[Eski] Soprano, Bas, Bariton, Alto Nedir Bunlar?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

SpaceCake

Yeni üye
Pesten tize doğru sıralama şöyle sanıyorum;
Bas-bariton-tenor-alto-soprano.
Bunların ses aralıkları nelerdir?
Sonrasında lirik soprano, dramatikk soprano falan, bunlar neye göre adlandırılıyor?
Bir de benim sesim F3-E5 aralığında. Fakat ben şarkı söylerken, notaları tam veremeyen, detone bir adamım. Bu durumda benim sesim hangi gruba giriyor?

Teşkkürler.
(rumuz:agnostik tenor)

Bas: En kalın erkek sesi
Bariton: Orta erkek sesi
Tenor: En ince erkek sesi

Alto: En kalın kadın sesi
Mezzo soprano: Orta kadın sesi
Soprano: En ince kadın sesi

Bunlar genel vokal aralıkları ama bazı insanlar bu aralıkların 2 nota üstüne/altına inip-çıkabiliyorlar. Bunlar da duruma göre lirik, dramatik vs gibi isimler alıyorlar.

Sizin vokaliniz (F3-E5) altoya giriyor. İnternette "vocal range" diye aratırsanız piyano tuş takımı üzerinden ses aralıklarını gösteren tablolara ulaşabilirsiniz.

Onu tam bilmiyorum ama bu sadece 2 nota üste çıkmak/inmekle alakalı değil, aynı zamanda vokalin yumuşaklığı, tokluğu gibi karakteristik durumunu da içeriyor. En iyisi bir şan hocasına sesinizi dinletip ondan öğrenmektir.

experience' Alıntı:
Sizin vokaliniz (F3-E5) altoya giriyor.

İlk mesajda geçen "detone bir adamım" sözü ve "agnostik tenor" rumuzunun sonucunda, erkeklerin de notaları bir oktav kalın seslendirdiklerini düşünürsek, bana bariton gibi geldi ama :roll:

Verdiği aralık alto sınırları içinde. Kadın veya erkek olması ile ilgili düşünmedim :) Belki de aralığını yanlış biliyordur.

Yanlış varsa hemen düzeltelim. Gitarın en kalın teli E3, öyle değil mii?
Öyleyse sorun yok. Kendimi zorlayınca G5'e çıkıyorum. Oralarda gezinemem ama. Bir de sabah kalkınca D3 veririm. Acımam.

Hahaha.

Aslında sabah kalkınca sesimizin bir hayli kalın olmasının sebebini merak ediyorum. Yani, neden bas sesler daha yoğun oluyor? Tizler daha mı geç uyanıyor uykudan? Çok mu nazlı bunlar? Midler nerede? Kahvaltıda?

Middle C (Orta Do) kabul ettiğimiz noktadan kalına doğru gittiğimizde, ilk karşılaştığımız re'den bahsettiğinizi tahmin ediyorum. Bu re'ye "küçük oktav re" demek daha standart olur. Fa anahtarı üzerinde yazıldığı yer ise, üçüncü çizgi oluyor. Şimdi bu durumda, bu notayı bir bayan seslendirdiğinde, gerçek yerinden seslendiriyor. Ama bir erkek seslendirdiğinde, aslında bir oktav kalın, yani büyük oktav re'yi seslendirmiş oluyor. Konu bu. Sonuç olarak çıkan ses aslında, D3 değil D2 oluyor.

Geri