[Eski] Sahnede klavyeci için mixer ve monitör çözümleri

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

KeyMaster

Yeni üye
Sahnede klavyeci için mixer ve monitör çözümleri konusunda yardıma ihtiyacım var. Türkçe POP müzik tarzında çalan gruplar ile beraber orta büyüklüklerdeki sahnelerde, programda yaşadığım duyum sorunlarını çözmek istiyorum.

Önce eskiz bir çizimle derdimi anlatayım:

http://www.incicaps.com/r/untitled-1-100.jpg/g/15865/
http://www.incicaps.com/resimler/untitled-1-100.jpg

Özetle, kendi enstrumanlarım ve duyumumla ilgili her tür kontrol benim elimde olsun istiyorum. Çok pahalı olmayan ve de portatif olan bir mikser işimi görecek. Ancak nasıl giriş çıkışlara ihtiyacım var, ve bunlara bağlantılar nasıl yapılmalı bilmiyorum.

Bir kaç örnek cihaz buldum:

Yamaha mg 124c bende var.. birazcık iri bir mixer yaptığı işleve oranla ama çok hafif tabi birde 200 tl case i de göz önünde bulundur..
bu aletin yenisi bu bu arada

yamaha_mg124cx_large.jpg

girişlerin hepsi üstte.
4 stereo girşi var 4 mikrofon kanalınada sağ sol 2 alet daha toplam 6 alet bağlarsın
hatta birde 2track in var bunada ipod bağlarsın mesela.
ancaaaak son 2 kanalda gain ve mid ayarı yok.
monitor out var
group out var
stereo out var
2 de aux var.
outlar gayet yeterli boyuta göre.
mg124c değilde cx alırsan birde efekt prosesörü var aux1 oluyor sana efekte send.
listesinde cx olması demek +100 euro demek.
Türkiye distribütörü ertekin
liste fiyatı 124c 450 euro.

Ben uzun zamandır kendi pre-fader direct out'lu bir mikser yaptırmak istiyorum. Böyle mikserler var. Ama çok büyük. Bense hepi topu 5 kanal kullanıyorum. Eğer öyle bir miksere denk gelirsen bana da haber ver lütfen.

İpodu tek kanal girmişsin.
Birde PA mixere ses gönderiyosun ondan gelenide kendine alıyorsun o iş bi karışır üzülürsün : )
Bu arada mono kanalları sağ sol panlayıp 2 kanal girebilirsin bir stereo sinyali.

alperz, muhtemelen sifirdan mikser yaptirtmaktan bahsetmiyor. Elindei bir mikserin Direct outlarini Pre olacak sekilde modifiye ettirmekten bahsediyor. Lehim yapmasini bilen herhangi bir elektronikcinin yapabilecegi bir modifikasyon.

alperz, ben 8-9 yil once tiyatroda calisirken Soundcraft'in Spirit FX16 isminde 16 kanal ufak bir mikseri vardi. Her kanal icin faderin yaninda DIR/PRE yazan, direct outlari pre/post fader secebilmeni saglayan bir tus vardi. 4 AUX, dahili headphone-preamp filan, gayet kompakt bir home-studyo mikseriydi. (Garage band filan hesabi) Bilmiyorum halen bulabilir misin piyasada, ama 2. el filan ucuza bulabilecegini dusunuyorum. Cok da buyuk boyutlu bir mikser degil. Bir bak istersen.

Hepsini anladım da PA e gideni neden tekrar kendine alıyosun ?

Bu kadar aletle uğraşırken çalmaya nasıl vakit bulucan ?

Hem kulaklık hemde monitör kafa karıştırır hemde çok fena ( ben in ear a alışmaya çalışırken denedim ) çıldırırsın.

Bence basit bi mixer e bütün aletlerini gir PA e 2 kanal olarak yolla. PA mixerinden monitörüne istediklerini al ve o şekil çalış. Sonuçta sen kendin bir denge yapıcaksın gene. Çalımının duyumuna göre şekilleneceği gerçeğini unutma. ne kadar fazla alet o kadar uzun soundcheck :D sahnede dikkat dağılması vb....

Ek olarak yamaha mixerlerin tonu seni mutlu etmeyecektir.

Bende sahnede çok kanallı klaye vb... kullanıyorum Roland vm 3100 mixer kullanıyorum. PA ye gidiyo monitörüme istediğim geliyor. ( bas davul vb... )

Soundcraft a bende bakmıştım acaba alsammı diye fx16 yı 1650+kdv ye alırsın SF den.
Neyse.. bu PA den mixere diğerlerinide monitörde duymak için alıyor sanırım.

ozgurcakici' Alıntı:
TuncaEskiyerli' Alıntı:
Mikser yaptırmak?

Millet aşmış!....
Ben kendime kablo bile zor yaptırıyorum.... :(

Yahu mikser deyince hemen her kanalın ton katı olan, aux'ları olan birşey aklınıza gelmesin. :D

Mesela, 4 kanal, her kanalda sadece line girişleri, direct out'u ve fader'ı olan bir de üzerinde kulaklık amplisi olan bir cihaz yaptıramaz myım?

Soruyu ciddi olarak soruyorum. "Yaptıramazsın" derseniz bu hayalden vazgeçeyim.

onemusic' Alıntı:
Hepsini anladım da PA e gideni neden tekrar kendine alıyosun ?

Bu kadar aletle uğraşırken çalmaya nasıl vakit bulucan ?

Bence basit bi mixer e bütün aletlerini gir PA e 2 kanal olarak yolla. PA mixerinden monitörüne istediklerini al ve o şekil çalış.

PA'den genel ses kulaklığa gelsin ki, grup performansının içindeki dengemi iyi duyayım. sadece kendimi duyup diğer çalgıları es geçemiyorum.

bu kadar cok aletle uğraşmayacağım ki; bir kere düzgün kuracağım ve öyle kalacak.

şu anda halihazırdaki setup zaten önerdiğin gibi. bu şekilde tatmin etmiyor çünkü sahnemiz büyük ve tonmayster yetersiz bi eleman. kontrol bende olmalı.

şu cihazı denedim; oldukça başarılı:

s-monitor-web.jpg

http://www.samsontech.com/products/productpage.cfm?prodID=1696

Selam,

Ana mixerden PA mixini olduğu gibi kendi monitorune almak yanıltıcı olacaktır. Bunun yerine ana mixe yakın bir mixi kendi monitorunde yaratmaya çalışmak daha doğru bir çözüm olacaktır. Hacim ve renk farklılıklarını mecburen görmemezlikten gelip enstumanların ana mixteki yerlerinin bir benzerini kendi monitorunde yaratmak bu şartlar dahilinde ele geçirilebilecek en doğru çözüm olacaktır.

MG 124 işini görebilecek bir mixer. Oldukça dayanıklı taşıma problemlerine karşı. Sadece yedek bir güç adaptörü almanı öneririm aksiliklere karşı. Bütçen müsaitse basit bir digital mixer daha çok işini görecektir tabi, fakat synth patchler inin programlanabildiğini hesaba katarsak mg 124 hala iş kotarır bir mixer olacaktır.

Farklı salonlardaki en büyük sorunun yapı itibariyle sapıtan frekanslar olması bana göre en büyük sorun ''levelling'' e nazaran. Tüm seslerini evde programladıktan sonra ,gittiğin her salonda ''sapıtan '' frekansları belirleyip bunu bir digital mixer ile synth kanallarında elemine etme şansına mg 124 ile sahip olamayacağını hesaplayarak seçimini yapmalısın bence. Bir PA kurulurken ilk yapılması gereken bu canalıcı işlemin henüz yapıldığına hiç sahit olamadım ülkemiz şartlarında. Bu yüzden ''kendi kıçını kurtarmaya'' yönelik bu çözümü iyice hesaba katmalısın bence seçimini yaparken.

Kolay gelsin.

Yahu mikser dediğiniz nedir ki? :) Beş altı sene önce baya kullanışlı bir mikser yapmıştım kendime. 5 stereo kanalı, her kanalın 3 bant EQ ayarı, iki aux alt yolu, kulaklık preamfisi falan baya güzel bir cihaz olmuştu (Behringerlere toz yutturacağı kesin). Daha geniş bir cihaza ve özellikle mikrofon preamfisini de içeren bir cihaza ihtiyacım olduğundan ve yapacak zamanım olmadığından 12 kanal mackie aldım. Aynı malzeme kalitesini ben kullansam herhalde dörtte bir fiyatına gelirdi... Nette dolaşan çok sağlam preamfi, EQ vb.. şemaları var. Bunları tek bir mikserde toplasam ne olurdu diye düşünmüyor değilim :). Kıssadan hisse atlan deve değil mikser yapmak...

Geri