[Eski] sonunda tiger pcde

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Rica ederim.

Þimdi düþünüyorum, yani aklýmdan geçiveriyor. Sýradan bir PC de MacOs çalýþmaya baþlamasaydý, apple böyle bir hamle yapar mýydý?

Apple'ýn intel ile anlaþma yaptýðýný öðrendiðim gün, artýk iki iþletim sisteminin de iki platformda "er geç" çalýþtýrýlabileceðini anlamýþtým. Yani bunu öngörmek için bu iþin kitabýný yazmaya gerek yok. Bunu ben düþünebildiðime göre, Steve jobs da elbet düþünmüþtür.

Ama bu kadar hýzlý olacaðýný düþünmüþ müydü acaba?

Apple takip ettiðim bir þirket deðil, bilmediðimden soruyorum, Apple'ýn beta yazýlýmlarý genele açmasý alýþýldýk bir þey mi? Deðilse, bu durumun beklenenden önce olduðu çýkarýmýný yapabiliriz sanýrým. Çünkü þu an bu boot camp'i beta olarak daðýtýyor apple.

Þu anda elinizde yasal bir macos kopyasý olmasý için, mac donanýmý sahibi olmanýz gerekmekte. Ancak windows öyle deðil.

Yani, "bir PC toplayayým, hem windows hem macos çalýþtýrýrým içinde" dediðiniz zaman illegal bir bariyere çarpýyorsunuz ki, macos'u tek olarak ancak donanýmla beraber alabiliyorsunuz.

Öte yandan, þimdi tammaen legal olarak "bir mac alayým, windowsu da üzerinde koþtururum gerekirse, PC ye gerek yok" diyebilirsiniz, ve bunu legal yollardan yapabilirsiniz.

Acaba apple gelecek zamanda, iþletim sistemini tek olarak satmak gibi bir yola dönebilir mi? Steve Jobs "Hayýr, macos sadece mac donanýmý için geliþtirilecek" dedi. Ama ayný kiþi iPod serisi için "bunlarda hiç bir aman video olmayacak" da demiþti, þimdi esas marketi iPod video üzerinden yürütüyor. Yani olmaz olmaz dememek lazým. Karlý olacaksa Apple için neden olmasýn?

Ama burada destek vermek sorun oluyor tabi. Sonuçta MacOs sabit bir donanýma göre üretiliyor. PC piyasasýna açýlýrsa, sürücü desteði, donanýmlarla uyumluluk falan derken, çok büyük bir taþýn altýna girmiþ olurlar. Belki þu olabilir, biz bunu satýyoruz ama macler için. PC de de kullanabilirsiniz ama destek vermeyiz gibisinden. Bilemiyorum.

Þu anda Apple avantajlý gözüküyor. Legal olarak iki iþletim sistemini de koþturma imkaný veriyor. Ýþin illegal boyutu çok büyük zarar ettirirse, onu da legalize etmek isteyebilirler belki. Bilemiyorum.

Sadece düþünceler bunlar...

İşletim sistemini ayrı satmaya hiç niyeti yok bir de ilk intel işlemci kullanmaya başladıklarından beri deniyormuş pc ile macos kullanmayı, yani bile bile lades demek gibi bir şey bu.

Batuhan Bozkurt' Alıntı:
Şu anda elinizde yasal bir macos kopyası olması için, mac donanımı sahibi olmanız gerekmekte. Ancak windows öyle değil.

Batuhan,

Aslında o şaibeli bir durum... Ne demek bu yani diyeceksin... Önceleri Mac OS zaten PC'lerde çalışmadığı için sanırım böyle bir kısıtlama da yoktu. Bugüne kadar yeni bir Mac OS alırken hiç kimse sormadı Mac'in var mı diye. Hatta daha geçen aylarda Tiger'ı alırken bile sormadılar... Uzuuuun yazılmış ve bizim "agree" diyerek tıklayıp geçtiğimiz software anlaşmasında belki yazıyordur, onu bilemiyorum.

İşin diğer tarafına bakınca; Mac üzerinde Win çalışması Apple açısından (ticare olarak) iyi bir hamle olabilir ama mesela ben asla yüklemem makinama - bir sürü program diskte benim bilmediğim yerlere kimbilir neler yazacak. + Bir de virüs problemi var tabii. Genel olarak, eğer "rock solid" çalışan bir Mac'im varsa, Windows yükleyerek gereksiz risk almak istemem.

Evet bir risk var, ama getirileri de var. Mac kllanan biri, "windows only" yazýlýmlarýn da balýný emmek istiyor olabilir. Benim sadece macde kullanýlabildiði için aç aç baktýðým bir sürü yazýlým var. Yoksa niye mac kurayým cillop gibi PC'me, kirleteyim bilgisayarýmý? :lol:

Bir düzeltme yapayým. PC de çalýþtýrýlan MacOs, bildiðimiz maclerle gleen cd den kurulmuyor. Sandýðým kadarýyla "developer's edition" tadýnda bir CD den kuruyorlar, ki bu nasýl alýnýyor normalde, bir fikrim yok.

ben de bootcamp ile ilgili yeni baslik acmistim, bunu gormemisim kusura bakmayin.

bu boot camp isi diger bir yandan mac sahibi gamer`leri cok sevindirdi oyun bloglarindan takip ettigim kadariyla zira adamlar ya oyun oynayamiyolardi ya da binbir ugrasla mesela half-life 2 `nin non-hardware accelerated versiyonunu oynayabiliyorlardi. hatta apple sonunda sesimizi duydu falan gibi blog entry`leri de dolasiyor ortalikta.

bu arada bahsettigim blog joystiq

Geri