[Eski] Web tasarımına nereden başlanır?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

aristo

Yeni üye
Web tasarımına yeni başlayan biri olarak ne yapabilirim? Öle çok profesyonel sayfalar yapacak değilim resim mp3 yazılar koyacağım... Frontpage ile uğraştım 2-3 kere ama yinede tam bilemiyorum nereden başlayacağımı.Birçok program bilmek gerekiyor bide resimler için falan. Frontpage in kitabını aldım ancak bu işler kitapla öğrenilmediği için bana yaramadı doğal olarak? dedim gibi sitemde sadece yazılar resimler mp3 ler olacak. bide forum koyacağım. Yani şarkılar hakkında yorumlar falan.Böle basit bir site için hangi programları kullanmalıyım ve kaynak olarak ne önerirsiniz
Teşekkürler...

Bu konunun uzmani Umut, ama o su anda muziktek sitesinin yeni cehresini yaratmakla mesgul oldugu icin ben bir iki kelime yazayim.

Oncelikle, dedigin turden bir site basit bir site olmaz. Forum denen sey ozel bakim isteyen birsey. Bu foruma benzer bir forum dusunuyorsan, webmaster'lik yapmaya ciddi zaman ayirmaya hazir olman gerekir. Onun yerine disaridan bir sitenin host ettigi guestbook turu birsey dusunebilirsin belki.

Ben kendi web sitelerimi kendim yapiyorum, fonksiyonel siteler olduklarina inaniyorum ama tabi ki bunlarin hicbiri profesyonel bir tasarimcinin elinden cikmis siteler gibi degil. Bu alan gercekten uzmanlik isteyen derin bir alan. O yuzden, etrafinda bu isi yapan veya egitimini alan biri varsa ne yap et siteni onlara yaptir derim.

Frontpage bircok acidan kotu bir program. Birincisi Microsoft tarzina uygun olarak, sozum ona isi kolaylastirmak icin dusunulmus wizard'lar template'ler bilmemneler derken, yaraticiligini oyle bir bagliyor ki sonucta Frontpage ile yapilan siteler birbirine benziyor. Ikincisi yarattigi dosyalara yalnizca kendi kullanimi icin gerekecek birtakim kodlar ekliyor, bu da dosya buyuklugunu artiran birsey, yani sayfanin daha gec yuklenmesini sagliyor. Ucuncusu, Microsoft kendi Internet Explorer'ini kayirdigi icin, Frontpage ile yapilan sayfalar Netscape'de veya son zamanlarda populer olmaya baslayan Firefox vs. browser'larda iyi sonuc vermeyebiliyor.

Onun yerine Macromedia Dreamweaver'i oneririm. Ters piramit gibi bir programdir, baslangicta ogrenmesi kolaydir, ogrendikce ne kadar genis kapsamli isler yapabildigini gorursun. Sitene yeni parcalar yuklemek falan gibi dosya yonetimi islerini de son derece kolaylastirir. Dizayn ettigin sayfanin her turlu browser'da en iyi sonucu vermesi icin takla atar, gerekirse her bir browser icin ayri komutlar olusturur. javascript, php gibi dilleri bilmeden bunlarin islevselligini sitene ekleyiverirsin.

Bu arada HTML'i ogrenmeni de oneririm, isin abc'si odur cunku.

bilgi teknolojileri ile uğraşmak, öyle masaya oturup pilav yemek gibi değildir.
okumak, araştırmak, çok çalışmak gerektirir.
basit bir adım için günlerce uğraşabilirsin..

web tasarımı html, javascript, php vb gibi uzayıp giden bir sürü teknoloji içerir. herbirinini ayrı ayrı işlevi, yeteneği ve görevi vardır.

bence ilk önce html nedir gibi bir sorunun cevabını aramalısın. html web 'in temelidir.

http://www.mutasyon.net/dersoku.asp?id=1

adresinden başlayabilirsin. fikir sahibi olacaksın.
okuduktan sonra aklına takılanları tekrar konuşuruz..

http://www.belgeler.org/hpm/html-php-mysql-giris.html

burada da güzel bilgiler var.. mutlaka okumalısın

:mrgreen:

frontpage'de temel bir ön bilgi edindiysen hemen macromedia dreamweaver'a geçiş yap derim. neden? çünkü fp'de java script ekleyerek yaptığın işleri dw kendi içinde hallediyor. ama doruk'un da söylediği gibi içine girdikçe ne kadar geniş olduğunu görüyorsun.

