[Eski] Synthesizer dan Cubase e kayıt almak ?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

damat

Yeni üye
Bugüne kadar hep midi klavyem ile Cubase den vsti enstrumanlar aracılığı ile müziğimi yapıyordum.

Roland JP 8000 , Nord lead 2x syntlerimi ise daha çok kulaklık takarak stand alone pozisyonunda bilgisayarım ve ses kartıma bağlamadan çalıyordum. Artık bu aletleri ses kartıma girsem ordan bilgisayarımdanda Cubase 5 programım ile kullansam diyorum.

1-Cubase ile elimdeki synthleri nasıl kullanabilirim ?

2-Cubase e bu cihazları aynı vsti enstrumanlar gibi gösterip projeme cihazların kendi presetlerını çalıp kayıt edebilirmiyim ?

3-Kayıt edebilirsem audio olarakmı kayıt edebilirim yoksa hem midi notasını aktarıp buna audio kanal ekleyip sesi ordanmı alabilirim ?

4-Projemi tekrar kapatıp açtığımda cihazlardan kayıt ettiğim sesler Cubasede dururmu ?

5-Bu cihazların device map lerini Cubase de yarattıktan sonramı kayıt almak zorundayım ?

6-Bu cihazları Cubase e nasıl tanımlarım ?

7-Vsti bir enstrumanda yaptığım otomasyonu kendi cihazlarım üzerindende yapabilirmiyim ? eğer yaparsam daha sonra değişiklik yaptığımda otomasyon ayarlarına nereden ulaşırım?

8-Sınırsız açtığım vstler gibi elimdeki 2 adet synth ten kaç kanal açıp kaç adet sesi aktarabilirim ?

Yani anlayacağınız üzere kafam biraz karışık :) bana kolay ve basit bir dil ile anlatabilecek olursa inanın çok sevinirim.

Ekipmanlar:

Nord lead 2x
Roland JP 8000

Ses kartı:

Tc near konnekt 24d

Cubase, ses kartindan gelen midi in ve out'u görüyor zaten,yoksa midi klavyenle calamazsin.

Bu baglantida ne yapiyordun;midi klavyenin midi out'unu, ses kartinin midi in'ine giriyordun.

Yani böylece tuslardan gelen sinyal Cubase'e gidiyordu.

Cubase ile yapmis oldugun midi kayiti sese dönüstürmek icin bir vsti enstrümana yolluyordun.

Buraya kadar anlastik :)

Pekala klavyende ses olsaydi ne yapacaktin:

Ses kartinin midi outunu,klavyenin midi in'ine girecektin ve Cubase'de sol tarafta midi out olarak ses kartini sececektin ve kayit olmus midi sinyal klavyene yönlenmis olacakti.

Tabi klavyenin Audio out'larinida jak kabloyla ses kartinin inputlarina baglaman gerekir,ses cikmasi icin.

Ses kartinin midi in ve out'u ile birbirinden ayri 16 sesle kayit yapma imkanin var.Tabi ses kaynagi klavyenin multitimbral olmasi yani bu özelligi desteklemesi sart.Yoksa sadece bir ses alirsin midi kanal 1 olarak.

Örnek:
Roland midi out---ses karti midi in
Ses karti midi out----Roland midi in
Roland audio out LR---ses karti 1-2 in
Cubase yeni midi kanal
Cubase midi in secenegi----ses karti midi in(Actigin midi kanal info bölümü,sol tarafta kutucukta)
Cubase midi out secenegi-----ses karti midi out(Actigin midi kanal info bölümü,sol tarafta kutucukta)

Midi kanal numarasi 1---Roland'in kendi icinde send ve return midi no 1
........
........

Böyle devam eder.

1. Sorunun Cevabı: Bilgisayarda yazdığın MIDI'leri, otomasyonlarıyla birlikte(cutoff gibi mesela) synthesizer'larına çaldırmak istiyorsan bağlantın şu şekilde olacak;

1. Bilgisayarın MIDI çıkışı synthesizer'a bağlı
2. Synthesizer'ın ses çıkışı da bilgisayara bağlı.

Şimdi bu bilgi ışığında sistemini kurman gerekiyor. Ancak, aynı anda birden fazla synthesizer kullanabilmen için bir adet MIDI patchbay alman gerek. Bu cihazlar artık USB üzerinden bağlanabiliyor. Aynı anda sekize kadar MIDI arabirimine sahip olabiliyorsun. Örneğin şu cihaz oldukça kalitelidir: http://www.motu.com/products/midi/xpressxt_usb

Synthesizer'ları MIDI ile bilgisayara bağladıktan sonra, Cubase'de VST connections modülündeki External Instruments bölümünü biraz kurcala. Kullanma kılavuzundaki ilgili bölümü de oku. Zaten çok basit bir sistem. Hemen anlarsın.

Yine takıldığın noktalar olursa buradan bilgilendirme yaparsın.

Birinc sorunun cevabı aslında bu kadar değil. Ama daha fazlasını yazacak vaktim yok şu anda. Diğer sorularını da hemen cevaplayayım ve kaçayım :D

2. Sorunun Cevabı: Gösterebilir ve kaydedebilirsin. Nasıl olacağından da yukarıda biraz bahsettim.

3. Synthesizer'ın ürettiği sesi audio olarak kaydedebilirsin. Ya da önce synthesizer'larının klavyesi varsa onlarla MIDI'yi bilgisayara kaydedip düzenler, sonra o MIDI'yi çaldırıp audio kayıt alabilirsin.

4. Projeni kapatıp açtığında, eğer projeni düzgün bir şekilde kaydettiysen, kaydettiğin audio dosyaları aynen durur.

5. Device Map'le senin şu anda işin yok. Aslında var da şimdilik oralara girme. Sorunsuz olarak ses aldıktan sonra o kısma geçersin.

6. VST Connections -> External Instrument bölümünden tanımlarsın.

7. MIDI'de otomasyon, CC denen mesajlarla oluyor. 128 tane CC kullanabiliyorsun. Örneğin genelde CC1 mesajı modulation wheel'ı oynatır. Sen de VST enstrümanlarında yazdığın bu otomasyonların CC kanallarını synthesizer'larına uygun bir şekilde değiştirirsen otomasyonu sorunsuz aktarabilirsin. Synthesizer'larının hangi ayarının hangi CC'ye bağlı olduğu synth'in kullanma kılavuzundaki MIDI Data Sheet bölümünde yazar.

8. Eğer synthesizer'ın multitimbral ise, aynı anda 16 kanal MIDI'yi audio olarak çaldırabilirsin. Ama hepsi synthesizer'ının aynı kanalından çıkacaktır muhtemelen. O yüzden ben her MIDI kanalı için bir instance öneririm. Yani elindeki her synthesizer'ı aynı anda bi kez kullanabilirsin. Ama yazdığın MIDI'yi synthesizer'a seslendirip audio olarak kaydettikten sonra o MIDI kanalının bağlantısını kesip başka bir MIDI kanalı ile synthesizer'ı kullanabilirsin.

Arkadaşlar ikinizede ayrı ayrı teşekkür ederim. Akşama bu bilgiler altında kurcalayıp tekrar döneceğim çok sağolun. :)

Evet bağlantıyı oluşturdum :) yalnız şöyle bir sorunla karşılaştım.

Aynı anda hem bir midi kanalı (roland jp8000) , hemde birde audio kanalı (monitor on)açmalıyızki cihazdan çıkan seside duyalım değilmi ?

Buraya kadar doğru herşey tamam seste var. Ancak midi kanalına yazdığım midi notasında proje çalarken bir gecikme duyuyorum monitorlerimden azda olsa , midi editorude açtım tamamı ile herşey yerli yerinde yani quantize eksiği falanda yok.Sonra projeyi çalıp audio kanalına record edip midiyi deaktif ettiğimde audio kanalından gecikme kaybı yaşamadan gayet güzel duyuyorum.

Şimdi ses kartının latencyi azalt falan diyebilrsiniz ama sanmıyorum onunla alakası olsun çünkü kayıt edilmiş midi notasındaki gecikmeden bahsediyorum.

Bu Cubase içinde bir yerden olabilecek bir ayarmı sıkıştım kaldım :(

alperz' Alıntı:
Preferences'ın bir yerlerinde "Use system timestamp" diye bir seçeneği aktif etmen işe yarayabilir.

O sadece midi notasını kayıt ettikten sonraki çalmalarda vuruş noktası gibi hataları düzeltiyor.

Yani denemiştim.

Altta koyduğum resimde kırmızı ile işaretlediğim yerdeki değeri sağa doğru +50 yaptığımda midideki sync tamamı ile düzeldi. Ancak bu seferde midiyi bounce ettikten sonra audio kayıdı sync dışı hatalı çalıyor.
Çok şaşırdım valla ne yapacağımı.

sbgcubase5lg.jpg

Öncelikle, external instrument olarak tanımlarsan aletleri, vst enstrüman kullanır gibi kullanabilirsin.

