[Eski] Synthesizer ve Piano seçimi

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

GianCARLO

Yeni üye
Hocam merhaba,

Forumdaki yazıları okuduktan sonra sizlerin değerli engin bilgilerine ihtiyacım olduğunu düşündüm. Şu günlerde synthesizer ve digital stage piano alma telaşı içerisindeyim. Yani anlıyacağın bir türlü karar veremedim.

Öncelikle yapmak istediğim uygulamalar şunlar:

1-) Sahnede canlı performans sergileyebilmek
2-)88 tuşta piyano çalmak (evde)

canlı performans sergileyeceğim müzik türleri: bir rock grubunda yer alarak aleti kullanmak (örneğin solo atmak), ayrıca tek başıma techno trance vs. gibisinden müzikleri yapmak istiyorum. (Arpejyator ritim.. vs)

bütün bunları yapmak için çok fazla bir bütçeye sahip değilim. nakit olarak bütçem 1500 ytl civarı (zorlarsam daha da artabilir) geri kalan kısmı taksitle düşünüorm.

bu konuda kendi düşüncelerimle hareket edince bir sürü seçenek çıktı karşıma.

1. seçeneğim: 1 stage piyano ve üstüne 1 synthesizer
2. seçeneğim: hem stage olarak hem synth. olarak kullanmak için 88 tuşlu iki özelliği bir arada kullanabileceğim alet.

hangisi daha avantajlı olur henüz karar veremedim.

Ayrıca ek olarak aklımda olan modelleri de söyliyim.

Synthesizer olarak:

Yamaha: MM6, MO6,
Roland: Juno G,
Korg: Triton le 61

sonra ek olarak Racker mı alsam hiç bilmiorm.

Stage piano olarak öncelikle aklımda Roland rd300sx var ve bu alet nasıl bilmiyorum.

Hocam eğer yardımcı olursanız çok sevineceğim. Eğer saydığım modellerin dışında seçenek varsa hangisi daha avantajlı hangisinde daha güzel tonlar daha kolay daha pratik performans sergileyebilirsem benim için çok daha iyi olucak. Bütçeme göre en iyisini almak istediğim için değerli üstadlarımızın yardımlarına ihtiyacım var yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılar sevgiler esen kalın..

GianCARLO,

88 tuşlu iyi cihazlar genelde çok ağırdır (+15 kg) ve arabanın arka koltuğuna sığmama eğilimindedir. :lol: Kas yaparsın taşırken...

Eğer sahne üzerinde hammer action takıntın yoksa 76 tuşlu bir model işini daha rahat görebililir...

Piano eğitimin yoksa ve alışık değilsen, amaçlardan biri de rock grubunda sololar atmaksa, hafif tuşlu aletle daha rahat solo atarsın.. :wink: Örneğin hammond veya lead synth sololar hammer action klavyede zor olur... Yorar...

Tabi 88 hammer action tuşenin de zevki başkadır, uzun vadeli düşünüyorsan o.k. Bütçen civarında bir paraya, 88 tuş ikinci el olarak stage piano + Triton LE denk getirebilirsin.

Hatta ben geçenlerde 88 tuş Korg Sp200 Stage Piano sattım. (fiyatı da 650 YTL idi)

Sahnede iki klavye bir klavyeden daha rahat bir performans sağlar.... Bu nedenle genelde klavyeciler 2 veya 3 cihazı bir arada kullanırlar.

Kolay gelsin...

yavuzy' Alıntı:
GianCARLO,

88 tuşlu iyi cihazlar genelde çok ağırdır (+15 kg) ve arabanın arka koltuğuna sığmama eğilimindedir. :lol: Kas yaparsın taşırken...

evet hocam haklısın ama o aleti evde kendi zevkim için kullanmak istiyorum. Fakat sahnede kullanacağım sintiye gelince işte ona henüz karar veremedim :shock:

Merhaba,

88 tuşluların arka koltuğa sığmama problemine gönülden katılıyorum :D . Bende Roland RD700sx var, ki RD300sx de aynı piyano sample'larını kullanıyor, hem evde hem sahnede rahat rahat kullanabileceğin bir piyanodur diye tahmin ediyorum abisinie bakarak. Synth olarak da ihtimallerin içinde en mantıklısı JunoG gibi göründü bana, hepsini gidip denemekte fayda var ama. Bütçenin 1500ytl civarında olduğunu söylemişsin, eğer grup hazırsa JunoG'yi al bence :)

GianCARLO' Alıntı:
yalnız işte juno g ye sample yükleme yapılmıyor bildiğim kadarıyla bu bir sorun olur mu :?:

Bilmem, sample kullanıcaksan olur :D

Çoğu zaman içindeki tonlar yetiyor bana, kişisel tabi biraz da. Bu arada saydığın modellerden sadece LE'ye ekstra boardla sample konabiliyor.

yani o zaman şöyle bir kıyaslama yaparsak roland juno g sıfırı 1600 ytl civarı korg triton le ikini eli de aşağı yukarı o fiyata veriliyor. İkisinin birbirinden farkı nedir hangisi hangi konuda üstün?

roland juno g mi yoksa korg triton le mi?

GianCarlo,
herseyden once sunu soyliyeyim ki juno g trition le den karsilanmayacak kadar ustundur (bana gore)
bence juno g nin en ciddi kotu yani tusesi ve de malzeme kalitesi, bunlarin haricinde ozellikle fiyati icin bence cok basarili bir synth.

elinde 1500 lira civarinda paran oldugu dusunulurse herseyden once bu parayla iki ayri enstruman alamazsin. eger bulabilirsen her iki yonden ihtiyacini gorecek mo8 tavsiye ederim. hem 88 tam agirlikli tuslari var, hem de basarili bir synth. sampling ozelligi yok ama malum, ne kadar ekmek o kadar kofte.

peki ben bu juno g ye atıyorum istediğim bi keman sesi var onu yüklemek ya da çalmak istiyorum. Bunu yapmak mümkün mü

Bu forumda Roland'ın yeni juno'larına bayağı bir zamandır muhalefet yapıyorum ,

SAKIN JUNO-G ALMA ,

synth engine olarak önceki birçok roland'tan daha geri ,

jd-990 , jv-1080 - 2080 modüller sudan ucuza gidiyor , xp serisi 500-750 ytl arasına bulunuyor . Bütün yukarıda saydıklarım juno-g 'yi çok fena döver . Ayrıca bu cihazların expantion seçenekleri de var ...

Juno-60 , Juno-106 roland'ın en meşhur vintage analog poly'lerindendir . Daha sonra Alpha juno serini yaptılar , Alpha'lar da vintage analog cihazlardır . Öncekiler kadar olmasa da çok hoş analog synth'lerdir .

Roland açıkçası önceki juno'ların şöhretini kullanıyor . jv,xp, fantom serisi sample'larını makyajlayıp yeniden pazarlıyor , mesele bu .

evet daha önce xp serisi aklıma gelmişti. peki bu xp serisinden herhangi birisi ile canlı performansta (tek başına) olumlu sonuç alınabilir mi? Sonuçta tek bir tarzda müzik yapmayacağım.

xp serisi seslerde fena değildir ama yeni synth'lerdeki cilalanmış sesler ve efektleri enine boyuna hesaba katmak gerekir. Ayrıca xp serisi yaş olarak eski oldu biraz. Cihazlarımı oldukça titiz ve temiz kullanmamla övünürüm fakat yaklaşık 12 yıldır falan ilk çıktığından beridir xp80 kullanıyorum, artık tuşların uçlarındaki keçeler eskidiğinden kasaya çarpıyorlar tıkır tıkır. Bu gibi durumları göz ününde bulundurmalısınız. Modüllerde böyle bir sorun yok tabii. Bilhassa 2080 ya da 5080 sanırım 8 adet kart alıyordu. Bu da bir sürü ses demek.

Geri