[Eski] sahnede vokal için realtime plugin kullanmak???

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

opium_tea

Yeni üye
selam

Ben bir rock grubunda solistim ve düzenli olarak bar programı yapmaktayız.Artık biraz değişiklik yapma zamanının geldiğini düşünüyorum ve sahnede farklı şeyler denemek istiyorum ilk düşüncem
bir floor processor almak,gerek harmony gerek effect olarak işi bir şekilde kotarmaktı.Bu düşünce doğrultusunda Tc Helicon Voice Live yada Tc Helicon Voiceworks Plus + footswitch almaya karar verdim.Ama konuyu araştırdıkça bunun bir derya deniz olduğunu ve çevremdeki insanlarında konu hakkında pek bilgi sahibi olmadığını gördüm.
Floor processor yada effect processor dediğimiz ürünler hiç bir zaman plugin kalitesinde verim sağlayamıyor özellikle Tc Heliconun harmony özellikleri gerçekten çok başarılı ancak effectler konusunda plugin kalitesinin yanına bile yaklaşamıyor( digitech'in oyuncaklarının sözünü bile etmiyorum).Ve feedback sorunu var.

Kısacası uzun bir araştırmadan sora kafamdakine en yakın ürünün Tc Helicon Voiceprism plus olduğuna karar verdim.Ancak ürünün Türkiye fiyatı yaklaşık 3500 ytl civarı ve Compelin stoklarında bile yok.Bu da beni ucuz çözüm bulma yoluna itti.

Şöyle bir düşüncem var;realtime çalışan pluginleri
bir laptop yardımı ile sahnede vokal için kullanabilme şansım varmı ?örneğin bir footswicth vs. yardımıyla istediğim müdaheleyi sahnede performans sırasında yapabilirmiyim?önümde laptop elimde mouse sahnede olamam sonuçta.

Bu sorunun cevabının evet olduğunu biliyorum.Ancak bunu nasıl gereçekleştireceğimi bilmiyorum.
1.nasıl bir sisteme ihtiyacım var ?
2.Ses kartı mı kullanmalıyım preamp mı kullanmalıyım yoksa ortalama bir mikser yeterlimidir?
3.Sahnede ne kadar pratik olur bi floor processorün verdiği kullanım kolaylığını yakalama şansın var mı?
İnanın bu konuda çok cahilim ve yardıma ihtiyacım var.Netten araştırdığımda virtual frontman ve mu voice gibi kafamdaki olayı gerçekleştiren programlar olduğunu gördüm,özellikle mu voice harmony konusunda çok başarılı ,diğer bi seçenekte cubase üzerinden vst plug'inleri realtime kullanmak.Hangisi daha mantıklı ve bu işi ne şekilde yapabilirim????
Şimdiden çok teşekkürler....

Not:ikinci el uygun fiyata temiz tc helicon voice live buldum ya dediğim gibi 2000 lira bütçemin hepsini yukarıda bahsettiğim işe yatırıcam yada bu seçeneği değerlendiricem sizden gelecek öneriler doğrultusunda

Vokalist olmadığım için spesifik cevap veremiyeceğim ama, gitarist olarak; her zaman kütür kütür bir processor rahatlık sağlıyor. Kafan orada olmuyor. rahat rahat müziğini yapıyorsun.

Bu demek değil ki, söylediğin gibi bir setup oluşturulamaz. Pek tabi olur. Edinmen gereken bir ses kartı, içinde preamp içermesi gerekiyor.

bende sahnede aynı zamanda gitarda çalıyorum ve az buçuk olsada gitarstim diyebilirm tabiki en mantıklısı (gitar için) processor vs. kullanmak çünkü pluginler okadar başarılı değil kesinlikle hardware'le aynı tadı vermiyor.Ama klavye ve benzeri enstrumanlarda benim dediğim olayı sahnede uygulayan çok insan var beni bu konu üzerinde düşünmeye itende onlardan aldığım cesaret oldu,sonuçta vokal için yazılmış çok başarılı pluginler var.Ama bu kafamdaki işi yapan bir vokalist varmı varsa ne şekilde yapıyor yapılası bir olaymıdır onu merak ediyorum .Çünkü software olarak sunulan imkan (vokal için) hardware kıyasla çok zengin

Selam,
Yazılım yolu ile kullanılan sistemlerin hepsi de gecikme yaptığı için sahnede tercih edilmiyor. Çünkü analog olarak aldığınız mikrofon sesi ses kartı vs aracılığı ile dijitale çevriliyor, bu arada ses işlemci programınız ile işleniyor, plug-innler vs. vs. tekrar ses kartından çıkarak mixere geliyor, burdan monitörler ve PA ile dışarıya duyuruluyor vs vs vs....

Bu arada ortaya çıkan gecikme, özellikle vokalde çok belirgin. Hassa kulaklara sahipseniz şarkı bile söyleyemezsiniz.
Kaldı ki, bunu kaldıracak bir bilgisayar Macbook Pro filan gibi bir şey olmalı, o da Amerika fiyatı 3500 USD...

Kısacası en iyi çözüm hardware.. Profesyonel de TC Helicon benzeri kullanmak yerine bu iş tonmaysterlere bırakılır. Ama sahnede ben kullanacağım dersen en iyi çözüm TC Helicon serisi...

Saygılar.

TC Helicon konusunda Özgür'e katılıyorum.

Ama Reaper üzerinde MacBook'la 32 block size ile çok düşük latencyde kayıt alabiliyorum. O kadar düşük latency'nin sahnede anlaşılacağını düşünmüyorum. En nihayetinde tüm prosesörler AD-DA işini yapıyor.

Biz bunu sahnede denedik. Guitar Rig 3'u ilk satin aldigimizda efekt uniteleri ve olasi efekt kombinasyonlarinin fazlaligi, bize cok cazip gelmisti.

Guitar Rig'in ayni zamanda programi kontrol eden ve ayri satilan bir foot switchi de mevcut. Bizim karsimiza cikan en buyuk problem Ozgur Bey'in dedigi gibi latency idi. Bunu da kendi DSP'si olan bir ses karti kullanarak astik. (Bu durumda ne kadar agir efekler kullanacagin da onemli tabi)

Senin durumunda laptop ses karti kombinasyonunun gercekten cok guclu olmasi gerekiyor ki sanirim daha programlara gelmeden bu kombinasyon 3500 ytl'yi coktan asar.

Bence sahnede bilgisayara dayali sistemler gercekten baska alternatifi olmadigi surece tercih edilmemeli. Ne kadar iyi de olsalar, hala bilgisayar onlar. :)

TC'nin vokal icin oldukca genis bir urun yelpazesi var. Sadece harmony yapanlarin yanisira, sadece efekt unitesi olanlar da var. Bence sitelerini guzelce inceleyip, senin ihtiyacina en yakin olan urunu belirlemen dogru olur.

64 Sample Buffer Size ile aynı bilgisayarda(p4 1,6 işlemcili) gitar için waves gtr 3, vokal için bir dinamik işlemci, bir vocoder, bir flanger, bir delay ve bir reverb çalıştırıyorum. ayrıca bir yandan hypersonic ve kontakt çalışıyor. bunların hepsi çalışırken bazen de evde hazırladığım altyapıları çaldırıyorum(ortalama 5 kanal ediyor onlar da).

Bilgisayar şimdiye kadar tık demedi. Ya ben şanslıyım ya da insanlar genel olarak bilgisayarlarından verim alamıyor...

Geri