[Eski] Ucuz ve kötü tuşeyi adam etmenin yolları...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

muzisyen74

Yeni üye
Bundan 2-3 ay önce buraya, FO-TU (Folloş Tuşe) belası başlığında bir yazı yazmıştım ve piyasada git gide kötüleşen ve kalitesizleşen ama her ne hikmetse fiyatları hep aynı kalan (!!!) soygun Hammer Action aletlerden bahsetmiştik.

Benim aradığım en mükemmel ve doğru tuşenin, ancak Yamaha'nın S90 gibi, 5 milyarlık aletlerinde olduğunu konuşmuş, yok mudur bunun efendi hesaplı bir yolu demiştik. Hatta Kutay bey'in Yamaha PSS 270 teklifine hala ne zaman hatırlasam gözlerim dolar... (Gülmekten)

Ama işte çözüm, ben benim 2.500 liralık, aslında piyasada hammer action diye satılan bir çok aleti sabah kahvaltısında yiyecek Fatar Numa'ma, dün böyle bir FO-TU düzeltme operasyonu başlattım.

Aleti, 800 tane vidasını, yuva kazımadan dikkatlice sökerek açtım. İçindeki çekiç sistemi mi, yoksa yamaha'nın kullandığı yay ve mil sistemi mi, ona baktım. Tuşa bastığım zaman çok aşırı hızlı geri tepmesi ve düşünce PAAATTT diye gürültü sorunu vardı. Burda yazmak istemediğim bütün küfürleri Fatar firmasına ettim ve malzemeden nasılda çalındığını gördüm. Tuşun daha yavaş geri çıkması ve basılınca DANGIIRRTTT etmemesi için, oturup ağırlık hesapları yaptım, bir kaç denemeden sonra aşağıdaki keyifli çalışma sürecim başladı.

1) Yan sokaktaki ferforje demir atölyesine, 5 cm. uzunluk, 8 mm. kalınlığında ve 30 gr. ağırlığında 88 tane içi dolu ferforje demiri kestirttim. (Maliyeti: 30 lira)

2) Bizim sokaktaki ayakkabıcıdan (piyano çekiçlerine koyucam deyip de herif tarafından alay edilmeden) ayakkabı büyük geliyor da... diyerek, 2 adet 43 numara ince sert keçe aldım. (Maliyeti: para istemez birader, sen yabancı değilsin)

3) Aşağı sokaktaki nalburdan da, koyu kıvamlı ve çok uzun süre durabilitesi olan Gres Yağı ve bir de meşhur Bally yapıştırıcı aldım. (maliyeti: ikisi 10 lira)

4) Bauhaus'tan da son olarak Plastix marka plastik ve fiber cilası aldım. (maliyeti: 14 lira)

Önden, çekiçlerin indiğinde baskılamaktan kağıt gibi ezdiği ve artık hiç yokmuş gibi olan, Fatar'ın ölü ince keçesini söküp, bizim ayakkabıcı Halil ustanın "para istemez nolucak yaa" dediği keçeleri, aynı incelikte kesip çekiçlerin altına yapıştırdım.

Ardından, Bally ile, demirciye hazırlattığım ağırlıkları, eli yıllarca konservatuarlarda her dakka reglajlı ve bakımlı Steinway piyanolara dokunan biri olarak, en doğru hareket ve ağırlığın olduğunu tespit ettiğim noktalara alttan yapıştırdım ve kurumaya bıraktım.

Gres yağını, tuşların üzerine oturduğu içerideki plastik dişlere ve tuş aralarındaki plastik ayraçlara uyguladım.

Ve en son olarak da, aslında tamamen keyfe keder olan ama en çok zamanımı yiyen iş, yani tuşların üzerini gomalak uygular gibi, fiber cilası ile parlatıp yerlerine taktım.

