[Eski] Sahnede kullanılan yalıtım amaçlı şeffaf paneller

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

alperz

Yeni üye
Gerçekten işe yarıyorlar mı? Klavyeci olduğum için genelde sahnede davulcunun dibine yerleşiyorum. Tuşe de yüksek olunca haliyle yüksek volümlere maruz kalıyorum. Kendi monitörüme de çok yükleniyorum.

Davulcu ile arama öyle bir panel koysam ne kadar faydası olur?

Ve bu panelin adı nedir? Kim satar?

Baya etkisi oluyor, davulun sesi iceride toplandigi icin, davulcunun monitor ihtiyaci biraz daha azaliyor, ayni sekilde davulun sesi sahneye yayilmadigi icin, sahne genelinde de monitor volumlerinde bir azalma oluyor ve genel sahne ici volum dusuyor. Kullanilan madde bildigimiz pleksiglas, yalniz biraz genis ebatlarda oldugu icin, kalinligi da biraz var. Sanirim el yapimiydi, hazir satilan birsey degildi. Tasimasi cok zordu onu hatirliyorum :)

Bir resmi falan var mı, adını bilmediğim için bulamadım nette de.Ben de çok merak ettim.Küçük sahneler için birebir bişey, güzel buluş :D

Plexiglass Drum Shield, Türkiye de anılan ismi Davul Plexisisi;
Davulun üç cephesini, zillerin bitiş noktasından 2 inch daha üstünde olacak şekilde tasarlanıyor. Güzel bir buluş derken, 100 yıldır kullanılan bir şey neredeyse :)

drum300.jpg

Geçen bir kaç yıl önce en son yaptırdığımda 1.500 - 2.000 USD yi bulmuştu. Kalın plexi den yapmıştık, incesi kırılıyordu. Hatırlamıyorum ölçülerini şimdi kaç milimetreydi diye. Ama şimdi daha uygun fiyata yaptırabileceğiniz malzemeler var Türkiye de.

Kullanımı, yukarıda Grego'nun yazdığı gibi. Sahnede, özellikle Akustik enstrümanların kullanıldığı müziklerde, davulun gürültüsünden dolayı intihar etmeyi düşünen müzisyenlerde çok işe yarar!
:)
PS: Doğru bir Plexi kurulumu ve kullanımı ile sahnedeki volümünüz (özellikle monitör volümünüz) çok düşer.

Yanlış hatırlıyor da olabilirim, ama Ege Üniversitesi'nin stüdyosunda böyle bir şey kullanılıyor gibi hatırlıyorum. Levent Uslu bu konuda bir şeyler anlatır sanırım.

ozgurcakici' Alıntı:
Davulun gürültüsünden dolayı intihar etmeyi düşünen müzisyenlerde çok işe yarar!

Bu benim. :(

ozgurcakici' Alıntı:
Doğru bir Plexi kurulumu ve kullanımı ile sahnedeki volümünüz (özellikle monitör volümünüz) çok düşer.

Peki Özgür, bu doğru kurulum nedir? Bu işi kime yaptıralım? Yani tasarım kısmını...

Davulla kendi arama tek panel koysam yine de işe yarar mı? En azından ben kendimi kurtarayım :lol:

Chucky o da güzel bir çözüm ama hem barlarda beni gruptan koparır. Zaten bizim davulcunun tuşesini biliyorsun adam davulu kıracak gibi çalıyor.

alperz' Alıntı:
Peki Özgür, bu doğru kurulum nedir? Bu işi kime yaptıralım? Yani tasarım kısmını...
Dediğim gibi, bir kaç yıl önce yaptırtmıştım, özellike davul plexisi yapan biri yok piyasada, kendim çizim ustaya götürüp yaptırtmıştım...
alperz' Alıntı:
Davulla kendi arama tek panel koysam yine de işe yarar mı? En azından ben kendimi kurtarayım :lol:

Evet, yarı yarıya keser.

alperz' Alıntı:

ozgurcakici' Alıntı:
Dediğim gibi, bir kaç yıl önce yaptırtmıştım, özellike davul plexisi yapan biri yok piyasada, kendim çizim ustaya götürüp yaptırtmıştım...

Benim korkum davulcunun içeride zilleri falan fazlı duyması ve daha da kötüsü zillerin mikrofonlara fazlı gitmesi. Ama sanırım o kadar kısa mesafede faz zorunu yaşamayız. Değil mi?

ozgurcakici' Alıntı:
alperz' Alıntı:
Benim korkum davulcunun içeride zilleri falan fazlı duyması ve daha da kötüsü zillerin mikrofonlara fazlı gitmesi. Ama sanırım o kadar kısa mesafede faz zorunu yaşamayız. Değil mi?
? Ne alaka? Anlamadım?

Şimdiye kadar böyle bir "faz sorunu" ile karşılaşmadıysan zaten sorun yok.

Benim hüsn-ü kuruntum sanırım. Eğer bu paneller sesi yansıtıyorsa zilden çıkan ses panelin davulcuya bakan kısmından davulcuya geri yansıyacak, aradaki zaman farkından dolayı da bir faz sorunu olmasından korkuyorum. Kick gibi uzun dalga boyuna sahip sinyaller sorun olmaz ama kısa dalga boylu yüksek frekanslar belki faza düşebilir diye düşünmüştüm. Ama dediğim gibi, sen böyle birşey gözlemlemediysen öyle birşey yok demektir. :)

alperz' Alıntı:
Şimdiye kadar böyle bir "faz sorunu" ile karşılaşmadıysan zaten sorun yok.

Benim hüsn-ü kuruntum sanırım. Eğer bu paneller sesi yansıtıyorsa zilden çıkan ses panelin davulcuya bakan kısmından davulcuya geri yansıyacak, aradaki zaman farkından dolayı da bir faz sorunu olmasından korkuyorum. Kick gibi uzun dalga boyuna sahip sinyaller sorun olmaz ama kısa dalga boylu yüksek frekanslar belki faza düşebilir diye düşünmüştüm. Ama dediğim gibi, sen böyle birşey gözlemlemediysen öyle birşey yok demektir. :)
Hayır, yalnızca davulcu tam karşısında sanki monitör varmış etkisini yaşıyor :)

Davulcunun daha kontrollü çalmaya başlayacağını dahi düşünmekteyim :)

Pleksinin en az 6mm olması lazım, hatta daha da kalın. Esnememesi için. Bayağı da ağır olacaktır paneller o yüzden.

M.

Sevmiyorum böyle tepki vermeyi ama bilmiyor olmam (100 yıllık bir buluş oolsa bile ) gülünecek bir durum değil bence.Bu arada ben daha estetik bir şey bekliyordum.

themuraty' Alıntı:
Sevmiyorum böyle tepki vermeyi ama bilmiyor olmam (100 yıllık bir buluş oolsa bile ) gülünecek bir durum değil bence.Bu arada ben daha estetik bir şey bekliyordum.

:) işareti gülümsemek anlamına geliyor. Genelde iyi niyet göstergesidir. Belki :D işaretini dalga geçme amaçlı kulanmak mümkündür.

themuraty' Alıntı:

Şu internet ne kötü bir şeymiş....İyi niyet ile burada bilgi verip yardımcı olurken, bir tebessüm sergilemek bile bazen "dalga geçmek" "alay etmek" gibi algılana biliniyor.

Teessüf....

Özgür takma kafanı, millet olarak kendimizi fazla ciddiye almamayı öğreneceğiz yavaş yavaş, daha var oraya 8)

M.

Geri