kendi içinde bir bütün ve iyi çaldığı zamanda hiç bir eksiği kalmıyor.

Konu Bozzio dan çıktı nerelere geldi :D .

Bozzio perküsyon tanrısı klasmanında yer alan yegane amcamızdır.
BD larla Swiss Tripplet yaparken üzerine single ,double stroke ,paradidle ve benzeri muhtelif ilginçlikler yerleştirebilmesi inanılmazdır.

Geri