[Eski] Synthesizer Seçimi İçin Yardım: Roland SH-201

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

andac

Yeni üye
Merhaba arkadaşlar. Yakın zamanda bir synthesizer alacağım. Şuan elimde M-audio Axiom 61 var. Düşündümki Axiom ile PC'den piano, string, temel enstruman seslerini kontrol ederim. Synth, pad gibi sesleride alacağım Synthesizerdan kontrol ederim.

Öncelikle bütçemi belirteyeyim: 1000-2000 Ytl arası.

Şuana kadar yaptığım araştırmada Roland Sh-201 en çok aklıma yatan snythesizer oldu benim için. Seslerini başarılı buldum. Ama forumlarda arkadaşlar SH-201 için: "başlangıç seviyesi bir synth , hafızası yetersiz ve malzemesi çok çin malı" gibi şeyler demişler.

Alırsam çok mu pişman olurum? Hafızasının yetersiz olduğunu duymam endişelendirdi beni. Çünkü sahnede kullanacağım ve şunuda sormak istiyorum sahne için pratik bir alet midir? Sahnede kontrol etmesi güç bir alet midir?

Bu konuda gerçekten yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar ve tabi bunun yanında alternatiflerinizide merakla bekliyorum.
Teşekkürler...

SH-201'in kullanımı kolay. Söylenenler doğru, kompleks bir cihaz olmadığından basit ve giriş seviyesi bir cihaz. Şöyle bir özetlemek gerekirse, nette demo videolarına bakın, başka da bir hüner beklemeyin. Hepsi o kadar zaten. Çok az ses barındırıyor içinde.

Peki sahne için ideal bir synthesizer mıdır? Bir arkadaşımız sahneden çok kayıtta verim alabileceğimiz bir synthesizer yazmış. Siz ne diyorsunuz bu konuda? Verdiğim fiyat aralığında synthesizer alternatiflerinizide bekliyorum arkadaşlar...
Teşekkürler.

Ses sayısı az olduğu için sahnede pratik olduğunu düşünebilirsiniz. Stüdyo dendiğinde ebnim aklıma daha ciddi makineler geliyor. Ama neden olmasın?

Ses sayisi az ne demek anlayamadim, bu bir synthesizer, sen ne kadar ses yaparsan o kadar sesin olur, gayet de esnek bir alet bence, bas este uretebilitsin, lead de, pad de, evolve eden ambience larda, arp larda.
Yok kayit edebilecegin patch sayisi anlaminda ise, o zaman moog veya korg ms20 nin ses sayisi hic mi yok?
Bu cihaz subtractive synthesis metodunu ogrenmek icin gayet guzel bir layout a sahip, jp8000 veya 8080 den cok da az kalir degil sesi bu arada ama bence gercekten cok punchy ve derin degil, onboard fx kalitesi dusuk, "sh" onadini hakketmiyor "jp201" olsa daha uygunmus :) filtreleride benim zevkime gore biraz sonuk kaliyor. İlk synth olarak ideal olabilir, ikinci elini ucuza bulabilecegini saniyorum.

Novation X-Station için ne dersiniz arkadaşlar? Daha mı iyi? Özellikleri daha geniş ama youtubedaki sesleri pek tatmin etmedi beni açıkçası.

kodomo' Alıntı:
Ses sayisi az ne demek anlayamadim, bu bir synthesizer, sen ne kadar ses yaparsan o kadar sesin olur, gayet de esnek bir alet bence, bas este uretebilitsin, lead de, pad de, evolve eden ambience larda, arp larda.
Yok kayit edebilecegin patch sayisi anlaminda ise, o zaman moog veya korg ms20 nin ses sayisi hic mi yok?

Ses sayısı az demek, patch sayısı az anlamında. Bunu Korg'cular program, ritimli alet kullanıcıları tone ya da sound olarak anlamalılar. SH201 patch olarak geçiyor sanırım. Store edeceğiniz yer kısıtlı.

Eski model synth'lerde store edebileceğiniz yer yoktu, evet... Bundan 30 yıl önce müzikle uğraşıyor olsak daha değişik konularda tartışabilirdik. Bugüne göre SH201 kapasitesi düşük. Bunda alınıp gücenecek bir şey olmadığı kanaatindeyim. Kimsenin synth'ine çamur atar durumuna düşmek istemem açıkçası. Fikir sorulmuş, beyan ettim. Forumun amacına uygun yani.

İlk başta fiyatına göre fena değil diyip geçmiştim ama 1-2 sefer denk gelip , netten de demolarını dinleyince , sh 201 ile ilgili son görüşlerim oldukça olumsuz malesef . Genel ses karakterinde beni rahatsız eden bişey var, ve bu sadece fx'leri yüzünden değil .

Filtresi Roland'ın jv-xp serisinin filtresinden azıcık daha yakın analog'a , bayağı self oscilation karakteri rahatsız edici . JP-8000 'nin süper saw'unu koyduk diye broşüre yazmakla olmuyor malesef . Açıkça roland jp-8000'nin , eski sh serisinin adını ucuz şekilde paketlemeyi düşünmüş .

