Batuhan_Bozkurt
Forum Yöneticisi
Vallahi IE nin crash ettiðini ben de hayatýmda ya bir ya iki kere görmüþümdür. Ki bu bilgisayarda 24/7 açýktýr nerdeyse, öyle veya böyle.
Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir
Tonguc' Alıntı:Ben ise yazilanlarin bir cogunu gercekci buluyorum. Yoruma bagli sanirim biraz. Fakat internette okudugum her seyi ciddiye almamam gerektigini de cok iyi biliyorum. Verdigim linkte zaten cok detayli olmayan genel kullanicilara yonelik fazla kafa karistirmayan bir yazi.
Tonguc' Alıntı:Ben Microsoft'un sistem gereksinimleri konusunda yalan soyledigini hic duymadim. Hatta calismamasi gereken sistemlerde calistigi oldu isletim sisteminin. Bunun disinda baska seylerde Microsoft inkar yoluna falan gitmistir hatta yalan da soylemistir. Olabilir. Ama bu konuda yanlis dusunuyorsun. IE ve Firefox'u google'in arama sayfasi acik sekilde karsilastirdim. IE 14,884k fiziksel ve 5,664k virtual memory kullaniyor. Firefox ise 17,152 fiziksel ve 8,980k virtual memory kullaniyor. Bu hemen hemen 5000k fark demek. Evet bakariz task manager'a ve goruruz...
Tonguc' Alıntı:Calistirabilen vardir. 6'dan emin degilim ama 5'te calisiyordu ve bence calisir. windows 95 veya 98 kurmak mumkun zaten bu sistemlere. IE6 niye calismasin?
Tonguc' Alıntı:Hayir ama microsoft'un bu iste deneyimi oldugu ve yaklasik 10 senedir ayni programi gelistirdigini de atlama. MS'in isletim sistemi NT'yi ve bu teknoloji kullanarak gelistirilen diger isletim sistemlerini (2000. xp. 2003 gibi) gayet basarili buluyorum. Alinmasi gereken cok yol oldugu dogru, cok hata yaptiklari dogru. Ama dandikte diyemem kusura bakma. Ozellikle adamlar dunyanin en buyuk sirketi olabildilerse. Bu basariya ne kadar sevmesem de saygi duyarim. Elestirilecek yanlari olmasina ragmen cokta kotu bir firma degil bence. IE'da bildigim kadariyla Mac OS'yi falan destekliyor.
Tonguc' Alıntı:Bana cold start diye baslamissin da, linux'un boot'u kac dakika suruyor onu da soylesene bir bana? Benim makinada ortalama 45 saniye suruyor boot. Windows xp'de ise 10 saniyede desktoptayim. 15. saniyede google'da arama yapiyorum. Karsilastiramazsin kesinlikle. IE acikken page edilen seyler zaten sistem icin kullanilan resource'lar. Onun icin birsey kaybetmiyorsun, aksine kazaniyorsun. IE icin bir suru dll yeniden yuklenecegine hafizadaki kullaniliyor ve gerekli olan birkac dll yukleniyor hafizaya. IE'da fragmantasyona sebep olan seyler temporary files ve diger index.dat gibi internetten alinip hard diske yazilan bilgiler. Yani ayni sey firefox'ta da soz konusu. Kendi tecrubem su oldu. IE ikonuna kliklerim saniye beklemeden acilir google. Firefox'a kliklerim 2-3 saniye surer acilmasi. Sistemimde de IE, Firefox, Opera ve Netscape bulunur devamli. Ne kadar netscape firefox ile ayni olsa da netscape'e ayri bir sevgim var ilk goz agrim oldugundan.
Tonguc' Alıntı:Firefox'tada hata duzeltme olayi ve guncellemeler cok hizli degil. Microsoft'un ise isi daha da karmasik. Bu da demin tartistigimiz sistem entegrasyonundan kaynaklaniyor. MS'in korsan kullanim hakkinda soyledikleri ve yaptiklari bence az bile. Bunun sebep olmadigina ben de katiliyorum gerci. Bazi seyleri inkar etmeleri ya da kafa karistirmalari bazen sistemlerini ve kullanicilari korumak amaci ile olabiliyor. Adamlarin son SP2'den beri bu konuda yaptiklari bir suru seyde var zaten. Vista'nin bu hafta cikan son surumune bir bakarsan daha da iyi fikir verir ne tur bir guvenlik sistemi uzerinde calistiklari. Bence adamlar dogru yolda.
