[Eski] Vokalist Başlığı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Sigara yok içki yok ama ne var biliyormusunuz SİNUZİT :( :(

Ayrıca sesin gelişmesi için ilk kural hiç durmadan şarkı söylemek bence...2 senedir devamlı şarkı söylüyorum.Yani kendi kendime...Hani insan mırıldanırya....Şimdi 2 sene evelki kayıtları falan dinliuorumda rezalet...İnanın sesin gelişiminin 1. kuralı devamlı şarkı söylemek...

Ayrıca ses tellerine iyi gelen yiyecekler var mıdır acaba ? hep öle denir ya yumurta akı falan :lol:

Birde konserlerden 3 saat önce yemek yemeyi kesin derler.Doğrumudur bu bilgi ?

ErDeM' Alıntı:

Ayrıca sesin gelişmesi için ilk kural hiç durmadan şarkı söylemek bence...2 senedir devamlı şarkı söylüyorum.Yani kendi kendime...Hani insan mırıldanırya....Şimdi 2 sene evelki kayıtları falan dinliuorumda rezalet...İnanın sesin gelişiminin 1. kuralı devamlı şarkı söylemek...

Ayrıca ses tellerine iyi gelen yiyecekler var mıdır acaba ? hep öle denir ya yumurta akı falan :lol:

Sigara, alkol ve asitli içeceklerden uzak durmakta fayda var.
Çok sıcak ve çok soğuk içeceklere de dikkat.

Sinüzit hastalığı muhtemelen sinüsleri, yani bazı rezonans boşluklarını dolduruyordur. Bu bölgelere yoğunlaşan egzersizler yapabilirsin. "M" konsonu ile yapılan egzersizler olabilir mesela.

Ses teline iyi gelen yiyecek diye birşey bilmiyorum pek. Ancak strepsils ve bepanthene pastiller kullanılabilir. Özellikle soğuk havalarda menthollü şekerlerden vs uzak durulmasını öneriyorum. Bazılarının bu konuda farklı görüşleri olabilir. Bunlar benim seçimlerim.

Şu yemek meselesine gelince. Elbette ki çok yememekte fayda var. Sonuçta diyafram nefesini rahat bir biçimde alıp, kontrollü bir biçimde istediğiniz gibi kullanabilmeniz gerekli o nefesi. Diyafram ve göğüs bölgesini koordineli olarak kullanırken, bir yandan da konuşma organlarında sesi doğru biçimde biçimlendirmek gibi biraz özen isteyen bir iş yapacaksınız. Deneyin, 2 porsiyon iskender yedikten sonra şarkı söyleyin... "Yedim. Canavar gibi de söyledim." diyorsanız bana bir haber verin. ;)

Şimdi kafamı toplayamıyorum pek. Unuttuğum birşeyler vardır mutlaka. Zaman içinde tamamlamaya çalışırım.

GaRGoYLe' Alıntı:
ErDeM' Alıntı:

Sigara, alkol ve asitli içeceklerden uzak durmakta fayda var.
Çok sıcak ve çok soğuk içeceklere de dikkat.

Sinüzit hastalığı muhtemelen sinüsleri, yani bazı rezonans boşluklarını dolduruyordur. Bu bölgelere yoğunlaşan egzersizler yapabilirsin. "M" konsonu ile yapılan egzersizler olabilir mesela.

Ses teline iyi gelen yiyecek diye birşey bilmiyorum pek. Ancak strepsils ve bepanthene pastiller kullanılabilir. Özellikle soğuk havalarda menthollü şekerlerden vs uzak durulmasını öneriyorum. Bazılarının bu konuda farklı görüşleri olabilir. Bunlar benim seçimlerim.

Şu yemek meselesine gelince. Elbette ki çok yememekte fayda var. Sonuçta diyafram nefesini rahat bir biçimde alıp, kontrollü bir biçimde istediğiniz gibi kullanabilmeniz gerekli o nefesi. Diyafram ve göğüs bölgesini koordineli olarak kullanırken, bir yandan da konuşma organlarında sesi doğru biçimde biçimlendirmek gibi biraz özen isteyen bir iş yapacaksınız. Deneyin, 2 porsiyon iskender yedikten sonra şarkı söyleyin... "Yedim. Canavar gibi de söyledim." diyorsanız bana bir haber verin. ;)

Şimdi kafamı toplayamıyorum pek. Unuttuğum birşeyler vardır mutlaka. Zaman içinde tamamlamaya çalışırım.