Tam olarak nasıl çalışıyorsun? Önce MIDI'yi kaydedip sonradan mı sese çeviriyorsun? Eğer öyleyse, nerede yazar bilmiyorum ama, bir yerlerde synthesizer'ının gelen MIDI bilgisini işlemedeki gecikmesi yazıyordur. Ona göre VST connections'dan delay compensation yapman gerekiyor olabilir.

Bir de, bahsettiğin (+50) muhabbetini, audio kanalında değil, MIDI kanalında yap. Ama bu sefer negatif değerler kullan.

alperz' Alıntı:
Öncelikle, external instrument olarak tanımlarsan aletleri, vst enstrüman kullanır gibi kullanabilirsin.

Tam olarak nasıl çalışıyorsun? Önce MIDI'yi kaydedip sonradan mı sese çeviriyorsun? Eğer öyleyse, nerede yazar bilmiyorum ama, bir yerlerde synthesizer'ının gelen MIDI bilgisini işlemedeki gecikmesi yazıyordur. Ona göre VST connections'dan delay compensation yapman gerekiyor olabilir.

Bir de, bahsettiğin (+50) muhabbetini, audio kanalında değil, MIDI kanalında yap. Ama bu sefer negatif değerler kullan.

Abi zaten external instrument olarak tanımlayıp kullanıyorum tabi belki benim tanımlamam yanlış olabilir ama pek bir şey yapmadım tanımlamak içinde şöyle yaptım;

vst connections bölümünden:

add external instrument : add dedim çıkan seçeneğe "jp 8000" adını verdim o kadar yani tamam deyip çıktım sonra add midi channel dedim ;

in: ses kartı midi
out: jp 8000 midi

o kadar .

Evet midiyi kaydedip sonra audioya record ettiriyorum .+ 50 olayını zaten midi kanalında yapıyorum. düzeltiyor ama işte midiyi audioya record edincede bu sefer çalan audioki gecikme değeri sapıtıyor.

Demişsin ya yukarıda latency'yi azaltmakla alakası yok diye. Kafadan onla alakalı konu. Sen kıllanıyorsun şimdi çalan MIDI ama duyduğum niye geç diye. Azalt buffer miktarını, bak bakalım ne olacak. Zaten aynı anda dinlemene gerek yok kaydederken. Kaydet gitsin işte. Sonra neticeyi dinle.

External instrument tanıtmak filan gibi olaylara da şimdilik gerek yok. Elleme o MIDI şeylerini, alet kendi halinde gayet iyi çalışıyor. Ben yıllardır kaydediyorum synthlerimi, hiç de ihtiyaç duymadım şu yazdığın şeylere.

Gitar kaydedermiş gibi düşün.

Nurkan, External Instrument'ın güzelliği, VST enstrümanı kullanır gibi synthesizer'ları kullanabiliyor olmak. Yani öyle tanımlarsan ve ayarları iyi yaparsan, donanım synthesizer'ını VST enstrüman kullanır gibi kullanabilirsin.

Yani F11'e basıp o çıkan listeye falan eklemekten bahsediyorum.

Nurkan' Alıntı:
Demişsin ya yukarıda latency'yi azaltmakla alakası yok diye. Kafadan onla alakalı konu. Sen kıllanıyorsun şimdi çalan MIDI ama duyduğum niye geç diye. Azalt buffer miktarını, bak bakalım ne olacak. Zaten aynı anda dinlemene gerek yok kaydederken. Kaydet gitsin işte. Sonra neticeyi dinle.

External instrument tanıtmak filan gibi olaylara da şimdilik gerek yok. Elleme o MIDI şeylerini, alet kendi halinde gayet iyi çalışıyor. Ben yıllardır kaydediyorum synthlerimi, hiç de ihtiyaç duymadım şu yazdığın şeylere.

Gitar kaydedermiş gibi düşün.

O zaman sen audio kayıt alıyorsun direk yanlışmıyım ? e peki o zaman yaptığım bir midi nota hatasını nasıl düzelteceğim ?

alperz' Alıntı:
Nurkan, External Instrument'ın güzelliği, VST enstrümanı kullanır gibi synthesizer'ları kullanabiliyor olmak. Yani öyle tanımlarsan ve ayarları iyi yaparsan, donanım synthesizer'ını VST enstrüman kullanır gibi kullanabilirsin.

Yani F11'e basıp o çıkan listeye falan eklemekten bahsediyorum.

Abi sen bana şu ayarları zahmet olmazsa baştan bir anlatabilirmisin, rica ediyorum valla.

