[Eski] Software synth' ler, Analoglar' in onune gecebilirler mi?

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Valla en azından neye benzeyeceği evde hazırladığım maket sayesinde belirginleşti. Ben diyeyim Jupiter-8 sen de Prophet-5 :) Analog devre yapısı üzerinde halen kafa yoruyorum, dijital kontrol için gerekli mikroişlemci konusunda geçen tanıştığımız Mustafa abimizden destek alacağım. MIDI konusunda ise öğrenmem gereken çok şey var, o konuda da sana sorularım olabilir ileriki tarihlerde. Çünkü sen SynthMaster için MIDI'nın detaylarına inmişsindir mutlaka. Bakalım hayırlısı :) Bir koldan sen, diğer koldan da ben yapalım birşeyler...

waveform' Alıntı:
Analog cihazın çalışma prensibini biliyorum aslında ama ben ses üretmeyi ve o ses üzerinde değişiklik yapmayı mümkün hale getiren cihazında bir bakıma hesaplama yaptığını ifade ettim. Ki burda ana mananın yani asıl anlatmak istediğim noktanın anlaşılabilmesini umuyorum.

Hala "bir nevi hesap" demenden anladığım kadarıyla olayın tam olarak farkında değilsin. Analog synthesizer'ların temel olarak flütten ya da piyanodan bir farkı yok. Birinde havayı çeşitli yollarla eğip bükerek, titreştirmek var, diğerinde de elektrik sinyalini...

Olayın farkındayım ve ifade şeklim bu oldu..

Sadece Synth kelimesi bile bana " Hesap " kelimesini çağrıştırmakta. Kaldıki elektronik bir donanım "Digital" olmasada orda devre tasarımına göre bir " işlem " vardır. Mekanik bişey değildir yani akustik enstruman gibi. Elektrik sinyalinide yönlendirmen gerekir, devre tasarımı vardır vs.
İnce detaya girmeden elektronik bir şeyden sözettiğimiz için bu şekilde ifade ettim. Bu kadar kelimeye takılmamak lazım.

"Digital ile Analog arasındaki fark nedir" başlığı değil bu..
Ben anlatmak istediğim şeyi anlattım.

waveform' Alıntı:

Sadece Synth kelimesi bile bana " Hesap " kelimesini çağrıştırmakta.

Elektrik mühendisliği bilginiz var mıdır? Sistem teorisi, Laplace transform vs. bilir misiniz? Analog devreler hesap yapmazlar bilgisayar değildirler.

bulent_biyikoglu' Alıntı:
waveform' Alıntı:

Sadece Synth kelimesi bile bana " Hesap " kelimesini çağrıştırmakta.

Elektrik mühendisliği bilginiz var mıdır? Sistem teorisi, Laplace transform vs. bilir misiniz? Analog devreler hesap yapmazlar bilgisayar değildirler.

Analog devre tabiki hesap yapmaz.. Ortada işlenmesi için bekleyen bir veri ( Data, Digit, 010101 vs. ) yok elbette. Ama yapılan bir iş var işlem var.. İfade bu.. :)

Yani bu ifade şunu vurgulamak istiyor; O işi bilgisayar da yapar, yada yapacak..

Birde ben bunları benbilirimci yaklaşımla söylemiyorum. Kendi düşüncelerimi bilgim dahilinde paylaşıyorum. Bu düşünceleri paylaşmak için mühendis olmama gerek yok. Yanlış bi nokta olursa düzeltilir, yada düzeltirim. Bunları dert edecek kadar hastalıklı ego sahibi değilim.
Ben ifademi sonraki mesajlarımda düzeltmeye çalıştım.. Mesajları editleme şansıda yok bu forumda.. O konuda bi düzenlemede yapılmalı..

herkes garip garip birbiri ile ugrasmasa yahu
ortada bir konu var gelin onu tartisalim

soft synth ler analog un onune gecebilirlermi?

bazi yonlerden daha avantajlilar, bir kere gelistirmek icin cok daha dusuk bir butce ve imkan yeterli, bir kere onunu acan en buyuk avantajlardan biri bu. Ayni sekilde satis fiyatida dusuk oldugu icin cok fazla kullaniciya ulasiyor bu da gelismesi icin cok buyuk avantaj.

ayrica misal analog cihazda polyphony i artirmak, daha zor ve maliyetli (tabii ki mumkun), soft cephede islem gucu ve hizi devamli artan bir teknoloji var, bu tarz yonlerde onu acik mesela soft larin.

dedigim gibi granular benzeri yaklasimlarda zaten gecmis durumda...

konuyu toplamak icin tekrar geldim buralara, bence soft synth lerin onu acik, ama bizim gibi elektrigin egilmis bukulmus sesini sevenler oldukca analog larin da yeri hep ayri kalir.

bazi yonlerden daha avantajlilar, bir kere gelistirmek icin cok daha dusuk bir butce ve imkan yeterli, bir kere onunu acan en buyuk avantajlardan biri bu
Analoğun geliştirilememesi bir dezavantaj değil analog analogtur daha da ötesi yok.
Ayrıca eğer aynısını yapamayakcaklarsa analog synth filan da yapılmasın öyle hafızalı lcd göstergeli falan çok gıcık.
Analog ve soft bir elmanın iki yarısı değilde daha çok amerikalıların dediği gibi apples and oranges.

Yani dealer, sana sorsak kıvrılıp mezara yatalım.

Bak Andromeda var, Prophet8 var. Bir sürü modüler dizayn var yeni.

Sen neden bu kadar reaktifsin?

Reaktiflik faklan yok yalnış anlamayın . Alesis de prophet te güzel aletler. Ama burda işin estetik yönüne dikkat çekmek istedim. Ben görünüşe de önem veriyorum estetiğe önem veririm yani.

Yanlis anlasilmamasini umarak sormak istiyorum, dealer sende ne analog cihazlar var, bizde cok merakli oldugumuz icin forumda kimde neler var merak ediyoruz.

Birde yeni analog cihazlara laf etmek bence cok mantikli degil, voyager harika bir cihaz mesela, touchpad, memory ve midi olayi ucude guzel bir sekilde eklenmis, electric blue modelide estetik acidan olumcul guzel. Gece bu aletin yaninda olmak, gercekten cok ozel bir deneyim.

Sen gidipte üstüne hesap makinası ekranı koyarsan ben laf atarım. Madem böyle bir halt yiyeceksin ona göre uygun tasarımda bir şeyler yap. Buna ilaveten ben yeni analoglara sıcak bakmıyorum sevemiyorum zorla mı sevicem yani... Maldan anlayan analogçular eski cihazların daha güçlü aletler olduklarınıda bilirler. Şimdi eskiden preset li analog yok muydu vardı.
Benim hatırladığım moog source vardı ama onun da hesap makinesi göstergesi falan yoktu.

maldan anlayan analogcular herhalde seninle ayni fikirde olanlar, bende eskileri seviyorum tabii ki, ama sadece yeni diye birseyleri eleyecek kadar da dar goruslu degilim :) Bu kadar onu acik ses yaratma fikrine kendine vermis biri olarak, sende bu kadar kapali olma, tabii ne yastasin, ne tecrubedesin, nelere sahipsin bilemiyorum ama yine de bence daha acik fikirli olmalisin. Yeni analog larin arasinda dedigim gibi

-Moog minimoog Voyager (Bob Moog un en sevdigi ve gurur duydugu tasarimidir bu arada)
-SE nin synthleri
-Andromeda A6
-Vermona perFourmer
-Polyevolver (harika bir hybrid mesela)

Ayrica dunyanin ilk hesap makineli synthi olan casio vltone da dunyanin en sirin synth idir, ve hesap makineli preset bir oyuncak gibi gorunup aslinda edit edilebilen bir cimcimedir, hesap makinesi deyinc ebenim aklima ilk o geliyor.

Senin deneyip de begenmedigin bu hesap makineli ekranli yeni analog synth hangisidir merak ettim?

Yiyim polyevolvere ya hemen üstünde hesap makinası göstergesi bilmemne var diye yenilikçi sound oluyor şimdi değişen bir şey yok. Vermona kullandım canavar gibi bir alet ama mixere benziyor işte . Bob Moog ne diyecekti tabiki gurur duyacak adam yapmış :D .

polyevolver i ye afiyet olsun :) yalniz yenilikci yani hesap makinesi ekrani degil hibrid olusu analog/digital ve derinligini ne kadar kurcaladin bilemiyorum tabii ama kendin programladigin zaman bayagi iyi yerlere giden aletler, sen zaten preset e bakmaz kendin programlarsin anladigim kadari ile, o yuzden yabana atma derim.

Bu arada benimde hayalim hem yeni hem analog Buchla 200e, dolu bir tane sole kineasthetic controller i ile filan, bayiliyorum o alete.
namm-buchla-200e-small.jpg

Geri