[Eski] Cubase'de Algoritma Sorunu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Berkay' Alıntı:
Ebenezer' Alıntı:
Yiğit kap Emre'yi de gelin İstanbul'a. Gidelim Berkay'ın tepesine. 2-3 saatte öğrenmezseniz ben de ne olayım diyor ve kaçıyorum hehehe.

Emre de dongle getirsin yanında, cubase 5 e de bakalım. : )

Bana uyar valla öğretemezse 3 gün konaklama ve yeme içme herşey ona dahil evi çöplüğe çevirir kaçarız :twisted:

Ayıpsın dongle getiririm. SE 3 üde sana hediye ederim öyle kutulu durur evde dongle sız
:)

aristo' Alıntı:
Master Out kanalını nasıl yaratacağım? 30 kanalı nasıl "Master out" a yönlendireceğim?

Master out zaten var aristo, nasıl denir yani mikserdeki master out o. Ama cubase de anlattığın gibi o master outu aynı anda başka kanala kaydetmek yok yada ben bilmiyorum.(ses kartının çıkış ve girişlerini kullanmadan).

aristo' Alıntı:
Şimdi, anlatıldığı kadar nasıl bu sorunu yok edebileceğimizi anlatayım.

30 kanal kayıt yaptık diyelim. Tüm kanalların ayarlarını (ses seviyeleri, efektler vs.) yaptıktan sonra; mix in sonunda "Master Out" kanalı yaratıyoruz. Tüm 30 kanalı (kendi içinde de yaylılardı, vurmalılardı vs. diye gruplamıştık zaten) "Master Out" a yönlendiriyoruz. Sonrasında yeni bir stereo audio kanalı açıp record a basıyoruz. Bölece çalan proje mix olmuş halde son yaratılan stereo kanalına geliyor. Bu kanaldaki ses dalgasını da kulağından tutup direkt masaüstüne atıyoruz :roll:

Detay anlatılmadı, olayın mantığı buymuş tabi PT üzerinde gösterildi. Export edilmediği içinde Cubase algoritması işlenmiyormuş ve sonuç: "flat kayıt"

Şimdi bu anlattıklarımı nasıl yapabileceğimi biri anlatabilir mi? Bende SX2 var ben bulamadım.

Master Out kanalını nasıl yaratacağım? 30 kanalı nasıl "Master out" a yönlendireceğim?

Bunu Cubase içinde yapmak için takla atmak gerekiyor maalesef. Pro Tools'daki Aux Bus'lar sayesinde bu işi yapmak çok kolay. Ama Cubase SX3'te(4'ü ve 5'i kullanmadım) bir kanalın girişini başka bir kanalın çıkışı olarak göstermek mümkün değil. Ancak başka bir kayıt cihazına dijital bağlantı ile kayıt yapmak mümkün olabilir. Onda da clock ve jitter problemi ortaya çıkıyor.

Bu arada, şu anda Pro Tools'u basit kayıt, edit ve miks işlerimi görecek kadar kullanmayı çözdüm. Gerçekten oldukça kullanışlı bir program. Bu yaz sonunda LE8'e geçmeyi düşünüyorum artık.

ilterocktive' Alıntı:
İlginç.

Alan Meyerson da Pro Tools rig'indeki projeyi Nuendo'nun içine gönderip miksi orada yapıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=NYxhLGIJXxQ

Halbuki yaptığı işlere baksan, adamı profesyonel falan sanırsın...

Abi birileri söylese bari "pro tools daha iyi" diye adamcağıza... :lol:

Ben bu farklılık varsa da duyacağımı sanmıyorum diyorum ve sx3'üm benim şeklinde devam ediyorum.

firestorm' Alıntı:
...Abi birileri söylese bari "pro tools daha iyi" diye adamcağıza... :lol: ...
Yaa, "yazık", deel mi? Koskoca adam olmuş, Karaip Korsanları ilen falan uğraşıyor... daha neyi nereye bağlayacağını bilememiş yazık...

Ben bu farklılık varsa da duyacağımı sanmıyorum diyorum ve sx3'üm benim şeklinde devam ediyorum.
Duymuş olana da dokunmamak lâzım, adamın uykusuna girer bu tip detaylar.
Ben meselâ DazeJar'a da hak veriyorum. Duyuyor adam, ne yapacaksın? "Duyma!" mı diyeceksin?

alperz' Alıntı:
...Ama Cubase SX3'te(4'ü ve 5'i kullanmadım) bir kanalın girişini başka bir kanalın çıkışı olarak göstermek mümkün değil...
Cubase 4 ve 5 ile mümkün bu işte.
Cubase SX3 ile de mümkündü, ama uzun işti, haklısın. Childbus, parent ıvır zıvır, vs.

Cubase SX3 te mümkün. Hatta protools dan daha zahmetsiz.

Önce streo kanal yarat rec butonu seçili.

Vst connections dan input bölümünde inputlara monitör outları yönlendir.

rec tuşuna bas bitti gitti.

Hahaha olaya gel :lol:

Ses kartımın outundan çıktım jack ile yine ses kartımın in kısmına girdim ve cubasede kayıt aldım. Bu da aynı sonucu verecektir herhalde.

Korkmadım da değil ama ses kartım yanar falan diye :roll:

ozdnrk, senin dediğin olayı ben çözemedim. VST connectionsda ses kartımın in-out seçenekleri var başkada birşey yok. Neyi nereye yönlendirmeyi diyorsun anlamadım...

ozdnrk' Alıntı:
Cubase SX3 te mümkün. Hatta protools dan daha zahmetsiz.

Önce streo kanal yarat rec butonu seçili.

Vst connections dan input bölümünde inputlara monitör outları yönlendir.

rec tuşuna bas bitti gitti.

Böyle olmaması gerek...

aristo' Alıntı:
Ses kartımın outundan çıktım jack ile yine ses kartımın in kısmına girdim ve cubasede kayıt aldım. Bu da aynı sonucu verecektir herhalde.

Ancak bu şekilde AD ve DA çevirimlerinden dolayı seste kayıp oluyor.

Firestorm denedin mi bilmiyorum ama ben böyle kayıt alıyorum.

Aşağıda imajını verdim. M-audio 24/96 PCI en basitinden bir kart.

Cubase SX3 ve maalesef oluyor. :)

Peki şu nasıl olur ?

Cubase Sx3 te kaydımızı yaptık,sonra Protools imkanı olan bir arkadaşımızdan mixlemesini rica ettik.

Vize döneminden sonra böyle birşey yapacağım zaten de sorum şu olacak:

Madem ki Cubase Sx3 te algoritma sorunu var o zaman mixdown etmemem gerekiyor. Mesela elimde 6 kanal gitar var, onları mixdown edip götürmekten ziyade havuz'un içinden çekip almalı mıyım ? Yani sağlıklı olanı bu mudur ?

Yoksa ben bunları mixdown etsem de Protools'u olan arkadaşım onu zaten mixleyecek sıkıntı vermez mi?

Bu mudur? Yoksa nedir ? :D

Rumuz:Karmançormanoldukafam

Mevzu neden sadece mixdown bağlamında dönüyor onu anlamayamadım.

Playback engine algoritması da bu işe müdahil değil mi? Ya da raw datayı seçilen dosya formatıyla kaydederken ki algoritma?

Aslında bahsedilen seminerde export yada bounce edilmemesi önerisi her DAW için geçerliydi arkadaşlar. Hatta protools üzerinde gösterildi.

Protools da bunu farklı bir master yaratıp tüm kanal, grup vs. buraya yönlendirip kaydederek gerçekleştiriyoruz.

Cubase SX3 te ise ses kartımızın izin verdiği bir şekilde inputlarımıza monitör out gibi bir çıkış yönlendirerek farklı bir kanala kaydımızı gerçekleştirebiliriz.

Export ederken yaşanan şikayetlerin bir kısmının aslında amatör hatalardan kaynaklandığına şahit olduğum için şunu da belirteyim;

Yeni başlayan arkadaşlar projeyi 24/48 çalışıp 16/44.1 export ederseniz DAW da duyduğunuzla Winamp vs. de dinlediğiniz doğal olarak farklı olacaktır.

Yine de Cubase'de aranjeleri yapıp Protools'da mixlemek isteyenler varsa OMF export olarak Cubase'den atıp Protools'dan tutabiliyoruz. Bunu da belirtelim.

Önceki mesajlar bende öyle bir izlenim bıraktı. İşin çok derinliklerini de bilmiyorum. Kayıt teknolojileri konusunda hala ilk adımlarımı atmaya çalışıyorum.

Mesela 320 kbit/s kalitesindeki bir mp3'ü Media Player'da, Protools'ta ve Cubase'de dinlerken üçünün de ayrı duyumlar yarattığını da kendi kulağımla duydum.

Eğer konuyu saptırmak olmayacaksa, bir önceki mesajımda yazdığım duruma da cevap alabilir miyim ?

Berkay' Alıntı:
Mevzu neden sadece mixdown bağlamında dönüyor onu anlamayamadım.

Playback engine algoritması da bu işe müdahil değil mi? Ya da raw datayı seçilen dosya formatıyla kaydederken ki algoritma?

Ben konuyu, zaten çalıştğımız bir DAW da en sağlıklı mixdownu nasıl yaparız şeklinde algılayarak yorumladım.

Seminerde bu konunun yanında Protools'un Cubase'e oranla daha transparan bir karekteri olduğu da konuşulmuştu.

Burada hepsi birbirine girdi sanki. :)

jackthebasser' Alıntı:
Önceki mesajlar bende öyle bir izlenim bıraktı. İşin çok derinliklerini de bilmiyorum. Kayıt teknolojileri konusunda hala ilk adımlarımı atmaya çalışıyorum.

Mesela 320 kbit/s kalitesindeki bir mp3'ü Media Player'da, Protools'ta ve Cubase'de dinlerken üçünün de ayrı duyumlar yarattığını da kendi kulağımla duydum.

Eğer konuyu saptırmak olmayacaksa, bir önceki mesajımda yazdığım duruma da cevap alabilir miyim ?

Mp3 değişir çünkü import ederken formatı değişiyor. Yani sen projeni 24/48 açtın diyelim. Senin 320 kbit/s mp3, 24/48 wav formatına convert ediliyor.

Formatı değişen bir sesin renginin değişmesi süpriz olmaz.

Proje transferi için bir önceki mesjımda OMF exportu deneyebilirsin diye yazmıştım.

Bir de davul trackleri gibi aynı anda başlayan çok kanallı kayıtları direkt audio folder dan gösterip protools içine import edebilirsin. Proje ve import edilen dosyaların çözünürlükleri aynı olsun yani import ederken convert etmesin.

Geri