[Eski] Triton Ext, Roland V-Synth, Kurzweill Klavye Değerlendirmesi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

cbasic

Üye
Halihazırda elimde Triton Extreme mevcut fakat, Piyano ve Bas tonlarından memnun değilim. Hem Triton'u teknik olarak aratmayacak, hem de Piyano ve Bas tonları mükemmel olacak bir Workstation & Synthesizer arayışındayım. Bulunduğum şehir'de malesef klavyeleri birebir test etme imkanım da yok. Bütçe olarak ise üst limit'im yok. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Tarz olarak ta; Klasik Müzik'ten Rock Müziğe, kadar her tür ilgi alanıma giriyor. Biliyorum, imkansız birşey istiyorum ama, bir umut...

Kusura bakmayın. Başlık sanki birşey biliyormuşum da değerlendiriyormuşum gibi oldu. Alakasız oldu, özür dilerim.

vst-i düşünülebilir mi?
piyano tonları çok güzel oluyormuş, hatta hatta milyarlar bayılıp aldığımız synthlerden hardwarelerden;hem piano sesleri, hem de diğer sesleri çok daha iyiymiş artı beleş :D

bu vst-i konusu kafama takılıyordu,buradaki arkadaşlarımdan fikir almak isterim....genel anlamda taşıma, kolay kullanım vb. gibi konuları bi tarafa bırakırsak, ses kalitesi açısından ve sesi işleme kalitesi açısından hardware synthler mi daha iyidir yoksa softwareler mi ?
ben çok kısa bir süre software kullandım ve kötü ses kartlarında kullandım.
eğer iyi bir bilgisayarda ve iyi bi ses kartıyla softwarelerden, (ses kalitesi açısından) hardwarelerden daha iyi sonuç alınıyorsa;

belki de yukarıdaki arkaşımızın softwarelerle bu işten fazla para harcamadan yıtrması mümkün olabilir gibi geliyor bana...

Ben kurzweil k2500 ile triton le kullanıyorum. extreme ile le arasında ne kadar fark var bilmiyorum extreme hiç kullanmadım ama kurzweil kesinlikle sana tritonu aratmaz bunu garanti edebilirim.
Özellikle piyano ve bas seslerinden bahsetmişsin, kurz'un 4mb cık piyano rom'unda bile mükemmel ve karakteristik bir ton var. Bas sesleri de şu ana kadar bir sorun yaratmadı bana. Kontrabassdan synth-bass tonlarına kadar çeşit çeşit sesler var ki akustik sesleri harikadır kurz'un. Kısacası ses yazımını birazcık öğrenirsen bu aletten her türlü sesi çıkartırsın. Tek eksisi 128mb sample kullanabiliyorsun. Hani yeterli olmayabilir belki yapacağın şeye.
Kolay gelsin..

loading' Alıntı:
vst-i düşünülebilir mi?
piyano tonları çok güzel oluyormuş, hatta hatta milyarlar bayılıp aldığımız synthlerden hardwarelerden;hem piano sesleri, hem de diğer sesleri çok daha iyiymiş artı beleş ...

Softsynth'lerin hardware synth'lerden daha iyi ses kalitesine sahip olduğunu söylemek imkansız . Bunu iddia edenlerin hardware synth'ler ile pek vakit geçirmemiş olduğunu düşünüyorum , diğer türlü fikirleri daha değişik olurdu .

Softsynth'lerin en büyük avantajı , daha pratik olmaları . Tüm iş bilgisayarda bitiyor sonuçta , bu yüzden reklam jingle'ı vs. gibi süratli iş yapılması gereken yerlerde zaten alternatifleri yok şu an .

Bugün softsynth'ler sayesinde birçok grup demolarını yapabiliyor , hardware cihazlara ulaşamayanlar ya da müziğe başlamak isteyenler daha kolay ve ekonomik şekilde müzik yapmaya başlıyor .

Fakat softsynth'lerin ses kalitesi , özellikle analog synth'ler ve 80'ler ile 90'ların ilk yarısındaki bazı digital synth'ler ile kıyaslanamaz bile .

Softsynth'leri de 2'ye ayırmak lazım , sampler'lar ve synth'ler . Bilgisayarların hardware synth'lere göre en büyük avantajı sınırsız hafıza olduğu için softsampler'ların percussion ve piyano tonları hardware cihazlar ile yarışabiliyor . Bunu da unutmamak lazım .

synfox' Alıntı:
loading' Alıntı:
vst-i düşünülebilir mi?
piyano tonları çok güzel oluyormuş, hatta hatta milyarlar bayılıp aldığımız synthlerden hardwarelerden;hem piano sesleri, hem de diğer sesleri çok daha iyiymiş artı beleş ...

