[Eski] Profesyonel klavyecilere bir soru

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Arkadaşlar merhaba,

Epeydir ara verdiğim klavye uğraşına yeniden dönme aşamasındayım. Isınma turlarında faydalı olması için Haluk kardeşimden güzel bir Roland A-80 controller klavye aldım. Genelde 12 dizinin tamamında çalışıyor musunuz merak ediyorum. Yoksa gerek bestelenen parçaların ton bakımından istatistiki dağılımı gerekse el ve parmak anatomisi bakımından uygunluk gibi sebeplerle belli dizileri mi tercih ediyorsunuz öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler :wink:

Ben çalışıyorum şahsen, tavsiye de ederim. :) Genelde şarkılarda beyaz tuş gamları daha fazladır, ama bütün gamlarda serbestçe hareket etmek avantajlı olacaktır bence.

Minocan' Alıntı:
Ben çalışıyorum şahsen, tavsiye de ederim. :) Genelde şarkılarda beyaz tuş gamları daha fazladır, ama bütün gamlarda serbestçe hareket etmek avantajlı olacaktır bence.
Evet, hepsinde çalışmak daha fazla hakimiyet sağlar mutlaka. 6-7 ton yeter diyordum ama limitleri de zorlamak lazım belki :) Parmaklar en hızlı ve rahat hareketi beyaz tuş gamlarında yaptığı için bu söylediğine de şaşırmadım doğrusu. Her insanın aynı "sensory motor" yeteneğe sahip olması da imkansız neticede.

12 ton Hanon egzersizleri, gam ve arpej çalışmaları, her piyanonun başına oturduğumda ilk yaptığım şeyler. Ben çok faydasını görüyorum, tavsiye ederim. Bu arada, "Patterns for Jazz" diye bir kitap var, 12 tondan çalışılabilecek pattern'ler içeriyor, onun da faydasını görmüştüm.

Chopin veya Mozart çalmadığın sürece parmak numaraları gereksiz bence , gelişime tabiki katkısı var ama bir süre sonra parmaklar nasıl rahatsa öyle oturuyor çalıştığın parmak numaraları boşa gidiyor . En mantıklısı zor bir uvertü eseri her sesten geçmeye çalışmak , etkili olduğunu düşünüyorum .

Parmak numarası konusu bir tercih sonuçta. Ama nizami kuralları alışkanlık edinmek bana daha sağlam geliyor. Birkaç istisna dışında her dizide her parmağın kendi adresi olması çalma eylemini daha "kontrol edilebilir" yapıyor bana göre. Bahsettiğin uvertürün zorluk derecesi önemli burada :|

Bence karadeniz muzigi calan bir gruba takil bir sure tonlarin hepsi F# ve G# uzeri tuluma ve kemenceye gore.

Ton gam problemlerinin hepsini kisa surede asarsin horonuda cozersen kiloda verdiriyo ben test ettim % 100 calisiyo :)

Teoman Pasinlioğlu' Alıntı:
Parmak numarası konusu bir tercih sonuçta. Ama nizami kuralları alışkanlık edinmek bana daha sağlam geliyor. Birkaç istisna dışında her dizide her parmağın kendi adresi olması çalma eylemini daha "kontrol edilebilir" yapıyor bana göre. Bahsettiğin uvertürün zorluk derecesi önemli burada :|

Örneğin nihavend longa'yı Gm çalıyorsan , G# A# Bb şeklinde çalışabilirsin zamanla oturacaktır , fakat parmak numaralarını dert ediorsan ; Hanon , Czerny , Beyer gibi etüd yazarlarının egzersizlerini çalışabilirsin .

Geri