Bak benim ayarlarım şunlar ;

1-Boş bir Cubase projesi açıyorum.
2-Vst connections / Add external instrument / isim: Roland JP 8000 / enter /çıkış
3-Cubase proje penceresinden add instrument / Roland JP 8000 / enter / çıkış
4-Sol kutudan / midi in : tc konnect midi in / midi out: Roland JP 8000 /çıkış

1- Gecikmeyi halletsem bile cihazı vst enstrumanı gibi kullanamıyorum
2-Otomasyonlar çalışmıyor.
3- Otomasyonu transporttan record dedikten sonramı yapacağız (öyle ise etmiyor )
4-Otomasyonu midi kanalından write/read ile mi yapacağız (öyle ise etmiyor )

Resimlerle anlatayım;

1. Yeni bir proje aç.
2. Devices -> MIDI Device Manager'a gir.
3. Import MIDI Device'a tıkla. Çıkan pencereden bu mesaja ekli olarak gönderdiğim dosyadaki .xml dosyasını yükle.
4. Aşağıdaki fotoda gösterdiğim yerden, JP8000'i bağladığın MIDI çıkışını seç.
39137263.jpg

5. F4 -> External Instruments'a girip, "Add External Instrument"a tıkla. Açılan pencerenin fotosunu aşağıya koydum. Orada gösterdiğim "Associate MIDI Device" tuşuna tıkla. Çıkan menüden JP8000'i seç.
81014753.jpg

6. Cihazın ses çıkışını stereo bağladıysan "1 stereo return", mono bağladıysan "1 mono return"ü seç.

7.
78556990.jpg

8. MIDI kanalı aç. Out olarak JP8000'i seçebiliyorsun artık.
90832326.jpg

9. Otomasyonlarını da, MIDI kanallarındaki CC Lane'e yazabilirsin. Kırmızı ile gösterdiğim yerdeki ucu aşağı bakan üçgene tıkladığında, oradaki seçeneklerden istediğin CC kanalına istediğin otomasyonu yazabilirsin.
65302991.jpg

10. Hangi CC mesajının JP8000'in hangi parametresini kontrol ettiğini öğrenmek için JP8000'in kullanma kılavuzuna bakman gerek. Onu da http://www.generalmanual.com/Musical-Instruments/Roland-JP-8000-Synthesizer.htm adresinden indirebilirsin.

Abi sen ne yaptın ya :) sonsuz teşekkürler .

Nord lead için xml dosyası zaten mevcut Cubase midi deviceta sanırım onu kullanabilirim ? cihazım 2x olmasına rağmen.

Bir tanede JP 8080 im var bu arada onuda aynı verdiğin linkteki JP 8000 in xml ile kullanabilirmiyim , yoksa değişiklik yapmak gerekirmi ?

Tekrar sağol.

Verdiğin anlatımların haricinde ses almak için bir audio track yaratmam gerekti.
Yalnız otomasyon verdiğin gibi midi key editorden okutamadım bir türlü. Okutmak içinde illa CC değerlerini girmekmi gerekiyor ? Yani Roland ın üzerinden knobları CC değerlerini girmeden otomasyon edemiyorum midiye. Sadece alta bir audio kanal açınca otomasyon edebiliyorum onada recorda bastığım anda. Ardından düzeltmek istediğim otomasyon hiçbir yerde yok anlayacağın direk audio nun içine işliyor. Biraz sıkıntılı halen :(

damat' Alıntı:
Bir tane de JP 8080'im var bu arada onu da aynı verdiğin linkteki JP 8000'in xml ile kullanabilir miyim? Yoksa değişiklik yapmak gerekir mi ?

Kullanabilir misin bilmiyorum. Google'da arama yapmalısın. Arayacağın kelimeler <synth_adı>, XML, cubase, device map falan olacaktır.

damat' Alıntı:
Verdiğin anlatımların haricinde ses almak için bir audio track yaratmam gerekti.

Gerekmemesi gerekiyor aslında. F11'e basıp VST enstrüman listesine de ekledin mi cihazı? Bir de öyle dene hele...

damat' Alıntı:
Yalnız otomasyon verdiğin gibi midi key editorden okutamadım bir türlü. Okutmak içinde illa CC değerlerini girmekmi gerekiyor ? Yani Roland ın üzerinden knobları CC değerlerini girmeden otomasyon edemiyorum midiye. Sadece alta bir audio kanal açınca otomasyon edebiliyorum onada recorda bastığım anda. Ardından düzeltmek istediğim otomasyon hiçbir yerde yok anlayacağın direk audio nun içine işliyor. Biraz sıkıntılı halen

Zaten senin istediğin otomasyon, aletin parametlerinin otomasyonu değil mi? O halde gösterdiğim CC Lane'e yazmalısın otomasyonunu. Hangi CC'nin ne yaptığı da kullanma kılavuzunun 116. sayfasında yazıyormuş. Mesela cutoff için CC74'e otomasyon yazmalısın.

Tamamdır f11 den açtım cihazı sorunsuz gecikmesiz. Şarkıyı exportta ettim Rolandın bağlı olduğu midi kanalınıda aldı sesi ile beraber.Audio track açmama gerek kalmadan.

Sonra projeyi kapattım, Rolandıda kapadım tekrar açtığımda haliyle projede kullandığım preset uçmuş yerine cihazın açıldığında ilk gelen "SAND STORM" preseti ile çalmaya başladı. Roland cihazını vst enstruman gibi kullanmak burda biraz olmadı :( haliyle Cubase deki bir vsti plugin sesleri , presetleri projeyi kapatıp açtığında unutmuyor. Yani bu kullandığım presetı kitlemenin bir yolu yokmu ? yoksa midi kanalını audioyamı çevireceğiz sabitlemek için ?

Birde otomasyon değerlerini el ile girdim CC74 cut off diye ve ardından mouse ile cutoff uda otomasyon ettim sorunsuz ancak mouse ile :( yine cihazın üzerindeki knoblardan edemedim . Otomasyonu aynı vsti plugin kullanır gibi write/read olarak ediyorum yanlışmıyım ?

Acaba cihazın içinden bir ayarmı yapmak gerekli ?

Kısacası en baştaki sorunlarımdan ;

gecikme - halloldu
external instrument - halloldu

damat' Alıntı:
Sonra projeyi kapattım, Rolandıda kapadım tekrar açtığımda haliyle projede kullandığım preset uçmuş yerine cihazın açıldığında ilk gelen "SAND STORM" preseti ile çalmaya başladı. Roland cihazını vst enstruman gibi kullanmak burda biraz olmadı :( haliyle Cubase deki bir vsti plugin sesleri , presetleri projeyi kapatıp açtığında unutmuyor. Yani bu kullandığım presetı kitlemenin bir yolu yokmu ? yoksa midi kanalını audioyamı çevireceğiz sabitlemek için ?

Sana verdiğim XML dosyası, cihazın presetlerini Cubase'e tanıtmak için. Eğer cihaz üzerinde kendi yazdığın presetleri kullanıyorsan, XML dosyasını editlemen lazım. Ya da "Sand Storm" preseti üzerine kendi presetini cihaz üzerinden kaydedeceksin ki bir dahaki açışta Cubase "Sand Storm"u açtığını sanmasına rağmen senin presetin açılacak.

damat' Alıntı:
Birde otomasyon değerlerini el ile girdim CC74 cut off diye ve ardından mouse ile cutoff uda otomasyon ettim sorunsuz ancak mouse ile :( yine cihazın üzerindeki knoblardan edemedim . Otomasyonu aynı vsti plugin kullanır gibi write/read olarak ediyorum yanlışmıyım ?

Write/Read olayına girmene gerek yok. Bildiğimiz record tuşuna basarsan CC'leri de otomatik kaydeder. Ancak, senin burada yapman gereken şey şu; cihaz üzerinde bir yerlerde "local on/off" diye bir ayar olmalı. Bu ayar, sen cihazın tuşlarına(do'suna re'sine yani) bastığında cihazın ses üretmesini engellemek. Off yaparsan üretmez. Tuşları MIDI klavye gibi kullanabilirsin böylelikle. Dolayısıyla, sistemin şu şekilde işliyor olacak, sen tuşlara bastığında cihaz doğrudan ses üretmeyecek. MIDI out'tan Cubase'e sinyal gönderecek. Cubase onu kaydedecek. Ses kartının MIDI Thru özelliği olmalı. Onu da aktif edersen, ses kartın gelen sinyali aynen MIDI Out'tan da gönderecek. Böylece cihazın ses üretecek. Ses kartının MIDI Thru özelliği yoksa, Cubase üzerinden bunu aktif etmelisin. Nereden ediliyor şimdi hatırlamıyorum.

Bir de, JP8000'in knobları CC mesajı gönderiyor mu bilmiyorum. Yine kılavuzu okuman gerek. Eğer göndermiyorsa, JP8000 üzerinden otomasyon yazamazsın. Ayrı bir controller alman gerek.

Geri