[Eski] Laptop + Eski bi org + usb/midi arabirim + Steinberg Grand 2

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Lucreitus

Yeni üye
Şimdi size neyi soruyorum? Tabi ki Latency

Sadece zevk için çalıyorum, kayıt falan yok. Orgun piyano seside çok kötü olduğu için daha güzel ses nasıl elde ederim diye araştırırken geldiğim noktadayım.

-------------------------------------------------------------------------
Hemen bilgilere geçeyim.

Laptop eski fakat Grand 2 yi standalone halde mause la denedim takılmadan gecikmesiz bir şekilde çaldı.

Org eski Yamaha marka, sesler berbat haliyle.. midi giriş çıkış mevcut.
--------------------------------------------------------------------------

Usb-Midi arabirim hakkında sitede birşey bulamadım. (9 sayfayıda baştan sonra gözden geçirdim bu arada).
Şimdik
70 ytl ye M-Audio Usb Uno var
100 ytl ye de Yamahanın hepsiburada.com da bi modeli var
Ayrıca gittigidiyorda da 30-40 ytl civarında modelini bilmediğim bişey satan biri mevcut.

1-Latency bu kordinasyonda nerelerden kaynaklanabilir? Nasıl çözülür?
2-Usb-midi kablo latencyde etkili midir? Yoksa al bitanesini gitsin midir?
3-Steinberg Grand 2 standalone, org u midi klavye olarak kullanıp çaldığında kasabilir, latency olabilir derseniz, soundfontlar bi alternatif olabilir mi?
4-Latency benim okuyup öğrendiğim karşılaşabileceğim tek sorun. Başka türlü sorunlarla da karşılaşma imkanım var mı?

Bunu sormamın asıl amacı eğer usb-midi arabirim aldığımda latency sıkıntım olursa aldığım şey elimde kalacak. Ben yine orgumun rezil sesleriyle devam edeceğim. Boşuna 70ytl vermek istemiyorum.

Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Latency her halikarda olacaktır. Bunu da sadece ses kartı alarak çözebilirsin. Başka çaresi yok ne yazık ki. Ses kartı almak ta senin hesapladığın miktarı 3 e katlar. Hele bir de laptop diyorsan usb ya da firewire almak zorundasın. Onlar da 200ytlden başlıyor. Şöyle birşey de var. Eğer aldığın ses kartında midi girişi varsa, sadece 10ytlye alacağın bir midi kablosuyla da bağlantını sağlayabilirsin. Ses kartı olmadan bu işler olmuyor :)

narc, ben ses kartımı takmadan da, ses kartımdaki kadar latency ile çalabiliyorum.

Arkadaş MIDI işi yapmak istiyor, ses kartı olmadan çözülebilir.

Yüzümde birden aptal bi gülümseme belirdi :D umut güzel şey

sonra şu soru da geldi aklıma..
eğer bilgisayarın sesi işlerken (grand2 de ki sesleri midi komutuyla çalmaya çalışmasından bahsediyorum) bi latency sorunu yoksa, yani sorun usbmidi bağlantı kablosundan kaynaklanıyorsa, seskartına yine bu kabloyla girsem de latency aynen yerinde kalacak. mantık doğru mu?

Tabi bu durumda ya "Berkay"ın dediği gibi takıcam kabloyu ve latency olmadan çalıcam (inş.) yada direk midi girişli bi ses kartı alıcam.

Yani başladığımız yerdeyiz :)

Neyse bi kaç kişi daha berkay gibi derse gider alırım. Fazla da kasmaya gerek yok ;)

BİR soru daha..
eğer ki latency kesinlikle kabloyla çözülmez ses kartı alman lazım o da yaklaşık 200-300 ytl arası olur derseniz. bunun yerine tuşe duyarlı usb çıkışlı bi klavye (m-audio keystone gibi mesela) mi almak daha mantıklı olur?

Ayırabileceğin para varsa, elindeki klavyeyi tutup MIDI I/O'lu Fast Track Pro gibi bir kart alıp işi çözebilirsin. Ben olsam öyle yapardım. Klavyen sana yetiyorsa.

MIDI I/O'da latency yaşayacağını sanmıyorum. Onboard ses kartına ASIO4ALL yükleyerek latencyi düşürebilirsin. "0" olmaz, ama ayrı bir kart kullanıyor kadar düşer.

Alabileceğin bir ses kartının driverları mı, yoksa ASIO4ALL mu daha stabil çalışır deneyip görmen lazım.

Berkay' Alıntı:
narc, ben ses kartımı takmadan da, ses kartımdaki kadar latency ile çalabiliyorum.

Arkadaş MIDI işi yapmak istiyor, ses kartı olmadan çözülebilir.

Acaba nasıl kullanıyorsun da gecikle yaşamıyorsun? Adam piano çalıcam diyor. En küçük bir gecikme bile kulağa batar. Tabi eğer 100bpm de 4lük nota çalmıyorsan :) Ayrıca 1-2 sesle çalmayacak heralde, bunun sağ eli var sol eli var. Şöyle bir bakarsak normal bir parçada en azından 4-5 sesi birlikte çıkartman gerekiyor ve bu da PC'nin belleğine yüklenip gecikmenin üstüne cızırtı yapacaktır. Gecikme ve cızırtı ters orantılı olduğundan birinden vazgeçmek zorundasın. Ya gecikme çoğalıcak ya cızırtı. Yanlış mı düşünüyorum?