Bilgiler için teşekkürler.

Ayný þeyler 1. sayfada da yazýyor...
Ne tesadüf... :lol:

Yazmadan evvel,önceki saylara bir bakýnda arkadaþlar...
Hep ayný þarkýyý söylemeyelim. :D

Elvis_is_Dead(Alp)' Alıntı:
Aynı şeyler 1. sayfada da yazıyor...
Ne tesadüf... :lol:

Komik?
hm...

İnsanların işine yarayacak iki cümle kurayım, topluluğa katkım olsun dedim, ama görüyorum ki burada "eğlence" aramak gibi bir durum var. Her ne kadar insanları gülümsetmekten zevk alsam da, dalga geçilmekten hoşlanmam. Kısacası, iyilikten maraz doğan nadir anlardan birindeyiz.

Tesadüfleriniz de...
Bildikleriniz de...
Uyguladıklarınız da sizin olsun.
Başarılar dilerim...

Ben uzaktan bir yerden söylenen şarkıları dinleyeyim.

Bir daha bu forumla işim olmaz.
Sınırlarımı zorluyor bu tip tutumlar.

Her yerde işi ile duruşu birbirinden alakasız birine çatıyorum ya... Kendimden sıkılıyorum.

En dip not: Bir üstteki mesajınla beraber off-topic durumdayız. Hani aşırı korumacı ve kendini güvende hissetmeni sağlayan o tavrın var ya, seni hataya düşürüyor olabilir. Tabii ki beni de.

İşte şimdi komik oldu...
Evet.
8)

Harun bence abartmýþsýn.
Eðlence aramarak gibi bir durum söz konusu deðil.
Dalga da geçmedim.

Sadece bir þeyler yazmadan,ekleme yapmadan evvel,senden önce yazýlanlara bir baksaydýn iyi olurdu demek istedim.

Bana atýfta bulunduðun diðer þeylerede cevap vermeyeceðim.
Ýþim ve duruþum zarar görür,korumacýlýðým tuttu yine :D

Elvis bizim millete illa birkaç baskı yapmak gerekir biliyorsun, yoksa olayın anlam ve önemini nedense kavrayamazlar. Harun da onu yapmış gördüğüm kadarıyla, üzmeyin birbirinizi yahu :)

:lol:
Herkes gitarým þöyle oldu,processor'um bozuldu,bass gitarým akort tutmuyor.... Yazar durur.

Bende bu baþlýða bir kaç þey yazayým.

Benim çok alerjik bir bünyem vardýr.Test yaptýrmýþtýk.(ayný þeyler kardeþimde de var,halamda da...kalýtýmsal)
-toz
-küf
-mitelar
-köpek(On yaþýnda bir itim var!!)
-sigara dumaný(dumana deðilde,tütünün içeriðine göre deðiþiyor.Bazý markalar felaket.Ayný odada zor duruyorum içen kiþiyle.)

Aþý ile bu alerjiler yok edilebiliyor fakat çok uzun bir süreçti.
Yaklaþýk bir yýl boyunca her hafta iðne olmam gerekiyordu bende kýçýna güvenmeyen bir borazancý baþý olarak reddetmiþtim tabii. 8)

Þimdi gelelim esas noktaya...

Ýki ay kadar önce bizim evin alt katýndaki duvarda rutubet sorunu oldu.
Daha öncede ayný sorun olmuþtu,2 kere yaptýrmamýza raðmen önüne geçemedik.

Ýki aydýr Burnum kaþýnýyor ve týkalý,gözlerim kanlý,genzimde sürekli akýntý var,ses kýsýklýðý tabii....vs hak getire...

Yani hayattan bezmiþ durumdayým.
Hani nezle olunca "Allahým lütfen açýlsýn þu burnum,saðlýklý günlerimi özledim,bilememiþim kýymetini" deriz ya...Aynen öyle durum.