Tonguc' Alıntı:Ben yasayani duydum ve gordum hatta temizledim. Ben de bilgisayar isinden para kazaniyorum ve yaklasik 10 senedir meslegim bu. Yeri geliyor gunde 10 tane bilgisayar temizliyorum. Firefox kullanan ve spyware, trojan data miner cookie falan install edilmis cok adamin bilgisayarini temizledim. Karsindaki bilincsiz kullanici olduktan sonra bu isler cok kolay. Hatta dedigim gibi data miner cookie'ler falan bilincli olsan da cachende yer aliyor. Zaten browser kullanim oranlarina bakarsan sikayet oranlarinin sebebini anlarsin. Herhalde ki herkesin bu konuda gozlemleri ve tecrubeleri farkli oluyor.
Tonguc' Alıntı:Bir suru yerde bunu okuyabilirsin. Bugfree demeseler de IE'dan daha az bug'i oldugu iddia ediliyor ki yok boyle bir yalan...
Tonguc' Alıntı:Slashdot okuyorsan rastlamissindir kesin. Bunu ben de gordum birkac kere. Zaten bu tab olayini o kadar buyuttuler ki. Inanilmaz da gereksiz birsey bence. Sevip kullanan olabilir ayri ama olmassa olmaz birsey degil bence. Belki bazilari icin vazgecilmezdir bilinmez.
Tonguc' Alıntı:Bu konuda fikir yurutemem. Bu isin erbabi ben degilim. Ama MS'in isletim sistemi hazirladigini dusunursen ve standartlari genellikle belirledigini dusunursen IE'nin daha uyumlu olacagini beklemek son derece mantikli olur kanimca.
Tonguc' Alıntı:Sen web sitesi dizayni ile ilgilendigin icin bu yonu ile cok ilgileniyor olabilirsin ama normal bir kullanici icin birsey ifade etmiyor bunlar. Adam acar browseri ve her sitede bence calisacagindan emin olabilecegi tek browser IE. Ama tabi sunu da soylemeliyim, Firefox'ta duzgun calismayan siteye cok az denk geldim...
Tonguc' Alıntı:Ben de bu kadar yaziyi MS'i korumak icin yazmadim. Maas baglama olayi bende de yok. Free software olayini ben de seviyorum ve yayginlasmasini isterim. Ben de sadece bildiklerimi ve tecrubelerimi paylasiyorum.
Tonguc' Alıntı:Bana ise hic sacma gelmedi. Her yerde bir firefox'tur gidiyor. Denedim ve her yeni surumunu hala denerim. Eskisinden cok farkli veya hizli gelmiyor hala. Kullanisli ise hic degil bence. IE'in artilarini bu sekilde yazan bir siteye ilk defa denk geldim ve sitede yazilanlar benim de cogunlukla firefox hakkinda hissettiklerim. "IE warken fayrfoks ne oluyo yea" degil de ben daha cok "fuck MS m8, Firefox rulez" lafini epey duydum. Ne guzel iste tartisalim nefis... :wink:
Batuhan Bozkurt' Alıntı:Fakat dizayn olarak biraz sınırlara oynanmış sitelerde(misal ekşi sözlük) yamulabliyor.
Ayrýca IE en sýk girdiðin sitelerden birinde söyle bir hata verdi.
oktaypocan' Alıntı:Ýnsanlar inandýklarýný destekleyen sözler duymayý severler, ama Internet her zaman doðruyu söylemiyor; senin de dediðin gibi...