Softsynth'lerin hardware synth'lerden daha iyi ses kalitesine sahip olduğunu söylemek imkansız . Bunu iddia edenlerin hardware synth'ler ile pek vakit geçirmemiş olduğunu düşünüyorum , diğer türlü fikirleri daha değişik olurdu .

Softsynth'lerin en büyük avantajı , daha pratik olmaları . Tüm iş bilgisayarda bitiyor sonuçta , bu yüzden reklam jingle'ı vs. gibi süratli iş yapılması gereken yerlerde zaten alternatifleri yok şu an .

Bugün softsynth'ler sayesinde birçok grup demolarını yapabiliyor , hardware cihazlara ulaşamayanlar ya da müziğe başlamak isteyenler daha kolay ve ekonomik şekilde müzik yapmaya başlıyor .

Fakat softsynth'lerin ses kalitesi , özellikle analog synth'ler ve 80'ler ile 90'ların ilk yarısındaki bazı digital synth'ler ile kıyaslanamaz bile .

Softsynth'leri de 2'ye ayırmak lazım , sampler'lar ve synth'ler . Bilgisayarların hardware synth'lere göre en büyük avantajı sınırsız hafıza olduğu için softsampler'ların percussion ve piyano tonları hardware cihazlar ile yarışabiliyor . Bunu da unutmamak lazım .

Ben de öyle düşünüyorum, yani madem vst-iler ses kalitesi açısından hardware synthlerden daha iyi veya en az hardware synthler kadar iyi,neden mesala yamaha ex e milyarlar verelim? Yükleriz bilgisayara bir resaon tamam, iş biter,bir de midi klavye tamam...
Ses kalitesinde bi fark olmalı yani, vst-ilerle hardware synthler arasında...
Kullanım kolaylığı ya da ses çeşitliliği konuları ayrı bir konu tabi...

Ses çeşitliliği değil de , preset adedinin fazlalığı demek daha doğru olur , ama bu da çok iyi bişey değil , çünkü bu da synth'lerin programlanmamasını getiriyor .

Ama bence , softsynth'lerin en büyük dezavantajı , hardware synth'ler gibi kendilerine has , belirgin karakterleri olmaması .

Tabiki zaman içinde bunlar da değişecektir , sonuçta dünyanın gittiği yer (hoşumuza gitsin ve ya gitmesin ) belli , diğer firmalar da yakın gelecekte Korg Oasys benzeri cihazlar geliştirecekler muhtemelen .

Kişisel temennim ise , analog-digital hybrid synth'lerin pazarının büyümesi ve hybrid modellerin çoğalması .

Çünkü hem analog hem digital teknolojilerin de vazgeçilmez avantajları var . Bu yüzden digital , soft ya da saf analog diye inat etmeden , elde olan teknolojilerin en iyi taraflarını birleştirmek bence en ideal cihazlara bizi götürecektir .

Ivory veya Native Akustik Piano / Elektrik Piano vst enstrumanların detayına, herhangi bir hardware workstation veya sampler'ın ulaştığını görmedim.

Orkestrasyon sample kütüphaneleri de bilgisayar ortamında çok daha detaylıdır. Vienna veya Miroslav kütüphanesine yaklaşan bir hardware workstation mevcut mu? En gelişmiş workstation'lardan Oasys bu kütüphanenin ne kadarını çaldırabiliir?

Tek bir piano preset'i için bahsettiğimiz sample büyüklüğü konuştuğumuz bazı klavyelerin tüm rom kapasitesinden fazladır.

Bu konuda vst ile hardware cihazları yarıştırmayalım. Bilgisayar bu konuda Hardware ile yarışmıyor, hardware cihazlar sampling konusunda havluyu yıllar önce attı.

Virtual Analog hardware'ler ile de rekabet edebilecek vst synth'ler mevcuttur. Çok kötül vst örnekleri de mevcut tabi ki.

Gerçek Analog derseniz o noktaya bence gelemediler, gelmelerini de kısa dönemde pek beklemiyorum.

Bu görüşleri müzisyenliğe vst'ler ile başlayan biri olarak değil,80'ler ve 90'ların hardware synth-workstationlarını çoğunu kullanmış biri olarak yazıyorum.

Bu arada ses kalitesi derken bilgisayarınızda kullandığımız ses kartı veya converter o plugin'i ne kadar iyi duyacağımızı belirler. Oysa ki klavyelerin d/a katları ve çıkışları standarttır...

yavuzy' Alıntı:
...Bu arada ses kalitesi derken bilgisayarınızda kullandığımız ses kartı veya converter o plugin'i ne kadar iyi duyacağımızı belirler. Oysa ki klavyelerin d/a katları ve çıkışları standarttır...

