[Eski] piano yu akordeon gibi kullanmak

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

leadnord

Yeni üye
trill leri, kastetmek istiyorum aslında, genel anlamda, (ifademe katkısı olabileceklerin müdahelesini beklerim)
ayrıca akordeon çalarken, diyaframdan "körükten" beraberinde modülasyon veriliyor,

arjantin (yeni kıta) müziği hariç diğer acizane bildiğim avrupa, ya da asya yerleşkelerinde akordeon bu şekilde kullanılıyor, bariz bir teknik demek istediğim,muammer ketencioğlu nu düşünebiliriz) hatırlayamadıysak, ciguli den de bahsederiz, daha derinlere inmeden.

ancak önceki paraf daki derdimi anlattıysam konuyu şuraya getirmek istiyorum, piano da da bu "trill tekniği" söz konusu.

özellikle "firuz ismailov" un sıkça yaptığını söyleyebilirim, ya da sscb zamanında oraların klasik müzik eğitimini almış birçok piyanist de de görebiliriz.

bu sistemli bir öğreti midir? yoksa kültürün getirdiği müziğin harmanlanış biçimi mi gibi kendiliğinden gelişen bir şey mi? bu nedir tekniğin bir adı var mı?

leadnord' Alıntı:
bu sistemli bir öğreti midir? yoksa kültürün getirdiği müziğin harmanlanış biçimi mi gibi kendiliğinden gelişen bir şey mi? bu nedir tekniğin bir adı var mı?

Leadnord kesinlikle kültürden dolayı... O adamların halk müziği o... Ama şöyle bir fark var, nasılki bizim türklerin hepsi sanat müziği, halk müziği ile ilgilenmiyorsa onların da ilgileneni, ilgilenmiyeni var... Ama ilgilenenler çok fazla...Nedeni ise bizim türkler gibi kendi halk müziğinden utanmamalarıdır.. Neyse... Azeri besteci Qara Qarayev vardır bilirsiniz, onun kızı benim piyano hocam olmuştu 3 sene, mesela onunla konuşmuştum, o çalmıyordu çünkü tamamen klasikti (ilgilenmemiş yani)... Ya bizim müziğimizdeki taksim yapmak gibi... Ayrıca şöyle de bir durum var, onların halk müziğinde piyano da sıkça kullanılıyor... Yani halk müziği sazı olarak görüyorlar piyanoyu...Yani kültür işte abi...

Tekniğin adına gelince: "Dilli çalmak..." :D

Tekniğin adına gelince: "Dilli çalmak..."

bu doğru mu?

ben firuz ismailovdan böyle bir çalma biçimi dinlemiştim, zeten demek istediğim, piano ve akordeon konusunda benim için, yeryüzünün en üstün meziyetli insanları, azerilere özgü bir olay olduğunu düşüncesiydi,
eyvallah.

diğer örnekler için bkz.: azeri televiziyası, kırmızı bir piano görüyorsanız o program :)

leadnord' Alıntı:
Tekniğin adına gelince: "Dilli çalmak..."

diğer örnekler için bkz.: azeri televiziyası, kırmızı bir piano görüyorsanız o program :)

Evet hocam ya kesinlikle :D Kemançalar, tarlar, klarnetler, nagaralar ve mahnıların olmazsa olmazı kırmızı piyano :)

Bu arada tekniğin adı diye bahsettiğim yarı şaka yarı ciddi :) Bizim türk piyasasında böyle kullanılır... Ama okuldaki terane hanım (azeri piyano hocası, oda dilli çalanlardan) görürsem ona sorarım onların ne dediklerini...

Geri