Antihistaminik alýnca þikayetler azalýyor tabii.Ancak yan etkileri var.Uyuþukluk,uyku hali...vs
Vicks vapo rup geçiçi olarak rahatlatýyor.

Ayný þikayetler kardeþimde de var...
Üniversiteye hazýrlanýyor ve dershanede test çözemiyor...
Burnunu öne eðemediði için...Evet komik bir durum. :D
Ýlaçta alamýyor yan etkilerden..Uyuyarak ders dinlenmez... :?

Bizde taþýnmaya karar verdik...Anne ve Baba evlatlarýnýn bu içler acýsý haline dayanamadý ve yaptýracaðýmýza burayý...Çýkalým evden dediler.
Bir hafta içinde taþýnýyoruz.

Beni de acaip paranoya sardý...
Yeni eve çýkýnca bile hiç düzelmeyecekmiþim gibi hissediyorum.

Bir yandan da eðer master'a giremezsem(ki bu sabah belli oluyor,uyku tutmadý saat sabah 5 þu anda) Kasým'a kadar(kasýmda yaylalar çekmek var!!) 7 tane þarkýnýn vokal kanallarýnda ki eksikleri,gedikleri kapatmam gerek...
Ama deðil stüdyo'ya girmek,konuþmak bile istemiyorum.

Böyle yani ahali...

Düzelecez inþallah 15 güne..

Þimdi ben "napsammm" :roll: ...
Yeni manyetik mi taksam ?
Warmoth'tan komple neck mi alsam ?

Ýyi bakýn kendinize..
Özellikle vokalist arkadaþlar kýymetini bilin aðzýnýn burnunuzun... :twisted:

Bu alerjik durumlar pek kötüymüş. Geçmiş olsun, umarım yeni evde rahat edersin.
Uzun süre olsa da, o aşıları olmakta fayda var sanırım.1 sene aşı olur alerjiden kurtulursun, 30 sene rahat şarkı söylersin sonrasında.

Amazon'dan "Discover Your Voice : How to Develop Healthy Voice Habits" diye bir kitap almıştım, bizim vokaliste vermiştim, ama pek bakmamıştı.

Keşke vakit olsada biraz çevirebilsem.
Kitabın öncelikli konusu, insanın doğal sesini keşfetmesi üzerineydi. İlk bölüm "temel ses" 'in keşfi hakkındaydı. "Uh", "Ah", "Aggghhhh", diye inlemeler ve ilkel adam sesleri ile gerçek sesinizi bulmaya yönlendiriyordu. CD' de vardı. Çok fazla inceleme şansım olmadı. Merak eden varsa incelemesinde fayda görüyorum.

Mark Baxter'ın Rock'N'Roll Singer's Survival Manual kitabı çok yararlı bir kitap sesinizi korumak adına. Türkiye'de olduğunu sanmıyorum, ben internetten almıştım 2 sene kadar önce.

Bir de Pro-secrets of Heavy Rock Singing var, o kitapta da ünlü metal şarkıcılarıyla röportajlar var ses kullanımları ve vokal teknikleri üzerine. İlginizi çekebilir.

Yemekler sese kalıcı zarar vermeyebilir belki ama şarkı söylemeden önce etkileri olabilir. Mandıra ürünleri (peynir, süt, ayran, tereyağ vb) balgam yaptıklarından, kontolrü zorlaştırır, sesin tınısını ve hatta bünyeye göre, sesin aralığını etkiler.

Söylenmiş ama bu da yemek yemeğe giriyor, çikolata sesi pesleştirir.

Şarkı söylemek için en yararlı gıda sudur. Oda sıcaklığındaki su. En yararlı egzersiz ise "hmm" lamaktır. Sesi yerine oturtmak veya ısındırmak için faydalıdır. Bu oturtma hem soğutma anlamında hem de rezonans noktalarına (kafadaki) yerleştirmek olarak görülebilir.

Sese yiyecek içecekten daha sağlam zararı gırtlağı patlatarak verirsiniz. Gırtlak patlar :). Gırtlağınızı hissetmeden şarkı söylemeniz gerekir, aksi halde gırtlak elde kalabilir. Nodül vs. oluşabilir.

Ha, bir de kusmak çok tehlikelidir, bunu öksürmek takip eder.