Kullanýcýlara yönelik olmasý yazýnýn yüzeysel ve bilimsellikten uzak olmasýný beraberinde getiriyor. Zaten halk anlasýn, kafasý karýþmasýn diye bilgi yüzeyselleþtirilince "Popüler Bilim" gibi saçmalýklar ortaya çýkýyor. Gerçek bilgi yeterince yalýndýr, teþbihlerle, basitleþtirmeyle, sadeleþtirmeyle özünü kaybedebiliyor. Kýsacasý "senin anlayacaðýn" diye baþlayan cümleler muhattabýný aþaðýlamanýn yaný sýra yanýltmayý da içerebiliyor.
oktaypocan' Alıntı:Microsoft'un yalanlarý konusunda sana katýlmýyorum. 32 MB RAM ile çalýþýr dedikleri iþletim sistemi, tamam, çalýþýyor ama üzerinde hiç bir þey çalýþmýyor. Ýþletim sistemini süs olsun diye kurmadýðýmýza göre üzerinde birþeyler çalýþtýracaðýz. Hafýzanýn ve disk alanýnýn tamamýný Windows iþgal ederken bu pek mümkün olmuyor. Hafýza kullanýmý meselesini ele alalým;
Kullanýcýlarýn kaçý sadece Google arama sayfasýný açýp bekliyorlar, birden fazla sayfa açan yok mu? Ben deneme amaçlý, aralarýnda CSS formatlamalarý, flash uygulamalarý, grafik yoðun sayfalar ve 500Kb kadar text içeren sayfalardan oluþan 9 adres seçtim. Bu sayfalarý Prescott çekirdekli PIV 2.8 - 1024KB RAM - Asus P800 anakartlý bir makinada Firefox 1.5 Beta 2 ve IE 6 kullanarak açtým. Adresler þunlardýr;
- http://www.muziktek.com/turkce_site/index.php
- http://www.bbc.co.uk/
- http://forums.cgsociety.org/
- http://www.debian.org/
- http://www.apple.com/
- http://www.northkingdom.com/flash/loader.html
- http://www.newezra.com/flash/
- http://www.machine-room.org/computers/full.html
- http://www.yahoo.com/
Firefox 69.020 K hafýza kullnýrken IE kümülatif 135.492 K hafýza kullanýyordu.
Ayrýca IE en sýk girdiðin sitelerden birinde söyle bir hata verdi.
Orijinal boyutu burada... http://www.accodeum.com/home/muziktek/cgtalk_error.gif
Hep Firefox ile girdiðim için bu hatayý da ilk kez görmüþ oldum. CGTalk'u kýnadým, ayýp dedim.
oktaypocan' Alıntı:486'dan bahsediyoruz, lütfen bir kere daha düþün. Diyelim ki kurduk, hangi sitelere gireceðiz. Ne kadar fonksiyonel olacak bi sistem. Minimum sistem gereksinimi sistemin sürünerek çalýþtýðý sistem deðildir; kabul edilebilir bir hýz ve fonksiyonelite aranýr. Bu mantýkla, 486'da UT2003 oynayalým, günde bir frame rate ile ne de eðlenceli olur, network de kuralým, deathmatch yapalým. IE6 yada baþka bir browser 32 MB RAM ile 486 yada eski Pentium'larla ne kadar verimli çalýþýr iyi düþünmek gerek.
oktaypocan' Alıntı:Tamam; madem Microsoft o kadar tecrübeli neden Windows XP ve Windows 2003'te BSD kerneline geçti. Memory dumplar da açýkça görülen BSD kernel stringleri nereden geliyor. Adamlarýn tecrübeleri felan yok sadece çok iyi çalýyor, süsleyip satýyorlar. Microsoft'un Hotmail'i aldýðý günleri hatýrlayýn, Solaris'leri kaldýrýp, NT (Neanderthal Technology) kurdular, tabii NT kaldýramadý Hotmail'in trafiðini ve Solaris'e geri döndüler , yýllar önce edindikleri acý tecrübe ile bu iþi yapamadýklarýný ve yapabilen birinden çalmak zorunda olduklarýný öðrendiler. Yeni MS sunucularý bu tecrübe doðrultusunda geliþtirilmiþtir, evet Microsoft tecrübeli, kabul ediyorum.
oktaypocan' Alıntı:Benim Linux'um Windows'a göre çok çok geç açýlýr ve geç kapanýr... Belki 10 katý yavaþtýr. Denemeye deðer bulmuyorum; kesinlikle yavaþ. Ama þu var ki ben Linux'u açýnca elektrik kesilse bile UPS 'in pili bitinceye kadar (uyarýya kadar daha doðrusu) kapatmýyorum. 1.5 - 2 ay kapatmadýðým ve hergün bilfiil çalýþtýðým makineler var, abartmýyorum, uyurken makineyi kapatmam, zaten download, render vs. nedenlerle makinenin açýk kalmasý gerekir, ben de kapatmam. Internet'te 722 gün kapatýlmamýþ sunuculara dair kayýtlar var. Ben bu süreye ulaþamadým, hotplug olmayan þeyleri takmak çýkarmak için shutdown etmek zorunda kaldým. Demek ki benim için açýlýþ süresinin önemi yok, ikiye bir reboot etmiyorum makineyi... Umutmadan ekleyeyim kernel felan compile edince de makineyi reboot etmek zorundayým, bazen çok sýk yenileniyor, yok low latency olsun fiye bazen bende kurcalýyorum, sýrf bu yüzden reboot ettiðim oluyor. Bir de oyun oynamak için Windows'a geçiyorum, Linux için çýkmýyor oyunlar malum...
oktaypocan' Alıntı:IE'nin page ettiði resource'lardýr, doðru söylüyorsun. Fakat bizim sýk karþýlaþtýðýmýz bir durum var. Þöyle ki; 3dsmax gibi render sýrasýnda sistem kaynaklarýný sömüren programlar kullanýyoruz. CPU saatinin ve hafýzanýn tamamýna tasallut eden böyle programlar render yaparken "bi Internet'e gireyim, mailime bakayým" deyip IE'ý açtýðýmýzda normal olarak yavaþ çalýþýr, buna lafým yok, ama sýk sýk da göçer ve giderken bizim render da giderdi. Bu herkesin hergün yaþadýðý bir durum deðil elbette ama ben bir dönem render sýrasýnda Internet de kullanabilmek için baþka makineye geçiyordum, Firefox bu sorunumuzu çözdü. Hiç göçmedi ve dolayýsýyla renderlarýmýz güme gitmedi... (Bu arada tek frame 8.5 saat süren renderlardan bahsediyorum, öyle 2 dakika bekleyiver demeyin )
Kýsaca; IE'nin page ettiði resourcelar Windows'un uyduruk memory managenti ile çaðýrýlmaya çalýþýlýrken baþka programlarýn segmentlerine giriyor ve makina crash ediyor. Sonra saatleriniz belki günleriniz boþa gidiyor. Memory leak konusunu da ayrýca tartýþalým isterseniz.
Ayrýca kullandýðým Windows yüklü makine bir dual Xeon sistemi, Inter VeroBeach anakartlý güçlü bir workstation, POST o kadar uzun sürüyor ki power on deyip windows masaüstünü görmeniz 5 dakikayý buluyor. Bunun büyük kýsmý POST sýrasýnda geçiyor. Yani Windows 60 saniyede bile yüklese geçen toplam süre yanýnda devede kulak kalýr... Kapanýrken çok hzýlý ama, ilave edeyim.
oktaypocan' Alıntı:Sanýrým bu konuda kendimi iyi ifade edmedim; argümaným þudur;
Firefox'ta hata varsa bulan açýkça ilan eder, geliþtiricileri de dikkate alýr ve bunu gizlemez, aksine ilan eder. Free software dünyasýnda bu iþ böyledir, www.debian.org'a gidin ana sayfada listelenir bulunan en son hatalar, "düzeltin de baþýnýz aðrýmasýn" diye teker teker anlatýlýr bunlar. Bazýlarýnýn yanýnda "programlama hatasý" diye yazar, hatayý örtbas etmektense düzeltmek amaçlanýr.
Eskiden Amiga programlarýnda menüde yada readme.txt'de bir "known bugs" kýsmý olurdu. Bakýp öðrenirdik program nerelerde hata yapablir diye. Ayýp deðildi buglarý açýkça söylemek, kullanýcýya saygý olarak kabul edilirdi.
Sonra iþin ticari boyutu büyüdü, kimse malým kötü demezmiþ ya, "programda hata var, kullanýn ama dikkatli olun, hata þuradadýr, biz çözmeye çalýþýyoruz, alýn burada source code'u var, siz de bir bakýn, akýl akýldan üstündür" dememeye baþladý.
Beceriksizliðin üstüne bir de patentler ve kanunlarla koruma zýrhý çekildi. Reverse engineering suç sayýldý, kimse hatayý patch edemedi. Yazýlým özgür olmalýdýr, hür olmalýdýr bana göre; diðer ticari metalarda farklý olmamalýdýr. Örnek vereyim; ben de Creative marka dandik bir hoparlör seti var, performans beklemesek de idare ediyoruz. Ciddi bir eksiði var kulaklýk çýkýþý yok, ben de ses ayarý için elimin altýnda duran küçük kutusunu açýp içine bir plug taktým, kulaklýk jakýný takýnca hoparlörlere giden ses kesiliyor ve kulaklýða geliyor. Çok pratik oldu, bilgisayarýn arkasýna eðilmek zorunda deðilim artýk. Tabii aletin garantisi düþtü ama suç iþlemedim. Yasal bir problem yok. Ayný þekilde hayatýmdaki her þeye iyileþtirici müdahaleler yapmak eðlimindeyim, ama yazýlýma yapamam, yapsam bile paylaþamam. neden; çünkü suç!
Microsoft, bize sunduðu ürünü deðiþtirme yetkisi tanýmýyor, bana bu ters geliyor.
Adobe ve Discreet programlarý kullandýðýmýz için de Window'su terkedemiyoruz, yani benim sözlerimin sürgünde yaþayan birinin isyanýdýr, bize düþman bir yerde yaþýyoruz, bizim gibi düþünmeyenlerin ürettiði programlarý kullanýyoruz. Tepkilerimizi her ne kadar bilimsel oarak ortaya koysak da orijinleri duygusaldýr. Amiga da aptal tüccarlarýn elinde eriyip gitmiþti, düþündükçe gözlerim doluyor... Bu hisleri paylaþmayanlarla tartýþmak zor oluyor.
oktaypocan' Alıntı:Adamýn biri Firefox ile bir executable indirip çalýþtýrýrsa bunun suçlusu Firafox olamaz, IE'de indirse IE de deðildir suçlu... Biraz bilinçli olmak gerek, nereden ne indirdik, kaynaðý ne, güvenli mi bilmek gerek. Ayný þekilde browser cookiede ne yazar onu da bilemez. setcookie dersin ne istersen yazarsýn oraya... Bunda da IE yada Firefox'u suçlamýyorum. Ben cookieleri kullanýcý tercihlerini (dil, sayfa þemasý vs.) kaydetmek içi kullnýyorum, ve browseri kapatýnca geçerliliði dolan session cookiler ile session mamagement yapýyorum. Kötü niyetli biri baþka amaçla kullanabilir.
Unutmadan ekleyeyim; ActiveX kontrolleri ile IE, kötü niyetli kiþiler için tam bir oyun alaný, bunu kabul edersiniz umarým. Linux'ta Firefox ile Internet'te gezerken bazý sitelerin c:\windows\system32 altýndaki dll'lere birþeyler yazmaya, yada onlarý deðiþik parametrelerle çaðýrýp birþeyler yapmay çalýþtýðýna tanýk oldum... Tabii aradýðýný bulamadý sevgili wep siteleri, Windows üzerinde çalýþan IE ile hadefini bulacak, istediðini yapacaktý. Örnek: extratitles.to (altyazý sitesi)
Söylemek isteðimi þuydu; IE'nýn çok iyi bilinen açýklarý var ve en beceriksiz programcý parçasý bile bunlarý kullanarak exploit yazabiliyor. Mass mailerlar ile Outlook kullanarak yayýlan virüsleri de hatýrlayalým.
IE çok kullanýlýyor ve üzerinde çalýþan kötü niyetlli adamlar da çok, kabul ediyorum ama "az açýk var aslýnda ama çok sayýda cracker uðraþýp buluyorlar" gibi bir argümaný kabul etmem.
Orijinal boyut için... http://www.accodeum.com/home/muziktek/too_many_toolbars.jpg
Benim kastettiðin budur, Firefox bu hale gelmiyor.
oktaypocan' Alıntı:Bugfree demiyorlar, Mozilla yada programcýlarýnýn aðzýndan böyle bir laf duyamazsýn, zaten bugfree diyen programcý olamaz. Bir sürü yer demiþsin; neresi? Birileri saçmalýyor diye Firefox'u itham etmemek gerek.
Slashdot okuyorsan rastlamissindir kesin. Bunu ben de gordum birkac kere. Zaten bu tab olayini o kadar buyuttuler ki. Inanilmaz da gereksiz birsey bence. Sevip kullanan olabilir ayri ama olmassa olmaz birsey degil bence. Belki bazilari icin vazgecilmezdir bilinmez.
Slashdot okuyorum, kimse ilk diyemez, abartanlarýn kusurunu Firefox'a yüklemeyelim.
oktaypocan' Alıntı:Ben tabbed browsing ile çok mutluyum, Windows'da da, Linux'da da task barda kalabalýk olmamasý bile kolaylýk saðlýyor bana... ctrl+tab ile tablar arasýnda mutlu mutlu geziyorum.
Tabbed browsing olayýný yakýnda IE'de de göreceðiz. Nereden mi biliyorum; Tony Schreiner öyle söylüyor... Bakýnýz http://blogs.msdn.com/ie/archive/2005/05/26/422103.aspx
(MSDN, Microsoft Developert Network demek, bu link msdn.com'dan ve Tony Schreiner IE'de tabbed browsingi yazan adam)
oktaypocan' Alıntı:Standartlarý MS belirlemiyor. MS'den önce var olan bir dünya var, MS bir milâd deðildir. Ýþletim sistemleri ve programlama dilleri konusunda biraz tarihe bakmak gerek. Örneðin ANSI C ne demek, MS ANSI'nýn standartlarý dýþýna neden ve nasýl çýkýyor bir bakmak gerek... 40 sene önce kitabý yazýlmýþ, standardý oturmuþ iþlere bile yarým yamalak uyum gösteriyorlar. Programcýlar bir dili öðrendiktem sonra bir de Microsoftçasýný ögrenmek zorunda kalýyorlar. Bizim için aðýr bir iþ bu. ISO, ANSI vs. standartlarýn olmadýðý bir dünyada körleme, el yordamý ile, deneme yanýlma ile ne programcýlýk ne de tasarýmcýlýk yapamýyoruz. Standart medeniyetin ölçüsüdür. Çalýþtýðým her alanda standarda uymayan adamlar yüzünde zaman ve para kaybediyorum; matbaacýdan tutun programcýya kadar herkes kendi telinden çalýyor. Standart bilimin, teknolojinin ve endüstrinin akordu gibidir. Herkes kendi standardýný uydurursa medeniyeti oluþturmaya hergün sýfýrdan baþlarýz.
oktaypocan' Alıntı:Ben IE'nin uyumsuz olduðu lafýný kafamdan uydurmuyorum. Zaten W3S'i de ezbere bilip "iþte bu uyumsuz" diyebilecek bir guru deðlim. Ama dünya protokol ve standart dünyasý ve bunlarý çýktýðý günden beri takibeden insanlar var. Ben onlarýn yalancýsýyým. Benim tecrübem çalýþacaðýný umduðum bir html yazýp Firefox ve Opera'da ayný sonucu alýrken IE'de hata ile karþýlaþmam. Örneðin boþta bulunup png transparency kullanan bir site yaptým, sonra IE'de bir baktým ki pngler opak görünüyor, tüm tasarým çöpe gitti. IE'ye uyumsuz olmasýna müþteriler katlanamazdý. Bu arada bunun bilinen bir eksik olduðunu araþtýrýp öðrendim. Daha önce de dediðim gibi align konusunda da çok önemli yorum farklarý var ve bizi rezil ediyor açýkcasý... Yýllar önce yaptýðýmýz ve artýk þifresini felan bilmediðimiz siteleri girip deðiþtiremiyoruz. Yamuk yumuk duruyor, IE deðiþtikçe sayfada deðiþiyor. Firefox ve Opera zaten baþka alemde... Bir dokun bin ah iþit halimiz.
