[Eski] Virus TI Polar ve Virus Indigo-2

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Tek tek cevaplýyayým,

Converter nasýl fark yaratmaz arkadaþlar?

Virus serisinin convertorlarýnýn S/N ratiolarýný falan bilmiyorum, ama daha kaliteli kristali ve gürültü oraný olan bir converterý bulunan ses kartýndan daha iyi ses gelmesi gerekmez mi o zaman? Tamam bir yerden baðlantý kurmaya çalýþýyorsun ama yeri orasý deðil. Bilgisayarda bir sorun varsa sebebi converter deðil kýsaca. Daha iyi bir converter'ý bulunan ses kartý ile tatmin olur musun sen mesela? Cevabýn hayýr ise, konuyu tuttuðun yeri gözden geçirebilirsin sanýrým.

Yazýlým ayný olsa da ayný sound'un çýkmasý mümkün deðil.Çünkü ASIO driver'lar farklý.

Burda da yanýlýyorsun. ASIO driver denilen þeyin sese sonik açýdan herhangi bir etkisi YOKTUR. Zaten Hardware digital synth ASIO driver denilen bir þey kullanmaz. Bu durumda bir farktan bahsetmenin mantýklý bir dayanaðý yok. ASIO denilen meret, yazýlýmlarýn, dirke low level olarak ses kartý ile iletiþim kurmasýný ve gecikmeyi minimuma indirmesini saðlayan bir katmandýr. Sesin kaliesiyle uzaktan yakýndan herhangi bir alakasý ve dahi baðlantýsý yoktur.

Olayýn plugin sevmekle alakasý yok yani. Sadece konuyu yanlýþ yerinden tutuyorsun. Sonuç oalrak ikisinin de içinde yazýlým çalýþýyor. Birini birine göre yazdýðýn zaman sesin farklý çýkmasý için teknik olarak hiç bir gerekçe yok. Hardware digital synth dediðin þey de üzerinde kendine has bir iþletim sistemi olan ve sabit donanýmla bir bilgisayar. Ýkisi de bilgisayar yani. Dert anlatma þekilleri farklý sadece. Bu yüzden kalite mukayesesi yaparken digital dünyada software-hardware synth arasýnda teknik olarak bir fark yok. Daha açýk nasýl anlatabilirim bilmiyorum. Teknik detaya girmeden anlatýlabilecek en açýk þekli bu sanýrým.

Ayný algoritmayý kullanan iki digital synth kodu, bilgisayarda da baþka bir donanýmda da convertorlar ayný olduðu sürece AYNI sorunu verecektir. vermemesi bir mucize olur. Digital dünya bu, yani arada iþleri deðiþtirecek mucizevi þeyler yok. Çýkýþ katlarý kaliteli/karakterli olan kazanýr. Ses üretimi yazýlým evresinde ikisinde de tamamen ayný olur.

Eðer arada ciddi bir fark duyuyorsanýz, araya kattýðýnýz cihazlarýn kazançlarýnýn birbirine uyumsuzluðu(gain scheduling) sonucu olabilir. Bu da sonuçta bir kullanýcý hatasý olur.

Sonuç olarak digital digitaldir. Bilgisayarda plugin olsa da, hardwarede olsa da ayný prensiple çalýþýr ve ayný sonuçlarý üretirler. Burada hardware e veya software e önyargýlý olmak için herhangi bir sebep yok, çünkü ikisi de tamamen ayný prensiple ayný iþlemlerle çalýþýyor. Yine anlaþýlmýyorsa yapabileceðim bir þey yok bu konuda.

Ýyi çalýþmalar.

aykut' Alıntı:
Başka örnek vereyim;JV1080 algoritması çok mu karışık bir alet?Sanmıyorum.4MB'lık RAM'i var ve sample'ların cycle'ları duyuluyor.Ama hiçbir softsynth Pad'leri 1080 kadar geniş ve müzikal veremiyor.Neden?

Aykut, ben XP-50 kullanıyorum yani 1080'in keyboard versiyonu. Bu konuda da katılmıyorum sana. Spectrasonics Atmospherin padleri canavar gibi, örnek olarak veriyorum bunları. Albinonun da padleri harika. Dediğin gibi bir şey oslaydı şu an ben pad kullanırken sesleri Xp-50den alıyor olurdum. Ama XP-50'yi 5 senedir kullanmıyorum. Sen seversin ben sevmem, bunlar kişisel zevkler.

Sevgili Batuhan,

Herhangi bir yerden bağlantı kurma niyetim yok.Teknik bilgimi bir kenara bırakarak kulağımın duyduğu ve tecrübe edindiklerim ile kendimi ifade etmeye çalıştım.

Halen bazı hip-hop'cular converter'ları 8-12 bit olduğu için eski sampler'ları tercih ediyor.Bu converter'lar günümüze göre vasat kalabilir ancak makinaya bir karakter katıyor.Demek istediğim buydu.Nord Lead,Waldorf Q,Virüs,Supernova ayrı karakterlere sahipler.Plug-in'lerde bu yok maalesef.

Hardware'de ASIO driver var demedim zaten.Her ses kartının ASIO driver'ı farklı sonuç yaratır.Ben driver'lar arasındaki farkı duyuyorum sen her nekadar bağlantı yok desende.

Ayrıca daha açık anlatabilirsin teknik detaya girerek, anlıyabilecek düzeydeyim.

Hatta seninle Synthesis teknikleri üzerine de konuşuruz,tabii 'Yine anlaşılmıyorsa yapabileceğim bir şey yok bu konuda' gibi tabirler kullanmazsan.

Software'e herhangi bir önyargım yok.Yazımın sonundaki laf tamamen şakaydı.

Benim gibi duymaya başladığın zaman tekrar konuşuruz,

Saygılar.

Sevgili Selçuk,

Dediğin doğru,tamamen kişisel zevkler bunlar.Mühim olan müzik.Bunların hepsi araç.Ama birgün stüdyoya beklerim.1080'le albino mukayesesi için.ISA 428'den geçince çok güzel geliyor 1080.

Görüşürüz.

Ben hardware digital synthler ile bilgisayar içindeki digital sythlerin yazýlýmlarýnýn ayný olamsý durumunda ayný sesi vereceklerini söylemiþtim, sen de

Yazýlým ayný olsa da ayný sound'un çýkmasý mümkün deðil.Çünkü ASIO driver'lar farklý.

Demiþtin. Ben ASIO meselesini ordan aldým. Yanlýþ anlaþýlmaya açýk bir cümle olmuþ.

Halen bazý hip-hop'cular converter'larý 8-12 bit olduðu için eski sampler'larý tercih ediyor.Bu converter'lar günümüze göre vasat kalabilir ancak makinaya bir karakter katýyor.Demek istediðim buydu.Nord Lead,Waldorf Q,Virüs,Supernova ayrý karakterlere sahipler.Plug-in'lerde bu yok maalesef.

Yukarýda çýkýþ katlarýnýn "kalite/karakter" farklarýndan bahsetmiþtim.

Ancak burada dikkatini çekerim, "çýkýþ katýndan" bahsediyoruz. Synthesizer motorundan deðil. Anlatmaya çalýþtýðým bu. Arada bir fark varsa, bir cihazýn çýkýþýnda ekstra analog bir devre var demektir. Ayný cihazýn outboard ve software versiyonlarýný yapan kiþiler böyle karakter deðiþtirici bir risk almayý istemezler zaten. Aldýlarsa da belirtierler. Ben synthesizer dan bahsediyorum. Olay digital synthden çýktýktan sonra sesi yollayan diðer devreden deðil.

Bilgisayar da bir hardware digital synth sonuçta. Synthesizer kýsmý ayrý bir þey. Karakterden bahsediyorsak bu karakter o chazýn outboard olmasý ile alakalý bir þey deðil, defalarca tekrarladýðým gibi, sentezleme motorlarý digital. Bu bilgisayarda da outboard alette de ayný. Arada bir fark yok. Ha sevdiðin hardware digital synth çýkýþ katýnda ektra bir analog güçlendirici/þekilendirici kullanýyordur eyvallah. Ama orasý da convertor deðil. Convertor baþka brir þey, karýþtýrýyorsun.

Sen de ses kartýnýn çýkýþýna benzer ve hatta istediðin zaman deðiþtirebileceðin bir cihaz katarsan sesinin karakterini istediðin gibi deðiþtirirsin.

Aradaki farký yaratacaðýný düþündüðün hiç bir þey teknik olarak söylediðin etkiyi vermeye muktedir deðil. Sana göre arada sihirli bir þeyler olmasý gerekiyor.

Her ses kartýnýn ASIO driver'ý farklý sonuç yaratýr.Ben driver'lar arasýndaki farký duyuyorum sen her nekadar baðlantý yok desende.

Her ses kartýnýn ASIO sürücüsü farklý ses vermez, aradaki fark ses kartlarýndadýr. ASIO sürücüsünde deðil. Duyduðun fark da driverlar arasýnda deðil ses kartlarý arasýnda. Yanlýþ yerden tutuyorsun dediðim þey bu aslýnda. Araya giren ve fark yaratacaðýný düþündüðün þeyleri,
o konuyla alakasý olmayan katmanlarýn üzerine atýyorsun. ASIO sürücüsü denilen þeyin böyle bir görevi yoktur. Yazýlýmýn ses kartý ile, iþletim sisteminin karmaþýk arabirimi ile muhattap olmadan direk eriþmesi için geliþtirilmiþ APIlerdir bunlar. Programcýlýk ile bir baðlantýn varsa biliyorsundur zaten. Yok ise, teknik açýklama anlamsýz.

Sentez tekinikleri üzerine konuþma keyifli olur tabi. Aç bir baþlýk keyifli olabilir. Forumun böyle bir baþlýða ihtiyacý var. :)

Ama tekrar rica edeceðim, tam olarak ne iþe yaradýðýndan emin olmadýðýn katmanlarýn(ASIO veya D/A convertor) üzerine olmadýk görevler yükleme. Böyle göreveri ve hatta imkanlarý yok onlarýn.

Senin gibi duymak? Kusura bakma, "asio sürücüleri arasýnda ses farký" diye bir þeyi hiç duyabileceðimi sanmýyorum(öyle bir þeyin olmamasýndan hareketle de olabilir bu). Ýþin o kýsmýný sana býrakacaðým. :)

Sevgiler.

Aykut ben yazacaktım sen yazmışın 8 bit konusunu, 8 bit olması dediğin gibi vasat ama yine dediğin gibi cihaza karakterini veren bir özellik, evet bunlar hakikaten kişisel zevkler ve ihtiyaçla alakalı şeyler. Ben de xp-50nin seslerinden tiksinmiyorum ama midisiyle uğraş, sysex dump et vesaire tarzı hamallıklar geriyor beni.

Bu arada teklifin için teşekkürler umarım uğrarım beraber karşılaştırırız, tanışmış da oluruz bahane olur. :)

Batuhan, seninle sabaha kadar tartışsak da anlaşamıyacağız.

Converter meselesinde anlaşamadık.İfade farklılığından sanırım.Converter'ın ne olduğunu biliyorum.Yanlış bir anlam yükleme de yok ayrıca.

Aynı ses kartı farklı driver kullandığı zaman ses kalitesi değişiyor.(bence)Bunu eksik yazmıştım.Aynı VST ile farklı ses kartlarında farklı sonuçlar elde edildiğinden stabil olamaması sözkonusu.

Problem bilgisayardan duyduğum ses değil.Sonuçta bütün kayıtları bilgisayardan duyuyorum.Ancak VST'leri bounce edip çok iyi bir kartla dinlesem bile yine bir fark olmuyor.Yani ses kartının converter'ına takmış değilim.

Tabiiki hardware'lerin çıkışlarında extra bir güçlendirici var.Nord Lead'de barizdir mesela.

Daha önce anlatmaya çalıştım.Çok iyi bir ses kartının çıkışlarını yine çok iyi bir preamp'e yollayıp dönüşünü kaydet.Yani senin deyiminle cihaz kat çıkışa.Bir de Hardware'i aynı preamp ile kaydet.Sonuç hardware'den yana olacaktır.Elinde o düzeyde outboard yoksa yardımcı olurum.Belki o yüzden duyamıyorsun aradaki farkı.

Sentezleme tekniği aynı olsada bunu duyum şekli fark yaratıyor.İnteraktif kullanılmadan zevki kalmıyor.Üzerinde bir ton düğme olan çekici renklere sahip bir makinayla,bilgisayarın faresiyle programladığın VST yaratıcılık açısından bir değil ayrıca.(Şimdi sen controllerlar var dersin, neyse)

Yazdıklarımın sihirle ilgisi yok.Duyuyorum bunları.Belki sende benim kadar hardware kullansan bana hak verirdin.Bazen teknik açıklama yetersiz kalabilir.Bazen de teknik bilgin firmaların sana yansıttığı kadardır.

Birgün seni de beklerim bu FM7 -TX802 farkınıdinlemeye.Fotoğraf makinası getir çünkü ağzın bir karış açık kalacak.

İyi geceler.

Evet anlaþamayacaðýz sanýrým, ben yeterince açýk anlattýðýmý düþünüyorum ama sen baþka bir þeyin peþindesin.

Ayný ses kartý farklý driver kullandýðý zaman ses kalitesi deðiþiyor.

Bir ses kartýna kaç driver yükleyebilrisin? Ne dediðini kesinlikle anlayamýyorum. Mesela benim ses kartýmýn, kaç farklý sürücüsü var, kaç þirket sürücü yazmýþ benim kartýma merak ediyorum. Hepsini indirip deneyeyim. Sonra fark olup olmadýðýna karar vereyim. Yapma....

Ayný VST ile farklý ses kartlarýnda farklý sonuçlar elde edildiðinden stabil olamamasý sözkonusu.

Bu stabilite sorunu deðil. farklý bir cihaz kullanýyorsun yani...

Daha önce anlatmaya çalýþtým.Çok iyi bir ses kartýnýn çýkýþlarýný yine çok iyi bir preamp'e yollayýp dönüþünü kaydet.Yani senin deyiminle cihaz kat çýkýþa.Bir de Hardware'i ayný preamp ile kaydet.Sonuç hardware'den yana olacaktýr.Elinde o düzeyde outboard yoksa yardýmcý olurum.Belki o yüzden duyamýyorsun aradaki farký.

Sentezleme tekniði ayný olsada bunu duyum þekli fark yaratýyor.Ýnteraktif kullanýlmadan zevki kalmýyor.Üzerinde bir ton düðme olan çekici renklere sahip bir makinayla,bilgisayarýn faresiyle programladýðýn VST yaratýcýlýk açýsýndan bir deðil ayrýca.(Þimdi sen controllerlar var dersin, neyse)

Neden controller var diyeyim? Ben hardware synthlere düþman deðilim ki? O senin çýkarýmýn. Sen iki cihaz arasýndaki ses karþýlaþtýrmasýný yanlýþ þeylere dayandýrarak yapýyorsun, ben sana yanlýþý nerde yaptýðýný anlatmaya çalýþana kadar kaptýrdým gittim. Yoksa hardware in rahatlýðý stabilliði vs. tabi ki karþýlaþtýrýlmaz baþka bir þeyle. Ama sen aradaki farký yanlýþ yerde arýyorsun(mesela bir convertorda arýyorsun, mesela bir ASIO sürücüsünde arýyorsun, alakasýz bir þekilde).

Arada bir fark olmaz demiþim gibi gösteriyorsun ama ben onu da demedim. "Teknik olarak bir engel yok" dedim. Ben mi anlatamýyorum bilmiyorum. Ýkisinin de içinde ayný þekilde yazýlým çalýþtýðýndan bahsediyorum ben. Yani bir hardware digital synth ile bilgisayar içinde çalýþan synth(ki o da bir hardware synth) arasýnda synthlerin çýkýþlarýnda bir fark olmaz diyorum. Yani bu 2+2=4, beþ mesajdýr sana bunu anlatmaya çalýþtýðýma inanamýyorum ama oluyor iþte. Ondan sonra çýkýþýna güçlendirici takmýþtýr, onun karakteri vardýr, odur budur, ben onunla alakalý bir þey demiyorum zaten. Çýkýþýnda karakter katacak analog kattan bahsetmiyorum. Orayla bir alakam yok.

Aðzýmýn bir karýþ açýk kalmasý için de bir sebebim yok zaten, sen biraz(baya) hardware fanatikliði yapýp beni software fanatiði gibi görüyorsun, ama benim öyle bir eðilimim de yok, aksine aralarýnda bir fark olmadýðýný, fark yaratan þeyin bilgisayardan ayrý satýlýyor oluþu olmadýðýný anlatmaya çalýþýyorum. Sadece farký neyin yarattýðýný sana anlatmaya çalýþtým, ama sanýrým baþarýlý olamayacaðým. Hayýr tartýþmasýný yaptýðýn þey harbi bir analog synth olsa gam yemem. Yine digital synth, ikisi de bilgisayar yani... Ne diyeyim, sana o zaman sihirli kutularýnýn sihirli yöntemleriyle mutlu müzikler dileyeyim. :roll:

Neyin peşindeyim Batuhan?

Ben anlamıyorsam sen de anlamıyorsun,

Anlaşamıyoruz,olur böyle şeyler.

Seni fanatik olarak görmüyorum,ben hardware fanatiği de değilim.Sadece Plug-in'le çıkan sonuç beni memnun etmiyor kısaca bunu anlatmaya çalıştım.Bunun nedenlerini de biliyorum.Olay uzadı ,teknik münakaşaya döndü.İstemezdim.

Tartışmadan bu noktada çekiliyorum.

Saygılar.

Nedenlerini bildiðini sandýðýný ama aslýnda bilmediðini anlatmaya çalýþtým ben de. Bilmemenin bir ayýbý yok. Bilinmedik bir þey olmasa bu forum da olmazdý zaten, bu senin için de benim için de geçerli. Neyin ne yaptýðýný sandýðýna karþýlýk o birimlerin aslýnda ne fonksiyonda olduklarýný anlatmaya çalýþtým, ama baþarýlý olamadým herhalde. Belki mizaçtan sýnýfta kaldým, ama kusur tek taraflý deðil. Olsun varsýn, evet olur böyle þeyler. Kýrdýysam affola.

Sevgi & Saygý.

Þimdi burdaki üstadlarla teknik detaya girmem mümkün deðil ffakat , bende jv1080 var ve padleri gerçekten çok tatlý týnlýyor ama bir albino yada z3ta da güzel týnlýyor bunu o kdar ince elemeye gerek yok. Son zamanlar da elime bir Novation geçti dinledim kurcaladým , gerçekten v-stationdan çok üstünde deðil ama bir materyalizmi alya farklý bakmamýzý saðlýyor piskolojikmi dir nedir, sanki ses duyumu daha ses gibi. Yani bunu anlatmam mümkün deðil. Mesela bir korg legacy cell in sesleri çok güzel , derinlik harika ama gel görki hardware kurcaladýnmý biraz daha farklý hissediyorsunuz. Ama ben kendi açýmdan konuþiyim bu software ler ilr istediðiniz tüm prodüksiyonlarý çýkartýrsýnýz , öenmli olan prodüksiyon kaliteniz burda aykut arkadaþýma þunu söyliyim , eðer bir kiþi çok iyi bir müzisyen ise albino ve z3ta yý kullanarak da süper bir prodüksiyon çýkartýr , jv1080 ve novation yada nordlead ve virus ü kullanarakta çok iyi iþler çýkartýr ve biz bunu anlayamayýz. Benim görüþümde bu çok derinlere dalmamak laðzým o kadar para virüs e vereceðinize çok daha can alýcý yerlere yatýrým yapabilirsiniz , z3ta yý kurcalamanýzý öneriyorum. Yapan þahýslar z4 ü yapýnca oturup aykutla bir daha konuþuruz bunalrýn elinde ne teknolojik softwareler vardýr. Bu arada bülent synthmaster ýn patches lerini bir ara sana gönderecem eðer kayda deðer bulursan yayýnlarsýn gönlünce. Kolay gelsin herkese.

Saygýlar Sevgiler...

Geri