[Eski] Pardus.

Bu başlık 2011 ve öncesi açılmış Müziktek Forumu başlıklarından biridir

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Downhill_Kaya

Yeni üye
Pardus..
Tübitak'ta geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemi. Geliştiricileri onu "Ulusal işletim sistemi" olarak da tanımlıyor.

Bu güne kadar kullandığım, denediğim Linux sürümleri içinde bu kadar derli toplu olanına ilk kez rastlıyorum. Bunun kendi ülkemizden çıkmış olması bence harika birşey.

"Ulusal işletim sistemi" lafı ilk bakışta tuhaf gelse de Microsoft bağımlılığının nelere mal olduğunu anlamak için http://gezegen.pardus.org.tr adresindeki Vista ile ilgili yazıyı bir okuyun derim.

Belki alışkanlıktan, belki üşenmekten, belki de "zengin"in yanında olmayı sevdiğimizden MS yazılımlarını kullanarak ne kadar "zengin" olduğumuz çok çarpıcı geldi bana. Yazılımla ilgilenmiş ve bu konuda çalışmış biri olarak bu projeyi duymayan varsa duyurmak istedim... Senelerce Windows işletim sistemini ve programlarını öğrenmeye çalıştık. Hergün yeni birşeyler öğrendik. Öğrendiğimiz MS'in cebini doldurup, kendimizinkini boşaltmak olmuş...

Yakında kararlı sürümü çıkacak. Şu anda RC(release candidate) durumunda.Sistem modüler olduğu için şimdi indirip kursanız bile kararlı sürüm çıktığında sistemi birkaç "tık"la en son sürüme yükseltmek mümkün. (Bu upgrade için birşey ödemeniz gerekmediğini söylemeli miyim bilmiyorum.)

Buralardan arama yapabilirsiniz.
http://www.pardus.org.tr/
http://www.pardus-wiki.org/index.php/Ana_Sayfa
http://www.pardus-linux.org/forums/
http://liste.uludag.org.tr/mailman/listinfo

alperz' Alıntı:
Bugün final release çıktı sanırım. Hayırlı olsun.

Aynennn öyle.. Canavar kibin maşallah :)

Bu forumdaki arkadaşların çok büyük bir kısmının MS yada Apple dünyası dışından bir işletim sistemi kullanmayı akıllarından bile geçirmeyeceklerini biliyorum. Zaten neredeyse hiç cevap yazılmaması da buna işaret ediyor. Asıl önemli olan Pardus'un Kamuda ve okullarda, üniversitelerde kullanımının yaygınlaşması. Alternatifsizlik diye birşeyin olmadığının anlaşılması.

Sequencer programları Linux'ta da var. Fakat son kullanıcının bu programların gerektirdiği altyapıyı vs kurması biraz zor. Sistemin biraz daha olgunlaşması gerekiyor burada. Bilen zaten çatır çatır kullanıyor Linux'u her işi için. Ayrıca virusmüş, trojanmış, "malicious code"muş hepsi tatlı bir anı bu sistemde.

Mesela Rosegarden için şu ifade geçiyor sitesinde: "the closest native equivalent to Cubase® for Linux" – Sound on Sound

ASIO'nun Linux'daki karşılığı Jack. Kurabilir ve Alsa (Advanced Linux Sound Architecture) ile entegrasyonunu becerebilirsem haberini yazarım buraya. Midi kullanmayacaksanız sorun yok zaten.. Alsa ses kartınızı tanıyıp sürücüsünü kuruyor.

Downhill(Kaya)' Alıntı:
...Bu forumdaki arkadaşların çok büyük bir kısmının MS yada Apple dünyası dışından bir işletim sistemi kullanmayı akıllarından bile geçirmeyeceklerini biliyorum...
O kadar pesin fikirli olma :)

Henuz Vista'yi kullanmis degilim, ama bu tip 'bilinen' isletim sistemleri (Windows, OSX vesaire) Realtime isletim sistemi degiller, ve bu yuzden de tam olarak tatmin edici durumlari yok. Gerci Vista'nin ses motoru tamamen farkliymis, ve toz attiracakmis, ama gorecegiz.