Benim Asus laptopum var ve içinde realtek audio ses kartı, 2 gb da ram var ve bu sorunu hissedilir derecede yaşıyorum. Ama bak o ASIO4ALL dediğin şeyden haberim yok. O şekilde biraz düşürülebilir dediğine göre ama tahminimce yinede piano çalıcak biri için yeterli olacağını sanmam.

Neyse konumuza dönelim. Berkay'ın dediği gibi M-Audio Fast Track Pro gayet iyi bir seçim olur. Hatta seni hayatının sonuna kadar bile götürebilir :) Ben de onu kullanıyorum çok memnunum.

Bence elindeki klavyenin tuş hassasiyetini beğeniyorsan (seni tatmin ediyorsa) kalsın hiç farketmez. Boşuna para verme derim ekstra bir midi klavyeye.

narc' Alıntı:
Acaba nasıl kullanıyorsun da gecikle yaşamıyorsun? Adam piano çalıcam diyor. En küçük bir gecikme bile kulağa batar. Tabi eğer 100bpm de 4lük nota çalmıyorsan :) Ayrıca 1-2 sesle çalmayacak heralde, bunun sağ eli var sol eli var. Şöyle bir bakarsak normal bir parçada en azından 4-5 sesi birlikte çıkartman gerekiyor ve bu da PC'nin belleğine yüklenip gecikmenin üstüne cızırtı yapacaktır. Gecikme ve cızırtı ters orantılı olduğundan birinden vazgeçmek zorundasın. Ya gecikme çoğalıcak ya cızırtı. Yanlış mı düşünüyorum?

Benim Asus laptopum var ve içinde realtek audio ses kartı, 2 gb da ram var ve bu sorunu hissedilir derecede yaşıyorum. Ama bak o ASIO4ALL dediğin şeyden haberim yok. O şekilde biraz düşürülebilir dediğine göre ama tahminimce yinede piano çalıcak biri için yeterli olacağını sanmam.

Asio4All'dan haberin olmadan bu konuda yorum yapman doğru mu?

Programı kur, yanıldığını anlayacaksın.

5-6 ms latency o kadar da sorun yaratmaz bence.

MIDI port'lu bir ses kartı al, güzel güzel çalarsın.

Öncelikle Grand2 sanırım bulduklarım arasında en iyisi
pianoteq diye bişey de var fakat o makineye daha fazla yükleniyor çünkü 8mb gibi birşeydi sanırım ve sesi kendi kendine kodlarla oluşturuyor, insanı şoka sokan bi yapım.

Orgun tuşesini sevme gibi bi durumum yok, ortada tuşe diye bi olay yok. Bildiğin eski aptal orglardan. Ama ne varki beni iyi eğlendirdi geçtiğimiz son haftalarda.

Youtube dan piyano çalmayı öğrenirken :) tuşa hafifçe dokunmayla, tüm gücünle asıldığın andaki farkı görünce kıskandım biraz. O yüzden eğer fazla para vermem gerekecekse (en başta 70 ytl lik kablo alıp çözmeyi planlıyodum sonuçta) tuş hassasiyeti olan midi klavye alıp direk onun usb çıkışından bağlarsam sorun kalmaz mı diye bi.. anlatabildim sanırım oldu mu bu?

Fasttrack pro 300 ytl civarı. O fiyata yarı ağır tuşlu midi klavyeler var.
Bir de bilgisayarda Asio4all yüklü. Ne işe yarıyor bilmiyorum ama yüklü yani.

Fast Track Pro ya baktım compel.com dan fakat anlamadım.. bu kartın 5+1 çıkışı var mı?

Son birşey..
Narc, bir anda 4-5 ses çalıncağı için bilgisayara çok yüklenir bu da gecikmeye sebep olur demişsin. Ben bunu kontrol etmek için mausela çalmıştım bilgisayarda açıp. Tabi tek seferde tek notaya bastığım için nasıl yapcam dedim ve piyanonun tuşlarını süpürmeye başladım. Baştan sonra kadar nerdeyse bütün sesleri çıkartırken bile çok nadir ms lik takılmalar oldu, o da önemli değil.
Yani ses kartı almalısın demenizin tek nedeni bunun önüne geçmekse gidip usbmidi kablo almalıyım diye düşünüyorum. Yalnış mıyım? Hatta onun da yerine dediğim gibi usb çıkışlı bir midi klavye??

Ses kartı almadan önce Berkay'ın dediği gibi Asio4All'ı dene. Gerçekten başarılı bir driver..

MIDI kablosuna 70 YTL vereceğine bence 200-300 YTL'ye bir MIDI klavye al. Hem tuşe bakımından elindeki orgdan daha iyi olur hem de klavyeyle birlikte USB bağlantı kablosu geliyor.

Geri