[Eski] Ses kalitesinde düşüklük

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

onursal_o

Yeni üye
Herkese merhaba,

Yaklaşık 3 senelik On-Board ses kartlı P4 1.4 bilgisayarıma geçenlerde
M Audio Audiophile 2496 ses kartı aldım. Ancak 2496'yı kullanmaya başladıktan sonra ses kalitesinde çok bariz bir gerileme oldu.

Ses çıktısı için daha önceden On-board ses kartıyla kullandığım 90'ların başında satın alınmış o zamanın modası ahşap kabinli ve amfi, tuner, tape katları ayrı Pioneer setin DCZ 793 amfisine ve bu amfi de iki adet 2, 3 ve 4 inchlik speakerdan oluşan stereo monitörlere bağlı.

On-board ses kartıyla amfi arasında yaklaşık 1.5 metre boyunda bilgisayar çıkışı 1/4" jak ve amfi girişi amfi üzerinde DAT/VIDEO adlı girişe girdiğim stereo uçlu bir kablo bulunuyordu. Şimdiki sistemde ise yaklaşık aynı boyda M Audio nun 1/2 Wav çıkışına bağlı ve diğer ucu da amfinin aynı girişine bağlı. Ayrıca amfinin DAT/Video girişini external bir CD çalarla denedim, bu girişte bir sorun gözükmüyor.

Bu kalite düşmesinin nedeni ne olabilir? (Monitörlerden gelen ses sanki düşük sample rate li gibi geliyor ancak bu ayarları da kontrol ettim ama çözüm bulamadım.) Bu sorunu düzeltmek için neler yapabilrim?

Teşekkürler

Düşük sample rate'li ile kasdettiğin ne? Mesela 44.1 ile 96 arasiındaki fark gibi mi, yoksa 44.1 ile 11 arasındaki gibi mi? Yani ses böyle kıtır kutur distorsiyonlu mu geliyor, yoksa zayıf mı geliyor?

Özetle olay ses seviyesi ile mi alakalı, yoksa ses kalitesi ile mi alakalı?

Ses kartının çıkışı balanslı ise ve sen onu balanssız bir girişe vermişsen (ki müzik setlerinin girişleri balanssızdır), onu yaparken de balanslıdaki eksi ucu balanssızdaki şaseye vermemişsen ses seviyende deli gibi bir düşme ve dengesizlik olacaktır doğal olarak.

Balanslıyı balanssıza çevirmenin yolu daha önce bütün detaylarıyla anlatılmıştı ama ben tekrar özetle söyleyeyim:

Balanslıda üç uç vardır: Artı, Eksi, Şase. (Stereo jak ister)

Balanssızda iki uç vardır: Artı, Şase. (Mono jak ister)

Balanslıyı balanssıza bağlamak istiyorsan Artıyı Artıya, Eksi ve Şaseyi de vira edip Şaseye vereceksin.

Müzik setinin girişi de -10dBV standardı olduğu için ses kartı ayarlarından çıkış modunu +4dBu 'dan -10dBV'ye çevireceksin, yoksa müzik setinin girişi aşırı yüklenir, ses kırpılmaya başlayıp distorsiyona girer.

Kolay gelsin.

Daha çok 44.1 ile 11 arasındaki bir fark gibi bir sorun var.

Seste önceki halina göre yaklaşık %20'lik bir seviye düşüklüğünün yanında hafif bir distortionla sanki takılan cdler gibi cızırtı benzeri sesler geliyor. Asıl sorun ses kalitesinde. Ses seviyesinde çok belirgin bir düşme yok temel olarak.

Müzik setinin amfi katının girişi de ses kartın çıkışyla birebir aynı gibi, yani balanslı gözüküyor ama zamanım olduğunda daha detaylı inceleme imkanı bulabilceğim. O zaman bahsettiğin durumla karşılaşabilrsem umarım düzeltebilrim.

Cevabın için teşekkürler.

Sevgiler.

On-board ses kartını disable et, bak bakalım düzelecek mi.

Normalde bilgisayardaki ses kartları farklı clock-speed'lerde çalışmaya çalıştıkları zaman öyle hatır hutur neticeler olur. Çat pat bam güm sesler de çıkar asenkron çalıştıklarından dolayı. Ya onları birbirine senkronize edeceksin SPDIF üzerinden, ya da birisini disable edeceksin.

M.

Teşekkürler On-board ses kartımı disable ettim. Belli bir seviyede düzelme oldu ancak hala tam istediğim sonucu alamamıştım.

Sorun sanırım bilgisayarın hardware'inden kaynaklanıyor. Cd-Rom'un eskimesinden ve RAM'lerin yetersizliğinden kaynaklanmış. Bütün uygulamaları kapatıp; dinlemeye çalıştıklarımı da Harddisk'e attım ve oradan çalıştırdım. Beklediğim kaliteyi yakaladım.

Zamanını aldım biraz, teşekkürler.

Sevgiler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri