[Eski] ustalar akıl verin!! bar ses sistemi sorunu

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

lagunaemre

Yeni üye
benim mekanımda 2 adet Community MVP-215HO ve 2 adet Tromba TR-MD15monitör var. Uzun bir zaman behringer bir mixer ile devam ettim fakat bu mikseri yeni spariş verdiğim saundcraft 16ii ile değiştiriyorum. Benim sorunum bir klavye ile çıkan sanatçımın seslerinin devamlı sahneye boğuk geldiğini söylemesi bunun uzerıne devamlı tiz isteyerek cayır cayır otmemız. sanatçının elindeki mikrofon ise shure slx24-58. aldığım mixer ile birde behringer ULTRAGRAPH FBQ-PRO FBQ3102 equalizer alarak (ayrıca arkadaşımdan aldığım bir sub bas ile) Communityler uzerindeki bası azaltarak dış kolonlarımın verımını arttırmak. mekanım 150 metrekare bir yer ve dikdörtgen sahnede dikdörtgenin uzun kenarlarından bir tanesinin tam ortasında.mekan boyu alcak 3 metre kadar ve cumartesi pazar cok kalabalık oluyo verımı arttırmak için ne yapmalıyım akıl verırsenınız cok sevınırım

Anlattığınız sisteme göre ya monitörün tizinde yada sanatçınızın kulağında problem var :lol:

150 m2 bir yer için yeterli bir sistem gibi gözüküyor. behringerlerden uzak durun soundcraft işinizi kolaylaştıracaktır.

lagunaemre' Alıntı:
peki ötmeyı yapan frekansları bulmak ve anlamak için ne yapmalıyım bunu nasıl oğrenirim

Bu işi yapan profesyonel firmalardan. Ötme dediğiniz olayın milyon tane sebebi olabilir. Ve bunu bulabilmek için işi bilmek, ve yetenek gerekiyor. Burdan yazarak anlatmak imkansız...

Profesyonel birindn bir süre yardım alırsanız; sabit grubunuz olduğu için problem yaşamayacağınızı düşünüyorum.

onemusic' Alıntı:
lagunaemre' Alıntı:
peki ötmeyı yapan frekansları bulmak ve anlamak için ne yapmalıyım bunu nasıl oğrenirim

Bu işi yapan profesyonel firmalardan. Ötme dediğiniz olayın milyon tane sebebi olabilir. Ve bunu bulabilmek için işi bilmek, ve yetenek gerekiyor. Burdan yazarak anlatmak imkansız...

Profesyonel birindn bir süre yardım alırsanız; sabit grubunuz olduğu için problem yaşamayacağınızı düşünüyorum.

Onur herşeyi yazmış. Yazdıklarına ek olarak doğru kurulmuş kaliteli bir ses sistemi ve iyi yada iyiye yakın akustik lazım.

Yoksa malesef bizim söyleyecek sihirli sözcüklerimiz yok mucize yaratacak. Keşke olsaydı :?

Türkiye'de (apostrof senin için Özgür) bazı firmalar ellerindeki malları mekanlara kakalama sevdasından vazgeçmedikçe mekanlarda "iyi ses" sorunu olacak. Ne zamanki toplanacaklar "düzgün iş" çıkartmak için ortaklaşa anlaşacaklar (ki bu bir hayal) mekanın bütçesine göre çözüm üretmek yerine "iyi ses" için hareket edecekler o zaman bu iş olur, yoksa tuvalete 30milyar harcalarlar ama gider plastik kasa çin malı 4 speaker ı behringer mixere bağlarlar sonra sende gelip burada çözüm ararsın.

ben bu ıse başladığımda bu teknolojoden cok uzaktım ve bılgım cok kısıtlıydı simdi yavaş yavaş ogrenıyorum ve bütcem yettiğce yenılemeye çalışıyorum. bunu yaparkende once mıxer ve anfileri yenılemekle başladım ayrıca bırde subbas eklıyorum kolonlardan once bunu yapmam dogru degılmı :lol:

bugun sauncraft mixerim geldi simdiden gayet verim aldım subbus alıp kurarsam diger monitorlerde verım daha ıyı olurmu sonucta onların uzerınden bazı frekansları almış oluyorum dimi :lol:

Hayırlı Olsun...

O iş öyle olmuyor. Araya Xover ( cross over ) denen bir alet bağlıyorsunuz. Subb bass ın okuması gereken frekansları bu dediğim alette ayırıp. ( 80 - 90 hz ler genelde kullanılır yerine göre değişir. ) Üst hoparlörlere ayırdığınız frekans ın üstünü yolluyorsunuz.

Monitörlere ve sahneye yakın kullanmak problemleriniz arttırabilir. Subb bası PA ( dış ) hoparlörlerinizle kullanmanızı öneririm.

Xover sorununu cozmek için saundcraft 6ii aldım mixer içinde kendiliğinden sub ayırıcısı var dırek oraya takıcam onuda anıfiye. mixerin ustunda sub ayarları her kanal ıcın ayrı ayrı mevcut , toptan arttırmak ve kısmak ıcınde var . tabı bunun verımı nekadar olur bilinmez ama benim için yeterli olucanı duşunuyorum :?: sub bassı sahneden uzak bır yeremı koyayım :?: mekan büyük bir yer degıl tavan alcakta ve cok kalabalık ta oluyo oyuzden sahnede sanatcının arkasına koyacaktım mantıklı degılmı :?:

bu arada sıkılmayıp benı bılgılendırdıgınız ıcın cok teşşekürler :D

Mixerin üzerinde sub çıkışı belirli bir frekansda kesilmiştir, olanla yetinirim diyorsan kullanılabilinir.

Sub lara gelince eğer güçlü süreceksen sanatçının arkasına koyduğunda bol bol uğuldar ve öter. PA hoparlörlerin gibi sahne önüne veya yanına koyman gerekir (PA ların altına veya faz çakışması yapmayacak bir yere)

şöyle bir seçenek sunayım size: odanın yansımalarını piramit süngerlerle önleyin ve bir analizör yardımıyla akustik frekanslarını düzelttirin......:)

hemen olaya barnak basiyorum

eger mixerin resimdekine benziyor ise :)
senin dedigin sub (yani kirmizi faderlar) aslinda subwoofer icin degil sub group manasinda calisan bir mekanizma
yani kucuk bir vca olarak dusunulebilir ...

yani sizin dediginiz gibi kendi icerisinde bi xover bulunan ve sub i ayri sinyalleyen bir yapisi yok

haa ama dersenizki arkadasim benim mixer bu degil o zaman baska :)

bide gerekli olcumler yapilmadan uygulanan herturlu yalitim 50 50 sans demektir

en kotuyu dusunup ya daha kotu olursa piramit sungerden sonra

burda önemli olan uğultuları kesebilmek. gerisi frekans ayarına kalmış.tabi aşırı yalıtım değil,sadece gerekli yerlere pramit konulabilir. sahnede vokalistin sesi frekans ayarlanmasından sonra düzelecektir.aşırı tiz açılmasının boğukluğu giderecek diye bir kaide yok. önemli olan frekans dengesinin iyi ayarlanmasıdır.

Geri