[Eski] cpu cızırtıları

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Onursal

Yeni üye
Daha önce pentium 4 1.7 kullanirken sorunlarla karşılaştım.Bu sorun tabiki birkaç tane vsti açtığımda cpu dan kaynaklanan cızırtılardı.Şimdi amd 4800(çift çekirdek) kullanıyorum ama yine aynı problem asio ayarlarıyla oynadığımda kalkıyor problem ortadan.Ama net bir çalışma ortamı sağlayamadım ram 2 gb.

Bunun RAM ile doğrudan alakası yok.

ASIO ayarlarını ne şekilde yapınca sorunsuz çalışıyorsun? Seni rahatsız eden şey latency/gecikme mi?

Latency düşürdükçe cpu dan yediği için.cızırtılar başlıyor.Latencyi yükseltsem zaten çalışamıyorum.4-5 plugin açınca bağlıyor takılmaya.pc nin göstergelerinden bakıyorum ctrl+alt+del den yani cpu kullanımı %15-20lerde ama cubase de bakıyorum sonlara vuruyor gösterge

Hangi Cubase versiyonu bu Onursal?

Okuduğun göstergelerden, Cubase'in çift çekirdekli işlemciyi tanımadığı sonucunu çıkarıyorum. Yani sanki Cubase, işlemcilerden sadece birini kullanıyor.
Hatırladığım kadarıyla Cubase, versiyon "SX3"den itibaren tam olarak çift çekirdek avantajı kullanılmaya başladı.

Devices > Device Setup > VST Audiobay >

Sağdaki "Expert" tuşuna bas > "Multi Processing" seçili değilse seç > Ok > Apply > Ok

Nedir durum, yaz tekrar.

ilterocktive' Alıntı:
Devices > Device Setup > VST Audiobay >

Sağdaki "Expert" tuşuna bas > "Multi Processing" seçili değilse seç > Ok > Apply > Ok

Nedir durum, yaz tekrar.

bunu dayptım ama yine yaptı.oradaki tüm ayarlar nasıl olmalı?yani sadece multi processing seçeneğini seçmek yeterlimidir?

Sorunun çift çekirdek optimizasyonu sorunu olduğunu tahmin ettiğim için, yeterlidir.
Ama tabii Cubase'i yeniden başlatman gerektiğini söylememe gerek yoktur herhalde.

ASIO Samples/Buffer ayarın nedir? Normalde 512 Samples/Buffer'da rahat rahat çalışabiliyor olman lazım. 64 Samples/Buffer falan mı deniyorsun acep? 64 ve 128 Samples/Buffer işlemciyi ciddi anlamda sıkıntıya sokar çünkü.

Bir de resmi çektiğin andaki VST Performance fena görünmüyor aslında (%25-30 gibi duruyor).
Belki screeshot'da cpu'nun zıpladığı tepe noktasını yakalayamadın?

Ama yine de hala Cubase tek işlemci görüyor gibi. En son güncellemeleri yap. Benim aklıma başka birşey gelmiyor. Düzelme olmazsa bu başlığı ilk açıldığı foruma (Bilgisayar Destek forumuna) taşıyacağım, belki aklımıza gelmeyen birşeyi atlıyoruzdur. :roll:
Ama çift çekirdek çalışan epey tanıdığım var, buna benzer sorun olduğunda da ayarlamalar sonunda sorun çözülüyordu.

yine olmadı... :cry: Şu an bir iş hazırlıyorum ve cazur cuzur durmuyor çalışmamı da engelliyor.Ara sıra dinlemeye geliyorlar bu cızıtılar kayıtlardan mı diyorlar.3 audio 2 vsti açtım bu halde bile yapıyor

Bu durumda benim Cubase ile ilgili başka bir önerim yok.

Yapacağım tek şey, Cubase'in en son sürümünü güncellemeleriyle birlikte tekrar kurmak olurdu.

Sistemine özgü bir problem gibi görünüyor.

64bit herhalde senin işlemcin. Bir HotFix lafı geziniyor ortalıklarda (bunun ne kadar yeni bir durum olduğunu bilemiyorum, dolayısıyla sen de temkinli davran):
Digidesing forumu:
http://duc.digidesign.com/showflat.php? ... ain=998625

overclock.net:
http://www.overclock.net/windows/96933- ... procs.html

Böyle bir yama yapmadıysan, yamayı bulduğun kaynağa ve yamanın versiyonuna lütfen dikkat et (Yamaların çoğunluğu x86 (32 bit) işlemciler için. Senin işlemcin 64 bit yanılmıyorsam). Yanlış ayarlamalar işi düzeltmekten çok kötüleştirebilir.

