Selam,
Evet agnula sanýyorum artýk devam ettirilmeyen bir proje. Þu anda linux audioda nabýz "ubuntu studio" da atmakta. En çok desteklenen platform bu þu anda.
Ubuntu, herkes için baþarýlý bir desktop iþletim sistemi olmuþ durumda, ancak audio kesimi hala "power user" dediðimiz macera arayan ancak ne istediðini bilen kesime hitap etmekte.
Yakýnda kendi websiteme bir guide hazýrlamayý düþünüyorum ama bir türlü vakit bulamadým.
Þunu belirtmemde fayda var, mevcut araçlar sampling tabanlý popüler müzik yapan kiþileri çok tatmin edecek durumda deðil. Genelde linux takýlan insanlar deneysel ruhlu kiþiler olduklarý için o muhabbetlere yönelik daha çok araç var ve bu araçlarý misal windowsta, linuxta kullandýðýnýz þekilde kullanmanýz mümkün deðil. Bu yüzden bu workflow ile çalýþmaya baþlarsanýz baþka iþletim sistemleri sizin için tamamen çalýþýlmaz hale geliyor.
Eðer dijital sesle mikro seviyede çalýþýyorsanýz, Pure Data, Supercollider gibi platformlarda kendi enstrumanlarýnýzý ve çalýþma ortamlarýný yaratýyorsanýz Linux þüphesiz þekilde audio konusunda gidilecek tek yoldur.
Ancak müziðiniz "sample davullarý sokarken þurdan yaylýlarý sokayým" mantýðýnda ilerleyen popüler müzik tabir edilen genellemeye ait olacak türdense windows ve macos yazýlým destekleri sebebiyle çok daha iyi alternatifler.
Linux audionun en güzel avantajý þu:
Diðer iþletim sistemlerinde audio ile çalýþma sistemi "tek yazýlým çok iþ" modeli üzerine oturtulmuþ durumda. Misal Windowsta bir program ASIO sürücünüzü kullandýðýnda baþka bir programdan "audio" transferi için faydalanamýyorsunuz(rewire audio yollamýyor). Bütün audio iþlerini o program içinde yapmak zorundasýnýz.
Linux ise Jack audio server kullanmakta ve mantýðý istediðin kadar progrmý birbirine uygun giriþ çýkýþlarla kullanma üzerine. Bu yüzden jack destekleyen(asio desteklemek gibi biþey bu) bütün yazýlýmlar ayný anda, birbirlerine baðlý olarak çalýþabilir. Ve bu çalýþma alanýný pratik olarak toptan açýp kapayabileceðiniz sistemler de mevcut(zira tek programda proje dosyasý load edilir mesela, ama bu sistemde çalýþma alaný bütün sisteme yayýldýðý için ayrý bir session manager gerekiyor). LASH isimli yazýlým bunu layýkýyla yerine getirmekte.
Bunun dýþýnda deneysel-elektronik harici müzik için de iyi geliþmeler var tabi ki. Vakit bulduðumda onlara da devam ederim.