[Eski] Pro Tools 10 - Pro Tools|HDX

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Protools 9 'dan 10'a upgrade için 300$'ı kesinlikle haketmiyor. PT 9 'un bir devamı olarak sunulmalıydı(9.3 vs). İnsanlar Pt 8'den 9'a geçerken o kadar parayı hardware opsiyonu için harcadılar, 9'dan 10 'a geçmek için ne kadar talep olacak artık zamanla göreceğiz.

Bu versiyonda PT için çığır açmış yenilikler var: Clip gain, realtime fades vs.
Sana yaramıyorsa tabi geçme paran cebinde kalsın.

Canlı prezentasyonu seyreden var mı? GMT 11:30 PM'i boş bulunup TR saatiyle 00:30 AM olarak düşündüm bekledim, sonra "haa GMT İngiltereydi di mi" diyerek 01:30 a kadar oyalanırım dedim, ama bir de yaz saati uygulamasında olduğumuzu hesaplamak gerekiyormuş, 02:30 da başladı, pek de parlak bir prezentasyon değildi ya da ben o kadar bekledikten sonra bana öyle geldi :)

Profesyoneller için HD-X güzel bir gelişme sanıyorum ama yazılım tarafındaki clip gain, farklı bit depthlerde audio kullanabilme, stereo interleaved file uyumu gibi özellikler bütün diğer DAW'larda yok mu zaten? Yıllardır çoğu DAW 32 bit floating point kullanırken Protools HD 48 bit fixed pointi kullanıyor (hatta yanılmıyorsam üstün olduğunu savunuyordu) şimdi diğerlerine yetişmiş mi oldular acaba? :)

Diğerlerine yetişmiş mi oldu demek doğru olmaz, çünkü herkesin de kabul edeceği gibi PT endüstri lideri bir program. Avid PT'a bu özellikleri getirerek başka bir programa yönelme sebebini neredeyse sıfıra indirdi.
Ayrıca HDX ile de profesyonel high end kullanıcıların yanında olduğunu gösterdi.
Benim makina HD3, ve basit bir 5.1 film mixi için taklalar atıyorum. Makinaya iki tane HDX kartı koysam olay bitmiştir.

Ayrıca, Euphonix channel strip plugini unutmayalım.
Adamlar çalışıyor yani.

Mundox' Alıntı:
Bu versiyonda PT için çığır açmış yenilikler var: Clip gain, realtime fades vs.
Sana yaramıyorsa tabi geçme paran cebinde kalsın.

Bildiğiniz üzere clip based gain Nuendo'da daha önceden vardı. PT geç kaldı, bence 9'la birlikte çıkmalıydı. Evet kesinlikle içinde işlerimizi kolaylaştırıcak yenilikler var ama PT'nin diğer geçişleriyle karşılaştırıldığı zaman fiyat yüksek. Almak zorunda mıyım? Maalesef Evet. Sadece 1 sene içinde PT8 'den PT9 ve PT10'a geçişte yaklaşık 600$ bence çok fazla. Avid hisseleri son bir senede müthiş bir düşüş yaşadı ve amaçları belli.

Elbette endüstri lideri, ama bu ve bunun gibi pek çok "feature"da 10 yıl geriden geliyordu bunu da kabul etmek lazım. Ben bu gelişmeleri olumsuz karşıladım demiyorum, bence süper olmuş, ama ProTools'un 20. yılında "şimdiye kadar hiç birşey görmediniz" sloganıyla çıkıp clip gain tanıtmak biraz komik geldi bana. Elastic Audio gibi bir şey tanıtsalardı, mesela sisteme entegre Celemony Melodyne benzeri bir teknoloji olsaydı falan diğerlerinden bir adım öne geçmiş PT, vay be derdik en azından :)

Bir de henüz bir kaç ay önce 300 dolar verip PT9'a upgrade etmiş birisi olarak şu aşamada bir 300 daha vermem sanırım.

Peki aranizda satin almis , kullanmis test etmis olan var mi acaba ? Merak ettigim PT9 un stabilite problemi ve tencere dolusu bug sorunu cozulmus mu ?

Ben bir süredir kullanıyorum Laptop üzerinde. Performans müthiş, gerçekten Disk performansını çok iyi geliştirmişler.
Gözünüzden kaçmış olabilir ama bu versiyonda bütün dosyalar RAM'e yüklenebiliyor, bu ne demek, basit bir USB drive üzerinden ya da networkten bile büyük sessionlar açılabilr demek, disk hızı önemli değil demek.

Artı AAX diye bir plugin formatı getirdiler. Bu format hem HD hem native çalışıyor. Bunlar önemli adımlar.
Daha önce de belirttiğim gibi, yeni HD-X kartlarıyla artık multiple ya da expansion sistem kurmaya gerek kalmıyor. Bu da müthiş bir gelişme.

Ama tabi bunlar belki de belli bir kullanıcı kitlesine hitab eden gelişmeler, özellikle Post Prodüksiyon endüstrisi için.

PT9 Lion üzerinde çalışıyor, ve bunu da tamamen bug-free yapmak için çalışıyorlar. Yani vatandaş sokakta kalmayacak. 8)

Mevcut RTAS pluginlerimizi AAX'e update ettiğimizde hepsi HD olarak da çalışacak sanırım. Örneğin şurada McDSP, v5 RTAS ve TDM pluginlerinizin AAX versiyonlarını 2012'de bedava olarak vereceğiz diyor. O halde TDM ve RTAS versiyonları arasındaki fiyat farkı da ortadan kalkmış olacak.

Arkadaşlar dişçiden geliyorum ağzım çok fena

Ağzımı bir açacağım pir açacağım (bundan sonrasını siz tahmin edin)

Sevgili Mundox yanlış anlamasın bu resmen videocuların audiocuları ciddiye almama ve bitirme işi
önce digidesign ı yok ettiler I/O ları boyayıp yeni diye dünya paraya sattılar
şimdide 4-5 yıllık eski teknoloji kartları yeni diye satacaklar ve arabirimde almak zorundasınız
(1 hdx yaklaşık 5 hd kart gücünde)
ve çok değil en fazla 2 yıl sonra mevcut HD kartlara destek vermeyecekler

pt 10 ise tam bir fiyasko sakın hemen geçmeyin
çünkü yazılımın mevcut bug sorunlaruna birde plugin sorunları eklendi
şimdi işiniz yoksa AAX olarak yazın ve aynı etkiyi yakalayın

50 yenilikmiş
bu saçmalıkları konuşmaya bile gerek duymuyorum...

Dişiniz ağırsın inşallah avid efendi...

Sevgili Caci iyi guzel ama;

1) Eski I/O larla yenileri arasinda ki kalite farkini ne yapacagiz? Eski I/O lar bence cop, yenileri ise bircok engineer'a gore Prisimsound dan bile kaliteli. (Yani mevzu sadece boya degil)

2) HDX kartlar uzun zamandir (ben 2-3 yil diye hatirliyorum) piyasaya cikacagi soyleniyordu. Yeni TDM sistemi diyorlardi, piyasadaki diger rakiplere bakildiginda gec bile kalinmis bir mevzu...

3) Ben Protools 10 da Reverb ve Impact adli pluginlerinde olacagini dusunuyordum, bircok yerde bu pluginlerin artik Protools 10 ile gelecegi soyleniyordu, o biraz hayal kirikligi oldu. Ama yeni channel strip fena gozukmuyor.

4) Bence PT10 benim gibi sistemini Native uzerine kurmuslar icin onemli acilimlar getrirmekte.

Fiyatini pahali bulan profesyonel arkadaslar IMS uzerinden sadece 299 Dolar gibi bir rakama satin alinabiliniyor...( PT icin bu fiyat bence normal, sonucta AVID ve fiyat politikasini 15 yildir herkes biliyor)

Ozaman su habere bir goz at:) Metropolis Studio'larinda yapilan bir karsilastirma:)
http://www.soundonsound.com/news?NewsID=13352

Bu arada bu benim gorusum degil yanlis anlama Hakan:) Bir cok engineerin internetteki birtakim anlatimlari mevcut, tabikide bunlar yanli olabilir ama enazindan o kaliteye yaklasmis diyelim:) (Yanlislik olmasin)

Sevgili Chucky
Emin ol boyadan başka zerre kadar fark yok
sadece channel strip var dedin değilmi ?
başka şu güzel bu güzel demedin
neden ? çünkü ikimizde biliyoruzki hiç birşey yok

bunların ar damarı patlamış
bir tane çakma channel strip plugin için native 300 dolar hd ye 1000 dolar istenirmi yahu
insanda biraz utanma olur :)

insanları enayi yerine koyuyorlar...

Geri