Bence , zaten softsynth'leri karaktersiz yapan şey de bu , farklı farklı softsynth'leri aynı ses kartında işleyince , yazılımlar arası farklar da azalıyor ister istemez .

Klavyelerin d/a converter'ları standart değil , zaten digital cihazlar arası karakter farkını yaratan en önemli şey de bu .

Mesela , Nord Lead 2 /2X ile Nord Lead 3'ün converterları farkılıdır , 3'te daha temiz ses veren converter'lar kullanılmış , bu da bazı olumsuz tepkiler almış (nord lead 2'nin daha organik olduğu söylenir ) . (Daha fazla örnek de verebilirim bu konuda )

yavuzy' Alıntı:
Ivory veya Native Akustik Piano / Elektrik Piano vst enstrumanların detayına, herhangi bir hardware workstation veya sampler'ın ulaştığını görmedim.

Orkestrasyon sample kütüphaneleri de bilgisayar ortamında çok daha detaylıdır. Vienna veya Miroslav kütüphanesine yaklaşan bir hardware workstation mevcut mu? En gelişmiş workstation'lardan Oasys bu kütüphanenin ne kadarını çaldırabiliir?

Tek bir piano preset'i için bahsettiğimiz sample büyüklüğü konuştuğumuz bazı klavyelerin tüm rom kapasitesinden fazladır.

Bu konuda vst ile hardware cihazları yarıştırmayalım. Bilgisayar bu konuda Hardware ile yarışmıyor, hardware cihazlar sampling konusunda havluyu yıllar önce attı.

Virtual Analog hardware'ler ile de rekabet edebilecek vst synth'ler mevcuttur. Çok kötül vst örnekleri de mevcut tabi ki.

Gerçek Analog derseniz o noktaya bence gelemediler, gelmelerini de kısa dönemde pek beklemiyorum.

Bu görüşleri müzisyenliğe vst'ler ile başlayan biri olarak değil,80'ler ve 90'ların hardware synth-workstationlarını çoğunu kullanmış biri olarak yazıyorum.

Bu arada ses kalitesi derken bilgisayarınızda kullandığımız ses kartı veya converter o plugin'i ne kadar iyi duyacağımızı belirler. Oysa ki klavyelerin d/a katları ve çıkışları standarttır...

Peki piano sesi veya keman sesi dışındaki seslerde durum nasıl?...
Mesala detone bir lead ses ,soft pad ,veya herhangi bi elektronik davul sesinde yani elektronik bazlı seslerde de mi soft synthlerin sesi daha kalitelidir?

Pad,Lead'de hem hardware hem de software'de çok güzel sesler yakayabilirsin... Zevk ve bütçe meselesi...

Perkusifler zaten genelde sample tabanlı olarak kullanılıyor, burada da software sampler'lardan yararlanmak daha akılcı.

Akustik davul dersek yine BFD, DFH gibi inanılmaz software enstrümanlar var...

Bu arada eski analog cihazlardan bahsetmiyorum, o tatları herhalde ne virtual analog hardware'lerde ne de softsynthlerde tam anlamı ile yakalamak zor...

Cihank' Alıntı:
Eğer üst limit yoksa, ben olsaydım Tritonun alt katına bir tane Yamaha S90ES alırdım.
Yamaha S90ES ile Motif arasındaki teknik farklar nedir?
Veya Roland V-Synth ile...
Ama her nedense Kurzweil hakkında hiç bilgim de yok. Onu da değerlendirmeye almalı mı?
Triton Extreme'i elimden çıkardığımda da pişman olur muyum? Tabi ki bu yerine gelen modele göre de değişebilir.
Daha önce de vst leri kullandığım için iyi olduklarını söyleyemeyeceğim. Bu Vienna Instruments gibi birşey olursa başka; ama onun için harcanacak maliyet insanı düşündürüyor.

Motif XS ile kıyaslayacak olursak, piyano tonları konusunda S90ES daha iyidir (Preset olarak). 88 tuş olması da bir artıdır (Kullanım amacına ve yerine göre eksi de olabilir tabi). Aynı tuşe için XS8 almak gerekir o da çok daha pahalıdır. Modular Synthesis Plug-in Board desteği ve Breath Controller girişinin olmamasını da Motif XS in eksileri arasında sayabiliriz. S90ES de olmayan, Motif XS'in geniş waverom'unu, geniş ekranını ve sampling özelliklerini de düşünerek, eğer 61 tuş yetiyor ise, Motif XS6 nın pratik kullanımını da düşünerek, bir tercih yapmak gerekir.