aslında benim asıl alanım fotoğraf işleme /grafik işleme arası bir şey. web sitemi kendim yapıyorum. oldukça basit ve sadece ürünlerimi kolayca sunabileceğim şekilde tasarlıyorum. zaten webmasterlığın derinine dalacak kadar vaktim yok. ama son günlerde flash animasyonlarıyla ilgili projem olduğu için flash'la web tasarımına da inceden bulaşmaya başladım.flash daha büyük bir dünya tabii ve korkutucu.

senin dediğin içerikte bir site için dw yeter artar bence. yani mp3 ve grafikler için. dw'ye ek olarak adobe image ready kullanıyorum ben gfrafikleri yerleştirmek için. tabloları falan ayarlarken vakit kazandırıyor. elinde muhtemelen adobe photoshop vardır. photoshopla beraber gelen image ready'yi tavsiye ederim. ama onun yerine macromedia fireworks'u da kullanabilirsin.

forum meselesine gelince. forum gerçekten vakit ayrılması gereken bir iş.öncelikle hosting aldığın yerin forumu desteklemsi lazım. bazı sunucular forumu kabul etmiyor çünkü. ama benim hosting aldığım yerde forum kurmayı çok çok kolaylaştıran bir sistem var. ö.m. dan ulaşırsan hosting konusunda yardımcı olurum. bunun dışında cjb.net bedava forum ve ziyaretçi defteri desteği sağlıyor. ama forumundan çok şey bekleme.pek özelleştirilebilir bir yapısı yok.

bir de siteye mp3 koyacağını söylemişsin. mp3ler senin kendi şarkılarının mp3 leri mi yoksa korsan yayıncılık mı yapacaksın. bu da önemli bir sorun.

kolay gelsin.

Bence başka forumlara bir göz atsan oralarda yığınla bilgi var :wink: ...

Sorunun cevabına gelince . Evvela bir besmele çekeceksin

Çok detaylı yazamayacağım ama kılavuz niteliğinde birkaç şeyi maddeleyelim:

:arrow: HTML (Hyper Text Markup Language) WWW'in taban platformudur. Hangi dili kullanırsanız kullanın sunucu o kodu HTML olarak yorumlar. HTML; C, V.Basic, Java gibi bir "compiled" (derlenmiş) dil değil, yorumlayıcıdır. HTML (tag) etiketlerden oluşur. Bu etiketler, içerdiği bloğun nasıl görüntüleneceğini belirler. (Örnek; koyu yazı için <b>Koyu yazı</b> gibi...)

:arrow: HTML'in yapısı
HTML, Head ve Body olmak üzere iki ana bloktan oluşur. Head içersine sayfa ile ilgili özellik bilgileri yerleştirilir. Bu bilgiler browserda görüntülenmezler. Body bölümü ise sayfa içeriğinin yer aldığı bölümdür.

Kod:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>HTML sayfa başlığı</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<B>HTML sayfa içeriği</B>
</BODY>
</HTML>
:idea: W3 Schools HTML Tutorial

:arrow: HTML Editörleri
Websayfası yazmak için ille de bir uygulama/program kullanmak gerekmez. Windows'unuzun notepadi ile de hertürlü web-dilini rahatlıkla yazabilirsiniz. Yeni başlayanlara tavsiyem, (bu işi ciddi düşünüyorlarsa) FrontPage, DreamWeaver gibi yazılımlardan önce notepad kullanmaları. Bu şekilde HTML taglarını, attributeları ve diğer dillerin yapılarını çok daha iyi kavrarsınız.

