Son yedi senedir TC'den uzakta olduğum için yeni çıkan firmalar olabilir, bilemiyorum ancak benim bildiğim bu işin Türkiye'deki devi
Staras'tır. Türkiye'deki aşağı yukarı bütün stadyum konserlerinin sistemlerini sahnesini filan onlar verir, özellikle sanatçı yönetimi dışarıdan getirtmek istemezse. 1996'da prodüksiyon menejerliğini yaptığım Bodrum Kalesi'ndeki MTV Pepsi Dance Connection'da ses ve ışık sistemleri için Staras ile çalışmıştık, o zaman bile MTV'nin prodüksiyon ekibinin gözleri büyümüştü Staras'ın envanterini görünce. O derece büyük ve sıkı bir firmadır. (Yolları buraya düşerse Ayhan abi ve Ertuğrul abiye selamlar buradan.)
Onun dışında birkaç başka firma daha vardı ancak sadece Altınçizme (Serdar Altınçizme) ve Voice (Hakan Bingül) isimlerini hatırlıyorum iyi işler çıkaran. Diğerleri için ajandama bakmam lazım.
Fiyatlara gelince bu ne kadar bir sistem ve düzenek kiralamak istediğine bağlı. Yani bu birkaçyüz dolardan başlar, yüzbinlerce dolara varır. Bizim o zaman Bodrum Kalesi'ne kurdurduğumuz ses ve ışık sistemi üç gün için 150 bin dolar civarında birşeye patlamıştı yanlış hatırlamıyorsam, ama o çok uçuk kaçık bir olaydı, sahnenin kenarına dev Barco ekranlar, uzay kafes tavana Martin robotlar filan, Staras'ın deposunda ne var ne yoksa indirtmiştik, sahne ışık tasarımcısı 800 tane PAR64'ün hepsini kullanmaya filan kalkmıştı, tam deli prodüksiyon (Murat Tümer büyük adam o yüzden). MTV'den naklen yayın için uplinkler, naklen yayın araçları, jeneratör kamyonlar, kameralar şunlar bunlar, sahne arkası sanatçı hospitality düzenlemeleri filan. Bütçesi milyon doları aşan bir festivaldi. Dance Connection'un dışında Bulutsuzluk, Moğollar ve Burak Kut'u çıkarmıştık galiba diye hatırlıyorum, çok zaman oldu.
Açıp sorman lazım bugün fiyatlar neler, öyle "abi konser verecez, ne kadar?" demekle yapılacak iş değil o. yığınla planlaması var.