[Eski] Piano'mda ki tıkırtı...

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

EQOman

Yeni üye
Selamlar,
10 yıldır benle olan pearl pianomda 5-6 tuşa vurduğumda keçe tellere vurduğu anda tiz bir "TIK" sesi geliyor ... ilk anda fark edilmes de diğer notalarla kıyaslayınca cok rahat farkediliyor ve kayıtlarda daha da belirgin oluyor.
Çok fazla piano konusunda başlığa rastlamadım ama belki başına gelen vardır diye bi sorayım dedim...

Bu arada bir Pulsar condenser(compel shop'ta stoktakilerden) alsam piano kayıtlarımda , bir kaç dinamikle aldığımdan ne kadar farklı bir sound elde ederim??? Cok iyi Yalıtılmış bir odada calışmıyorum fakat olabildiğince iyi olmasına calışıyorum..

Emirhan kardeş gel sen bana önemli piano kayıtlarında bir çift Sm 81 veriyim olurmu :) Ayrıca Vox' u ayırdım seni bekliyo dükkanda :wink:

Kedidir kedi...

Piyano kaydederken mikrofonu hiçbir zaman tokmaklara yakın koyma. Piyano kaydetmek zaten zor iştir. En güzeli biraz uzaktan oda tınısı ile beraber almaktır, yoksa yakından çok ciddi mikrofon yerleşimi gerektirir. Birden fazla mikrofonda faz problemleri ile karşılaşırsın, onları yenmek için kullanacağın tekniklerde de bazı tuşlar aradaki ölü noktaya denk gelip kayıtta zayıf çıkarken bazı tuşlar mikrofonun en duyarlı olduğu açıya gelir, bir de dalga boyu denk gelirse o notalarda patlama yapar vs.

Condenser bir mikrofon her halükârda dinamiklerden çok daha iyi netice verecektir. Eğer oda soundundan sorunun varsa Accusound Contact Microphone gibi bir kontakt mikrofon da deneyebilirsin:

http://www.accusound.com/mic-contact.html

Şarkıcı Neil Sedaka'nın FOH ses mühendisi Steven Carroll çok yakın bir arkadaşım, geçen ay burada UK turnesi yaptıkları zaman Glasgow'a geldiklerinde burada olamayacağım için Birmingham Symphony Hall'daki konserine inmiştim görüşmeye, orada beraber takılırken yaptıklarını izledim. Bu Accusound Contact'lardan iki tane kullanıyordu. Akustik piyanonun altında metal kasnaklara çift taraflı bant ile yapıştırdı ve ses inanılmaz güzeldi. Kayıtta da iyi netice vereceğini düşünüyorum, zira kapağın üzerine piezo mikrofon tutturmak filan da oldukça bilinen kayıt tekniklerinden. Eğer oda tının sorunlu ise o yolu deneyip oda ambiyansını sonra miksajda yapay olarak Convolution Reverb ile filan verme yoluna gidebilirsin.

Piyanonun neden tıkırtı yaptığı konusunda yardımcı olamayacağım zira o benim uzmanlık alanım değil. Ne desem yalan olur.

Kolay gelsin.

M.

Tuş tele vurduğu anda bir ses çıkıyorsa ve bu "viik" diye bir sesse...Muhtemelen piyanonun tuşlarının çuhaları eskimiştir.Keçe tele dokunduğu anda ses çıkıyorsa, bu büyük ihtimalle, tuşların altında bulunan (tuşları sabitlemeye yarayan) deliklerdeki çuhaların eskimesinden kaynaklanır. Piyanonu sök ve bak.Korkma biryerini kırmazsın. :p Ciddiyim

Şunu unutma.Tuşlardaki tıkırtıların %95 i çuhaların yada keçelerin eskimesinden kaynaklanır.Mekanizmayı çöz ve sesin nereden geldiğini dinle.

Sorun tuş çuhalarında ise kısa süreli bir çözüm ;Tuşları teker teker çıkarıp çivilerin geçtiği deliklerin içine pudra doldur.Bu viik viik sesini bir süreliğine keser.Bu arada 10 sene kullanılan bir piyano bakım ister.
Ayrıca yazdıklarım upright piyanolar için geçerli.Kuyruklu piyanoysa durum değişir.

Daha açık yazabilirsen.Belki daha iyi yardımcı olabilirim

Not:Bu yazıyı okuduğumda kendime uyuz oldum.Çok bilmiş bir yazı oldu.Ama başka türlü anlatamazdım kusura bakma :)

ilgilendiğiniz için cok teşekkürler. behringer c-2 almayı düşünüyorum condenser olarak siz ne dersiniz?
-----------
Tıkırtı konusu için ilgilendiğiniz için cok teşekkürler . Bahsettiğim ses "viik viik" gibi değil pek yani tuşa bastığımıza arkadaki mekanizma ilerlerken olan bir gıcırtı sesini anlatıyormuşsunuz gibime geldi "viik" ifadesi ile...
Düzenli bakım yaptırıyordum pianoya fakat 2 yıl oldu yapılmayalı nerdeyse :S
Sanki keçeler birden çok serleşmiş de vurduğu anda bir tık cıkarıyormuş gibi :(

Geri