Pardus ne yer ne icer bilmiyorum, ama RTOS ise, bal gibi kullanilir. Ama sanmiyorum.
Bize 'stabil' isletim sistemi lazim en nihayetinde...
WindowsXP bile Windows98'den sonra cennet gibi gelmisti.

Ah bu zimbirtilari moduler olarak kullanmak mumkun olsaydi, ne iyi olurdu... Istemedigin bolumu kurma, sadece istediklerini kur... Sequencer ne istiyorsa arkada ornegin... Boyle 2-3 GB copluge gerek olmazdi.

ilterocktive' Alıntı:
Ah bu zimbirtilari moduler olarak kullanmak mumkun olsaydi, ne iyi olurdu... Istemedigin bolumu kurma, sadece istediklerini kur... Sequencer ne istiyorsa arkada ornegin... Boyle 2-3 GB copluge gerek olmazdi.

Zaten öyle. Tabii KDE gibi bence "piyasa" bir desktop environment kullanmadıktan sonra... Hatta işletim sisteminin çekirdeğini bile isteğine göre tekrar derleyebiliyorsun. Böylece örneğin yazıcı kullanmayacaksan, ya da mesela SCSI aygıtın yoksa o modülleri yeni çekirdeğe eklemeyerek sistem performansını daha iyi kullanabilirsin.

ilterocktive' Alıntı:
Vista'nin ses motoru tamamen farkliymis, ve toz attiracakmis, ama gorecegiz.

Bin beygir olsa n'olur?? :D Sonunda ampli'ye bağlamayacak mıyız? Ayrıca kulaklarına güvenen ve saygı duyan birinin delay'lerden, otomatik frekans düzeltmelerinden medet umacağını sanmam. (Evet efem biraz araştırdım..)

ilterocktive' Alıntı:
Pardus ne yer ne icer bilmiyorum, ama RTOS ise, bal gibi kullanilir. Ama sanmiyorum. Bize 'stabil' isletim sistemi lazim en nihayetinde...

Windows veya MacOS RTOS değilken neden Linux RTOS olmak zorunda ve ancak bu şartla bal gibi kullanılır hiç anlamadım.
RTOS'u cümle içinde kullanmak istemişsin gibi duruyor... :lol:
Bu güne kadar müzik yapmak için hangi RTOS'u kullandın? Vista'nın motoru OS'dan bağımsız kendi başına RTOS'luk mu yapacak ? :wink: (Yapınca ne olacak?)
RTOS zaten daha çok embedded(valla bilmiyorum türkçesini) sistemler için kullanılıyor. Hesaplanamayan gecikmelerin istenmediği yerler de buna dahil. Zaten ondan gerçek zamanlı deniyor..

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Kaya, tecrübelerini yazarsan sevinirim.

Müzik yapmak konusunda konuşuyorsan şimdilik öğrendiklerimi söyledim zaten.
Genel olarak sistemden bahsediyorsan eğer şunu söyliyim. Yaklaşık üç haftadır Win'e girmedim... ihtiyaç duymadım. Duyduysam da Pardustan halletmek için 5 yerine 15 dk harcadım hallettim.( Öğrenmek için şans vermezsem yine MS çöplüğüne dönmem gerektiğini bildiğimden.) Güvenliği de büyük rahatlık veriyor.

İçimde ciddi bir linux sempatisi var ve bir şekilde bir gün geçeceğim ve bu yüksek ihtimalle de Pardus olacak.

Kendi adıma, bu "ulusal işletim sistemi" kavramını oldukça çnemsiyorum. Devletin, bürokrasinin, gizliliğin olması gerektiği yerlerde, askeriye, polis teşkilatı, hastaneler, dahası çok daha büyük serverlar vs. türündeki stratejik noktalarda, kendi geliştirdiğimiz veya en azından, altta ne çalışıyor bildiğimiz, kendi ihtiyaçlarımıza göre şekillendirebildiğimiz bir şeyler olması bence önemli.

Bana dönersek de, Geentoo, Debian, Mandrake ve Ubuntu gibi yazılımlar bence, düşünülecek sistemler. Ancak Pardus'un gerçek ve anlaşılır Türkçe oluşu, bana göre Pardusu diğer seçeneklerden bir adım öteye taşıyor...

Ben de linux konusunda İlter'in bahsettiği açıdan umutluyum. Sonuçta muse receptor de işletim sistemi olarak Linux kullanıyorsa demek ki modüler bir hale getirilebiliyor. Ama nasıl?

Selcuk_Ergen' Alıntı:
Sonuçta muse receptor de işletim sistemi olarak Linux kullanıyorsa demek ki modüler bir hale getirilebiliyor. Ama nasıl?

Kernelini ihtiyaçların doğrultusunda derleyerek.. Tabi burada son kullanıcıdan değil, sisteminde Linux kullanmak isteyen üreticiden bahsediyorum. Aslında böyle yaparak zaten mevcut olan modüler yapıyı kullanıyorlar. Yapıyı modüler hale getirmiyorlar.

Downhill(Kaya)' Alıntı:
ilterocktive' Alıntı:
Vista'nin ses motoru tamamen farkliymis, ve toz attiracakmis, ama gorecegiz.
Bin beygir olsa n'olur?? :D Sonunda ampli'ye bağlamayacak mıyız? Ayrıca kulaklarına güvenen ve saygı duyan birinin delay'lerden, otomatik frekans düzeltmelerinden medet umacağını sanmam. (Evet efem biraz araştırdım..)
Neyi arastirdin?
"Direct Sound 3D HW Acceleration - RIP. More User Mode, Less Kernel Mode"
Adamlar DirectX'i gomduler. "No more" yani. "Gone to see The Creator".
Ben anlamam cok bu tip detaylardan, ama ciddi degisikliklerin oldugu acik.

Downhill(Kaya)' Alıntı:
Windows veya MacOS RTOS değilken neden Linux RTOS olmak zorunda ve ancak bu şartla bal gibi kullanılır hiç anlamadım...
Oyle olmak zorunda diyen oldu mu? "Moduler" dedim sadece.
Downhill(Kaya)' Alıntı:
RTOS'u cümle içinde kullanmak istemişsin gibi duruyor... :lol:
Cumle disinda da kullanilabilirim.
RTOS.
Kullanim. Ama cumlenin kendisi oldu simdi de...
Downhill(Kaya)' Alıntı:
Bu güne kadar müzik yapmak için hangi RTOS'u kullandın?
Sorunun kisisel tarafini bir tarafa birakayim hadi...
http://www.symbolicsound.com
(Bilgisayara bir yazilim kuruluyor olmasi yaniltmasin, tum islemleri kendi islemcisi ve yazilimiyla yapiyor, bildigimiz isletim sistemlerini sadece arayuz olarak kullaniyor)
Sadece donanim ve kendi donanimina has yazilimla calisan tek urun de bu degil ustelik.
Downhill(Kaya)' Alıntı:
...Vista'nın motoru OS'dan bağımsız kendi başına RTOS'luk mu yapacak ? :wink:
Bilmem, oyle mi yapacak? Oyle birsey mi dedim yoksa?

Bize moduler seyler lazim. Mouse click sesini bize duyurmak icin "call"a tenezzul etmeyen seyler lazim. Yoksa adam gibi bir farki olmaz. Yaparsin isletim sisteminden bir strip, basarsin image'i, hep ayni 'kisisellestirilmis' isletimini yuklersin anca.

ilterocktive' Alıntı:
Vista sound engine..
ilterocktive' Alıntı:
"Direct Sound 3D HW Acceleration - RIP. More User Mode, Less Kernel Mode"
Adamlar DirectX'i gomduler. "No more" yani. "Gone to see The Creator".
Ben anlamam cok bu tip detaylardan, ama ciddi degisikliklerin oldugu acik.
MS diyosa doğrudur..
ilterocktive' Alıntı:
Downhill(Kaya)' Alıntı:
Windows veya MacOS RTOS değilken neden Linux RTOS olmak zorunda ve ancak bu şartla bal gibi kullanılır hiç anlamadım...
Oyle olmak zorunda diyen oldu mu? "Moduler" dedim sadece.
Ben öyle anladım.

ilterocktive' Alıntı:
Bu zaten embedded oluyor. Tamam ama bununla nasıl internete gireceğiz? Masaüstü işletim sistemi olarak ele alamayız ki. Hem maden OS'u sadece arayüz olarak kullanıyor. Masaüstü OS'un RTOS olmasına ne gerek var? Linux ile de kullanılır...

ilterocktive' Alıntı:
Bize moduler seyler lazim. Mouse click sesini bize duyurmak icin "call"a tenezzul etmeyen seyler lazim. Yoksa adam gibi bir farki olmaz. Yaparsin isletim sisteminden bir strip, basarsin image'i, hep ayni 'kisisellestirilmis' isletimini yuklersin anca.
Peki..

Amacım kim daha iyi "RTOS"lar kim daha iyi "gömer" tartışmasına girmek hiç değil. Kimseye zorla bunu kullan diyecek halim yok (Ben MS değilim). Önemli olan tanıtmak idi. İsteyen kurup kullanır.. Önemli olan Pardus'un Kamuda vs.. kullanılması.. Yazıyı okuyabildiyseniz "tam teşekküllü 15 hastahane..." deniyor. Önemli olan bu. RTOS ile biribirimizi kırdığımıza değmez. Sürçü lisan etti isem affola.

Downhill(Kaya)' Alıntı:
http://www.symbolicsound.com
Bu zaten embedded oluyor. Tamam ama bununla nasıl internete gireceğiz? Masaüstü işletim sistemi olarak ele alamayız ki.
Internete girmekten bahseden kim?
Internete benim cep telefonum da giriyor. E-mail yaziyorum vs vs... :)
Zaten benim bilgisayar da masa altinda duruyor, herkesinki gibi. Isletim sistemi de oyle olsun. Degissin birseyler. :)

Downhill(Kaya)' Alıntı:
... Masaüstü OS'un RTOS olmasına ne gerek var?...
Olmasina gerek olmasa, inan sozunu bile etmezdim.
"Kayit et ulen mendeburu" dedigimde, isletim sistemi 30 kere oraya-buraya bakinip kendi icinde dusuncelere dalmasa ne iyi olur. Ya da jogwheel'e dokunmam, isletim sistemini uzmese...
Ama bu meret tasarlanirken benim isim dusunulmemis, maalesef.

Downhill(Kaya)' Alıntı:
...Amacım kim daha iyi "RTOS"lar kim daha iyi "gömer" tartışmasına girmek hiç değil...
Zaten o konusulmuyor ki. Ben kullanacagim Linux'un en azindan moduler olmasini, Cubase'i ve VST motorunu kullanabilmeyi istiyorum. RTOS cok da umurumda degil.
Linux bir fark getirmeyecekse, zaten Windows ile duzenim kurulu. Ustunde muzik isi yaptigim Windows XP kurulumu, normal kurulum degil ki. Strip, tweak dolu. Ama stabil calisiyor. (Bu 'stabil' lafinin yerine de Turkcesini bulamadim iyi mi..)

Downhill(Kaya)' Alıntı:
...Kimseye zorla bunu kullan diyecek halim yok (Ben MS değilim). Önemli olan tanıtmak idi...
Iyi iste, iyi ki tanitmissin. Ben sadece muzik ureten birinin dusuncesini dile getirdim. Linux'tan, kodlamadan anlayan da bize yardim etsin iste.

Ama "neyine lazim ki?" dersen, orda bozusuruz. Bozusmayiz da, oyle iste yani.. Yazarim. :)
Zaten ilk mesajimda da gorulebilecegi gibi, tartismiyorum. Tartistigim zaman, anlasilir.

Downhill(Kaya)' Alıntı:
..Sürçü lisan etti isem affola.
Surcu lisan edecek birsey yok. Ama RTOS kullanan hicbir aygit yokmus gibi bir izlenim edindim onceki yazindan.
Olayin teknik detayini bilmedigim icin, ben surcu lisan etmis olabilirim.

Ama donanim sampler kullanan/kullanmis herkes bilir ki, bu aletler kendi isletim sistemleriyle calisir ve zottirik islemcilerden/gecici belleklerden mukemmel performanslar bu sayede elde edilebilir. Her boka karisan isletim sistemleri sayesinde degil.

Linux, yaptigim ise nasil yaklasiyor bilmiyorum. Ayni kernel zimbirtisiysa, sonuc benzer olacaktir.

Benim beklentim, Linux gibi platformlarin farkli amaclar icin farkli versiyonlarinin cikmasi olabilir sadece (Moduler). Ha bir de 'stabil' olmali tabii ki.
Illa RTOS kullanmakta diretsem, SADiE gibi bir sistem almam gerekir. Ama pahali ve esnek degil.

Mevcut donanimi dogrudurust bir performansla kullanan, yaptığım işe ozel tasarlanmis isletim sistemi lazim bana. "Do not map through" diye bir secenegi olmayan bir ses ayar zamazingosu mesela. Ya da PCI slotuna takili olan ses kartimi kral yerine koyacak bir isletim sistemi. Nasil tanimlarsan tanimla... :)

İlter sana RTOS'lu günler dilerim.. Umrunda değil ise kaç mesajdır neden RTOS muş değilmiş diyip duruyorsun?? Konu Pardus işletim sistemi. RTOS değil... Haydaa!!! Pardus RTOS değil diğerleri de.. Kullanmayacağın birşey için bu kadar yazı yazmaya üşenmemen garip geliyor bana.

Bana da senin bu konu hakkýndaki agresifliðin garip geliyor.

Pardus iki gündür bütün online camiayý çalkalýyor, yeni sürümüyle. Ve bu çok çok mutluluk verici bir þey.

Ýnceleyebildiðim kadarýyla desktop bilgisayarlarda kullaýlabilmek üzere rüþtünü ýspatlayabilen bir iþletim sisteminin Türkiyeden çýkýyor olmasý gurur verici.

Linux desktopta rüþtünü yeni yeni ýspatlýyor(kimse üzerine alýnmasýn lütfen, bu apaçýk bri gerçektir, Linux "geek" lerin ilgi alanýndan çýkýp son kullanýcýya inmeye baþlýyor! Ýlk defa! Camiaya çok yaký deðilim ama Ubuntu projeleri ve Pardus çok iyi iki örnek)

Vista korsan korumasýný kuvvetlendirdi, genuine olayý henüz adam gibi güvenli bir þekilde kýrýlabilmiþ deðil. Yani MS korsan payýný kaybediyor.
Linux geliþtiricileri bunun avantajýný kullanmalýlar, ve görüyorum ki çok iyi bir zamanlamayla geliyorlar. Bu kadar senenin emeði sanýyorum ilk defa bu dönemden sonra hakettiði ilgiyi almaya baþlayacak.

Linux desktoptan büyük bir pay almaya baþlayacak, bu þu an çok açýk. Her yerde arkadaþlarým "pardus kurdun mu? ben artýk kullanýyorum" demeye baþlýyor. Bu bence linux camiasý için bir rüyanýn gerçeðe dönmesi gibi bir þey.

Desktopta sýnavýný geçmek üzere olan linux'un bizim için atmasý gereken ikinci adým da tabi ki audio konusunda sýnavýný geçmesidir. Desktopun yaygýnlaþmasý ile beraber bu konu da hýzlanacaktýr eminim.

Linux ile müzik yapýlmýyor mu? Tabi ki yapýlýyor. Ancak linux un eski desktop sistemlerindeki sorunla cebelleþiyor. Düzgün ve minimum sorunla kullanabilmek için hala biraz "geek" olmak zorundasýnýz. Hala.

Ancak büyük adýmlar atýlýyor, sanýyorum o gün de yakýndýr.

Ben önümüzdeki 10 sene içinde bir linux türevine tamamen taþýnacaðýma inanýyorum. Bu aralar ufaktan taþýnmaya baþlayacaðým bile(ancak taþýyacaðým yazýlýmlar "geek" yazýlýmlarý olacak, pure data vs gibi, daha deneysel çalýþmalar için kullanýlan yazýlýmlar).

Pardusun baþarýsýný kutlarým. En kýsa zamanda kendim de deneyeceðim.

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
Bana da senin bu konu hakkındaki agresifliğin garip geliyor.

Cevabını sen vermişsin zaten:

Batuhan_Bozkurt' Alıntı:
İnceleyebildiğim kadarıyla desktop bilgisayarlarda kullaılabilmek üzere rüştünü ıspatlayabilen bir işletim sisteminin Türkiyeden çıkıyor olması gurur verici.

Bu nedenle zaten diğerlerinde de olmayan birşeyin bu sistemde de yok diye "N/A" şeklinde karalanmasının mantığını anlamak zor geldiğinden olsa gerek.

ilterocktive' Alıntı:
...stabil calisiyor. (Bu 'stabil' lafinin yerine de Turkcesini bulamadim iyi mi..)
kararlı = stabil

ilterocktive' Alıntı:
Benim beklentim, Linux gibi platformlarin farkli amaclar icin farkli versiyonlarinin cikmasi olabilir sadece (Moduler).
Linux dağıtımlarında farklı beklentiler için geliştirilen sistemler var tabiki. Mesela müzik için şöyle birşey var,

www.agnula.org

Taban olarak, benim en sevdiğim linux dağımı olan Debian'ı kullanıyorlar.

Downhill(Kaya)' Alıntı:
Bu nedenle zaten diğerlerinde de olmayan birşeyin bu sistemde de yok diye "N/A" şeklinde karalanmasının mantığını anlamak zor geldiğinden olsa gerek.
Daha henuz birseyi karalamadigimi dusunursek, bu da yanlis anladigin birsey sanirim.

Karalama yapmadim, yapmiyorum.

Selcuk, receptor'da kullanilan Linux'tan bahsetmis. Sen "ilerde boyle seyler de mumkun bu platformda" acisindan yaklasacagina, tutmus -bir kere bahsettim diye- "RTOS degil hicbirisi zaten" deyip, arguman yaratiyorsun.
PC ve Mac OS'larin RTOS olmadigini biliyorum. Linux'un da olmadigini ogrenmis oldum. Ama yine de Linux'u RTOS olmadigi icin camdan asagiya atmis degilim.

Dedigim: "Eger Linux, muzik produksiyon islerinde RTOS'lar gibi calismaya firsat verecekse, diger tum isletim sistemlerinin pabucu dama atilir" anlamina gelebilir. Ama saniyorum bazi seyler tersten okundu, yazdiklarimda.

Daha Linux'u denemisligim yok. "Bilmiyorum" diyorum, daha ne diyeyim?

Sokaktan gecen adama okut tum yazdiklarimi, "Ilter karalama yapmis" demez. :)
(Bilemiyorum artik, dedigimi nasil baska birsekilde anlatayim...)

Pardus hepimize kutlu olsun. Artik internette Pardus'la dolasip, fatura baskılarımızı Turk isletim sistemiyle yapacagiz...
(ha bu bir "dokundurma"dir iste. "Karalama" bile degil)

Ben cok yazarim. Cok yaziyorum diye bana vurmayin.

Not. experience, sagol... Dogrudur. "kararlı", "stabil"den daha iyi. "saglam" lafini kullanmak istememistim. Link icin de tesekkurler.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri