[Eski] Sorun : Çalarken seste çıtırtı ve çözümü

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

musicapuerte

Yeni üye
Tekrar merhaba arkadaşlar, Native Enstruments Akoustik Piano ile standalone çalarken seste çıtırtı yapıyor. Latency ayarını 34ms civarında tutuyorum. Pedale bastığımda çıtırtılar fazlalaşıyor ve seste kesilmeler de oluyor. Bu çıtırtının nedeninin donanım yetersizliği olduğunu biliyorum. Ama ne şekilde çözülmesi gerektiğini bilmiyorum. Onboard ses kartı yerine farklı bir ses kartı alsam sorun çözülür mü? Yoksa Core2Duo'lu bir Laptop'a mı geçmeli. Yoksa küçük bir masrafla Ram'i 2gb'ta yükseltsem sorun çözülür mü?

Donanım
Mac os x 10.5.8
Macbook Core Duo 1.83Ghz
1.5Gb Ram
7200rpm HDD
Onboard ses kartı

Raminizi yükseltirseniz sorun düzelebilir. Pluginde eğer sample ın üstünde efektler varsa onları kapatmayı deneyin. Bence uygun bir ses kartı da fena olmaz aslında. Apogee için çok iyi şeyler duyuyoruz. ;)

kutay' Alıntı:
Raminizi yükseltirseniz sorun düzelebilir. Pluginde eğer sample ın üstünde efektler varsa onları kapatmayı deneyin. Bence uygun bir ses kartı da fena olmaz aslında. Apogee için çok iyi şeyler duyuyoruz. ;)

İlginize teşekkürler. Efektler kapalı. Açtığımda sorun daha da artıyor zaten. Forumdan şu ana kadar sizinkinden başka cevap gelmedi. Ben de ilk deneme olarak ram yükseltmeyi düşünüyordum. Eğer hallolmazsa Laptopu mu yükseltmeli? Yoksa onboard ses kartı yerine farklı bir kart mı kullanmalı? Bu sorunun cevabını belki veren biri çıkar.

Elinizdeki Laptop gayet yeterli özelliklere sahip ve makineyi değiştirmeye hiç gerek yok. Mac leri biraz kullanmış birisi olarak diyebilirim ki pc ye göre daha düşük konfigürasyonlarla bile daha iyi sonuçlar alınabiliyor. Raminizi yükseltmek her halükarda çalışmalarınızı rahatlatacaktır. 32 bit işletim sistemi kullanıyorsanız zaten 3gb a kadar desteklediği için 2gb efektif olur. Ben yine de ses kartı almanızı öneririm. Hatta;

http://www.compel.com.tr/Include/Modules/ProductDetail.php?CatID=1&ManID=17&ProID=2689

Bedük bir röportajında albüm kaydı için bu ses kartını kullandığını söylemişti. Bunun dışında internette de genellikle olumlu yorumlar mevcut. Tabi daha ucuz çözümler için presonus vs gibi bir firewire ses kartı da alınabilir. Başarılar dilerim :)

kutay' Alıntı:
Elinizdeki Laptop gayet yeterli özelliklere sahip ve makineyi değiştirmeye hiç gerek yok. Mac leri biraz kullanmış birisi olarak diyebilirim ki pc ye göre daha düşük konfigürasyonlarla bile daha iyi sonuçlar alınabiliyor. Raminizi yükseltmek her halükarda çalışmalarınızı rahatlatacaktır. 32 bit işletim sistemi kullanıyorsanız zaten 3gb a kadar desteklediği için 2gb efektif olur. Ben yine de ses kartı almanızı öneririm. Hatta;

http://www.compel.com.tr/Include/Modules/ProductDetail.php?CatID=1&ManID=17&ProID=2689

Bedük bir röportajında albüm kaydı için bu ses kartını kullandığını söylemişti. Bunun dışında internette de genellikle olumlu yorumlar mevcut. Tabi daha ucuz çözümler için presonus vs gibi bir firewire ses kartı da alınabilir. Başarılar dilerim :)
Nedense aklımda Ram 2Gb'a yükseltilebiliyor diye kalmış. O yüzden de 1.5'tan 2'ye yükseltmeyi çok önemsemiyordum. Siz yazınca hatırladım, 2x 2Gb Ram takılırsa 3Gb oluyordu. Teşekkürler, en yakın zamanda temin etmeye çalışacağım : )

Kutay' Alıntı:

Kutay arkadaşım, ram aldım ama sorun çözülmedi. Benim Core Duo Macbook yeterli değilmiş meğerse. Core2Duo 2.16Ghz bir macbook ve onboard ses kartıyla denediğimde sorun çözüldü. Hatta bu makineyle merak edip eski 1.5Gb'lık ram'lerimi takıp denedim, ve sonuç yine iyiydi. Demek ki olay işlemcide bitiyormuş. Yine de teşekkürler, sonuçta sizin görüşleriniz sayesinde harekete geçtim.

Bence sorun hala başka yerde olabilir. O iki işlemci arasında atla deve bir fark yok, üstelik bu tip samplerlar ağır işlemci gücüne pek ihtiyaç duymazlar. En öncelikli ihtiyaçları RAM ardından da hızlı sabit disk olarak sıralanabilir. Diskin 7200 zaten, RAM miktarın da 2GB. Fena sayılmaz. Yazılımsal sorunlar geliyor benim aklıma.

Herhangi bir convolution reverb'ü ya da internetten ücretsiz bulabileceğiniz IR teknolojisi ile çalışan, yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyan bir plug-in ile hem kendi bilgisayarınızın hem de C2D MacBook'un sınırlarını bir zorlayıp deneyin bir de. O zaman anlaşılır sorunun işlemci olup olmadığı.

Hepsinden önce Time Machine ile ya da manuel olarak backup yapıp bir format atmanızı ve "clean install" ile tekrar sistem kurmanızı öneririm.

Kayit ile isim yoksa, ozellikle Ableton ve Logic ile dahili ses karti canavar. Hic gerek yok. Eger bir takilma sorunu varsa ses kartindan kesinlikle degil. Ya HDD, ya RAM. En son ihtimal sistemin yanlis kullanimi. 15 tane program acik iken o tarz programlar kullanilmaya calisiliyordur. O programlarin hepsi birseyler yapiyordur arkaplanda, HDD okuma hizi yetismiyordur. Ses karti gereksiz masraf su an.

Berkay' Alıntı:
Bence sorun hala başka yerde olabilir. O iki işlemci arasında atla deve bir fark yok, üstelik bu tip samplerlar ağır işlemci gücüne pek ihtiyaç duymazlar. En öncelikli ihtiyaçları RAM ardından da hızlı sabit disk olarak sıralanabilir. Diskin 7200 zaten, RAM miktarın da 2GB. Fena sayılmaz. Yazılımsal sorunlar geliyor benim aklıma.

Herhangi bir convolution reverb'ü ya da internetten ücretsiz bulabileceğiniz IR teknolojisi ile çalışan, yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyan bir plug-in ile hem kendi bilgisayarınızın hem de C2D MacBook'un sınırlarını bir zorlayıp deneyin bir de. O zaman anlaşılır sorunun işlemci olup olmadığı.

Hepsinden önce Time Machine ile ya da manuel olarak backup yapıp bir format atmanızı ve "clean install" ile tekrar sistem kurmanızı öneririm.
2. el mac satan bir yerde benim Core Duo 1.83 üzerine fark vererek bir alış-verş yaptım. 7200rpm'lik kendi HDD'mi kullanarak 2 adet mac denedim. 1.si Core2Duo 1.83Ghz idi problem büyük ölçüde azaldı. 2.denediğim ise Core2Duo 2.16Ghz idi bundan neredeyse kusursuz bir sonuç aldım. Hatta bu makineyle yeni aldığım 2x2Gb Ram'leri çıkartıp eski 1Gb+512Mb Ram'lari takıp denedim, sonuç yine başarılıydı. Kullandığım piyano plug-in'i piyanonun 88 tuşundan ayrı ayrı örnekleme yapılmış olan bir plug-in, üstelik sample ses uzamaları çok uzun tutulmuş. Aranjede kullanılan davul, bas, synthysizer, yaylı, nefesli gibi plug-in'lere göre daha yüksek işlemci gücü gerektiriyor sanırım. Sizin dediğiniz gibi Core Duo 1.83'te bir bozukluk olması gibi bir ihtimal de var tabii. Ama başka bir Core Duo'da deney yapma imkanım olmadı, bu nokta karanlık kaldı.

Onboard ile harici ses kartı konusunda görüşlerini aktaran diğer arkadaşlara da buradan cevap vereyim, harici ses kartı + eski Core Duo Macbook'umla ve aynı plug-in ile geçen sene bir kez deneme yapmıştım ve onboard ses kartıyla bir fark yaratmadığını gözlemledim, o da aynı ölçüde çıtırtı yaptı. Tabi ki daha pahalı bir ses kartı kullanıldığında sonuç onboard'a göre iyi olabilir. Benim denediğim kart, "T.C. Electronic Desktop Konnekt 6" idi. Harici ses kartı çoklu output'ları ve 24/96 ses kaliteleriyle daha çok stüdyo çalışmalarında gerekli sanırım. Onboard kartta sonuçta headphone ses çıkışı ve 16/44 ses var.

Geri