[Eski] Tizler farklı ampli ile sürülebilir mi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

piynst

Yeni üye
Piyasada çakma tabir edilen kabinler kullanıyorum; özellikle kemençe, elektro bağlama gibi enstrumanlar varsa tizleri korumak mümkün olmuyor. Ya membranlar yanıyor ya da kabin içlerindeki pasif crossower zarar görüyor. Bu problemlerden dolayı kaliteli tiz kullanmaya korkuyorum çünkü tamir takımları çok pahalı. Sorum şu: Kabin içindeki tizleri daha düşük güçte farklı bir ampli ile sürsem bu sıkıntılardan kurtulabilir miyim? Daha farklı çözüm önerilerinizede açığım. :)
Saygılar.

Bi-amping/Tri-amping denen olay biraz da o yüzden var.

Ayrıca bence senin herşeyden önce bir limitöre ihtiyacın var.

Tweeter'ların yanması, aşırı sinyal yüklemesinden dolayı ses dalgalarının kare dalga haline dönüşmesinden dolayıdır.

Mikser çıkışı ile ampliler arasında limitör kullan, sinyalin kırpılmaya (clipping'e) uğramasının önüne geç.

M.

tweeterları korumak için kabin filtrelerine koruma sistemi de yapılabiliyor. tweeter ların yanması birazda filtrelerin(crossover) yanlış dizaynından kaynaklanır. ya da ekolayzır ayarlarının yanlış ayarlanması da buna etken.

bana bu koruma sisteminden biraz bahsedermisin???

umarim buuuuuyuuuuk buyuuuk abilerimizin(!!!!) ( topunun kokune kibrit suyu) taktigi ampullerden olmasin degildir ???

Piyasada satılan pasif crossowerlar kullanıyorum. ( üzerlerinde 4 adet 24v 100 watt lamba var) Tizler yanmasa crossower üzerindeki elemanlar ya da lehimler eriyor. Sanırım benim de kullanım hatalarım oluyor.( Ara sıra clip lambalarının yanması gibi)
Ben kullandığım kabinlerin içlerinde ki tizleri ayrı bir ampliyle sürmeyi düşünüyorum. 100 Watt tweeter varsa 100 watt ampli ile. Biraz meşakkatli olacak ancak işe yarayacağını umuyorum.

tabi aktif crossover kullanarak 24dB/oktav ya da 48dB/oktav olarak frekansı ayırmak gibi. mesela tweeterı 4veya 5 khertz den ya da daha yukarısından ayırabilirsen aşırı gücün tweeterı bozmasını engelleyebilirsin. piyasada genelde 12dB/oktavlık pasif crossoverlar olduğundan arızaya sebep vermesi normaldir.

Geri