[Eski] Festival için Ses Işık Sistemi kiralamak?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

tasiyici_cats

Yeni üye
benimde merak ettiğim bişey var.böyle mükellef bir festival düzenlemek istesek pro. gruplar amatör falan güzel bir sahne. hatta rock istanbul sahnesi benzeri bir sahne kaç paraya patlar. kurulumu falan herşey dahil ne kadara patlar. sonuçta sponsorlarda bir şekilde harcadığı parayı çıkarmak istiyor. sahnede harcanacak paranın en büyük kısmını oluşturuyor haliyle :D
ayrıca bende ortak olmak isterim süper bir rock bar a :D şöyle harbi rock bara benziyen biyerde falan çok güzel olabilir :D çok isterim hatta

Cats, bu konuyu şu anki fiyatları bilen ve ekipmanı olan şirketlere sormak gerek. Tabi Mahcem bir link biliyorsa seni yönlendirir. Benim bildiğim yok.

Edit: Şimdi aklıma geldi. Bir müşterim gelmişti, Orta kalite 1000 dolar gayet iyisi günlük 3000 dolarmış bu tarz konser sahnesi kurma olayı.

Son yedi senedir TC'den uzakta olduğum için yeni çıkan firmalar olabilir, bilemiyorum ancak benim bildiğim bu işin Türkiye'deki devi Staras'tır. Türkiye'deki aşağı yukarı bütün stadyum konserlerinin sistemlerini sahnesini filan onlar verir, özellikle sanatçı yönetimi dışarıdan getirtmek istemezse. 1996'da prodüksiyon menejerliğini yaptığım Bodrum Kalesi'ndeki MTV Pepsi Dance Connection'da ses ve ışık sistemleri için Staras ile çalışmıştık, o zaman bile MTV'nin prodüksiyon ekibinin gözleri büyümüştü Staras'ın envanterini görünce. O derece büyük ve sıkı bir firmadır. (Yolları buraya düşerse Ayhan abi ve Ertuğrul abiye selamlar buradan.)

Onun dışında birkaç başka firma daha vardı ancak sadece Altınçizme (Serdar Altınçizme) ve Voice (Hakan Bingül) isimlerini hatırlıyorum iyi işler çıkaran. Diğerleri için ajandama bakmam lazım.

Fiyatlara gelince bu ne kadar bir sistem ve düzenek kiralamak istediğine bağlı. Yani bu birkaçyüz dolardan başlar, yüzbinlerce dolara varır. Bizim o zaman Bodrum Kalesi'ne kurdurduğumuz ses ve ışık sistemi üç gün için 150 bin dolar civarında birşeye patlamıştı yanlış hatırlamıyorsam, ama o çok uçuk kaçık bir olaydı, sahnenin kenarına dev Barco ekranlar, uzay kafes tavana Martin robotlar filan, Staras'ın deposunda ne var ne yoksa indirtmiştik, sahne ışık tasarımcısı 800 tane PAR64'ün hepsini kullanmaya filan kalkmıştı, tam deli prodüksiyon (Murat Tümer büyük adam o yüzden). MTV'den naklen yayın için uplinkler, naklen yayın araçları, jeneratör kamyonlar, kameralar şunlar bunlar, sahne arkası sanatçı hospitality düzenlemeleri filan. Bütçesi milyon doları aşan bir festivaldi. Dance Connection'un dışında Bulutsuzluk, Moğollar ve Burak Kut'u çıkarmıştık galiba diye hatırlıyorum, çok zaman oldu.

Açıp sorman lazım bugün fiyatlar neler, öyle "abi konser verecez, ne kadar?" demekle yapılacak iş değil o. yığınla planlaması var.

sitelerini gezdim staras ın www.staras.com sanırım istediğim sistem yaklaşık 8-10 bin doları bulacak.gerçektende mükemmel cihazlar var ellerinde.sanırım üretim olaylarınada girmişler.yada çok önceden beri üretiyorlardı :D
ayhan özel e mail attım ve irtibata geçeceğim.yardımların için çok teşekkür ederim mahcem abi

Bahsettiğin fiyat günlük mü? Çok fazlaymış. Ankara'da konuştuğum adam da profesyonel bir iş için 3000 dolar demişti ama bunu demekle ışık sistemini dahil etmiş olmamalı o zaman. Ya da staras İstanbul'da olmanın avantajını kullanıyor olmalı. Yolculuk ve şehirdışı taşıma masraflarıyla birlikte belki mantıklı bir fiyat.

Staras bu işin tepesinde olan bir şirket. Yanılmıyorsam Alp Turaç gibi sıkı adamlarla çalışıyorlar. Yani olaya sadece ekipman kirası olarak bakmamak lazım.

yani istediğim sistem yani kapa bi hesap benimkisi.aslında fazla gelmedi değil hani.bende önce 2000-3000 dolar civarı demiştim.ancak sahne falan mükemmel olacak sanırım düşündüğüm gibiyse ekipmanlar ve kullanılan malzemeler :D mail attım cevap bekliyorum.

Walla starasla evvelki sene çalışmıştık, 20-30 par 8 robot 40-50 beyaz ufak ışık (ismini bilmiyorum; Sanatçının arkasından vuran birbirine yakın duran par 59 dan küçük beyaz ışıklar vardır ya... ) EAW 8-10 sub bas ve ~12 top kolon, monitörler, light mixer, iki soundcraft mixer efektler regülatörler vs bir tır dolusu eşyayla gelmişlerdi. ~10.000$ ücret almışlardı sanırım. Bu kadar profesyonel aletlerle çalışmalarına karşılık ben onların yaptığı soundu beğenmedim. Sanatçılar için monitör mixeri kullanarak ve sahne içi için ayrı ayrı tonlayarak, türkiyedeki müzisyenlerin alışkın olmadıkları bir konfor sağlayarak, sanatçıların aklını çeliyorlar. Ama bence staras ın en büyük vurucu gücü inanılmaz ışık showları... İnanılmaz yetenekli Light-Dj leriyle insanları etkilediler.

Halbuki çok daha zayıf sistemlerde çoook daha iyi soundlar alarak insanları ışığın vurucu gücü olmadan da etkileyen çok yetenekli tonmeisterlerimiz var. tam senesini hatırlamıyorum ama hisar konserlerinde ilk defa bu kadar kaliteli bi ses duyduğumda çok etkilenmiştim.

Ses ve Işık Sistemleri

Selam arkadaşlar,
Bu tür etkinliklerde beni arayın, size yardımcı olurum. Ses, ışık, sahne-podyum, mobil sahne falan gibi, yada dev gökyüzü tarayıcıları filan....
Bilgi için şu adrese bakabilirsiniz.
www.btsmuzik.com.tr

Özgür ÇAKICI
[email protected]
05322557709
0212 324 33 15pbx

Atalay,

Tabii isteklere, tarihe (mesela ilkbahar Ankara'da yuksek sezondur), organizasyonun uzunluguna, sistemin organizasyondan kac gun once kurulacagina gore fiyatlarda buyuk degisiklikler oluyor ama kabaca dusunecek olursak Ankara'da bir organizayonda kullanilmak uzere standart bir ses + sahne + isik sistemi icin 3000 Dolar normal fiyat.

Geri