:arrow: 2 tip script dili vardır: Server-Side (Sunucu taraflı/tabanlı), Client-Side (İstemci taraflı/tabanlı)

:arrow: İstemci Tabanlı Diller
Client-side dillere örnek olarak JavaScript (Sun), JScript (Microsoft), VBScript verilebilir. Bu diller (sitenin barındırıldığı) sunucudan bağımsız, tarayıcı (browser) tarafında çalışırlar. (Tarayıcının Netscape, Internet Explorer veya Opera olması ve versiyon farklılıkları yazılan kodda kullanılan metodlarda düzenleme yapmayı gerektirebilir. Örnek: Eğer browser IE version 4 ve üstü ise şu metodu kullan, Netscape x versionuysa şunu kullan gibi...)
:idea: W3 Schools JavaScript Tutorial
:idea: W3 Schools VBScript Tutorial

:arrow: Sunucu Tabanlı Diller
Server-Side dillere örnek olarak ASP (Active Server Pages), PHP (Personal HomePage), CFM (Cold Fusion), JSP (Java Server Pages) ve daha birçokları verilebilir. Eğer web üzerinde veritabanı uygulamaları (bu forum gibi), değişken/aktif bilgi içeren sayfalar, sunucu tarafında işlem gören uygulamalar (File upload) yapmak istiyorsanız, bu dillerden birini seçmeniz gerekir.
:idea: W3 Schools ASP Tutorial
:idea: W3 Schools PHP Tutorial

:arrow: Veritabanı
Veritabanı uygulamaları için de SQL bilgisi gerekir. SQL cümleleri anlaşılabilir cümlelerdir ve kodla veritabanı arasındaki pazarlığı sağlar. Veritabanı ugulamaları için (uygulamanın içeriğine ve yapısına göre) Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL, MS Access seçilebilir.
:idea: W3 Schools SQL Tutorial

:arrow: Grafikler
Websayfalarında kullanılan grafikler "optimize" edilmelidir. Yani, kaliteden çok kaybetmeden doya boyutları düşürülmelidir. Web için standard kabul edilen çözünürlük 72dpi'dır ve RGB paleti kullanılır. (CMYK daha çok matbaa işlerinde kullanılan palettir.) Web'de PNG, BMP, TIF gibi grafik formatları kullanılabileceği gibi seçim JPG ve GIF'ten yana olmalıdır. Bu formatlar paletteki renk sayısını daha çok düşürmelerine rağmen kullandıkları algoritma sayesinde resim kalitesi web için çok yeterlidir.
:idea: W3 Schools Graphics Tutorial

:arrow: Stiller ve Arayüz
Bir websayfasında en önemli konulardan biri de stillerdir. CSS (Cascading StyleSheets) ile değişik bloklar için stiller hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde, aynı stili birçok yere ayrı ayrı uygulamak yerine class referanslarla bu işi çok kolay ve doğru bir şekilde halledersiniz. Arayüz değişikliği yapacağınız zaman CSS dosyasını değiştirmek işin en büyük kısmını halleder. CSS'i JScript ve DHTML (Dynamic HTML) ile desteklemekle sitenize küçük animasyonlar kazandırabilir, sitenizi daha yakışıklı bir hale getirebilirsiniz.
:idea: W3 Schools CSS Tutorial
:idea: W3 Schools DHTML Tutorial

ve son olarak:
:arrow: Dikkat edilmesi gerekenler
Alan Adı
Alan adınızın, işlediğiniz konuyu yansıtması en önemli ilkedir. Eğer ciddi bir site oluşturuyorsanız, konuyu en fazla 2-3 kelimede anlatan (3 bile çok) bir domain almanız çok büyük fayda sağlar. karpuz.com, inek.com benzeri alan adlarından (matrak konular dışında) uzak durmanızı tavsiye ederim. :D Bedava alan sağlayan cjb.net, geocities.com gibi sitelerden alınan sub-domainler, ciddi ziyaretçiyi kaçırır, yönetimi einizde değildir ve içeriğinizin yok olması gibi durumlarda hak iddia edemezsiniz. Ayrıca bu bedava alan sağlayıcılar, servis içeriği bakımından da çok yetersizdir. Çoğunlukla veritabanı uygulamalarını desteklemezler (Access dışında) Bunun yerine, konunuza uygun bir domaini GoDaddy.com'dan senelik 8 USD'ye satın alabilirsiniz. Kaliteli hosting (barındırma) seçenekleri 5-10 USD/ay'dan başlar.
Planlama
Siteyi hazırlamaya başlamadan önce mutlaka kağıt üzerinde planlama yapılmalıdır. Bağlantılar, kategoriler, menuler önceden belirlenmelidir. İleriye dönük yapılan bu çalışma, birçok hatayı önceden önler ve sitenin son halini canlandırdığı için tasarımcıya/programcıya yeni fikrler kazandırır.
Kullanım kolaylığı: Menüler
Hazırladığınız sayfa, kullanıcıyı zorlamamalı. Navigasyon kolay olmalı. Menuler göze hemen çarpmalı ve kısayol linkleri bolca kullanılmalıdır. Tasarım hiçbir zaman kullanım kolaylığının önüne geçmemelidir çünkü ziyaretçinin temel amacı istediği bilgiye bir an önce ulaşmaktır.
Kullanım kolaylığı: Cookie
Özellikle bir üyelik sisteminiz varsa, kullanıcıyı bir sonraki gelişinde tanımak için cookieler kullanılmalıdır. Cookieler, kullanıcının bilgisayarında, sitenizin imzası ile bırakılan zararsız küçük text dosyalarıdır. Bu işlem, kullanıcıya tekrar tekrar login olmadan tanınma kolaylığı sağlar.
Hızlı sayfalar: Grafikler
Grafiklerin optimize edilmesi kadar boyutlarının da standartlara yakın hale getirilmesi önemlidir. Günümüzde en çok kullanılan ekran çözünürlükleri 1024x768 ve 800x600'dür. Bu durumda kullanacağınız grafiklerin en yüksek genişliğinin 800 pixel, uzunluğunun 600 pixel olmasında fayda var. Dijital fotoğraf makinanızla çektiğiniz aile resminizi hiç editlemeden webe koyamazsınız. Genelde bu resimler webe göre gereğinden çok yüksek boyutlarda olur.
Hızlı sayfalar: İçerik
Hızlı sayfalar için bir diğer önemli nokta da ve en büyük yanlışlardan biri de anasayfaya bütün içeriği yerleştirmeye çalışmaktır. Bunun yerine kategoriler/başlıklar oluşturup içeriği alt sayfalara bölmek gerekir.
Hızlı sayfalar: Hızlı/Yavaş Kullanıcı
Türkiye'de ADSL ve KabloNet'in yaygınlaşması ne kadar hızlı olursa olsun, Dial-up'la bağlanan kullanıcıları düşünmek gerekir. 256Kbps ADSL bağlantısı olan bir kullanıcı saniyede 32KByte ( 256/8 ) veri alımı (download) sağlayabilir. Bir dial-up kullanıcı ise 3-4KByte'ı aşamaz. Bu değer neredeyse ADSL'in 10'da biridir. Bu açıdan sayfaların yükleme süresini test edecekseniz bu işi dial-up'ta yapmak önemlidir.
Renkler
Renk seçimi, göründüğünden daha önemlidir. Örneğin, bir hastane sayfası siyah/koyu renklerde olmamalıdır. İç açıcı, daha açık renklerde olmalıdır. Renklerin konuyu destekler biçimde seçilmesi, ziyaretçiyi evinde hissettirir. Çoğu zaman bu seçim özgürce yapılabilir. Fakat bu sefer destekleyici renkler, (yani zemin rengin üzerindeki, cell, table ve grafiklerin içerdiği renkler) çok önem kazanır. Keskin kontrastlar gözü yorar ve algıyı yavaşlatır. Renk uyumunun nasıl çalıştığı en güzel doğada görülür. Örneğim, doğada hiçbir zaman cırtlak bir çingene pembesi üzerinde mat bir kahverengi göremezsiniz.
Logo
Her sitenin bir logosu olmalıdır. Yapacağınız site bir firma olmasa bile, logo şarttır. Zamanla logonuz kimliğiniz haline dönüşür. Farkında olmadan markalaşırsınız. Kimbilir belki ilerde bu logo şirketinizin de logosu olur.
İçerik
İçerik hazırlanırken, site konusunun dışına çıkılmamalıdır. Ek bilgiler vermek, çok bilgi içermek her zaman iyi değildir. Karışıklık, kalabalık yaratır. Bunun yerine (gerektiği yerlerde) diğer ilgili sitelere/sayfalara linkler vermek siteye değer katar. Konu ile ilgili bilgilerin geniş olması siteyi vazgeçilmez hale getirir. Fakat bu bilgileri derlemek işin en önemli noktasıdır. Kategoriler, menüler burda çok önem kazanır. Uzun bir konuyu tek sayfada anlatmamak gerekir. Sayfalara numaralar vererek veya alt-kategoriler oluştururarak konuyu ana başlıklara bölebilir, kullanıcının uzun bir konuyu rahatlıkla algılamasını sağlayabilirsiniz. Aksi halde, içeriğiniz ne kadar dolu ve doğru olursa olsun göz yorar, kullanıcıyı sıkar ve kaçırır.
Linkler
Bir yazının link olduğu ilk bakışta anlaşılmalıdır. Bunu, alt çizgiler veya farklı renklerle sağlayabilirsiniz. (IE ve Netscape'te linklerin altı otomatik olarak çizilmektedir.)
Site dışına verilen linkler yeni pencerede açılmalıdır. Kullanıcı sitenizi gezmeye devam etmek istiyor olabilir. Aynı browserda verilen dış link, ziyaretçi istemediği halde onu kaybetmenize neden olabilir.

:arrow: Web programlama öğrenme sırası şöyle olmalıdır:
1. HTML, CSS
2. JScript (veya JavaScript), VBScript, DHTML
3. ASP, PHP veya diğer bir server-side dili
4. SQL

:arrow: Etkileyici tasarımlar yapmak için en çok önerilen uygulama ve teknolojiler Adobe PhotoShop, Macromedia Flash, Macromedia FreeHand, Macromedia FireWorks...

Çok olmasa da biraz detaya girmişim. :shock: Bunların dışında aklıma gelenleri eklemeye devam ederim. 8)
Kolay gelsin.

Aslında web konusu da diğer birçok iş gibi cok dallı bir mevzudur.
Dediğin gibi cok profesyonel düzeyde birşey yapmayacağım diyorsan, işe arkadaşların da dediği gibi HTML öğrenmekle başla.
HTML in süsü tabir edebileceğimiz CSS i öğrenirsen de, sitenin görünüşünü güzelleştiren ve bu tarz (görünüme bağlı) öğeleri bir çatı altında toplama olanağı bulursun..(misal,font özellikleri,background,renkler vs..)
Buraya kadar ögrendiklerin görüntüsel olarak kabul edilebilir düzeyde web sayfaları yapmanı sağlar.
Site işinde grafiksel olarak ilerlemek istersen, Flash,Photoshop gibi programlara yönelmeni tavsiye ederim.

Diğer bir kol olan veritabanı işinde ilerlemek istersen (mesela bir forum yapmak,newsletter tarzı gibi bir bölüm vs..) ASP veya PHP ögrenebilirsin.
ASP, windows visual basic e, PHP ise C ye benzer, ve gördüğün gibi işin daha profesyonel olan ve kodlamaya kayan kısımlarıdır.

Eğer zaten bu konuma gelirsen, öğrenmen gereken şeylerin başında SQL gelir, yani veritabanı ile sayfan arasında geçişi sağlayan "sorgu" yapısı.
SQL oldukça evrensel bir dildir, Ms Access ten Oracle a kadar tüm veritabanlarında 3 aşağı 5 yukarı aynıdır.(sadece özel fonksyionlarda isim değişikliği falan olur.)

Tüm bunları öğrendikten sonra da, ki bir sürü test sayfası falan yapman gerekir, internet üzerindeki sayfaların bir coğunun prensibini anlamış olursun.

Bunun dışında öğreneceğin şeyler, çeşitli dillerde script ler, ki bu kodlamaya girer.. veya çeşitli active x ler falan olabilir.

ÖNEMLİ:
Sayfalarını yaptıktan sonra (eger asp veya php tabanlı ise) bilgisayarına IIS(internet information service) kurman gerekir. Bu Windows XP Home Edition da YOKTUR!.. Professional edition a sahip olman gerekir.
Bunun sayesinde, asp veya php tabanlı sayfalarını, bir çeşit server haline getirdiğin bilisayarında test etme imakanına sahip olursun.