Aaaaaa, o da ne ????? Tamamı 55 lira tutan malzeme ve 4 gün emekten sonra, bir de baktım ki, benim Fatar Numa'nın; çalarken birbirine sürten, ZINK diye geri tepen ve düştüğünde PAAATTT diye ses çıkartan, mat ve parmak kaymayan tuşesi gitmiş, yerine, bastığımda gayet efendi ve naif bir şekilde ağırlığıyla geri gelen, ciladan dolayı üzerinde parmaklarınızın dans eder gibi kayarak yürüdüğü ve düşünce HİÇ ses çıkarmayan, 5.000 dolarlık stage piyanolarda olan tuşe geliverdi !!!!!!!!!!

Üstelik de aletin ağırlığı sadece ve sadece 3,5 kilo arttı ve oldu 14,5 Kg. ile size bir Steinway.

Eh yani aşkolsun Fatar, kaçtığın şunun şurasında alt tarafı 55 liralık bir malzeme miydi yani...

Böylelikle benim HAKİKİ PİYANO TUŞU HİSSİ sorunum, senede bir kez keçe ve cila işlemi yapmak suretiyle, ömrüm billah çözülmüş oldu.

HERKESE ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM.

Gel Kutay gel, billlldiğin gibi değil, tuşların iniş ve kalkış hızlarını, üstündeki Steinway piyano cilasını ve yeni ağırlıklarını görünce deliye döneceksin !!! :)

N'aapsak, artık madem durum böyle, kendi 88 Stage piyanolarımızı kendimiz mi yapsak... :)

Ellerine sağlık...

Valla ben de VMK 176 almayı planlıyordum canlı performans için, olmazsa alır almaz getireyim cihazı, pimp my ride olayına girelim.

İlk müşteri ben olayım midi atölyesinin... :lol:

Valla tavsiye ederim, VMK'lar çok hesaplı ama onlara da fatar sağolsun, dosya kağıdı keçesi koyduğundan, aynı düşünce TANGIIIRRRTT durumu var. Sadece ses çıkarması değil, yumuşak ve kalın keçe zemine düşmemesinden dolayı, tuşun pembe panter mancınığı gibi SEKMESİ durumu var. Gayet aptalca ve moral bozucu bir durum.

Elimdeki malzemelerden daha 2 piyano adam edilir Yavuzy, alınca gel, reglaj ve ayar çekelim...:)

Çünkü ağırlık hesabı belli, denge belli, malzeme davranışları ve fizik kanunları belli. Yani herifler sırf, bunu uygulayacakları aletleri 5.000 liralara satabilsin diye öksüz bırakılmış 50 liralık bir adilik söz konusu.

Umur The Midi Klavye Atölyecisi
:)

İlginç bir çözüm.. Hammer action olmayan, Korg X50 veya Roland Juno serileri için de benzer çözümleri sağlayabilirseniz ve bu işi kendi karınızı da ekleyerek ticari hale getirirseniz hem bu işten iyi ekmek yersiniz, hem de bir sürü kişi sizi minnetle anar..

Ellerinize sağlık. Ben de aynı düşünceleri CME UF8 klavyem için düşünüyordum. Sizin uygulamalarınızı okuyunca tekrar düşünüp cesaretlendim açıkcası. Hiç resim vesaire varmı? En azından elinizde kalan malzemelerin resimlerini çekebilirmisiniz?

Ayrıca ağırlık hesabını neye göre yaptınız? Yani ayarlamayı neyle yapıp "ekstra ağırlıklar bu kadar olsun" dediniz? Kendi zevkinize göre bir tuşe mi belirlediniz yoksa baz aldığınız bir marka model var mı?

@Archimed, Korg ve Juno klavyelerin normal tuşelerinin alt kısmı açık olduğu için ağırlık konulabilecek yer ne kadar bulunur bilemedim açıkcası, belki iç kısımlarında bulunan yayların ve keçelerin kalınlıkları arttırılarak düzgünleştirilebilir.

Archimed, takdirine teşekkür ederim. Bu iyileştirme operasyonlarını zaten birimizden birinin bir şekilde başlatması gerekiyordu, zira hiç birimizde bir master keyboard'a 5.000 lira verecek güç ve göz yok. Ve keşfettiğim şey, fundamental (olmazsa olmaz, ölümcül) bir olay, 5 bin liralık ile 2 bin liralık arasındaki YEGANE farkı zaten yukarıdaki ilk açıklamamda gördük.

Gelelim diğer arkadaşımızın sorusuna, babacım, ben bu hikayeyi Fatar'a uygularken, Yamaha S90 ES 'nin tuş ağırlığı ve batış - çıkış hızını, ve okuldaki reglajjı ve ayarı mükemmelen yapılmış bir Steinway piyanoyu da karşılatırmaya alarak yaptım.

Ama gayet tabii ki, herkesin kendi parmak alışkanlığı, hangi aletlerle, neye alıştığı ve nasıl birşey istediği çok önemli. Zaten bu anlamda, "Kişiye Münhasır Özel Tuşe" diye bir olay ortaya çıkıyor ki, hepimizin ağırlıkları, ka yapıları ve alışkanlıkları farklı farklı olduğu için, bence yapılması gayet caiz ve lazım bir durum.

Yapım aşamasındaki resimleri çektim, teker teker. Ama buraya nasıl koyacağımı bulmam lazım. Adam piyano yapıyor, siteye resim yüklemeyi bilmiyor.... :)

Görüşmek üzere....

Klavye tuşesi aletler içinde AYNI şey, aynı oranda söz konusu. Mesela eski Roland D 50, D70 ya da Korg M1, T3 tuşeleri ile, şimdiki "naylon torba" M Audio, yok Emu, yok CME gibi sahtekar firmaların tuşeleri arasında DAĞLAR OKYANUSLAR kadar fark var. Zira ben ve Kutay, bu yüzden 2'şer sene klavye çalmayı ve aranje yazmayı bırakma aşamasına geldik !!! Ama sonuçta fizik kanunları ve malzemeler belli.

Olmaz diye birşey yok, sadece hepimizin sahip olduğu "hiperaktif müzisyen sabırsızlığı"na kurban gitmeden, yavaş yavaş, düşüne yaza çize hareket etmek lazım....:)

Ben mesela Fatar'dan sonra düşünürken yeni yeni fikirler projeler geldi aklıma. Örneğin demiri tuşa direkt yapıştırmak değil de, hortumumsu bir plastik boru yapıştırıp, demiri onun içine sokmak. Çünkü hem plastik plastiğe çok daha SIKI ve iyi yapışır, hem de orda bir YUVA olmuş olur ve icabında ağırlık değiştirmek istediğimizde, demiri çekip borudan çıkartıp, yerine kurşun, vb. daha ağır ya da ihtiyaca göre daha hafif malzemeler konabilir.

Muhteşem başlık!!!!

Yani bunu ticarete dönüştür derim :)

Resimleri mesaja eklemek için yazı kutucuğunun altında dosya ekle diye bir tab var, ona git, yükleyeceğin resmi seç, yükle. Mesajı gönderdiğinde altında thumbnail olarak görünür. Tıklandı mı açılır :)

Süper iş, eline sağlık 8)

M.

Ah ah, ilaç gibi bir çare bulmuşsunuz. :) Ben de 7-8 senelik emektar elektronik piyanonun tuşlarını bu şekilde bir elden geçireyim. Fakat alet eski olduğundan bir kere denedik, o kadar kasayı cartı curtu açtık, tuşlara ulaşamadık. :) Aranızda hiç elinden Kawai ES-1 filan geçen oldu mu? Bu tuşların nasıl açılabileceğini bilen çıkar mı aranızdan? :D

Tuşlar, altında baskı yapıp midi mesaj gönderdiği plastik çıkıntılara yapışık ise tuşun kendisine (altına) ulaşılamaz. O durumda tuşların çekiçlere bağlı olduğu içi demir dışı plastik millerin (enleri yarın cm. gibdir) üzerlerine yapıştırılır ağırlıklar.

Tüm yaptıklarınızı hayretle okudum. ve bizlerle paylaştığınız için minnetarım. ama tüm bunlarla uğraşacağıma bi tarafımı sıkar 5 milyar veririm be usta. hiç üşenmedin mi allasen =)) tebrikler ;)

Valla 5 milyarımız olmadığı ve yakın zamanda da olamayacağı için, üşenemedim...:)
Bizim de gönlümüzden S 90 ES geçti ama do re 4.900 dedi, orda kaldık...:)))

Selamlar daha evvel folloş tuşe ile ilgili konuya göz atmıştım ben piyanist değilim lakin kız arkadaşım piyanist ona yamaha p 85 stage piano aldık.Oda tuş konusunda sizin gibi titiz.Eski pianosu kurzweildi ondan memnundu lakin aletin seslerini beğenmedik sattık.Ben gitaristim piano konusunda bir bilgim yok.Yamaha p 85 in manuelinde 3 çeşit ayarlanabilir piano tuşesinden bahsediliyor,o konuda bir bilginiz varmı yani piano tuşesini yamaha p serisinde kendiniz ayarlayabiliyormuşsunuz.Biraz kurcaladım aradım buldum,3 kademeli bu seçenek Songs ve tempo tuşuna aynı anda basıp en sondaki do tuşuna basmakla seçiliyormuş.Bu şekilde kullandı güzel oldu bir kere basarsak foloş dediğiniz tuşe,iki defa basarsak hafif sert 3 kez basarsak,oldukça ağır oluyor vs.Ama cihaz kapanıp açılınca ilk pozisyona dönüyor kalıcılık sağlayamadık ,bunun bir çaresi yada o ayarın cihaz üzerinde başka yöntemi varmıdır ? .Bilginiz varsa sevinirim.Teşekkürler

Genco bey, hiç bir aletin içinde hidrolik pnömatik kaldıraç ya da servo motorlu çekiç kaldıracı yoktur, o itibarla, Yamaha olsun, Fatar olsun veya diğer başka markalar olsun, o touch sensitivity yani tuşe hassasiyeti ayarı, sadece ve sadece sizin tuşenize göre, aletin, volüm dengesini, yani piano - mezzo forte - forte nüans dengesini "AKLI SIRA" ayarladığını zanneder. Demir yığını işte, müzikal nüanstan o kadar anlar. Meslektaşımız olan kız arkadaşınızzın normalde çalış tuşesi hafifse, touch sensitivity tuşuna bastığınızda, salak alet çalanın tuşesinin hafif olduğunu algılar ve hafif bile bassa tuşlara, hafif değer yerine, mezzo forte olan orta değerde volüm üretir. Ya da çok ser tuşeli biri oturduğu zaman da, volüm ve velocity'yi aşağı çeker ki, adam "haaa ulan bak, alet benim abandığımı anladı, ona göre bir volüm ayarı çekti" desin.

Ama gel gelelim acı GERÇEKLERE, kız olsun, erkek olsun, tuşesi hafif olsun, sert olsun; bir HAKİKİ piyano tuşesinin, piyanistin HER dokunuşuna münhasır volüm derecelendirmesini TAM olarak yapabilmesi, tamamen ağırlık ve tuş iniş kalkış hızının PROFESYONELCE ve ADAM GİBİ ayarlanabilmiş olmasıyla ancak MÜMKÜNDÜR.

O yüzden n'apıyoruz ? Bu firmaların "çalışınızı keşfeder, size özel tuşe sağlar" sahtekarlıklarına inan-MIYORUZ. Firmaya bir yazalım bakalım, acaba annemiz evde olmadığında da yaprak dolma falan da sarıyor muymuş alet...

Demem o ki, inanmayın o tür "Zıttrmatik" teknolojilere. Kız arkadaşınız olan meslektaşımız hanımefendiye de söyleyin, P 85 gibi bir alet varsa elinin altında, hiç velocity ayarlarıyla oynamasın, o sadece notada gördüğü orijinal değerlerin basıncını ELİYLE çalarak versin, bir süre sonra kendisi de GERÇEK bir piyano çalıyor hissine REAL olarak gelecektir.

Saygılar...

Umur The Tuşe Manyağı

Geri