oktaypocan' Alıntı:Free software dünyasýnýn eleþtiriye ihtiyacý var, hatalarý yüksek sesle söyleyelim ki düzelsinler, bu birikim insanlýðýn ortak malýdýr. Sahip çýkmak gerek, yarýn AGNULA DeMuDi ile müzik yapmak, GIMP ile grafik tasarýmý, Scribus ile sayfa tasarýmý yapmak istiyorsak bugün hatalarýný bulup çýkarmamýz gerek. Firefox'ta hata bulun, bunu herkese söyleyin, geliþtirenler de bunu istiyor zaten...
oktaypocan' Alıntı:Ýnsanlar Internet ile Netscape kullanarak tanýþtýlar. Sonra sevgili browserleri yok edildi. Þimdi IE zorlamasýna saðlam alternatifler var ve insanlar bunlara tutunmak istiyor. Bazen abartan arkadaþlar oluyor her konuda fanatikler var. Ama tepkileri iyi analiz etmek gerek, Photoshop alanýnda standart ve tekel neredeyse. Ama kimse Adobe'a küfretmez, Microsoft ne yapýyor da bu kadar tepki alýyor, düþünmek, tespit etmek gerek...
Microsoft bile yeni iþletim sisteminde tamamen linux tabanýna dönüyor.
azgeliyo' Alıntı:Microsoftunþu anda endüstri standardý olmasýnda linuxun hala oturmamýþ bir masaüstü sistemi(kde gnome)nin olmasýnýn etkisi var. ama insanlar gerçekten güvendikleri saðlam insanlardan tavsiyeler aldýklarýnda seçimlerini çok çabuk deðiþtirebilirler. Yurtdýþýnda linux inanýlmaz bir hýzla yayýlýyor. Þu anda ie kullanan kiþi sayýsý fazla olduðu için, en fazla onda nasýl çalýþacaðý düþünülerek tasarýmlar yapýlýyor.
Ama çok yakýnda kullanýcý sayýsý yeteri kadar arttýðýnda linux tabanlý saðlam oyunlar piyasaya çýkacak. Çünkü yazýlýmýn ücretsiz olmasý çok byük bir güç. Her yeni sürümde gittikçe basitleþiyor. Sony philips gibi dünya devleri bile tasarladýklarý her türlü elektronik eþyalarda bir firmaya para verene kadar linux kullanma kararý aldýlar. Microsoft bile yeni iþletim sisteminde tamamen linux tabanýna dönüyor.
Bu kadar çok þirkette kaçak windows kullanýldýðýnýn bilinmesine raðmen baský yapýlamýyor çünkü bir defa yüklendikten sonra kolay kolay bozulmayan ve tamamen bedava olan bir iþletim sistemi var. Kullanmakta olduðum firewire ses kartý henüz linuxu desteklemiyor bu yüzden ben de tamamen windowsu býrakamýyorum. Ama imkaným olsa derhal kesin dönüþ yaparým ve bunu duygusallýkla da ilgisi yok aksine ben lisanslý windows kullanan biriyim.
Tonguc' Alıntı:Bak bakalim ATI veya NVIDIA'nin sitesine bir tane desteklenen offical linux driver bulabilecekmisin? Ben sadece gercekci oluyorum.
Barış Mert' Alıntı:Bence Firefox'un tek problemi, flash animated sayfaları ve bazı IE uyumlu html sayfaları yanlış ve hatalı göstermesi. Onun dışında bende IE'den daha hızlı ve stabil buluyorum.