Ticari açıdan başarı da kazandılar sh-201 ile ama bence dizayn olarak tam bir fiyaskodur .

SH-201'in 32 adet user preset'i olması , lcd ekranının olmamasının 2000'lerin dünyasında hiçbir şekilde açıklanamayacağını düşünüyorum .

Ayrı ayrı ROM ve user bankaları yapmak ne tür bir maliyet artışı sağlardı çok merak ediyorum . Sh 201 'den kat ve kat daha fazla parametresi olan synth'lerin preset bilgilerin hafızada tuttuğu yer ancak bi kaç megabayt . 20 sene önce preset adedi 100'leri geçti yahu .

LCD de benzer bi konu , roland gibi büyük bir firma için bu tip şeyler maliyet artışı bile sayılmaz .

FX'lerinin ise neden böyle olduğunu aklım almıyor , eski synth'lerinde kullandıkları daha iyi fx board'ları var .

d-beam , audio filter , 32 adet arp. pattern gibi çok çok gereksiz şeyleri unutmayan roland , joystick'in yanına bi portamento on/off switch koymamış .

Roland'ın official demosu zaten sh-201'in hedef kitlesini açıklıyor , " you can feed your mp3 player in to the audio filter " .

Bu synth açıkçası ergenlik çağındaki amerikan ve japon gençleri için eğlenceli bir oyuncak olabilir ama ben bunu roland'a yakıştıramıyorum .

Tatil yerlerinde yazları ve de haftasonları alışveriş merkezlerinde duyduğumuz ucuz tekno tonları aradığınız şey ise , Sh 201 süper saw'u ve 32 adet arp . pattern'ı sayesinde bunları başarıyor .

Geri kalanının kulağıma hoş gelmesi için ise fiyatının şu anki fiyatının yarısı olması lazım .

Novation X-Station kesinlikle Roland SH-201'den daha kaliteli bir ürün. Üstünde vocoder var; ayrıca sesleri oluşturmak için 17 farklı ses dalgası var. 25, 49 ve 61 tuşlu olarak 3 farklı modeli var. Ancak X-Station SH-201'e oranla daha pahalı bir ürün; bir de ithalatçısının (BL MÜzik) demo amaçlı klavye bulundurmaması da bence bir dezavantaj. Ayrıca X-Station pek çok soft synth yazılımı ile ses kartı olmadan kullanmaya açık bir ürün.

Novation'un bir de Xiosynth isimli bir ürünü daha var; X-Xtation'a göre daha az ses kontrol düğmesine sahip olması, vocoder'ı olmaması gibi özelliklerle X-Station'dan ayrılıyor. 25 tuşlusu 325 Euro'ya satılıyor.

Bir de va synth olarak Alesis Micron var-ki ben de kullanıyorum. Alesis Micron DSP mantığıyla ses üretiyor. Alesis Ion'un özelliklerine ek olarak daha gelişmiş arpejatörü falan var. Bir ara ben de daha fazla kontrol düğmesi bulunan bir synth almak için Alesis Micron'u satmayı düşündüm, ama istediğim fiyata alıcı bulamadım. Aslında biraz da şans oldu; zira artık Micron'u kullandıkça daha çok sevmeye başladım. Rakibi olabilecek SH-201, X-Staion, Xiosynth, Microkorg ve Korg R-3 gibi klavyelere oranla çok daha sıcak tonları var ve sesleri analoğa çok daha yakın..

SH-201 yerine , eğer analog'a yakın bi ton öncelikli ise creamware pro12 , modulasyon ve daha geniş bi ses skalası önemli ise de waldorf blofeld keyboard , bence , diğer cihazlardan öne çıkıyor .

Yine Alesis Ion ve Novation KS4 de bu fiyat aralığındaki iyi cihazlar .

Ama tabiki acele etmeyip 2. elde neler çıkacağına bakmak lazım . Virüs A,B desktop , nord lead 2 , jp-8000 ya da çok çok uygun fiyata alınabilecek Korg MS2000 de SH-201'den çok daha iyi cihazlar .

bir kac kez sh-201 kullandım magazalarda , fena degil ama senin butcene gore cok daha guzel synthler bulabilirsin kannımca.. İkinci el de düşünürsen cok hos seyler cıkacaktır karsına..

X-Station uzerinde Vocoder yok. SH-201'de oldugu gibi 2 adet audio input var (2 x Mono veya 1 x Stereo) fakat bunlar sadece aletin uzerindeki FX unitesinden gecirilebiliyor. (Reverb, Delay, vs.)

Butcenin 1000-2000 YTL oldugunu dusunursek bence X-Station veya SH-201'den daha ciddi aletler ile ilgilenebilirsin. 2. el fiyatlarini goz onunde bulundur derim. Mesela su baslikta:

http://www.muziktek.net/modules.php?nam ... ic&t=17682

guzel bir Nord G2 Modular var. Klavyesi yok ama herhangi bir MIDI klavyeyi baglayabilirsin. Param olsa ben alirdim. :)

Geri