[Eski] midi klavye+laptop+ses kartı sahnede güvenle 1 synth yerine?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

jordanrudess

Yeni üye
Merhabalar.Sorum başlığa sığmadı.Sorunum kayıtla ilgili olmadığı ve tuşlu enstruman gibisinden düşündüğüm için buraya açtım.Yamaha MM6 kullanıyorum şu anda.Ancak bazı sesleri ve özellikleri yetersiz.Değiştirmeyi düşünür gibi oldum sonra vazgeçtim.Üzerine çok nakit çıkamayacağım içiin ancak 2.el triton le alabilirm.
REASON 4 programını incelerken,sesleri,özellikleri çok beğendim..MM6 yı laptop a bağladım ,doğal olarak latency sorunu var.Sonra da düşündüm ki ses hafızası olan bir m-audio midi klavye alıp bir de m audio fireware veya usb(hangisi daha iyi bilmiyorum) ses kartı alıp toplam 500-600 ytl ye yeni bir klavye edinmiş olurum dedim.Peki siz ne dersiniz bu işe:oops: (amd turion 64 ,1.8 ghz ,1 gb ram 100 gb harddisk,128 mb ati x700 ekran kartım laptobum var.)
Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Selam,

Canlı çalmak için benzer bir düşüncem var.

Usb bağlantılı CME klavyede, IBM 1.66 Centrino Duo işlemcili 1 GM ram'li bir laptop'ta deneyeceğim. Yalnız laptop'un firewire çıkışı yok, usb ses kartı ile çıkış alacağım.

Emu 404 USB alıyorum bugün. En azından 2.0 usb'li bir kart.
Klavye de usb'li olursa daha iyi olur sanırım. Çünkü Mac üzerinde digi003'e midi out bağlayınca latency alırken, usb bağladığım zaman latency algılanmıyor...

Sampletank ve B4II yazılımlarını kullanacağım. Sampletank kaliteli sample kütüphanesine rağmen bilgisayara çok yük olmuyor...

Zaten ikisi canlı klavyecinin tüm ihtiyaçlarını görür. Çok ağır yazılımlar problem çıkartır muhtemelen...

Eğer latency problemi olmazsa ve sorunsuz çalışabilirsem buraya da yazar bildiririm... :wink:

Bence hiçbir bilgisayar tabanlı sistem, iyi klavyelerin yapabildiği işleri yapamaz. bunu gerçek anlamda araştırdım ve karşıma çıkan konular çok can sıkıcı oldu.

latency ve pratiklik başta olmak üzere çok sıkıntı var. bir kere 2-3 ses ardarda kullanmak tam bir işkence. klavyeyi bölmek ve daha sofistike setuplar kullanmak için KORE ve FORTE programları ile uğraştım. V-STACK de var tabi. Yalnız bunlarda da sıkıntılar oluyor.

setup a pedal bağlamaktan tutunda, sahnede performans enasında sesler üzerinde realtime ayarlar yapmaya kadar ufak tefek pek çok işi normal klavyelerle çok daha rahat yapabiliyorsunuz.

tabi ki bilgisayardaki ses bankaları daha kaliteli ve çeşitli. ancak ben pratik ve çabuk işleri sevdiğim çin sahnede bilgisayar olayında çok sıkıntı çekileceğini düşünüyorum.

TRiton ya da Motif ya dA Fantom gibi bir workstation başlangıç için iyi çözümler olacaktır...

jordan,

Elindeki klavyeye yazık etme. Yamaha klavyen varken M-audio klavye alınır mı usta?

O klavyen dursun, Reason 4 de yanında çalışsın işte. Bu amaca uygun bir ses kartı edineceksin.

Ama Evren'in işaret ettiği noktaları dikkate almak lazım zira laptop'tan sağlıklı netice almak için çok dikkatli programlamak gerekiyor sistemi.

Ben olsam Yamaha'yı elde tutar ve 2. el Triton arardım.

Keymaster Selam,

Şu anda yukarıda bahsettiğim sistem PC Laptop üzerinde SampleTank, B4II,Native Ins. Elektrik Piano, MiniMoog ve Pro-53 ve iki klavye bağlı olarak sorunsuz çalışıyor. Atmosphere, Kontakt gibi ağır vsti'ları yükleme riskine girmedim, çünkü laptop çok averaj. Ama yapanları biliyorum.

Forte programını hiç yabana atma...

Latency sorunu da yok.
Realtime kontroller sağlam, hammond drawbarlarına kadar CME ve E-mu midi klavyeler ile tetikleyebiliyorum...

Split ve layer'lar ile programlı 3-4 vsti aynı anda çalışıyor, tek pedal veya klavye üzerinden program change hareketi ile yeni scene'e geçiyor... Arada bekleme de yapmıyor, yani hardware synth'den daha real time geçiyor bile denebilir... Çünkü bir dahaki scenede başka vsti kanalına geçtiği için diğerinin sesini kesmiyor. (o şekilde programlarsan)

Elimde 3000 usd'lik orijinal plug in var (Evdeki stüdyoda Mac kullandığımı söylemiş miydim:lol: ), bir de Triton LE'ye ve averaj presetlerine para veremeyeceğim... Zaten istediğim presetlerin tümüne sahip bir hardware synth de yok....

Sahneye çıkmadan evvel 1 fatiha suresi oku, bas düğmeye çık... :D Kilitleneceği varsa da birşey olmaz... :lol:

Sevgiler,
Yavuz

Ben iki kere sahneye çıkarmaya yeltendim, ikisinde de daha önceden karşılaşmadığım sorunlarla karşılaştım. Fatiha önemli o yüzden. :)

Cihazlarda sahne korkusu olduğuna kanaat getirdim. :)

KeyMaster' Alıntı:
latency ve pratiklik başta olmak üzere çok sıkıntı var. bir kere 2-3 ses ardarda kullanmak tam bir işkence. klavyeyi bölmek ve daha sofistike setuplar kullanmak için KORE ve FORTE programları ile uğraştım. V-STACK de var tabi. Yalnız bunlarda da sıkıntılar oluyor.

setup a pedal bağlamaktan tutunda, sahnede performans enasında sesler üzerinde realtime ayarlar yapmaya kadar ufak tefek pek çok işi normal klavyelerle çok daha rahat yapabiliyorsunuz.

Abletonun instrumen rack adında bir vstisi var ve bu dediğin işlemleri yapıyor. Genelde kullanıyorum ama dediğin gibi programlamak uzun oluyor ve sana yeterince esneklik sağlamıyor. Neredeyse tüm canlı performanslarımı 4 oktavlık bir midi klavyeyle yapan biriyim (üzerinde 16knobla beraber). İş daha çok düzenlemede bitiyor. Live olark fazla bişey yapmıyosun çünkü çoğu şeyi düzenlemiş oluyorsun, hatta kendini tutamayıp herşeyi tek tuşa bile ayarlayabilirsin (örnek : play tuşu :) ).

Dediklerini bende farkına vardım ve Microkorg aldım (salı günü elinde olacak inşallah). Benimde şöyle bir sorum var. hiç midi klavye kullanmayıp elindeki synthi pcye bağlayıp, laptoptan çalacakken sesini kısıp, synthten çalacakkende sesini açsan. Öyle bişey kullanan var mı rahat olur mu sizce?

yavuzy' Alıntı:
Sahneye çıkmadan evvel 1 fatiha suresi oku, bas düğmeye çık... :D Kilitleneceği varsa da birşey olmaz...

Fatiha da önemli tabi :))

Şahsen iyi bi klavye (MOTIF) ve yanında baharat olarak bi laptop her zaman lazım bence de. Ancak benim demek istediğim tek başına laptop tabanlı bi sisteme güvenmek çok zor ve riskli. Her zaman HARDWARE RULEZZZ!!! :)

Bende de önlem var.

Midi klavyelerden biri Korg N364.

Eğer fatiha veya benzeri ruhani yöntemler de crash'e engel olmazsa diye Korg'u local on yapıp 1-2 parçayı onunla idare ederken, laptop'a bir aç kapa yapacak vakti kazandırıyor...

Hardware rules da pahalı be abi... :lol:

Bence en temizi bilgisayar kullanmak. Biri Cs1x diğer MK461C olmak üzere iki klavyeyi de MIDI üzerinden bilgisayara bağlıyorum. Şu ana kadar dikkatsizliklerim haricinde hiç sorun yaşamadım. Dikkatsizlikler de başta oluyor zaten. Alışınca bilgisayar kullanarak hiçbir sonik sınırınız olmuyor. Ve tüm ekipmanım toplam olarak 10 kilo falan...

Bugün bir prova çalışmasına katıldım, 4 saat civarı Forte çalıştı, epey vst yüklü scene'leri sorunsuz şekilde host etti...

Crash, takılma ıvır zıvır yaşatmadı...

Bir maaşallah çekiyorum helalinden laptop'a... :lol:

yavuzy, bu dediklerin ses karti ile değil mi ? Ben de laptop kullanıyorum. Latency derdim yok ama kilitlenme olayını aşamadım. (sistem Core2Duo T5500-1GB ram-on board ses- M-audio UNO midi-Usb kablo ve klavye)

Ozer,

Evet sistem, Emu 404 USB ses kartı üzerinden, IBM Lenovo laptop'a bağlı çalışıyor.

Klavyelerin biri CME UF70 midi olarak, ikinci klavye Emu xboard ise USB olarak sisteme bağlı.

Bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamadım.

Bilgisayar ile birlikte bence kullandığın program da önemli.
Yani ağır daw yazılımlar Sonar,Cubase,Neuendo vs. ile çalıştırmıyorum.

Brainspawn Forte bu konuda oldukça güven verici ve hafif cpu yükü var.

Bu arada kullandığım vst enstrümanlar da orijinal.
:wink:

Soz konusu sahne oldugunda oyum hardware den yana.
Sahne biraz nazik bir ortamdir ve bence sahnede rahat olmak icin munkun oldugunca basit bir setup a sahip olmak daha faydali olacaktir. Sahsen eger onerdigin gibi bir setup ile sahneye cikacak olsaydim, devamli olarak aklimin bir ucunda acaba bilgisayar bir problem cikarirmi diye kusku olurdu.
Diger taraftan bakarsan, emin ol ki izleyiciler orta halli bir workstation daki hammond sesiyle misal B4 arasindaki farki anlamayacaklardir. Bence bu kadar zahmete girmeye degmez

B4 ile standart bir workstation'ın hammond'u arasındaki farkı seyirci anlamasa da ben anlıyorum. Öncelikle kişisel tatmin yaratıyor :lol:

Zaten her hafta bar programı yapan bir grupta değilim, ağırlıklı beste çalan bir grup olduğu için az sayıdaki performansta herşeyin istediğimiz gibi olması için çaba sarfediyoruz.

İnan alıştıktan sonra her şarkıda küçücük ekranlara gömülüp preset change yapmaktan daha kolay. Programlarken biraz zaman harcıyorum o kadar. Her şarkı için kullanacağım presetler ve mapleri forte üzerine programladıktan sonra sahnede hiçbirşey düşünmüyorum.

Önümde kocaman bir powerpoint sunum sayfası gibi ekran var ve sadece şarkı isimleri (gerekli ise içinde verse,chorus vs alt açılımları var) Başka hiçbirşey görmüyorum istemedikçe... Dolayısı ile basitlikse en basiti....

Klavyeden tek button,foot pedal veya laptopun space tuşu ile bir sonra çalacağım scene'e geçiyorum. Tüm pluginler realtime kontrolleri knob'lara atanmış durumda kayıtlı ayrıca...

Şarkı bitiminde yeni şarkı için hazırlanmam da 1 saniye sürüyor.

En az 25-30 kez 3-4 saatlik periyotlarda(prova,konser vs) denedim, bir kez bile kilitlenme olmadı...

Eğer benim gibi karışık bir setup kullanıyorsan, (örneğin her şarkıda 3-4 preset verse ayrı chorus ayrı,key split'ler vs. ) daha basit bir yöntem var mı?

Rhodes veya hammond preset'ini ayarlayıp bütün şarkı aynı şeyi çalıyorsan girmeye gerek yok bence de...

Bu bahsettiklerimi workstation klavyelerde yapmak için kaç tuşa kaç kere basmak lazım ?

Marillion'ın klavyecisi Mark Kelly 2004 yılından beri kullanıyor, yılda 50-60 konser yapıyor ve onda da birkez bile sahnede teklememiş... Kendisine yazıp konuyu danıştıktan sonra bu sisteme geçmeye karar vermiştim zaten :wink:

yavuzy teşekkürler. Cubase'i ben on board ses kartı ile çok az bir latency ile kulanıyorum aslında. Ama benim sorun kilitlenme. Onun da çözümünü bulacağım gibi bakalım :roll:

Değerli üstadlarım sahnede laptop kullanımı hakkında bilgi almak istiyorum sizlerden. ( AMD tuion 64 x 2 2.2 Ghz, g force 8600 nvidia ekran kartı, 4 gb ddr2 ram ) Bi laptopum var. Ses kartı, midi klavye ve yazılım olarak ne kullanmalıyım. Ayrıca bi vst de beğendiğim birkaç sesi tek tuşede kullanma gibi bi imkanım olur mu ? Nelere dikkat etmeliyim ve en iyi sonucu nasıl alırım ? Hergün sahne yapıyorum orkestrada çalıyorum. Laptop avantaj mıdır yoksa sahnede pratikliği engeller mi ? Bunun yanı sıra fantom x-6 da var ve gerekirse pa 800 ü de kullanabilirim. Yardımcı olursanız seinirim. LÜTFEN !!!

Ben M-Audio Firewire Solo ile kullandım. Herhangi bir sorun yaşamadım. Kullanabileceğin program da bana göre en pratik olanı V-Stack.

Fantomu ya da PA800'ü, veya ikisini birden midi klavye olarak da kullanabilirsin. Hatta Vstack kullandığın takdirde iki ayrı klavyeni iki ayrı VSTi a yönlendirerek iki VSTi ı birden aynı anda da kullanabilirsin.

Geri