V-Synth'i Motif veya S90ES vs. türlerle kıyaslamak yanlış olur. Onun alanı farklıdır. Üzerinde akustik çalgıların seslerini barındırmaz. Senin aradığın özellikler ile ilgisi olmayan bir modeldir.

Her tür müzik, ilgi alanına girdiği için, ne kadar çok klavyen olursa o kadar iyidir :). Onun için Tritonu elden çıkarmanı önermedim.

yavuzy' Alıntı:
...Bu konuda vst ile hardware cihazları yarıştırmayalım. Bilgisayar bu konuda Hardware ile yarışmıyor, hardware cihazlar sampling konusunda havluyu yıllar önce attı...

Şu an piyasadaki workstation synth 'ler ve digital piyanoların tamamı S&S , o yüzden bu konuda hardware cihazların havlu attığını söylememiz mümkün değil . Daha belli bir süre , akustik modelleme teknikleri de yeterince gelişinceye kadar , bu böyle devam edecektir .

Softsampler'ların geldiği nokta gerçekten çok etkileyici , bugün belki eskisi gibi sadece sampler olan cihazlar üretilmiyor ama bunun nedeni başka .

Çünkü bugün tüm workstation'lar , motif , triton , M3 , Fantom , Kurzweil'ların hatta Nordwave , Vsynth gibi modelleme üstüne kurulmuş cihazların bile sampling opsiyonu var .

Belki , özelleşmiş hardware sampler yapılmıyor ama sampling opsiyonu olmayan , yani aslında sampler olmayan workstation da yok .

Sonuç olarak hardware sampling , bence , havlu atmak yerine daha da yaygınlaşmış durumda .

Synfox,

Evet cogu workstation'da artık sampling opsiyonu mevcut.

Ancak anlatmak istediğim yuksek çözünürlüklü büyük library'lerin bu onboard sampling opsiyonları ve mevcut ram genişleme imkanları ile kullanılamayacağı idi.

(Tabi ki Akai formatındaki orta büyüklükteki dosyaları rahatlıkla çalıştırır, belli noktaya kadar yeterli olur)

Şu an bilgisayar ortamındaki kütüphaneler farklı bir kategoriye gitti, onboard sampling opsiyonları ise hardware Akai'lerin bulunduğu noktaya yeni geldi, bazıları gelmedi... (S5000-S6000 genişlemeleri yapılmış hardware sampler kapasitesini baz alarak)

Zaten bu nedenle hardware sampler üretmek verimsiz bir noktaya geldiği üzere üretimleri durdu. Bilgisayarın yaptığı işi yapan bir hardware sampler ,bilgisayardan çok daha yüksek maliyete gelir.

Workstation üzerinde bulunan sampler ünitelerin kapasiteleri belli.... Bu anlamda stüdyo ortamında çoğu zaman yetersiz kalıyorlar.

Cihank' Alıntı:
Motif XS ile kıyaslayacak olursak, piyano tonları konusunda S90ES daha iyidir. (Preset olarak)

Triton Extreme'de mevcut piyano'yu iyileştirmenin bir yolu var mıdır? (Sample vs.)
Aynı şey bas için de geçerli; Özellikle bas gitar tonlarında.

cbasic' Alıntı:
Triton Extreme'de mevcut piyano'yu iyileştirmenin bir yolu var mıdır? (Sample vs.)

Vardır ama "nasıl iyileştiririm?" sorusuna ben yanıt veremem. Triton ailesinin hiç bir üyesini, hiç bir zaman sevmedim ve kullanmadım.

Cihank' Alıntı:
cbasic' Alıntı:

Vardır ama "nasıl iyileştiririm?" sorusuna ben yanıt veremem. Triton ailesinin hiç bir üyesini, hiç bir zaman sevmedim ve kullanmadım.

Cihan,
Tepki alirim diye cevap yazmamistim, sen benden daha cesur ciktin :)
Herseyden once Korg, piano isini beceremiyor. Eger itiraz edecek olan cikarsa da kimse kusura bakmasin...

Cbasic,
Varolani iyilestirmeye gelince, bu konu oyle birkac makale okuyarak, uc bes parametre degistirilerek yapilabilecek birsey degil kesinlikle. Herseyden once enstrumanina cok iyi hakim olman lazim, yetenekleri kadar kisitlamalarini da bilmen lazim. Sonra filtreleri, efekt parametrelerini ve de belki en onemlisi modelledigin enstrumanin akustik karakterini iyi bilmen lazim.

Simdi Roland yeni V-piano modelini cikarmis. Belki uzerinde "pianoyu guzellestir" knob u vardir. Degeri arttirdikca aklini okuyup istedigin tonu uretiyordur o zaman bu saydiklarima hic gerek kalmaz 8)

Geri