Zaten hepsi gırlağı zorlama üzerine oturmuş hareketler farkettiyseniz.

Saygılarımla;

PS: Bahsi geçen kitaplar amazon da var ve 20 gün gibi bir sürede de gönderiyorlar.

Benim bildiğim ve sürekli uygulamaya çalıştığım en önemli şey su içmek..ama küçük yudumlarla, oda sıcaklığında su, bir üstteki mesajda da yazıldığı gibi..
ve sürekli önerilmesinin aksine strepsils gibi pastillerin ciddi anlamda balgam yaptıkları için hiç de faydalı olmadıklarını bizzat yaşayarak gördüm ve kesinlikle kullanmıyorum, doktorum da bir işe yaramadıklarını söylemişti.

sevgili İlham Gencer, hala ve hala sağlıklı olan sesini her sabah ançuez yemesine bağladığını söylemişti:)Hiç denemedim ne kadar sağlıklı bişidir bilmiyorum ama bu da yılların usta yorumcusundan bir tavsiye:)

Ben çaldığım grupta bazen geri vokal yapıyorum. Söylediğim kısımlar genelde çok tiz kısımlar oluyor. Hatta bir kaç şarkıda kafa sesi ile kadın vokali bile yapıyorum. Yaklaşık 3 saat kadar süren performanslar sırasında hiçbir zorluk çekmememe rağmen birkaç saat sonra performanstan önceki kadar tizlere çıkamamaya başlıyorum. Dolayısıyla iki gün üst üste çalarsak ikinci gün tizlerde bariz olarak zorlanıyorum. Bunun önüne geçmenin yolu var mı? Yoksa tekniğim mi yanlış? Bir de şarkı söyledikten sonra başım ağrıyor. Bu normal mi? Soliste sordum normaldir dedi ama yine de sizlere de doğrulatmak istedim.

uzun süre pes ya da uzun süre tiz notalarda seyretmek sesi çok fazla yoruyor..bu yüzden sesinizin performans kaybına uğraması normal bence..ses aralığınızı çok fazla zorlayacak performanslardan kaçınmanızı tavsiye edebilirim naçizane..

alperz' Alıntı:
Dolayýsýyla iki gün üst üste çalarsak ikinci gün tizlerde bariz olarak zorlanýyorum. Bunun önüne geçmenin yolu var mý? Yoksa tekniðim mi yanlýþ? Bir de þarký söyledikten sonra baþým aðrýyor. Bu normal mi? Soliste sordum normaldir dedi ama yine de sizlere de doðrulatmak istedim.

Zorlama çok fazla...
Neticede Olympia'da konser vermiyoruz hiç birimiz.
Saðlýðýný düþün,sorun hissettiðin vakit býrak,hiç zorlama kendini.

Zaten o kadar sigara dumanýnda,tozda,kirli hava olan ortamda þarký söylemek zor bir iþ.

Þarký söyledikten sonra baþýnýn aðrýma sebebini bilmiyorum.
Her hangi bir yerde söylediðin zamanda oluyor mu ,yoksa sadece sahnedeyken mi baþýn aðrýyor ? :)

ErDeM' Alıntı:

Kullanılan organlar gelişir, kullanılmayanlar körelir.!!!

Katılıyorum.

merhaba,

altı ayda bir düzenli olarak kulak-burun-boğaz ve diş kontrolüne giderim.. çünkü kbb doktorum ilk olarak dişlerimi kontrol eder.. direkt olarak birbirleri ile ilişki içindelermiş.. ve bana en önemli tavsiyesi "heryerin açıkta olabilir ama göğsünü mutlaka korumalısın"dır.. üç dört yıldır burnum dahi akmadı.. bir de münir nurettin selçuk'un her sahneden sonra ılık ve açık çay içtiğini bilirim.. bir bildiğim de sahneden ya da yorucu bir performanstan hemen sonra "asla" alkol kullanılmaması..

bir de alerji ile ilgili olarak tavsiye edebileceğim bir ilaç var.. doğru mudur bilemem ilaç tavsiye etmek ama bende "çok" işe yaradı.. (ilaç adı silinmiştir) diye bir hap.. sabah ve akşam alınıyor.. 10 günde bitiyor..

Geri