Sorun olursa beklerim
Kolay gelsin

selam

ben sadece php ve mysql bilgimle okulda oynanan bir oyun yazmıştım. ikincisi de yolda şu anda dolayısıyla oyunun db'sini kaldırdım.

ama sadece php ve mysql bile veritabanı ve kontrolcüsü olarak çok şeye yetiyor.

türkiye'de online oyun hala olmadığını ve türk internet piyasasının hacmine göre (birkaç milyon kullanıcı olduk) çok az siteden oluştuğunu görebilen gözler (ekşi sözlük, ntv, gazeteler, biriki mizah sitesi, bazı forumlar ama hepsi bu) ne demek istediğimi anlayacaktır.

fizikte quantum sıçrayışı derler, bir grup gencin delirip ortaya yaratıcılık ürünü sıfırdan tasarlanmış deli eserler koyabildiği gün türkiye'de internetin bri manası olacaktır.

sabancı'da bize laptop verdiler tüm gün internet bedava da 5 yıldır ne yaptım derseniz ekşi sözlük dışında nette yabancı sitelere takıldım derim.

php ve mysql diyorum. bedava ve çokça sorunsuz.

bence html den başlamalısın systemx ve diğer arkadaşların dediği gibi.. bu aynı yürümeyi bilmeden koşmak gibi bişey... dierk frontpage den dreamweaver a atlarsan "bune?, bunu nasıl yapıyoruz? bu ne anlama gelio gibi" deli deli konuşursun kendi kendine.. o yuzden önce temelini bi öğren.. gerisini öğrenmek kolay zaten.

Frontpage te nasıl zorlandın anlamadım kitabına almana rağmen ama 2-3 mp3 ve resimler koyacaksan frontpagei biraz daha karıştır derim yoksa Öyle HTML falan öğrenmeye gerek yok. Sadece programı öğrensen yeter. senin işini görür. hazır forumlar var onlarıda sayfana eklersin. hatta hazır web siteleri var frontpageinde dreamweaverında içinde yoksa arkadaşların dediklerini html v.b. öğrenmeye kalkışsan şu an ki hevesin kaçacaktır eminim. Yarım kalır Netten hazır Template ler olması lazım araştır... fRONTPAGE, dreamweaver ingilizce olduğundan anlamıyor olabilirmisin? türkçesini bulursan belki daha kolay yaparsın çünkü herşey yani senin işine yarıcaklar hazır olarak gözünün önünde duruyor...

Doğrusunu söylemek gerekirse bukadar zor olduğunu düşünmemiştim. Ama dediğiniz gibi bu iş baya dallı budaklı KORKTUM!
Sanırım en iyisi web sitesi yapacağıma bir arkadaşa rica etmek :)
Yardımlarınız için çok teşşekkür ettim. Ben bu işi öğrenemem sanırım :(

Zaman aliyor aristo.
Benim 6 ayimi aldi, su anda CSS'te durdum.
1 :
HTML coding < cok zor degil, 2 haftada duzgun bir egzersiz ritmiyle ogrenirsin
Frame/frameset < Uzak dur, iframe kullanilabilir
CSS < Html ardindan ogrenilmesi gereken sey

2 :
MySQL - PHP / SQL - ASP < Hosting yok ise, bulasma.
Cunku dusundugun web sitesini denemek/tasarlamak icin:
a. Web Server yazilimi (Apache, IIS gibi)ni bilgisayarina kurman gerekir.
b. PHP ya da ASP gibi platformlari tanimak, ve bilgisayarina kurman gerekir.

Madde 2ye ragmen ilerlemek istersen ve Ingilizce'n varsa, madde 2'nin ustesinden gelmek icin su siteyi ziyaret edip, herseyi harfiyen uygulayacaksin:
http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

"Ogrenemem" dusuncesini de, hayatin boyunca bir daha hatirlamamak uzere unut... 8) Yok oyle sey.

Pek doğru bir yöntem değil ama kendini webmaster hissetmek isteyen yada profesyonel göürünümlü sitem olsun diyen arkadaşlar HTML ile hi uğraşmasın basit link vermeyi resim yerleştirmeyi öğrenin

daha sonra hazır portalları inceleyip birini seçin

php-nuke

www.phpnuke.org
www.phpkolik.com
www.netopsiyon.com
www.aktifnuke.com

MK portal

www.mkportal.it
www.mkportal.gen.tr

SMF Forum + Simpe Portal (çevirisi benmim :) )

http://forum.cyberturk.info

PHPBB 2 Plus Portal

www.phpbb2.de

Burada verdiğim kaynak ve örnek sitelere sahip olmanız için tek gereken kurulumlarınmı bahsettiğim bir siteden öğrenmek ve php destekli linux bir sunucudan yer almak. Kurulumdan sonra da güvenlik ve eklentiler için sıklıkla bu siteleri takip etmek.

Özellikle SMF upgrade leri bile sadece tek tıklama ile kontrol panelinden yapabilen çok yetenekli ve açığı olmayan bir forum.

Hele de aldığınız hosting paktinde fantastiko varsa hiç birşeyle uğraşmazsınız fantastiko bu forumları portlları otomatik kuran bir sistemdir.

Dediğim gibi bunları yaptınız diye webmaster olmazsınız ama en azından bir ucundan tutmuş sayılırsınız. Güncellemelri takip edemeyecekseniz nuke ye ve BB ye bulaşmayın . Sitenizi lamerler bile alabilir. Ama SMF de böyle bir sorunda yok.

Neyse fazla konuştum

Saygılar

ilterocktive' Alıntı:
MySQL - PHP / SQL - ASP < Hosting yok ise, bulasma.

hosting olmadan, phpdev indirerek (içinde mysql server da gelir) kendi bilgisayarını php ve mysql server haline getirebilirsin. phpmyadmin isimli kod zip'ini ilgili folder'da açarak DB managment yapabilirsin. Öğrenme maksaylıysa www.php.net herşeye yetiyor ve bunları kurarak PHP kolalıkla öğrenebilirsin. C veya C++ temeli olanlara ASP'den ziyade PHP öneririm.

Bu arada bir arkadaş Dreamweaver'ın her browser için gerektiğinde farklı kodlar kullandığını yazmış. Bundan olabildiğince uzak durmanızı tavsiye ederim. İnternet'i karman çorman etmekten kaçınmak lazım.

tolgafiratoglu' Alıntı:
hosting olmadan, phpdev indirerek (içinde mysql server da gelir) kendi bilgisayarını php ve mysql server haline getirebilirsin.
Xampp de benzer is goruyor zaten Tolga. Linkini de verdim.

En başta FrontPage,sonra ilerledikçe Dreamweaver kullanılabilir.Web sayfası yaparken gerekenler sırasıyla(kanımca);
*İçerik ve grafiklerin bulunması.
*Sayfanın içerik olmadan tasarımının yapılması.
*Grafiklerin,tasarıma göre efektlendirilmesi ve renklendirilmesi.
*Tasarıma grafik ve içeriğin eklenmesi.
*Upload.(Sayfaları yükleme)
bunlardır diye düşünüyorum.Eksiğim olabilir ama ben web sayfası yaparken bunlara dikkat ediyorum.Tavsiye ederim.
(Bu sırayı kullanarak yaptığım web sayfalarında,Google AdSense cevabı,başvurunun ertesi günü olumlu bir şekilde gelmektedir :D )

Frontpage ve Dreamweaver kullanilabilir tabii, zaten bu is icin yapilmislar ama bilinmesi gereken sey, bu 2 programin da, yapilan web sitesinin kod altyapisini gereksiz yere doldurmasidir. (Yalniz web dizayn isine "baslandiktan" sonra, yani yeni bir seyle tanistiktan sonra, Dreamweaver gibi bir yazilimla devam etmek, cok luks degil mi? Bu yazilim 300 Dolar civari. Ve dizayn icin cok da "zaruri" bir yazilim degil. Korsan yazilimlar ortalikta bu kadar dolanmasaydi, cok az insan bu yazilimdan haberdar olurdu herhalde. Hatirlatayim dedim)
"Temiz" kod cikmaz genelde bu editorlerden. Ozellikle frontpage ile yapilan web siteleri cok "agir" olur. ("Agir": Gereksiz kodlar, bir web sitesinin isleyisini ve yuklenmesini yavaslatir. Halbuki hiz ve verimlilik internet bilisimindeki en onemli 2 konudur)
Editor programiniz ne olursa olsun (bence Notepad en iyisidir :) ), html bilgisi sart. Mutlaka bir gun, elinizle bir kod yazmaniz gerekecek. O zaman olaya inegin trene baktigi gibi bakmamak icin.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri