[Eski] Linux ve Müzik

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

aytekxyz

Yeni üye
Forumda çok güzel bilgiler yazılmış ama; sürekli kullanıp "+" ve "-" lerini anlatan çıkmamış sanırım. Ondan dolayı sürekli kullanan varsa biraz aydınlatabilir bilir mi?

agnula.org ve linuxmusician.com domainleri kapanmış bu arada.

Yine forumda araştırırken bulduğum; Studio to Go! yu ilk etap deneyeceğim şöyle bir ısınma olsun diye, ilk defa kullanan bir kullanıcının komik deneyimlerini yazarım. :) http://www.ferventsoftware.com/

ilginizi çekebilecek ;

http://ab.org.tr/ab07/bildiri/56.pdf

http://www.santralmuzik.com/001_ruh.htm (geçi ilk link içinde kaynaklarda verilmiştir.)

İyi çalışmalar.

Selam,

Evet agnula sanýyorum artýk devam ettirilmeyen bir proje. Þu anda linux audioda nabýz "ubuntu studio" da atmakta. En çok desteklenen platform bu þu anda.

Ubuntu, herkes için baþarýlý bir desktop iþletim sistemi olmuþ durumda, ancak audio kesimi hala "power user" dediðimiz macera arayan ancak ne istediðini bilen kesime hitap etmekte.

Yakýnda kendi websiteme bir guide hazýrlamayý düþünüyorum ama bir türlü vakit bulamadým.

Þunu belirtmemde fayda var, mevcut araçlar sampling tabanlý popüler müzik yapan kiþileri çok tatmin edecek durumda deðil. Genelde linux takýlan insanlar deneysel ruhlu kiþiler olduklarý için o muhabbetlere yönelik daha çok araç var ve bu araçlarý misal windowsta, linuxta kullandýðýnýz þekilde kullanmanýz mümkün deðil. Bu yüzden bu workflow ile çalýþmaya baþlarsanýz baþka iþletim sistemleri sizin için tamamen çalýþýlmaz hale geliyor.

Eðer dijital sesle mikro seviyede çalýþýyorsanýz, Pure Data, Supercollider gibi platformlarda kendi enstrumanlarýnýzý ve çalýþma ortamlarýný yaratýyorsanýz Linux þüphesiz þekilde audio konusunda gidilecek tek yoldur.

Ancak müziðiniz "sample davullarý sokarken þurdan yaylýlarý sokayým" mantýðýnda ilerleyen popüler müzik tabir edilen genellemeye ait olacak türdense windows ve macos yazýlým destekleri sebebiyle çok daha iyi alternatifler.

Linux audionun en güzel avantajý þu:
Diðer iþletim sistemlerinde audio ile çalýþma sistemi "tek yazýlým çok iþ" modeli üzerine oturtulmuþ durumda. Misal Windowsta bir program ASIO sürücünüzü kullandýðýnda baþka bir programdan "audio" transferi için faydalanamýyorsunuz(rewire audio yollamýyor). Bütün audio iþlerini o program içinde yapmak zorundasýnýz.

Linux ise Jack audio server kullanmakta ve mantýðý istediðin kadar progrmý birbirine uygun giriþ çýkýþlarla kullanma üzerine. Bu yüzden jack destekleyen(asio desteklemek gibi biþey bu) bütün yazýlýmlar ayný anda, birbirlerine baðlý olarak çalýþabilir. Ve bu çalýþma alanýný pratik olarak toptan açýp kapayabileceðiniz sistemler de mevcut(zira tek programda proje dosyasý load edilir mesela, ama bu sistemde çalýþma alaný bütün sisteme yayýldýðý için ayrý bir session manager gerekiyor). LASH isimli yazýlým bunu layýkýyla yerine getirmekte.

Bunun dýþýnda deneysel-elektronik harici müzik için de iyi geliþmeler var tabi ki. Vakit bulduðumda onlara da devam ederim.

Selamlar,

Ubuntu 7.10 sürümünü kurdum. Paketler arasında gezinirken Ubuntu Studio'nun audio paketini yükledim. JAck serverı başlatıp Ardour' da audio kayıt alıp, aldığım kaydı dinleyebildim. Jack ayarlarını kurcaladım, realtime seçeneğini seçtim fakat kayıt yaparken işlenmiş( plug in) sesi duymayı başaramadım.
Neyi eksik/yanlış yapıyorum...?

Not: Dışarıdan JAckrack' i çalıştırıp efektli kanalı dinleyerek kaydettim. JAck
'in yazdığı kadar latency yok onu da anlamış değilim.

Profesyonel ses kartlarına sürücü desteği biraz zayıf ama. (En azından M-Audio Firewire 410 için)

Açıkçası sürücüler problemsiz olsa değme DAW'a taş çıkartır bu Ubuntu Studio.

Soru2:

System Monitör 'de Network de 5-15 Kb/s arasında bir giriş gözüküyor sürekli, ben download yaparken hızda bir kayıp yok. Hiç bir şey çalışmazken sürekli bu akış var. Bu iletişimi ne yapıyor olabilir ? "Processes" listesi yabancı geliyor.
Received Total 50 Mb sürekli artıyor, bu da hallolsa xp ile şimdilik işim kalmayacak...

Saygı&Sevgi

Aklıma gelen iki etken var takla:

İnternet modemin wireless ise bir kaçak olabilir.
Bilgisayarına bağlı başka bir bilgisayar var mı? O da network kullanır. Ama bir alışveriş yoksa (sistem idle durumdaysa) 5 KB/s büyük bir transfer sayılabilir.
Windows'da "network awareness" o kadar bandwidth kullanmıyor bildiğim kadarıyla. Ama Linux'u bilmiyorum tabii.

Valla hocam, Kablo modem kullanıyorum tek makinada dışarıdan bir şey olmaz. Disable Networking yaptığımda kesilmedi işin tuhafı ,modemin fişi çektim öyle sıfır oldu. 5 kb en düşük 20 lere vuruyor.

Profesyonel ses kartlarına sürücü desteği biraz zayıf ama. (En azından M-Audio Firewire 410 için)

aylardır hayalini kurduğum askerlik dolayısıyla ertelediğim kartın linux driver desteği yok mu.. hayır.... :? :(
Tam da işe girmiş, alacağım günün hesabını yaparken .. off

Peki hangi profesyonel seçin linux için daha uygun? Linux ile bu işi eğlencenin ötesine görtürmek için..

Wireshark adlı faydalı bir yazılım sayesinde bu iletişimin Türksat ağındaki Arp broadcast paketleri olduğunu gördüm. Alt seviye bir iletişim aranan makinanın IP adresine tekabül eden MAc adresini çözmek için kullanılıyor. Zararsız, anladığım kadarı ile DHCP sunucusuna ulaştıktan sonra olayın bitmesi lazım neden bu kadar fazla onu bilmiyorum. Belki lazım olur birine.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri