[Eski] Vokalistler için ekipman tavsiyeleriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Sennheiser genelde mikrofon ve kulaklık konusunda iyidir ama bu mikrofonu hiç denemedim o yüzden yorum yapamam.

Prosesör veya preamp konusunda ise amacın önem taşıyor. Sahne içinse preamp çok fayda sağlamaz. Prosesör daha faydalı olabilir. Ama kayıt içinse preamp kullanman senin yararına. Prosesör yerine de kayıt sonrası mix aşamasında pluginlerden faydallanmak akıllıca olabilir.

Bak mesela bir tanesinin sitede tanıtımı eleştirisi bile yapılmış,
http://muziktek.com/forum/viewtopic.php?t=105

Genel olarak ihtiyacın olan şey kompakt bir şey olacaktır. Reverb, delay, compressor ve eq temel ihtiyaçların.

Ama eğer dersen ki harmoniser tarzı bir şey kullanmak istiyorum o zaman şu sayfadaki ürünleri iyice incele.

http://www.tc-helicon.com/

Mikrofon konusunda ise ben kayıtta Rode NT1A, sahnede Shure Beta57 kullanıyorum. Gayet memnunum ikisinden de.

Rack leri sahnede nasıl kullanıyorsunuz?Floor vocal processor'ler daha kullanışlı değil mi?Özellikle biz amatörler için?Bir de Shure'un beta serisinin ne gibi artıları var?

Cyberknight, ben sahnede efekt kullanmıyorum, zaten vokalist değilim. :)
Flüt ve saxofon çaldığımdan dolayı biraz daha yatkınım sadece mikrofon olayına. Sahnede kompresör kullanıyorum sadece. Rack halinde koyuyorum yanımdaki sehpanın üzerine ordanda rahatça müdahale edebiliyorum.
Floor vocal processor varsa (ben bilmiyorum) tabii ki daha kullanışlı olur.

Bu arada Beta57 yazmışım 58 olacak. Sm serisi cardioidken beta serisi super cardioid. Feedback yapması sm serisine nazaran biraz daha zor, böyle olunca gaini biraz daha açabiliyorsun. Ayrıcı sm serisine göre 1khz daha duyarlı. Hötü bir soundda çok farkeder mi bilemem. :)

Tabii benim bunu almamdaki etkenlerden biri de Ian Anderson'un sahnede bu mikrofonu kullanıyor olmasıydı. ;)

Floor dediğim gitar processoru gibi aynı.
Bu arada ilk mesajımda verdiğim mikrofonun frequency araşığı nasıl?
80 Hz-15 kHZ arası nasıldır ki?Genelde 40 Hz Sm 58 falan...Ne faydası zararı vardır acaba?Bunları da bir açıklar mısın?
Features:

Cardioid-pattern dynamic
Smooth sound
Startling clarity
Extended frequency response
Silent switching
10-year warranty!
Specifications:

Pickup pattern: cardioid
Transducer: pressure gradient dynamic
Frequency response: 80Hz-15kHz
Sensitivity (free field, no load): 1.5mV/Pa =/-56.5dB (odB=1V/Pa)
Nominal impedance at 1 kHz: 350 ohms
Min terminating impedance: 1000 ohms
Dimensions: 1-7/8" dia. x 7-1/8"L
Weight: 11-2/3 oz.

80hz bir derece lowcut anlamına geliyor yani 80hz sonrası bas frekanslara duyarlı değil mikrofonun. Bu da kötü bir şey değil, hatta faydalı bile diyebilirim. Sonuçta vokal için kullanacaksın, 80hz ve daha düşük frekanslarla işin olmayacak hatta 200hz bile fazla gelebilecek o nedenle sorun yok ama akustik gitar tarzı kayıtlar veya bas nitelikli üflemeli kaydı yaparken belki 40-50hz kaydını zenginleştirebilir. Hani belki proximity effect konusunda shurelar daha duyarlı olabilir.

Bence hiç endişe etme mikrofonun güzel, hatta bugün bir arkadaşımda senin mikrofonunla kayıt yaptım alet canavar gibi, ben beğendim.

Ben öncelikle bu mikrofonu sahne için kullanacağım.Sonra kayıt için sanırım.Param olduğunda Shure Beta 58 ve Behringer b-1 istiyorum kesinlikle :)=

Sennheiser iyi bir marka, su ana kadar birkac kere kullandim (kendi mikrofonum degildi) ve memnun kaldim ama bu model mi bilemiyecegim.
Ben de live icin SM 57 ve 58 var, dayanikli olduklari isin seviyorum onlari sesleri daha iyi diye degil :) Kayit icin Rode NT1'i kullaniyorum, nispeten ucuz ve iyi bir kaliteye sahip.

Selamlar tekrardan.Yukarıda bahsettiğim mikrofonumu 3 defa bar programına götürdüm.birinde sorun çıkmadı.2. sinde çok az ses geliyordu ve tonmaister mikrofonu deiştirdi ama verdiği mikrofonla çok fazla ses çıktı.3. seferde de içerde bir uğultu başladı ve tonmasiter yine kendi mikrofonunu taktı fakat uğultu devam etti.Sorun ne olabilir ki acaba?Frekans aralığıyla alakalı bir şey mi yoksa alette mi bir şey var?Varsa nasıl anlayabiliriz?
Teşekkürler şimdiden...

Sorun mikrofon dışında herşeyden kaynaklanıyor olabilir, mikrofonu bir de başka bir ortamda dene. Kablodan kaynaklanan bir sorun olabilir, uğultu topraklamadan kaynaklanıyor olabilir.

Uğultunun benimkinden olduğunu sanmıyorum ama aynı kabloya kendi mikrofonlarını taktıklarında yüksek volumede ses elde edildi.Fakat benimkinden düşük çıkmıştı.bunun nedeni ne acaba?Ve acaba bozukluk olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Vokal için 120 Hz altı frekanslar gereksizdir. Önemli olan air frekans yani 12-16KHz aralığı çok önemli olabilir.

Tc Helicon Voice live . İşte mükemmel bir prosesör hem de pedaldır bu. Sahne için gayet rahat. Bunu bir araştır derim . Fiyatı tuzludur ama sanırım .

Bu konu asilali bayaa olmus ama bikac isey yazayim.
Bu sennheiser'in e serisi sahne performansi serisini cok kullandim. Shure 57-58 serisisyle kiyaslama yapacak olursak cok daha dark ve boomy bir mikrofondur. 58teki parlaklik eksik olmakla beraber vokale bir gubur gumburluk katabilir. Cikis seviyeleri de shure serisine gore biraz daha dusuktur. Bu saydigim sebeplerden dolayi, daha once shure kullanilan bir yerde denediginiz zaman oradaki teknisyenin alisik olmadigi bir durumla karsilasman dogal.

Digitech Vx400 vokal processorüm var ve bu aralar mikrofon almayı düşünüyorum rode s1,m-audio aries ve shure sm58 arasında kaldım.(ama gönlüm rode'dan yana biçok yerde neumann kms 105 ile karşılaştırmışlar) İlk ikisi conden. olduğu için tereddütlüyüm biraz, hangisini almamı tavsiye edersiniz yani processorle birlikte kullandığımda sahnede en iyi verimi hangi mikrofondan alabilirim ??? aklınızda varsa başka modellerde tavsiye edebilirsiniz
teşekkürler....

Geri