[Eski] Sahnede solo vokal için kondansatörlü mikrofon

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

alperz

Yeni üye
Bizim grubun şarkı söyleyen adamının aklına nereden girdiyse bir kondansatörlü mikrofon lafı girmiş. Anlatıp duruyor. Ben de bilenlere sorayım dedim,
1. Sizce dinamik mikrofonlara göre(yakın fiyat aralığında elbette) avantajları var mı?
2. Dezavantajları neler olabilir?
3. Ayrıca ekstra bir preamp gerektirir mi?
4. Elle tutarken gürültü yapar mı?
5. Sahne monitörleri vasıtasıyla bir geri besleme yapar mı?

Rode S1.

http://www.rode.com.au/?pagename=Products&product=S1

s1_side_lrg.jpg

Peki bu mikrofonları illa phantom'lu bir preamp'e mi bağlamak gerekiyor? Pille çalıştığı da yazıyor...

Phantom power gördüğüm her mikserde vardı.O yüzden ayrıcana phantom powerlı preamp icap etmez diye düşünüyorum.

Pille hiç kullanmadım ama oluyor öyle de tabi.Pil iyidir, güzeldir...Gürültüsüz,temiz enerji...

fibonacci' Alıntı:
Peki bu mikrofonları illa phantom'lu bir preamp'e mi bağlamak gerekiyor? Pille çalıştığı da yazıyor...

condenser mikrofonu vokalde kullanmak hic mantikli degil.
cunku feedback'e cok elverislidir.
pille calisan demissin buna da bi ornek Shure PG serisi PG81.
Bicok kisinin soyledigi gibi SM 58 ya da beta 58 kullanırsa cok daha iyi olur.

Merhaba,
İlk önce şunu söylemem lazım, condenser yada dynamic mikrofon kullanmak, sahnenin elverişli olup olmamasıyla çok doğru orantılıdır. Eğer basık, küçük, akustik özellikleri yerlerde sürünen bir bar clup vs. sahnesi için konuşuyorsan pek tavsiye etmem. Sonra, yaptğın müzik türü ilede alakası vardır. Yani gayet yumuşak, soft, piano çalan bir orkestra ile "Ambiance" müzik yapıyorsa OK, o zaman tıpkı Diana Krall ın albümlerinde ki gibi, gayet yumuşak, fısıltıları net duyulan bir sound elde edersiniz doğru tonlama ile....
Ama rock müzik yapıyorsanız, condenser mikrofon çevre deki sesleri alcağı için (davulun gürültüsü, amplilerin gitar sesleri vs. ) bunlar dışarı uğultu ve yüksek şekilde yansıyacaktır.
Condenser mik. için mixerin üzerinde genelde bulunan PHANTOM denen 48V düğmesine basılarak çalışması için gerekli olan elektrik voltajı yollanır, eğer bu yoksa o zaman ayrıca bir preampli alman gerekebilir.
Condenser mik. ler için pek çok marka var tercih edebileceğin. En doğrusu kendi sesine uygun bir mikrofonu deneyerek bulman.
Yukarıda ki resimde görülen Rode mikrofondan Compel den İskender bana denemem için bir tane yollamıştı ama ben turnelerden, konserlerden filan vakit bulupda bir türlü deneyemedim (eywah İskender duymasın :p )

Elle tutarken diğer mikrofonlar kadar gürültü yapar, belki biraz daha fazla olabilir, çünkü neticede elektrikle çalışıyor.
Sahnede monitörlerden eğer iyi ayarlanırsa ve doğru şekilde monitörler kullanılırsa feedback yapmaz..

Hepinize saygılar...

Ben olsam riske girmem. Yıllarca şarkı söyledim, hep sm58 kullandım. Bir vocal-processor alıp, çıkan neticeyi biraz daha cilalama yoluna giderdim sanırım.

Doğrusu hiç condenser denemedim sahnede. Açıkçası canlı performansta outboard, bir condenser'dan daha net ve faydalı neticeler verecektir kanımca. (vocal processor, compressor-limiter vs.)

Bizim vokalin kondansatörlü mikrofon almasının öyle aman aman bir avantaj getirmediği kanaatine vardım. Çünkü arka arkaya geceler çalıyoruz. Bu da haliyle ortalama 3 saat süren programlar yüzünden vokalin performansını düşürüyor. Bizim derdimiz bazen fazla yüksek sesle şarkı söylemeyen vokalin, mikforona giren ses seviyesini miksere sürekli dengeli bir şekilde ulaştırmak, yani kompres etmek. O yüzden zahmet olmazsa bir de sahnede kullanabileceğimiz vokal kompresörleri hakkındaki görüşleriniz. Vokalin tarzı rock, bazen pop, bazen pis zenci vokaline benzer şekilde de şarkı söylüyor. Bazen kafa sesine geçiyor. Fiyat aralığı olarak maksimum 250-300$ öngörüyoruz.

fibonacci' Alıntı:
. Fiyat aralığı olarak maksimum 250-300$ öngörüyoruz.

Walla istediğiniz özelliklerde cihazı bu fiyatlara bulmak zor. Ben size Focusrite Voicemaster Pro öneririm. http://www.focusrite.com/productdetails.asp?id=29&iRange=3 ÜStelik harmonik efekt eklemek mümkün. Aradığın herşeyi bulabileceğin tek cihaz diyebilirim. Fiyatı yanlış hatırlamıyorsam 700 - 800 dolar civarlarındaydı..Türkiye Satıcısı STD . http://www.std.com.tr
[/url]

Unix makinasindan yaziyorum. Turkce karakter yok.
Ilginiz icin tesekkur ederim. V300 ve Vx400'u inceledim. Acikcasi bizim pek isimize yarayacak seyler degil. Daha dogrusu ihtiyacimiz olandan fazla bir alet. Focusrite'in ise tasima problemi yaratacagini dusunuyorum. Ayrica sahne kullanimi icin boyle bir rackmount alet ne kadar kullanisli olabilir? JoeMeek urunleri hakkinda ne dusunuyorsunuz peki? Ya da Aphex 661 Tube Compressor isimize yarayabilir mi? Gerci bu iki alet de rackmount ancak yine de Aphex'i daha once de duymustum ve iyi aletler urettigini biliyorum.

Simdi yazdiklarim alet onerinden farkli olacak ama davullarin cevresine plexiglass bir kafes koyarsaniz, mikrofonu koklemeniz gerekmeyecek. Gitarist ve bascilarda amplilerine abanmayip, hatta processor ile calarsa solistin isi kolaylasiyor, cok gurultulu olmayan bir sahne duzeninde bir anda studyo tarzi bir sound yakalamak olasi ;)

Burak' Alıntı:
Simdi yazdiklarim alet onerinden farkli olacak ama davullarin cevresine plexiglass bir kafes koyarsaniz, mikrofonu koklemeniz gerekmeyecek.

Kafesin üzerine bir de "Lütfen Kuruyemiş Atmayın, Yemeği Bar Personelince Verilmektedir" diye bir tabela asın, yanlış bir hareket olmasın. Eğer biraz agresif bir arkadaşsa "Dikkat Isırır" nevii bir tabela da iş görür, ne olur ne olmaz.

Pardon kendimi tutamadım :)

Devam.

M.

Burak' Alıntı:
Simdi yazdiklarim alet onerinden farkli olacak ama davullarin cevresine plexiglass bir kafes koyarsaniz, mikrofonu koklemeniz gerekmeyecek. Gitarist ve bascilarda amplilerine abanmayip, hatta processor ile calarsa solistin isi kolaylasiyor, cok gurultulu olmayan bir sahne duzeninde bir anda studyo tarzi bir sound yakalamak olasi ;)

Bu kafes olayı iyi birşeye benziyor. Diğer seçenek ise zaten mevcut. Mikrofonlanan sadece vokaller ve davul var. Gitarlar ampli modeller kullanıyor.
Peki sizce compressor almak mantıklı bir olay mıdır temelinde? Yani bizim istediğimiz sonucu bir compressor'la elde edebilir miyiz? Yoksa yüksek duyarlılıkta bir mikrofon mu lazım illa(bu durum elle tutulan kondansatörlü mikrofonlar en ucuz çözüm gibi görünüyor)

Merhabalar,
Compressor; ses şiddetini, seviyesini ayarlanan yükseklikte sabitlemeye veya ayarlanan yüksekliğe yakın seviyelerde tutmaya yarar. Yani compressor e dersin ki; arkadaş, şu bizim vokalistin sesi şu seviyeyi geçince, şu kadar zaman içerinde şu süratle aşağıya bastır (birde limiter vardır bazı compressorlerde oda; aman şu seviyeyi geçince ne olursa olsun aşağıya indir demektir) işine yarar....
Hassas mikrofon ise malum....
Senin anladığım kadarıyla condenser bir mikrofona ihtiyacın var....
Shure beta-87a tavsiye ederim.... (450-500 USD )
Neuman ksm105 ilk tercihimdir ama biraz pahalıdır (800 Euro civarında)
Sennheizer MD 425 veya MD 431 II ise dynamic olup oldukça kaliteli, smooth bir ses elde edebilirsin (400 Euro civaında http://www.sennheiser.com/sennheiser/ic ... es_classic)

Fibonacci,

Makaleler Bölümüne gidersen orada Bilgi Dağarcığı kısmında Kompresörlerin çalışma prensibi üzerine detaylı bir makalem var.

Sevgiler,

M.

Onu daha önce bir kaç kez okumuştum. Ancak işte bizim vokalistin kafamı iyice karıştırması üzerine size bir danışayım dedim yine de...

Derdimi daha ayrıntılı bir biçimde anlatayım:
Bar programlarımız arka arkaya günler oluyor. Çaldığımız şeyler de öyle vokali zorlamayan şeyler değil, o yüzden vokalistimiz sesini fazla zorlayıp daha sonraki programda istediği gibi söyleyememek istemiyor. Ancak İstanbul'daki barlar malumunuz üzere güzel mikrofonlara falan sahip değil(en azından biz öyle düşünüyoruz, yeterince hassas mikrofonlar yok) dolayısıyla vokalistimiz sesini zorlamak durumunda kalıyor. Bu da uzun vadedeki performansını düşürüyor. Biz de bunun önüne geçmek için çözümler araştırıyoruz. Sonuç olarak aradığım çözüm vokalistin çok bağırmadan dediğini duyurmasını sağlamalı. Bu durumda bir kompresör mü daha iyi iş görür, yoksa bir kondansatörlü mikrofon mu? Yoksa ikisinin kombinasyonu mu? Yoksa başka birşey mi?
Kafanızı ağrıtıp durduğum için özür dilerim ancak etrafımızda bu konuları danışabileceğimiz "bu işi bilen" birileri yok.

Mikrofon çok hassas olsa vokalistiniz mırıldanarak mı söyleyecek? :)

Sonuç olarak iyi hissiyat vermesi için yine normalde nasıl söylüyorsa öyle söylemesi lazım.Kompresör alçak ve yüksek sesleri dengelemede faydalıdır tabiki ama sonuçta şarkıcının yine şarkıyı söylemesi lazım düzgün bir şekilde.

Olayın kondansatörlü mikrofonla uzaktan yakından bir alakası olduğunu düşünmüyorum.Sonuçta iyi şarkıcıların nerdeyse çoğu da dinamik bir mikrofon olan sm58'e söylüyor kondansatörlüye değil.

Kompresör lazım bir alettir ve vokalin kendini yırtmamasına bir derece yardımcı olur(düşük sesi belli seviyeye çekerek) ama eğer vokal kendini yırtıyorsa bence sorun kompresör ve mikrofon modelinden önce monitörlemenin kötü olmasında olabilir...

Yada vokalistin vokal performansıyla ilgili olabilir.

Geri