[Eski] roland xp 80 görüş ve düşünceleriniz

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

leventcn

Yeni üye
merhaba!daha önceleri ritimboxlı aletler kullandım syntler hakkında pek bilgim yok.roland xp 80 hakkında görüş ve düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.ikinci el piyasası nedir?yorum yapan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.(belli bir tarz yok evde kullanmak amaçlı piyanosu v.s...)

Yaklaşık 10 senedir kullanıyorum. Birçok enstruman sesi, günümüzün aletlerine göre zayıf diyebilirim. Digital synth olarak kısmen başarılı ama menüler oldukça karmaşık (uğraşıp çözen için kolay ama vakit alıyor). Sadece mecbur kaldığım zaman üzerindeki sesleri kullanıyorum, onun dışında, aftertouch da olduğu için midi controller olarak iyi iş görüyor. Birkaç sene önce fx tuşlarından biri bozuldu kendi kendine. Uzun zaman önce çok sık kullandığım, sequencer'ın play tuşu da hassasiyetini yitirdi, sert basmak gerekiyor. Diğer tuşları için de böyle bir sorun olabilir. Hem ağırlığı, hem de arayüzü nedeniyle sahne için çok pratik bir alet olduğunu söyleyemem.

Şu an piyasadaki BÜTÜN roland marka klavyelerden daha yetenekli ve daha sağlam bir klavyedir. kesinlikle tavsiye ediyorum...

Bana kalırsa XP-80; 1990 model Mercedes 500 SEL gibidir. Belki sesleri günümüz klavyelerine oranla eski kalabilir veya yılların birikimiyle switchlerinde veya tuşesinde sorunlar olabilir. Ama bakımlı bir XP-80'in günümüz klavyelerinin çoğunu cebinden çıkartacağını düşünüyorum.

yorumlar için teşekkürler zamanla tuş takımının takırtı yaptığını söylüyorlar böyle bi sorunda bakımı yapılamıyor mu?

leventcn' Alıntı:
yorumlar için teşekkürler zamanla tuş takımının takırtı yaptığını söylüyorlar böyle bi sorunda bakımı yapılamıyor mu?

Üst kısma çarpmasını engelleyen keçesi bitiyor zannediyorum. O haliyle kullanıyorum, gerekirse bir şekilde bakım yaptırılabileceğini düşünüyorum.

sonunda xp 80 i aldım çok temiz evden dışarı çıkmamış üzerinde çizik dahi yok.board nerden bulabilirim.board fiyatı konusunda bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.teşekkürler...

Öncelikle klavyeniz hayırlı uğurlu olsun :) ,ben 17 yılı bitirdim bu sevdada,xp nin amcası JV 1000 kullanıyorum bende ne tarz müzik yaptığınızdan ziyade,aletin iyi tarafları çok, sahneyede gelir stüdyoyada pratik makinedir,işin aslı bana göre 90lar müziğinde çok duygusal sıcak tonlara sahiptir ki 80 ve 90 lar çaldığım için bana sıcak gelmiştir hep xp serisi,klavyesi şahsi görüşüm çok ama çok iyi bir klavye değil malesef bir M1 bir dx7 klavyesi kadar en azından sert olabilseydi çok daha duygulu çalımı olabiliceği yönünde kanaatim var,boardlara gelince sahibinden.comda geçenlerde 5-6tane satılık vardı.Fiyatları da 80 tl ile 200tl arasında değişir tarzlara göre toplam 23tane board üretildi bu makineler için ayrıca A serisi ilede kullanılabilen özel boardları vardır yine,ayrıca boardları almadan da içerisindeki tüm sesleri dinleyebiliceğiniz link veriyorum size:
http://www.gearslutz.com/board/electron ... i-get.html

Tuş takımına gelince,malesef bütün jv ve xplerin kronik sorunu bu keçeleri zamanla eziliyor ve ses yapmaya başlıyor onunda tek çaresi böle bi sorun olduğunda klavyeyi açıp tuşların metal iskelete oturduğu her tırnak altına çok basit boya olmasın diye kullandığımız kağıt bantlar çekilir ve bu sizi 1 sene daha götürür,ikinci konu eğer klavyenin altındaki yapıştırma kurşunlar reçinenin erimesi sonucu düşerse onuda japonla tekrar aynı yere yapıştırırsınız,büyük sorun değil bunlar.Makinenizi çok sıcak ortamlarda barındırmayınız,aksi halde klavyenin performansında değişmeler görebilirsiniz,örneğin yazın temmuz sıcağında güneşin altında bırakmayın kullanmadığınız zaman üstüne bi havlu veya softcase,hardcase içinde barındırın.

XP 80 Roland ın ilk gerçek worksation klavyesidir. Benimde en sevdiğim Roland modelidir.

Eksileri ancak Fantomlarda düzeltilebilen zayıf tuş takımı, bazı sesler modern synt lar la kıyaslayınca zayıf kalıyor, zamanla tuşlarda bozulmalar olması (gerçi benimki harika durumdaydı ve sattığımda en ufak bir kusuru yoktu, klavye fazlalığı nedeniyle elden çıkardım), yeni nesil cihazlara göre bir workstation için küçük kalan ekranı, kısıtlı sayıda davul kitleri,

Artıları ise çok fazla; bir çok birinci sınıf preset, JV 80 board eklenme kaabiliyeti, ergonomik ve sağlam yapısı, üretildiği yıllara göre harika sayılabilecek bir arpej ünitesi, efekt ünitesi, canlı performansa uygun seq ve disket sürücüsü, çeyrek nota için 1/ 96 lık değeri yeni ünitelere göre limitli kalsada MRC-Pro sequencer ünitesi, davulcular için kulaklık çıkışı, RPS imkanı. Bence iyisi bulunursa hala iş görebilecek değerde bir klavyedir. Para bakımından imkan varsa, bu klavyenin yenilenmiş 61 tuşlu versiyonu sayılabilecek Fantom Xa modelinede bakılabilir.

Sağlam boardlarla gerçekten harika işler çıkartabilirsiniz. Özellikle Emrah Karaduman'ın o aleten çıkarttığı sound' a hayranım diyebilirim.

Tabi ki çok ergonomik bir alet değil pratik yapmak lazım.

JV serisi ses bankası herhalde en uzun süre kullanılmış ses bankası olarak ayrı bir yeri hakediyordur. :)

Daha iyi tuşeyle çalım için güzel bir midi klavye bağlanıp da kullanılabilir tabi. Yerinizde olsam ev/ stüdyo kullanımına yönelik 88 tuş midi klavye + XV 5080 bakardım bu seslere kolay erişim için. XV 5080 in hem SRX hem de JV kart desteği mevcut. Ama fiyatı XP 80 den pahalıydı ayrı konu :)

Bu arada ek başlıkta Roland JD 800/ 990 seslerinin XV 5050/5080 lerin içinde bulunduğunu eklemiştim. Belki işinize yarayabilir.

Geri