[Eski] Tv show Programı

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

bmsound

Yeni üye
Arkadaslar bir show programında genel olarakses üzerinde bir sorunumuz var.Sorun şu programın çekildiği studio da müzik grubu,sunucu ve program konukları ayni alan içerisinde.müzik grubu espri sirasinda çalinca sunucunun ve digerlerin yaka mikrofonlarindan müzik enst.larin sesini almasi ile ortaya cikan uğultu ve patlama gerçekleşiyor.Bunun içinde o an sunucu konussa bile sesi bastiriliyor muzik grubu tarafindan.Sormak istedigim mesela beyaz showda nasil bir sistem kullaniliyor_? ve biz nasil bir teknik kullanmaliyiz?Müzik grubuna bir adet mixer verilip oradan aux cikis veriyoruz reji odasındaki mixere,sunucu mikrofonlarida direk olarak rejideki mixere bagli.....

bmsound' Alıntı:
Arkadaslar bir show programında genel olarakses üzerinde bir sorunumuz var.Sorun şu programın çekildiği studio da müzik grubu,sunucu ve program konukları ayni alan içerisinde.müzik grubu espri sirasinda çalinca sunucunun ve digerlerin yaka mikrofonlarindan müzik enst.larin sesini almasi ile ortaya cikan uğultu ve patlama gerçekleşiyor.Bunun içinde o an sunucu konussa bile sesi bastiriliyor muzik grubu tarafindan.Sormak istedigim mesela beyaz showda nasil bir sistem kullaniliyor_? ve biz nasil bir teknik kullanmaliyiz?Müzik grubuna bir adet mixer verilip oradan aux cikis veriyoruz reji odasındaki mixere,sunucu mikrofonlarida direk olarak rejideki mixere bagli.....
Bu TV programlarının en büyük sorunudur. Profesyonel bir ses mühendisine ihtiyacınız var. Sorununuzu ancak %50-75 hafifletir oda, tamamen kaybolmaz.

Aslında Beyaz Show'da bile yaka mikrofonu bence tam olarak iyi bir netice vermiyor.Tam sınırda çalışıyor.Ben zamanım olduğunda arasıra izliyorum.Konuklar bazen sesin yetersiz olduğunu ve duyulmadığını söylüyorlar.Bu durumda, Beyazıt sesi açalım diyor ama tonmaister arkadaş doğal olarak fazla açamıyor.Çünkü Yaka mikrofonlarında bazı frekansları genellikle "16 Khz ve 20 Khz arasını bayağı geri almak gerekiyor.Bu yetiyor mu? Hayır yetmiyor.Bu sefer Mid veLow frekanslar feedback yapıyor.Yani hiçbir zaman iyi bir tonda tutamıyorsunuz.Tam bir baş belası diyebilirim.Tabiki buna sebeb olan bir çok etkenlar var.Örneğin; (Salonun Akustik Mimarisi, Mikrofon seçimi, Hoporlörlerin doğru yerleşimi v.s gibi). Ben yaka mikrofonunu canlı performanslarda kullanmayı sevmiyorum.Ben Tv Programınız için, yaka yerine "Wireless Dynamic Headset Kiti" denerdim.

selam

genel kural olarak,

bulunan ortamda 3 adet oge var.(muzik, konusmaci, seyirci) bunlari birbirinden ne kadar cok izole edebilirsen, o kadar basari olabilirsin.
birkac cozum olarak,

studyoda playback sistemi nerede? onun konumu cok onemli.tamamen konusmaci ve muzisyenlerin onunde olmasi lazim. klasik konser PA sistemi gibi.

muzik aletlerinin onune (davul,saksafon, amfi) seffaf paneller koyarak, ses dalgalarinin studyo icinde gezmesini onleyebilirsin.

konusmacilara monitor sistemi gerekiyorsa, ona ait bir kanal ve graphic equalizer ayni sekilde FOH da oldugu gibi.

ringing yaparken(Turkcesini bilmiyorum) bu iki yada uc farkli playback sistemlerinin bagimsiz graphic equalizeri olmasi lazim.kapali alan oldugu icin, studyo bos iken yapilan ringing ile dolu iken yapilan farkli olucaktir.
bol bol deneme yanilma.

eger oda cok canli bir mekansa, absorber lar yapip tavanlara ve koselere asilmali. eger duvarlar, beton ise kesinlikle ilk madde bu olmali.

en son bunlar optimize edildikten sonra, mikrofon seceneklerine bakabilirsin. headset ler kismen yardimci olabilir.ama tek basina bir cozum olamaz.standart olan COS-11 lere bakabilirsin.

bol sans

berk

Seyirciye seslendirmeyi kenara konmuş iki büyük kabin kulesi üzerinden değil, bir yay biçminde önlerine yerleştirilmiş daha fazla sayıda mini kabinlerle yapmayı deneyin. Benim setlerde gördüğüm en büyük problem o idi.

M.

Herkese selam,

Konuşmacıları ve orkestrayı gruplayarak, tuş ve konuşma anlarında geçişler yapıp bahsettiğin uğultudan biraz da olsa kurtulatabilirsin. Programın sunucusuna orkestranın çaldığı anlarda konuşmaması gerektiğini söyleyebilirsin... Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar :)

Programın sunucusuna hiçbir şey söyleyemezsin :)

İyi bari gruba da sunucu konuşurken çalmayın kardeşim de. Kelime aralarını yakalamaya çalışsınlar onlar da. Hehe...

Hatta herkes susarsa ne güzel hiç sızma olmaz, değil mi? Bak problemi kökünden çözdük :)

Senin teknik problemin sunucunun sunum problemi olamaz. Olmamalı.

Ayrıca şaka bir yana, programın sunucusuna ASLA birşey söyleyemezsin sunumu nasıl yapması gerektiği konusunda. Bu verdiğin tavsiyeyi kendin hiç denemediğinden eminim, zira deneseydin ve olacakları yaşamış olsaydın zaten bir başkasına tavsiye etmezdin. Gerçi iyi de olmuş, sakın deneme.

BMSound,

Sahnedeki mikrofonlara giden ses, grubun seslendirme sisteminden çıkan sesi mi, yoksa sahnede ürettikleri akustik ses mi?

M.

Mahcem bey sahnede müzik grubu girdiginde yaka mikrofonlari tam olarak sadece bateri sesini aliyor yani problem tamamen yaka mikrofonarindan kaynaklaniyor.

O zaman davulcunuz kendisine bir Roland V-Drum alsın, işi bitirsin. Madem ki stüdyo yeri dar ve izölasyon çok etkili olamıyor, böyle bir çözüm işi bitirir sanıyorum.

M.

Mahcem' Alıntı:
Programın sunucusuna hiçbir şey söyleyemezsin :)

İyi bari gruba da sunucu konuşurken çalmayın kardeşim de. Kelime aralarını yakalamaya çalışsınlar onlar da. Hehe...

Hatta herkes susarsa ne güzel hiç sızma olmaz, değil mi? Bak problemi kökünden çözdük :)

Senin teknik problemin sunucunun sunum problemi olamaz. Olmamalı.

Ayrıca şaka bir yana, programın sunucusuna ASLA birşey söyleyemezsin sunumu nasıl yapması gerektiği konusunda. Bu verdiğin tavsiyeyi kendin hiç denemediğinden eminim, zira deneseydin ve olacakları yaşamış olsaydın zaten bir başkasına tavsiye etmezdin. Gerçi iyi de olmuş, sakın deneme.

M.

Tekrar selam herkese,

Mahcem abi, programın sunucusundan yeri gelirse böyle birşey isteyebilirsin, ben şahsen istedim ve isteyeceğimde :) Çünkü orkestra ve yaka mikrofonu bir sesçinin en büyük sıkıntılarından biridir, bunu herkes bilir. Ve genellikle de karşımıza çıkar. bmsound beyaz şovu örnek gösterdiği için bende dikkatinizi çekmek istiyorum, orkestra tuş yaparken beyazın konuştuğunu gören var mı hiç? Benim bahsettiğim şey programın açılışı değil, aralardaki kakara kikiri anlarıdır. Programın açılışı sırasında sorun bu kadar büyük olmaz zaten. Altı üstü sadece sunucunun mikrofonu vardır onu da oturtursun müziğin içine bir şekilde sıkıntı yaratmaz. Ama herkesin mikrofonu açıkken iş daha farklıdır :)

Mesela H.S. takalım dersin, kötü görünüyor derler, rahat edemiyorum derler. Stüdyodaki ses seviyesi yüksektir, geri dönüş olur düşmen gerekir, biz kendimizi duyamıyoruz derler. Buraya hoparlör koymak gerekiyor dersin, orda hoparlör olmaz sen şuraya koysan olmaz mı derler. Ama herşeyi de dört dörtlük isterler. Zaten işin ses kısmına gerekli özeni gösteren yönetmeni piyasada mumla arar durumdayız, bütün dertleri dekor ve ışıktır ve senin hoparlör koyman gereken yere hoparlörünü bile rahat rahat koyamazsın. Yok orada kötü görünüyor, vay orada bilmem ne var. Sete herkesten saatlerce önce gidip bi dünya işi bitirirsin adam gelip yaptığın onca işi iki dakkada çöpe atar :evil: İşte o anda kan beyne sıçrar, göz kararır, elleri zaptetmek zorlaşır :) Homurdana homurdana herşeyi yeniden yapmaya başlarsın.

Sonuç olarak, Türkiye'de ki tv stüdyolarının çoğunda herşey karga tulumba yapılıyor, ve bu insanların bu işi artık ciddiye almalarını öğretmemiz gerekiyor. Benim bütün derdim ızdırabım budur :)

Kolay gelsin herkese....

Beyaz show ve diskokrali yada zaga tv makinasi her neyse ses ve isik acisindan oldukca basarili isler... yani star da petek dincozun programini acarsaniz isik ses dekor ne kadar feci oldugunu gorursunuz.. Kanal D de bir midas masa var xl4 sanirim. Ses sefi de oldukca deneyimli bi adam.

Alakası yok, hurda bir MH4 ve stajyer bir tonmaysterleri var, geçen hafta ordaydım, Funda Arar için. Hatta Fx olarak Tc M3000 i yanımda götürdüm.

ben mecidiyekoydeki studyolarinda ve yeni studyolarinda bir midas hatirliyorum hatta yeni studyoda kapinin yanina kuruyorlardi... Tonmaisterleride her iki yerde Turgay adinda biriydi yanlis hatirlamiyorsam.
Simdi degismis olabilir.

TuncaEskiyerli' Alıntı:
ben mecidiyekoydeki studyolarinda ve yeni studyolarinda bir midas hatirliyorum hatta yeni studyoda kapinin yanina kuruyorlardi... Tonmaisterleride her iki yerde Turgay adinda biriydi yanlis hatirlamiyorsam.
Simdi degismis olabilir.
O bahsettiğin TV prodüksiyonlarında para olduğu zamanlardı. Şimdi neredeyse su alacak paraları yok!
Yerlerde sürünüyor TV camiası maalesef...
Turgay Yalçın Staras'da çalışıyor artık. O zamanlarda ki malzeme dışarıdan kiralanıyordu, şimdi iç yapımlar yapıyor programları.

Geri