Sevgili Onursal

Senin problemle ilgili olmayabilir ama
cpu nun fan ını değiştirme imkanın varsa değiştirmeyi dene
zira ben bu fan yüzünden o bozuk şu bozuk diye diye
aynı özelliklere sahip ikinci bir Pc sahibi oldum

Yanlış anlamadıysam benim yaşadığım problemle aynı senin sorunun. Ses kartının markası nedir? Bende delta 1010lt var ve duyduğum söylentilere göre bu ses kartı eski model nvidia chipsetlerde sorun yaşatıyomuş. Daha dün yeni bi bilgisayar aldım. Çift çekirdek falan değil. Ama fena da değil. Ve sorun ortadan kalktı. Chipsetim intel. İşlemcim de pentium. Gayet güzel kullanabiliyorum. Senin anakartının chipsetinin markası nedir?

Peki sorunun tam olarak nedir? Cpu'yu çok fazla meşgul edecek kadar vsti, vst vs. açıkken seste çıtırdamalar olması mı?

"Cpu'dan kaynaklanan cızırtılar"

Bundan ne anlamalıyım. Cpu yetersizliğinden oluşan cızırtı mı? Ortada bi cızırtı var ve kesin sebebi bilinmiyor bence. Ve bu cızırtını karakteristiğini öğrenmek lazım.

Eğer dma buffer size'ı arttırınca sorun halloluyosa latency'ye bakılmaksızın dma buffer size arttırılmalıdır. Öyle olunca da cubase kayıt monitörü kullanılmaz. Onun yerine ses kartının giriş kanalı ses çıkış kanalına aktarılabilir.

Yanlışım varsa düzelt ilter abi.

Onursal' Alıntı:
Daha önce pentium 4 1.7 kullanirken sorunlarla karşılaştım. Bu sorun tabiki birkaç tane vsti açtığımda cpu'dan kaynaklanan cızırtılardı. Şimdi amd 4800 (çift çekirdek) kullanıyorum ama yine aynı problem asio ayarlarıyla oynadığımda kalkıyor problem ortadan. Ama net bir çalışma ortamı sağlayamadım ram 2 gb.
Sorun açık grupmulanbu... Adam daha üst bir sisteme geçtiği halde (nerdeyse 2 kat güçlü bir cpu), aynı sorunu yaşıyor.

Öncekinden daha iyi bir performans beklemesi garip mi bu durumda?

Onursal'ın burda ASIO ayarlarını yazması lazım önce. 512 Samples/Buffer ya da 64 Samples/Buffer cinsinden.
Yoksa adamın beklentisi normal bir beklenti midir, aşırı bir beklenti midir anlaşılmaz.

En doğal hakkı. Fakat teknolojinin gözünü seveyim, her zaman ters köşe yapma ihtimali vardır. Ben bilim adamıyım, her ihtimali düşünmek zorundayım ve sunabileceğin en iyi çözüm önerisini sunarım 8)

Belki de ram yetersiz olduğu için işlemci yüksek performans çalışamıyodur. Eğer işlemci genel anlamda beklendiği performansı veremiyosa bilgisayarın konfigrasyonunda bi sorun var demektir. Sadece cubase'de(ses kartıyla yapılan işlemler de diyebiliriz) bu tarz performans düşüklüğü problemi varsa sorun bilgisayarın ses kartıyla uyumsuz olması olabilir.

Benim eski sistemimdeki çıtırtı problemi o kadar sinir bozucuydu ki bi ara 22050 Hz'de kayıt yapmayı düşündüm. Sistem ne kadar iyi olursa olsun yine sistemi en az yoracak şekilde kayıt yapılmalı.

Bir de... Bu cızırtılar kaydın kendisinde mi var yoksa wmp'den bir mp3 çalarken bilgisayarın kasılması sonucu oluşan ama aslen mp3'ün kendisinde olmayan cızırtılar mı? Benim çıtırtılar bariz duyuluyodu be kayıdın kendisinde vardı. En ufak bi reverb verdiğimde o çıtırtılar; çatırtı, çuturtu hatta katırtı oluyodu.

Eğer günü kurtarmak adına bişeler yapmak gerekiyosa, en uygun düzeyde kayıtlar yapılmalı. Fakat anladığım kadarıyla sistem update edilmek istenmiş ve bir işlemci alınmış ve sonuç hüsran. Yani günü kurmarmak istermişcesine bi hareket değil.

Son olarak... Benim eski işlemci de amd'ydi. Ve ses kartının aradığı en düşük işlemciden kat kat üstte bi işlemciydi. Sorun yaşatıyodu. Yeni bilgisayar alırken anakartımı intel chipsetli ve işlemcimi intel aldım. Bi yerlerden okuduğum yazıda adamlar "intel abiciğim" diyolardı da.

Adamın RAM'i 2 GB.

Yaşadığı çıtırtı da fazla VSTi açmaktan kaynaklanan audio drop-out çıtırtısı. Cips yeme çıtırtısı değil.

İşletim sistemi, Cubase çalışırkenki cpu kullanımını %10 olarak gösteriyor.
Ama Cubase performansı tepe noktasında.

Bilim adamı isen, verilere dikkat et. Yok ettin de yazdığın bu ise, tekrar düşün. Düşündükten sonra da yaz. Tüm yazılmış olanları tercüme edecek halim yok.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri